Det finnes et enormt spekter av analytiske ferdigheter, og de er alle viktige når ting endrer seg rundt deg. Du samler inn data, analyserer dem, og finner en passende løsning. Her er noen få eksempler på analytiske ferdigheter:
Det holder ikke å være god til å finne data og fakta. Du må kunne sette disse dataene i en kontekst og forklare dem til andre som kanskje ikke har like mye kunnskap og kompetanse som deg på dette området. Det er dette som skal til for å være en dyktig analytiker.
Hva er gode analytiske ferdigheter?
Hva er det som skal til for å være en god analytiker? Noen folk er født med analytisk tankegang, men det er også fullt mulig å lære og utvikle analytiske ferdigheter. Spesielt når du er rolig av natur og har en tålmodig vilje til å komme til bunns i en sak før du går videre for å finne en løsning. Tilbakemelding er uunnværlig i en analyse, så det er også viktig å ha gode kommunikasjonsevner i tillegg til en solid helhetlig forståelse av selskapet, bransjen, og produktene eller tjenestene.
Analytiske ferdigheter er ubrukelige hvis du ikke anvender dem. Spesielt når en virksomhet gjennomgår endringer, er gode analytiske ferdigheter helt avgjørende. I hver fase av analyseprosessen kreves det ulike typer ferdigheter. Det er derfor viktig at du er god på alle typer analytiske ferdigheter (eller har folk rundt deg som er det).
De analytiske ferdighetene kan deles inn i fem typer eller faser:
I neste del skal vi gå nærmere inn på de ulike typene ferdigheter, og du vil se hvordan de henger sammen.
Hvordan testes de analytiske ferdighetene dine i søknadsprosessen?
Potensielle arbeidsgivere vil ikke bare ta deg på ordet. De tyr gjerne til ulike typer testverktøy som evnetester, ferdighetstester og personlighetstester. Spesielt evnetester kartlegger dine kognitive evner for å teste logisk og analytisk tenking. Pass på at du får med alle typene analytiske ferdigheter for å vise at du er rett kandidat til å løse arbeidsgiverens utfordringer.
Hver type analytiske ferdigheter består av individuelle ferdigheter. Det er ikke plass i CV-en til å føre opp alle ferdighetene og evnene dine. Men hvis du klarer å få med en av hver type analytiske ferdigheter, vil det gi din potensielle arbeidsgiver et godt bilde av hvordan du takler de ulike fasene i en analyse. Dataanalytikere, dataingeniører, leger og terapeuter har gjerne de fleste hvis ikke alle de analytiske ferdighetene. Om du er en av dem bør du fremheve de av ferdighetene som er mest relevante for jobben du søker på.
Nedenfor går vi nærmere inn på hver type analytiske ferdigheter, med eksempler du kan bruke til CV-en:
Uten en grundig forståelse av selve utfordringen, kan du ikke gjøre en god jobb. Denne typen analytiske ferdigheter er Sherlock Holmes en ekspert på. Det er ferdigheter du trenger for å kunne sette sammen flere data, tall og fakta slik at du kan danne deg et bedre, helhetlig bilde. Tenk på:
Kanskje du skal kontrollere en avdeling som presterer dårligere enn forventet, samle inn data fra en kundeundersøkelse, eller måle foretakets effektivitet. Når du har dannet deg et godt bilde av utgangspunktet, kan du se på alternativene dine.
I denne fasen trenger du å kunne skille klinten fra hveten (akkurat som Askepott). Når du først forstår utfordringen, åpner det seg et hav av mulige alternativer for å komme til den beste løsningen. Men hvilken av dem bør du velge? Å utforske alternativene er en kritisk fase i enhver analyse. Nyttige analytiske ferdigheter i denne fasen er for eksempel:
God dømmekraft og relevant erfaring er uunnværlig når det dreier seg om svært store og komplekse datasett. Benchmarking med konkurrenter og brainstorming med kolleger fra hele virksomheten vil bidra til å begrense virvaret av alternativer for å komme til en passende løsning.
Det kommer et punkt i analyseprosessen, som krever at du må forlate teoretiske modeller og gå inn i den virkelige verden. Jobben din som analytiker er å finne de beste løsningene og komme opp med en gjennomførbar plan for å realisere dem. Da trenger du ferdigheter som følgende:
Etter å ha formidlet analysen til andre, er det på tide å sette deg ned, samarbeide med andre og ta noen avgjørelser. Å gjennomføre risikovurdering og sette opp prognostiske modeller vil bidra til å finne best mulig løsning. Prioritering er en selvfølge i denne fasen.
Det skader aldri å ta et skritt tilbake og sjekke en siste gang før du går inn i neste fase av en analyse eller et prosjekt. Det er her finansiell kompetanse og forretningssans kommer inn i bildet. Grundig analyse av alle mulige konsekvenser av beslutningene som er tatt, er et viktig siste skritt. Eksempler på ferdigheter i denne analysefasen:
En SWOT-analyse er en klassisk markedsføringsmetode for å identifisere og forstå de sterke og svake sidene ved et prosjekt, og hva som er mulighetene og truslene. Denne typen analyse skjer gjerne tidligere i et prosjekt, men kan med fordel også brukes sammen med de andre analysemetodene som en siste sjekk.
Det kan godt være at du har en fantastisk god idé som er basert på banebrytende analyser. Men med mindre du klarer å overbevise andre som ikke har like mye kunnskap og kompetanse på samme felt som deg, er det ikke sikkert at løsningen din realiseres. Da gjelder det å kommunisere. Kort og konsist, klart og tydelig. Følgende må du være god på:
Folk som har et særdeles skarpt analytisk intellekt kan slite med å formidle resultatene videre. De overlater det gjerne til andre i teamet å presentere resultatene. De beste analytikerne er også gode på kommunikasjon. Når du er trygg på funnene dine, burde det ikke være noe problem å presentere dem.
Intervjuspørsmål om analytiske ferdigheter du kan tenke på: