«Hvorfor er du her?»
Rekrutteringsansvarlige sier det kanskje ikke bokstavelig talt, men det er dette de tenker under intervjuet. De vil vite hvorfor du engasjerer deg, hvordan du takler motgang, og hva du gjør for å motivere kollegene dine.
Snakk om både din personlige og din faglige motivasjon.
Mange av oss kommer på jobb fordi vi liker (i hvert fall en del av) arbeidsoppgavene og ansvarsområdene våre, og trives med bedriftskulturen. En god del av arbeidsmotivasjonen din vil følgelig være lik den til kollegene dine. Derfor er det så viktig å også gå inn på din personlige, indre motivasjon. Kort sagt er motivasjon et komplekst begrep. Spørsmålet hva det er som motiverer deg, krever derfor et utførlig svar.
Hver bedrift består av en samling forskjellige mennesker med forskjellig motivasjon. Hva motivasjonen din går ut på er egentlig ikke så viktig – det er intensiteten som betyr noe. Din fremtidige sjef bryr seg nemlig egentlig lite om hvorfor du kommer på jobb, så lenge du virkelig ønsker å være der. Hvis du svarer med noen generelle og uspesifikke fraser, risikerer du å fremstå som uoppriktig. Så vær ærlig!
Hvis du ser tilbake på arbeidserfaringen din, når var du virkelig glad på jobb? Ikke bare fornøyd, men lykkelig? Slik selvrefleksjon vil kaste lys over arbeidsoppgavene og ansvarsområdene du oppriktig liker og trives med. Når en fremtidig arbeidsgiver får høre om hva du brenner for i jobbsammenheng, vil du ha fanget vedkommendes fulle oppmerksomhet. Spesielt hvis du refererer til bedriftskulturen!
Selv om det kan virke innstudert å ramse opp en liste over alt du elsker ved en (potensiell) jobb, er det helt kurant så lenge det er relevant for den spesifikke stillingen. Bare pass på at motivasjonen din passer til de daglige arbeidsoppgavene og ansvarsområdene som stillingen medfører.
Ingenting illustrerer bedre arbeidsmotivasjonen din, enn et eksempel fra virkeligheten. Å være motivert sikrer slagkraft ved (store) utfordringer, der de fleste andre ville gitt opp. Fortell for eksempel om hvordan du taklet motgang og fikk bruk for din mentale styrke. Anekdoter er minneverdige.
Når du viser frem mer av personligheten din under intervjuet, får den rekrutteringsansvarlige et mer helhetlig bilde av hvem du er. Ikke alle spørsmålene passer like godt til å svare veldig personlig på, så grip muligheten når den byr seg og fortell hva som motiverer deg personlig.
Mulige motivasjonsområder som kan være relevante for deg:
Det finnes mange typer motivasjon og det er ikke noe riktig (eller galt) svar på dette spørsmålet, så her er noen eksempler på svar som kan gi litt inspirasjon:
«Jeg elsker det faktum at en salgssamtale kan åpne dører i både det digitale og virkelige liv. Døren åpnes kanskje ikke med en gang, og kanskje det er en annen dør som åpnes, men det vil være muligheter. Det jeg liker best ved salg er den såkalte salgstrakten. Du vinner kanskje ikke i dag, men hvis du gjør ting riktig, så kommer du sikkert til å vinne i morgen!»
«Jobben som ambulansearbeider medfører øyeblikk med intens stress der du må kunne ta raske beslutninger. Etter å ha sett faren min dø av en uhelbredelig sykdom, er jeg ekstra motivert til å gjøre det jeg kan i akutte, krevende og/eller livstruende situasjoner. Alt for å redde et liv og gjøre andres dag bedre! Derfor sørger jeg for å være faglig oppdatert til enhver tid og prøver å tenke to skritt fram.»
Hva demotiverer deg? Det kan også være lurt å undersøke hva som ødelegger motivasjonen din. Enhver rekrutteringsansvarlig vil være enig med deg i at du ikke kan trives veldig godt i et team der kollegene unndrar seg ansvar og ikke overholder tidsfrister. Hva er det som demotiverer deg, i forhold til jobb?