Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja

Ingen liker å bli avvist. Og arbeidsgivere forventer ikke et avslag etter at du har akseptert jobbtilbudet deres. Vi forteller deg hvordan du takker nei på en respektfull måte.
Paul Drury
Content writer / HR Specialist
Oppdatert mai 30, 2024

Når bør du avslå et jobbtilbud du allerede har takket ja til?

Det er mange grunner til å avslå et jobbtilbud. Hvis du i utgangspunktet takket ja av feil grunn, må du sørge for at du ender opp med å takke nei av riktig grunn.

Å akseptere et jobbtilbud vil alltid medbringe både fordeler og ulemper. Du kan alltids håpe at noe bedre vil dukke opp etter hvert, men det du bør gjøre er å tenke deg godt om og bruke sunn fornuft og logikk når du analyserer situasjonen din. Bruk det du har av erfaringer, samt kunnskapen og kompetansen din for å ta en grundig beslutning. Avvei alternativene. Hva er best for deg, hva bør du gjøre?

Hvordan du avslår et jobbtilbud høflig – etter å ha akseptert

Ethvert jobbtilbud oppstår i en bestemt situasjon. Selv om du i utgangspunktet aksepterte tilbudet, så betyr det ikke at grunnene for å avslå det i etterkant er ugyldige. Lytt til følelsene dine. Det kan være alle slags grunner til å avslå et (allerede akseptert) jobbtilbud. Her er noen tanker om hvordan du kan gå frem:

Ikke tie - la høre fra deg

Arbeidsgivere har all forståelse for at kandidater kan være på forskjellige stadier i rekrutterings- og ansettelsesprosessen hos flere arbeidsgivere. De kan være villige til å vente en stund til du får klarhet, så ikke tie hvis du ombestemmer deg. Fortell om situasjonen din og kom tilbake så snart du har bestemt deg. Hold arbeidsgiveren informert.

Ta hensyn til arbeidsgiveren

Det er ikke nok å bare være høflig når du avslår en jobb etter å ha akseptert den. At du gjør det på en høflig måte er en selvfølge. Denne situasjonen krever et annet nivå av følelsesmessig engasjement. Prøv å formidle at du var genuint interessert i jobben og arbeidsgiveren. Selv om dette kan være en hvit løgn, så vil det bidra til å lindre avvisningen.

Du trenger ikke å oppgi grunn

Du trenger ikke å begrunne hvorfor du i etterkant ikke vil ta imot tilbudet. Det kan godt være at du har dårlig samvittighet, men å rettferdiggjøre deg selv gjør ikke situasjonen bedre for den avviste arbeidsgiveren. Et rent brudd er det beste. Da kan begge parter gå videre. Hvis du likevel ønsker å oppgi en grunn, må du være så uspesifikk som mulig.

Ikke dvel ved det negative

Avslaget ditt er ille nok for arbeidsgiveren som det er, så du bør ikke gjøre det verre med «konstruktive tilbakemeldinger». Det er helt unødvendig. Når du avslår et jobbtilbud vil enhver form for negativ kommentar ikke falle i god jord. Hold avslaget ditt kort og konsist.

Ta en prat før du sender e-posten

Selv om du formelt bør avslå jobbtilbudet skriftlig, vil enhver arbeidsgiver sette pris på en telefonsamtale i forkant. Slik viser du engasjementet ditt i prosessen, og det vil lindre avslaget noe. Kanskje du kan bidra i den pågående rekrutteringen, og i så fall kan du tilby all mulig assistanse.

Unngå unødvendige forhandlinger

Det kan være at arbeidsgiveren gjør sitt beste for å få deg til å ombestemme deg. Spesielt hvis de trodde at avtalen var i boks. Om du først avslår jobbtilbudet, så bør du allerede ha tenkt gjennom alle mulige scenarioer. Hvis svaret ditt er endelig, må du være klar på det og stå ved det. Hvis du derimot ønsker å utforske forhandlinger, så bør du være tydelig på hva du ser etter.

Hold kontakten

Til tross for at avvisningen av jobbtilbudet bør være klart og tydelig slik at arbeidsgiveren kan gå videre til andrevalget sitt, er det vel verdt å si at du ønsker å holde kontakten. Det kan godt hende at de ikke ønsker dette under omstendighetene, så ikke bli fornærmet. Du tar snart neste steg i karrieren din, men kanskje dere møtes igjen ved en senere anledning.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV