CV-en til en bygningsarbeider holder seg til plantegningen som fungerer for de fleste jobbsøkere. Her er komponentene som CV-en din bør inneholde:
Oppsettet gir mulighet for tilpasning på hvert trinn. For å bygge CV-strukturen trenger du et godt fundament før du begynner med resten. Fundamentet i en jobbvinnende CV består av et klart budskap rettet mot din potensielle arbeidsgiver, med god flyt og en konsekvent og profesjonell tone.
Profilteksten er din sjanse til å tilføre litt spenning i CV-en som for det meste består av punktlister og korte setninger. Her kan du skrive noen få setninger som forklarer hvorfor du brenner for yrket ditt og hvordan du er som kollega og ansatt. Hvis du har en kort anekdote som forteller personalsjefen hvem du er og samtidig fremhever det du har gjort og oppnådd hittil, er dette stedet å gjøre det.
Selv om profilteksten ofte ikke er det første som leses, så fortjener den absolutt plassen øverst i CV-en din. Så sørg for å sette litt personlig preg på den.
Du kan finne et eksempel på en profiltekst nedenfor.
Dyktig og dreven betongfagarbeider med over tolv års erfaring i byggebransjen og fra både mindre og større byggeprosjekter. Stor kunnskap om de forskjellige forskalingsmetodene. Kjent for å jobbe tett og godt sammen med kolleger fra andre yrkesgrupperi byggeprosessen. Til enhver tid oppdatert på gjeldende lover, forskrifter og standarder i bygg- og anleggsbransjen. Særdeles god konstruksjonsforståelse og lang erfaring med å lese arbeidstegninger.
Arbeidshistorikken er det avsnittet som rekrutterere vanligvis vil feste blikket på først (eller kanskje rett etter at de har sjekket navnet ditt og kontaktdetaljene dine). Dette er stedet for å fremheve det du har oppnådd mens du har vokst som fagperson.
Bruk en punktliste som beskriver dine bidrag i hver av jobbene dine. Vær så spesifikk som mulig og bruk handlingsverb.
Sett fokus på hvordan du jobbet med og i teamet ditt, samt andre håndverkere og fagfolk på byggeplassen. Bruk hvert punkt i listen til å vise en annen ferdighet eller egenskap for å skape et komplett bilde av deg som bygningsarbeider.
Nedenfor finner du et eksempel på en tilpassbar arbeidshistorikk.
Betongfagarbeider ved Landon Bygg AS, Søm
August 2012 — Mai 2023
Betongfagarbeider ved Kardemomme Bygg og Anlegg, Kristiansand
August 2010 — Juni 2012
Lagermedarbeider ved Byggebutikken i Kvadraturen, Kristiansand
November 2008 — Februar 2010
Personalsjefer liker dette avsnittet fordi det gir dem en rask oversikt over om du har de ferdighetene og egenskapene de leter etter. Det er enda en grunn til å sørge for at du personliggjør CV-en din der du kan.
Mens «bygningsarbeider» er en generell beskrivelse av helt forskjellige fagfolk, så trenger alle som jobber i byggebransjen å forstå gjeldende sikkerhetsprotokoller, samarbeide tett og godt med andre og ha et godt øye for detaljer.
Ferdigheter kan deles inn i «harde ferdigheter» og «myke ferdigheter». Harde ferdigheter er de ferdighetene som går fra ekspertise i sikkerhetsstandarder til hvordan du tekker et tak. Myke ferdigheter er de mellommenneskelige og sosiale ferdighetene som gjør deg til en god ansatt og kollega. Tenk på tidsstyring og utmerkede kommunikasjonsevner.
Det er viktig at ferdighetsavsnittet ditt inneholder både harde og myke ferdigheter, og at de er skreddersydd etter kravene som er nevnt i stillingsannonsen.
Lag en egen liste over alle dine faglige ferdigheter og evner. Ta med alt du kan tenke på, uansett hvor ubetydelig det kan virke. Da har du et dokument du kan tilføye punkter til etter hvert som kvalitetene dine vokser. Bruk listen til inspirasjon for ferdighetsavsnittet ditt.
Nedenfor finner du vårt eksempel på et tilpassbart ferdighetsavsnitt.
De fleste bygningsarbeidere har tatt to år på videregående (innen bygg- og anleggsteknikk) og to år i bedrift som lærling. Etter fagbrevet er det mulig å ta to år ekstra på en teknisk fagskole. Da får du tittelen fagtekniker og kan jobbe som arbeidsleder.
Om du har tatt mesterbrev eller spesialisert deg i flere felt, så nevner du det selvfølgelig også i dette avsnittet. Hvis du er ny på arbeidsmarkedet, så kan du også spesifisere opplæringen du fikk som lærling i bedrift.
Nedenfor finner du vårt eksempel på et utdanningsavsnitt som du kan bruke til inspirasjon.
Kardemomme Bygg og Anlegg, Kristiansand
August 2010 — Juni 2012
Tangen videregående skole, Kristiansand
August 2008 — Juni 2010