Hvis det er på tide å piske sammen en tilfredsstillende ny jobb som konditor, bør du ikke stole kun på dine søte kreasjoner. Du trenger også en CV som forklarer dine karrierevalg og interesser, samt din personlighet, for den som skal ansette deg. Heldigvis er vi her for å hjelpe.
Denne guiden og det tilhørende CV-eksempelet vil vise deg hvordan du som konditor:
Konditorer er personer som lager et utvalg av bakverk og desserter, vanligvis inkludert kjeks og kaker, godteri, sjokolade og andre søtsaker. De jobber typisk i bakerier, spesialforretninger, restauranter, hoteller eller som selvstendige. Konditorer opprettholder hygieniske og organiserte kjøkkenmiljøer, og bruker verktøy og maskiner i selve arbeidet. De samler ingredienser, følger oppskrifter og sikter på å oppnå høyest mulig kundetilfredshet. Konditorer må ha kunnskap om vitenskapen bak baking og dessertlaging for å oppnå ønskede resultater. De kreves vanligvis også å ha et høyt kreativ nivå, noe som lar dem skape innovative og tiltrekkende design. Konditorer kan jobbe alene eller med annet kjøkkenpersonale.
For å skrive en flott CV som konditor må du inkludere følgende avsnitt:
En vellykket konditor-CV skal tydelig formidle en kandidats evne til å skape tiltrekkende bakverk og desserter. CV-en bør inkludere et sterkt profilavsnitt som ryddig og effektivt oppsummerer kandidatens evner, talenter og erfaringer med bakverk og desserter. Det er viktig å holde profilavsnittet kortfattet, samtidig som man klarer å inkludere de mest imponerende detaljene fra det profesjonelle arbeidet og verdien en konditor tilfører.
CV-en bør i tillegg inneholde en velorganisert arbeidshistorikk som lister opp stillinger i omvendt kronologisk rekkefølge, med spesielt fokus på jobber i matbransjen. Pass på å bruke sterke handlingsverb som fremhever dine ferdigheter og evner. CV-en din bør også inneholde et godt gjennomtenkt ferdighetsavsnitt som gir en fristende miks av myke og harde ferdigheter relatert til konditorarbeidet. Det anbefales alltid å lese stillingsbeskrivelsen for jobben du søker på og ta med ønskede ferdigheter fra den i din egen CV.
Hvis du søker jobb i et mellomstort eller stort selskap, bør du sikre at CV-en din ikke knekker sammen under presset fra automatiserte søknadssystemer (ATS). Disse CV-skannerne ser etter nøkkelord basert på stillingsbeskrivelsen skrevet av arbeidsgiveren. Bare de høyest rangerte CV-ene sendes videre for gjennomgang av den ansettelsesansvarlige. Pass på at din CV ikke blir brent i prosessen. Det gjør du ved å legge til viktige oppgaver og ferdigheter fra stillingsbeskrivelsen i de relevante CV-avsnittene.
De fleste konditorer som har et visst nivå av tidligere erfaring bør velge den standard omvendte kronologiske rekkefølgen. Denne strukturen er sentrert rundt en arbeidshistorikk der du kan liste opp dine relevante stillinger, og starte med den nyeste og jobbe deg bakover gjennom de siste 10 årene. Dette CV-oppsettet er ofte det beste valget fordi det foretrekkes av ansettelsesansvarlige og lettest kan leses av ATS-systemer.
Noen kandidater kan imidlertid finne at de trenger et CV-oppsett som tilbyr litt mer fleksibilitet. For lærlinger og selvstendig næringsdrivende kan det funksjonelle CV-oppsettet la deg liste relevant erfaring og ferdigheter uten å måtte opprette en full arbeidshistorikk. Et hybridoppsett, som kombinerer omvendt kronologisk og funksjonell struktur, kan også fungere godt i denne situasjonen.
Profilteksten er stedet for å fremheve dine toppferdigheter sammen med personlighetstrekkene som gjør deg effektiv som konditor. Disse 3-5 setningene bør gi ansettelsesansvarlige en smak av hva du har å tilby samtidig som de oppfordrer dem til å lese resten av detaljene lenger nede på CV-en. Ved å bruke tall og beskrivende språk kan du skille deg ut helt fra toppen av siden.
Her er profilteksten fra vårt CV-eksempel for konditorer.
Dyktig og dreven konditor med over fjorten års erfaring og som skaper delikate og svært tiltalende desserter og kaker til restauranter og arrangementer fra lunsj til gourmetmat. Omfattende ekspertise i å lage håndverksbrød, desserter, bakverk, sjokolade og en rekke ulike typer konfekt. Til enhver tid oppdatert på nye konditorteknikker og regler og lovverk om mattrygghet.
Siden arbeidshistorikken sannsynligvis vil være fokuset for CV-en din, vil du sørge for å gjøre en flott jobb med å formidle alle ferdigheter og erfaringer du bidrar med. Først lister du relevant erfaring, med den nyeste jobben først. Pass på å inkludere stillingstittel, arbeidsgivers navn, sted og arbeidsperioder. Under kan du gi liste opp 4-5 punker som viser dine styrker, oppgaver og prestasjoner. Kvantifiser påvirkningen du hadde ved å legge til tall, statistikk og handlingsverb.
Her er arbeidshistorikken fra vårt CV-eksempel for konditorer.
Sjefskonditor på Hafjell konditori og catering
November 2018 — Dags dato
Konditor på Kvitfjell konditori og catering
Juli 2011 — Oktober 2018
Selv om du kanskje ikke trenger formell opplæring, kan all utdanning, dine læreplasser eller grader bidra til å vippe vektskålen i din favør. List opp alle grader og sertifiseringer her. Eventuelle utmerkelser eller hedersbevisninger bør også noteres. Hvis du har en bachelorgrad, kan du utelate videregående skole. Du kan ta med sertifiseringer her eller opprette en egen seksjon som fremhever dem.
Sjekk oppsettet av utdanningsavsnittet i vårt CV-eksempel nedenfor..
Fagbrev, opplæring i bedrift, Bakeriet på Trysil
August 2009 — Juni 2011
Konditorlinjen, Trysil videregående skole
August 2007 — Juni 2009
Som konditor er dine ferdigheter kjernen i det du gjør. Dette CV-avsnittet hjelper deg med å fremheve dem i en punktliste. Sørg for å bygge et sammenhengende bilde basert på arbeidshistorikken og arbeidsgiverens behov som skissert i stillingsbeskrivelsen. Pass på å inkludere en solid miks av myke ferdigheter som kreativitet eller renslighet og harde ferdigheter som kompetanse om matsikkerhet.
Her er ferdighetsavsnittet fra vårt CV-eksempel.
Akkurat som en kake er mer appetittvekkende når den er dekket av nydelig påført glasur, er CV-en din mer tiltrekkende når den er pakket inn med en flott layout og design. Layouten bidrar til å skape et bilde av deg som en profesjonell kandidat som tar yrket sitt på alvor, og siden konditorfaget er kreativt, vil du ha den ekstra fordelen av å vise din personlige stil.
En liten fargeklatt og en tiltrekkende topptekst bidrar til å få CV-en din til å skille seg ut. Pass på å vurdere arbeidsgiverens merkevare. For eksempel vil et eksklusivt hotell sannsynligvis kreve en annen CV-layout enn en lokal dagligvarekjede. Du kan ta bort usikkerheten om layouten, eller til og med opprette flere design for flere stillinger, ved å bruke en CV-mal.