Som arkitekt trenger du ingen som forklarer deg hvor viktig struktur er, selv om du kanskje ikke er kjent med de grunnleggende komponentene i et godt følgebrev. Her er de:
Vår omfattende guide om hvordan du skriver et følgebrev gir en mer global oversikt over hvordan du går fram for å sette opp et følgebrev. Nedenfor finner du konkrete råd om hvordan du får mest mulig ut av hver komponent og hvert avsnitt.
Toppteksten eller «brevhodet» i følgebrevet formidler hvem du er og hvordan man kan kontakte deg. Vanligvis er navnet ditt skrevet i stor skrift, noe som tyder på at du har selvtillit og gjør det mer sannsynlig at leseren av brevet vil huske deg.
I dagens digitale tidsalder har det blitt stadig vanligere å unnlate postadressen i toppteksten, men vi anbefaler faktisk at du tar den med – med mindre det er en god grunn til å ikke gjøre det. Toppteksten er også en enestående mulighet for å legge til litt kreativitet og personlig preg i følgebrevet. Du kan for eksempel ta med et profilbilde og litt farge, men pass på at toppteksten ikke blir glorete eller for fremtredende.
Hensikten med en topptekst er å oppgi dine viktigste kontaktdetaljer slik at det ved første øyekast er tydelig hvordan arbeidsgiveren kan ta kontakt med deg for å invitere deg til et intervju.
Dette er det korteste av alle avsnittene i følgebrevet ditt, men likevel av stor betydning. Her nevner du stillingen du søker på og eventuelt hvilken filial av selskapet.
Oftest skriver du bare «Søknad på (deltids)stilling som [tittel] (i [firmanavn])». Når du sender inn en åpen søknad, skriver du: «Åpen søknad» eller «Søknad på stilling i [firma]». Og når du søker praksis- eller studieplass: «Søknad på praksis/studieplass i [firma]».
Nå er det på tide å begynne å skrive. Åpningsavsnittet består av en eller to setninger der du skal fange leserens oppmerksomhet. Gi et hint om din erfaring og kvalifikasjonene dine, og hvorfor du er rett kandidat til jobben. Det er viktig at du treffer riktig tone, du må være både profesjonell og energisk, aldri uspesifikk eller arrogant.
Hensikten med åpningen i følgebrevet er å vekke interessen hos arbeidsgiveren slik at de fortsetter å lese resten.
1. oktober 2022
Søknad på stilling som arkitekt
Etter å ha jobbet i fire år for et av Nordens ledende selskaper innen bærekraftig konstruksjon i Finland, ønsker jeg nå å jobbe for Norges ledende selskap i samme felt.
De midterste to eller tre avsnittene utgjør hoveddelen av brevet ditt. Her kan du nevne det du har av utdanning, etterutdanning og sertifiseringer, men legg mest vekt på din relevante arbeidserfaring (om du har). Vær så spesifikk som mulig ved å bruke konkrete fakta og tall. Tenk på antall bygninger du har tegnet, prosjekter du har jobbet med og verdien på disse for firmaet. Det passer også utmerket med en anekdote eller to om hvordan du taklet en stor utfordring til alles tilfredshet.
Mot slutten av midtstykket kan du gå nærmere inn på dine ferdigheter og det du brenner for. Du kan også nevne utfordringer du gjerne vil ta i fremtiden og hvordan du forbereder deg på disse.
Hensikten med midtstykket i et følgebrev er å beskrive hvordan du håndterer et byggeprosjekt fra idé til realisering, både når det gjelder design, estetikk, funksjon og budsjett, samt kommunikasjon med kunden, kolleger, myndigheter og interessenter.
Økoarkitektene har jobbet med noen fantastiske prosjekter, og jeg er overbevisst om at min erfaring med diverse miljøsertifiseringssystemer vil være til stor nytte for dere. Nesten alle prosjektene som jeg har jobbet med har blitt sertifisert med BREEAM, LEED, DGNB og/eller WELL, og jeg er også svært opptatt av bærekraft, livssyklusstyring, livsløpsvurdering (LCA) og sirkulær økonomi.
Jeg har en bachelorgrad i landskapsarkitektur fra Høgskulen på Vestlandet og en mastergrad i arkitektur fra Bergen Arkitekthøgskole. Videre har jeg lang erfaring med og er svært dyktig i Rhino 3D, Autodesk Revit, ArchiCAD, SketchUp og lignende programvarer.
I forbindelse med prosjektene dere har utført de siste årene, kan min følgende erfaring være nyttig:
Det siste avsnittet bør både være en oppsummering av det du allerede har sagt og en ivrig oppfordring til handling.
Hensikten med denne delen er å overbevise om hvorfor du er rett kandidat til jobben og at du fortjener et jobbintervju.
Tilpassbart eksempel på avslutningen og signatur i et følgebrev
Når du oppfordrer leseren til handling viser det at du er seriøs interessert i jobben og at du er forberedt på å ta neste steg. Vår trygg og sikker, men ikke arrogant eller påtrengende. Så får du helt sikkert et svar!
Jeg henviser gjerne til min vedlagte portfolio, der spesielt tegningene med ekstra fokus på bærekraft (nr. 6 og nr. 12) er ekstra relevante for Økoarkitektene. I tillegg har jeg god erfaring fra diverse internasjonale prosjekter, fra Emiratene til Statene. Det ville glede meg å diskutere prosjektene jeg har vært del av hittil, og jeg hører svært gjerne mer om Økoarkitektenes pågående prosjekter og planer for fremtiden.
Vennlig hilsen
Julia Berg Mathisen