Enten det dreier seg om mat, mote, møbler eller omtrent hva som helst, kan en butikkjobb være en god mulighet til fast og jevn inntekt. Butikkjobber er ofte en favoritt hos studenter og elever som søker sommerjobb eller en deltidsstilling.
Det er høy gjennomtrekk i detaljhandelen. Det betyr at det stadig oppstår ledige stillinger. Men hvis du vil øke sjansene dine til å dra i land jobben, trenger du et perfekt følgebrev.
Hvis dette er din første butikkjobb, har du kanskje ingen kundeserviceerfaring. Det er her et flott følgebrev kommer inn. Her kan du fortelle om deg selv, det du har oppnådd og ferdighetene dine, og det gir deg en sjanse på stillingen - selv mot kandidater med mer erfaring.
Før du begynner på følgebrevet ditt, trenger du en enestående CV. CVapp.no har en hel samling verktøy og guider som er utviklet nettopp for dette. Begynn med våre detaljhandelspesifikke CV-eksempler, og sjekk deretter ut malene og vår komplette guide for hvordan du skriver en CV.
Når du har gjort det er du klar til å fullføre søknaden din med et fantastisk følgebrev.
Noen jobbsøkere gruer seg sånn til å skrive et følgebrev, at de rett og slett sender inn en søknad uten. Heldigvis trenger ikke du å gjøre samme feil. I dette avsnittet deler vi opp de forskjellige delene av et følgebrev til en "oppskrift" som fungerer på tvers av bransjer og stillinger. Å lære å skrive et profesjonelt følgebrev er en ferdighet som du vil dra nytte av for resten av arbeidslivet ditt.
Her er de viktigste ingrediensene:
Du kan finne enda mer informasjon om hver av disse delene pluss gratis eksempelsetninger i denne praktiske guiden om hvordan du skriver et følgebrev. Videre er følgebrevmalene våre enkle å bruke, og de sørger for at det blir lekende lett å skrive søknaden din.
Følgebrev – topptekst
Før du går detaljert inn på ferdighetene og erfaringene dine, må følgebrevet få riktig topptekst. I toppteksten setter du navnet ditt og kontaktdetaljene dine. Jo større butikk du søker hos, desto flere er det som får tilgang til søknaden din, så det er viktig at alle som ser den vet hvem som har skrevet brevet og hvordan de kan komme i kontakt med deg.
Vitsen med denne delen: Toppteksten i følgebrevet gjør det tydelig at det er du som har skrevet søknaden og hvordan de kan komme i kontakt med deg.
Følgebrev — stillingen du søker på
Her er det rom for noen få muligheter: "Søknad på stilling som [tittel] (i [butikk])". Når du søker på en deltidsstilling, skriver du: "Søknad på deltidsstilling i [butikk]". Og når du skriver en åpen søknad: "Åpen søknad" eller "Søknad på stilling i [butikk]".
Vitsen med denne delen: Overskriften gjør det umiddelbart tydelig for leseren hvilken stilling du søker på (og eventuelt om det er heltid eller deltid).
Følgebrev — åpning
Åpningen er delen der du introduserer deg, og er derfor viktig for å få tak i oppmerksomheten til arbeidsgiveren. En kjedelig, alminnelig åpning kan sørge for at resten av brevet ditt ikke blir lest en gang. I stedet for å bruke et gammeldags og trøttende "Jeg skriver for å vise min interesse for den ledige stillingen i butikken deres...", bør du prøve å finne en åpningssetning som utstråler engasjement, energi og iver.
Følgebrev – midtstykke
Midtstykket er delen der du virkelig kan gå detaljert inn på ferdighetene dine og det du har gjort og oppnådd. Det er greit og oversiktlig å dele midtstykket i to mindre avsnitt.
I den første delen forteller du om milepælene dine og det du har oppnådd. En fin måte å gjøre det på er STAR-metoden (STAR står for "situation, task, action, result" og på norsk: "situasjon, mål, handling og resultat"). Du forklarer kort situasjonen og målet eller oppgaven du sto for, og deretter hvilke(n) handling(er) du gjorde og hva som var det positive resultatet. I den andre delen går du inn på hvilke evner og ferdigheter du har, som kan være til stor nytte i stillingen du søker på.
Vitsen med denne delen: Beskriv evnene og ferdighetene dine med hjelp av korte anekdoter som viser hva du har å bidra med, og som overbeviser den potensielle arbeidsgiveren din at du er rett person for stillingen.
Følgebrev – avslutning og signatur
Nå er det på tide å avslutte brevet ditt med en avslutningssetning, der du på en effektiv måte oppfordrer arbeidsgiveren til respons. Det er viktig at du viser at du svært gjerne vil komme på jobbintervju og oppfordrer arbeidsgiveren til å ta kontakt med deg. Eventuelt kan du velge å nevne kontaktdetaljene dine enda en gang. Deretter avslutter du med en hilsen. "Hilsen" eller "Med vennlig hilsen" fungerer utmerket.
Vitsen med denne delen: Avslutte med en positiv kommentar og invitere arbeidsgiveren til å ta kontakt med deg.
Med malene og følgebrevverktøyet til CVapp.no kan du lage et perfekt følgebrev på bare noen få minutter. Ingen usikkerheter, ingen problemer. Ta sjansen, og vinn drømmejobben!