Matlagingens verden er enorm og spennende. Det er mange forskjellige former for kokekunst å utforske, og en uendelig strøm av restauranter som trenger hjelp på kjøkkenet. Enten du ser etter din første kjøkkenjobb eller er en kjøkkensjef med mange års erfaring: Når du formidler de riktige kvalitetene i følgebrevet ditt, øker sjansene dine for å dra i land jobben.
Toppteksten på et følgebrev har to funksjoner. Den viktigste er å informere arbeidsgiveren om at du er den som har skrevet dokumentet. Restauranter er travle steder. Derfor bør du sikre at navnet ditt og kontaktdetaljene dine er godt synlige, slik at man trenger kun et øyekast for å se at det er du som søker jobb, og hvordan du kan kontaktes.
Den andre funksjonen er å gi søknaden din et personlig preg ved hjelp av en stilig og forseggjort layout. Restauranter pleier å motta mange søknader for en og samme kokkestilling, så en profesjonell og iøynefallende topptekst vil sikre at følgebrevet ditt blir lagt merke til.
Her er det rom for noen få muligheter: «Søknad på stilling som [tittel] (i [firma])». Når du søker på en deltidsstilling, skriver du: «Søknad på deltidsstilling i [firma]». Og når du skriver en åpen søknad: «Åpen søknad» eller «Søknad på stilling i [firma]».
For en travel sjef eller eier som leser brevet ditt, er åpningen helt avgjørende. Etter å ha lest de første to setningene, har han/hun sannsynligvis allerede bestemt om resten av søknaden er verdt å lese eller ikke. Derfor bør åpningen være skikkelig fengende.
Hensikten med åpningen er å fange leserens oppmerksomhet, bevise at du har det som skal til i den ledige stillingen, og oppfordre til å lese resten.
Hos Bergen Bistrobar gjør kokkene mer enn bare å tilberede maten. De er restaurantens ansikt utad og det er grunnen til at Bergen Bistrobar er et av byens mest populære spisesteder.
Midtstykket utgjør hoveddelen av brevet ditt, og er stedet du går inn på erfaringene og kvalifikasjonene dine som gjør deg til rett person for jobben. Siden midtstykket er den største delen av følgebrevet, kan du dele det inn i to mindre avsnitt.
I det første avsnittet beskriver du dine mest relevante erfaringer og det du har oppnådd. En fin måte å gjøre det på, er å bruke STAR-metoden («situation, task, action, result» og på norsk: «situasjon, mål, handling og resultat»).
Beskriv kun de erfaringene som er mest relevante for stillingen du søker på, og på en kort og konsis måte.
I det andre avsnittet kan du nevne dine harde og myke ferdigheter, samt det du ønsker å oppnå i jobben og restauranten du søker i. Du kan også fremheve hva du kan bidra med som ikke andre kan, og hvorfor du vil jobbe i nettopp denne restauranten.
Gjestene kommer for å oppleve de utsøkte menyene, og maten smaker så mye bedre når det er en emosjonell forbindelse. Ved siden av den tradisjonelle kjøkkenerfaringen som vises detaljert i CV-en min, er jeg opptatt av innovasjon og å finne nye smakskombinasjoner (inspirert av et 18 måneders opphold i Det fjerne østen). Jeg forteller gjerne om hvordan jeg tilbereder min signaturrett som er en koreansk-inspirerte galbi.
Med kokkefagbrev og tre års erfaring som profesjonell førstekokk i luksusrestauranten Lokis Mat og Vinhus, er jeg overbevisst om at mine kunnskaper kan bidra til utviklingen av Bergen Bistrobar-teamet:
Å jobbe med et team på kjøkkenet gjør meg glad. God mat skaper man ikke alene, og jeg setter pris på å samarbeide med likesinnede mennesker som ønsker å oppnå smilende kunder. Jeg har vært månedens medarbeider syv ganger i løpet av de siste tre årene – oftere enn noen annen kokk. Årsaken til at jeg slutter der jeg jobber nå er at jeg skal flytte til Bergen.
Hensikten med midtstykket er å fremheve din arbeidserfaring og det du har oppnådd, samt det du kan bidra med i stillingen du søker på.
Nå som du har gjort mest mulig ut av budskapet ditt (at du er kokken som restauranten trenger), er det på tide å avslutte brevet på en positiv og respektfull måte. Den beste måten å gjøre dette på er å oppfordre til handling. Det er viktig at du viser at du svært gjerne vil komme på jobbintervju og oppfordrer leseren til å ta kontakt med deg.
Hvis dere trenger en engasjert førstekokk som er opptatt av å bidra med ideer, energi og smaksopplevelser, kommer jeg gjerne for å lage noe til dere på et smaksintervju.
Vennlig hilsen
Marte Strøm Helland