Så du skal fikse det som kanskje er ditt aller første følgebrev? Det kan være at du trodde at CV-er og følgebrev bare var ment til å søke jobb i voksenverdenen. Som det viser seg, trenger både studenter og elever ganske ofte et følgebrev av flere, forskjellige grunner. Om du skal søke studie- eller praksisplass, stipend, verv eller din første jobb, et feiende flott følgebrev kan hjelpe deg til å skille deg ut fra konkurrentene og fortelle din historie på en engasjert og overbevisende måte. I både videregående og høyere utdanning kan konkurransen mellom respektive dyktige elever og studenter være knallhard. Og karakterer og vitnemål sier bare en del. Et flott følgebrev kan være ditt hemmelige våpen for å forbigå andre med høyere karakterer, men som mangler utstråling og karakter.
Både som student og elev kan du få god bruk for et følgebrev. Og selvfølgelig skreddersyr du brevet ditt for anledningen! Heldigvis er strukturen til et profesjonelt følgebrev omtrent den samme uansett bransje eller jobb. Rammen fungerer også utmerket når du skal søke stipend, praksisplass og lignende. Her er de viktigste ingrediensene:
Det var en gang at folk sendte søknader (CV-er og følgebrev) i posten. Nå for tiden skjer de fleste søknadene heldigvis via nettet. Før var toppteksten i et følgebrev den samme som i et formelt brev, og en slik topptekst bør du fortsatt bruke den enkelte gangen at du blir bedt til å sende inn søknaden din på papir. I alle andre tilfeller er hovedformålet til en topptekst å vise at det er du som har skrevet og eier dokumentet. Videre fører du også opp kontaktdetaljene dine som telefonnummer og e-postadresse, og eventuelt linker til dine personlige kontoer på sosiale medier. Slik vet rekruttererne hvordan de kan kontakte deg når brevet blir skrevet ut og sendes til en annen avdeling på kontoret. Det er lurt å holde informasjonen i toppteksten kort og konsis, slik at du har mer plass til å overbevise arbeidsgiveren at du er rett kandidat. Vitsen med denne delen: Å sikre at alle som ser brevet ditt vet hvem det tilhører og hvordan de kan komme i kontakt med deg.
Toppteksten i følgebrevet er også en del av brevets oppsett. Her kan du også legge til en fargeklatt eller et designelement, avhengig av bransjen eller organisasjonen du søker på. Noe du kan gjøre for å fremstå som enda mer nøye og raffinert, er å tilpasse stilen i alle dokumentene dine. Det vil si at du bruker samme topptekst i CV, følgebrev og andre dokumenter du blir bedt om å sende inn med søknaden. En mal kan gjøre ting mye enklere for deg, den bidrar til å skape rett balanse mellom profesjonalitet og kreativitet.
Dette er det korteste av alle avsnittene i følgebrevet ditt, men likevel av stor betydning. Her nevner du stillinger du søker på og eventuelt hvilken filial eller hvilken avdeling av selskapet eller organisasjonen. Oftest skriver du bare "Søknad på stilling som [tittel] (i [firmanavn])". Og når du søker på en deltidsstilling, skriver du: "Søknad på deltidsstilling i [firma/butikk/organisasjon]". Når du sender inn en åpen søknad, skriver du: "Åpen søknad" eller "Søknad på stilling i [firma, butikk, osv.]" Og når du søker praksis- eller studieplass: "Søknad på praksis/studieplass i [firma, organisasjon, el.]" Vitsen med denne delen: Gjøre det tydelig hvilken stilling du søker på, og eventuelt hvilken filial eller avdeling (når det fins flere på flere steder).
Åpningen er der du skal få leseren på kroken. Her er din sjanse til å fange lesernes oppmerksomhet med en morsom anekdote, et tydelig utsagn eller en energisk åpningssetning. Det er mange firmaer og organisasjoner som liker å jobbe med studenter på grunn av deres kreative tilnærminger og friske ideer. Ikke kjed leserne med en halvhjertet åpning som "Jeg skriver for å vise min interesse for den ledige stillingen i butikken deres...". I stedet oppfordrer du dem til å fortsette å lese brevet ditt, ved å tilby en liten smakebit av dine beste kvaliteter allerede i åpningsavsnittet. Vitsen med denne delen: Begynne følgebrevet ditt med en iøynefallende åpning som sikrer at leserne vil fortsette å lese.
Midtstykket utgjør den største delen av brevet ditt. Her kan du gå nærmere inn på dine suksesser, milepæler og synspunkter. Hvis du syns det ikke er helt tydelig hva du bør skrive i midtstykket, kan du dele det opp i 2 deler. I første delen kan du bruke STAR-metoden (STAR står for "situation, task, action, result" og på norsk: "situasjon, mål, handling og resultat") som er en flott måte å beskrive hva du har gjort og oppnådd tidligere. Husk å begrense hver anekdote til kun et par linjer, for å holde på lesernes oppmerksomhet gjennom hele brevet. I den andre delen kan du gå nærmere inn på dine relevante ferdigheter, fritids- og frivillighetsaktiviteter og arbeidserfaring. Sørg for at alt du skriver har en eller annen link til stillingen du søker på, for å vise hvorfor nettopp du er rett kandidat og vil passe inn utmerket. Vitsen med denne delen: Gi detaljert informasjon om dine unike kvaliteter og tidligere erfaring, ved hjelp av spesifikke eksempler på dine ferdigheter innen problemløsning og samarbeid med kolleger.
Gratulerer med at du har kommet helt til avslutningen av følgebrevet ditt! Alt du trenger å gjøre nå er å skrive et avsluttende avsnitt som høflig oppfordrer leserne til å ta kontakt med deg, for å lære mer om hvilken fantastisk kandidat du er. Den beste måten å gjøre dette på er å oppfordre til handling. Her viser du at du er ivrig etter å fortsette dialogen med arbeidsgiveren og du inviterer leserne til å ta kontakt med deg. Du vil at de oppfatter deg som selvsikker og målbevisst, uten å virke kjepphøy eller påståelig. Så gjenstår det bare å avslutte med en standardhilsen som "Med vennlig hilsen", "Beste hilsener" eller "Hilsen". Vitsen med denne delen: Avslutte brevet med en sterk og positiv tone og skape en effektiv oppfordring til handling som profesjonelt og høflig oppfordrer leserne til å ta kontakt med deg.
Her får du noen tips til et flott følgebrev, som hjelper deg til å unngå de vanligste fallgruvene:
Følgebrevet er det perfekte middelet for å overbevise og påvirke rekrutteringsansvarlige. Det kan være avgjørende og ekstremt nyttig, SELV når praksisplassen ikke krever det.
Med CVapp.no kan du lage et perfekt følgebrev på bare noen få minutter. Ingen usikkerheter, ingen problemer. Ta sjansen, og få drømmejobben!