Aktiv lytting og hvordan du bruker det i karrieren

Å forbedre lytteferdighetene er en fin måte å løfte karrieren til neste nivå. La oss ta en titt på noen av de viktigste ferdighetene innen aktiv lytting, som du kan bruke umiddelbart.
Charlotte Grainger
Content Writer
Oppdatert mai 30, 2024

Hva er aktiv lytting?

La oss først avklare hva som menes med aktiv lytting. Enkelt sagt er det å gi andre din fulle oppmerksomhet når de snakker, samt sikre at du forstår hva de sier. Det vil si uten å avbryte, og først stille passende spørsmål når de er ferdige med å snakke.

Selv om dette høres veldig enkelt ut, er det mange av oss som ikke lytter aktivt. Bare tenk på det. Når noen andre snakker, hører du virkelig etter og legger merke til det de sier? Eller venter du bare på din tur til å snakke? Hvis du hører til den siste gruppen, er det på tide å endre taktikk. 

De beste lytteferdighetene

Å forbedre lytteferdighetene dine trenger ikke å være vanskelig. Nå som vi vet hva aktiv lytting går ut på, er det verdt å se på teknikkene du kan bruke. Gladmeldingen er at du ikke trenger å endre måten du kommuniserer på fullstendig. I stedet bør du jobbe med å bli mer oppmerksom og selvbevisst under samtaler.

Hold fokus

Lar du ofte tankene vandre i en samtale? I så fall kan du konsentrere deg ved å gjenta noen av ordene den andre personen sier for deg selv. Slik sikrer du at du ikke begynner å tenke på andre ting. 

Vær empatisk og selvbevisst

Når du snakker med andre er det viktig at du er selvbevisst. Det vil si at du forstår dine egne følelser og hva slags inntrykk du gir. Konsentrer deg om å lytte og forstå de andres synspunkt. 

Oppretthold øyekontakt

Hvis blikket ditt flakker rundt i rommet, vil den andre personen tro at du er uinteressert. Når noen snakker med deg, bør du derfor opprettholde øyekontakt til enhver tid. Dette er en av de enkleste og greieste teknikkene for aktiv lytting.

Relatert artikkel
Komplett intervjuguide
Jobbintervju er stressende. Forberedelse og øvelse er de beste måtene for å gjøre deg klar for den store dagen. Her er alt du trenger å vite før du går inn til intervjuet for å dra i land drømmejobben.

Ha en åpen og oppmerksom holdning 

Vender du ryggen mot den som snakker? Legger du armene i kors? Når du bokstavelig talt legger en barriere mellom deg og den du snakker med, kan det hindre kommunikasjonen dere imellom. For aktiv lytting trenger du derfor å ha en åpen holdning, rettet mot den du samtaler med. 

Se etter nonverbale signaler 

Hva sier samtalepartneren din uten å bruke ord? Rundt 70 prosent av all kommunikasjon er nonverbal. Derfor er det så viktig å lære seg å tolke signalene andre sender. Kroppsspråket består av alt fra ansiktsuttrykk, kroppens bevegelser og holdning til bevegelser med hender, armer, fingre, føtter, øyne og hode. Når du blir god på aktiv lytting, vil du fange opp de minste hintene i den andres kroppsspråk.

Bruk stillhet som en form for kommunikasjon 

Gjør du alt for å unngå «pinlig stillhet» i en samtale? Hvis du pleier å være overivrig etter å snakke, kan det være lurt å sette ned farten. Faktisk taler stillheten ofte nok for seg selv. Når samtalepartneren din tar en kjapp pause i snakkingen og/eller du trenger et sekund til å tenke, så bare la det skje. Det er helt naturlig! 

Vær bevisst på dine uvaner 

Vi har alle ting vi gjør ubevisst mens vi snakker. Kanskje du gestikulerer vilt, vipper på stolen, eller klikker med en kulepenn. Uansett hvilke vaner og uvaner du måtte ha, bør du være klar over dem. Selv om det ikke betyr at du må sitte musestille under hele samtalen, bør du i hvert fall prøve å redusere uvanene dine. 

Unngå avbrytelser og distraksjoner 

Vibrerer mobilen på bordet? Flakker blikket ditt stadig mot dataskjermen? Hvis du lett lar deg distrahere, er sjansen stor for at du ikke hører nøye etter. Derfor bør du sikre at du gjør det du kan for ikke å bli avledet av ting rundt deg. 

Vær obs på intonasjon

Når du snakker med noen, må du passe på både din egen og den andres intonasjon. For hvis du hører nøye etter, kan du legge merke til små endringer i en persons stemme når vedkommende er glad, opprørt eller nøytral. Hvis du får med deg dette vil det hjelpe deg å «lese» og dermed forstå den du snakker med. 

Be om tilbakemelding når det passer seg

Hva skjer om det faller en naturlig stillhet i samtalen? Hvis du trenger å avklare noe eller ønsker mer informasjon, er dette øyeblikket å be om det. Vis at du har hørt hva som er blitt sagt, og still de oppfølgingsspørsmålene du måtte ha nå. 

Eksempler på aktiv lytting og respons 

For å komme i gang skikkelig med aktiv lytting, må du finpusse lytteferdighetene dine. (Tips: Du kan også nevne disse i CV-en for å vise potensielle arbeidsgivere at du har utmerkede kommunikasjonsevner!) Her er noen av ferdighetene du kan forbedre til å begynne med:  

  • Empati og sympati
  • Emosjonell intelligens
  • Observasjon
  • Kritisk tankegang
  • Forståelse
  • Selvbevissthet
  • Situasjonsforståelse
  • Øye for detaljer
  • Holde fokus
Kroppsspråk: mer enn ord kan si
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV