1. Blog
 2. Jobbintervju
 3. Komplett intervjuguide
Skrevet av Susan ShorSusan Shor

Komplett intervjuguide

28 minutter å lese
Komplett intervjuguide
Jobbintervju er stressende. Forberedelse og øvelse er de beste måtene for å gjøre deg klar for den store dagen. Her er alt du trenger å vite før du går inn til intervjuet for å dra i land drømmejobben.

Så du er invitert på jobbintervju? Gratulerer! Du må ha laget litt av en imponerende CV. Det som gjenstår nå er å gjennomføre jobbintervjuet og være så overbevisende at resten av intervjuene kanselleres og arbeidsgiveren retter all sin oppmerksomhet på deg, ikke sant?

Vi har satt sammen 18 tips om hva du bør gjøre før, under og etter intervjuet for å bli ansatt, og dekker alt fra hva du bør ha på deg til hva du bør gjøre og si. Vi har til og med dratt det så langt at vi har tatt med tips om hva du bør spise og ikke spise før intervjuet, og hvordan du sikrer en god natts søvn dagen i forveien. Og i tilfelle du skulle trenge enda flere tips, har vi bedt noen eksperter om deres råd også.

Her er flere ting du bør gjøre før jobbintervjuet:

 • Forbered deg ved å undersøke foretaket, pugge svarene på vanlige intervjuspørsmål, og lage en liste med spørsmålene du har.
 • Få en venn eller venninne til å gjennomføre et øvelsesintervju med deg, og be om tilbakemelding på svarene dine.
 • Planlegg ruten i god tid før jobbintervjuet, og sikt på å være fremme 10 til 15 minutter i forveien.
 • Stell utseendet ditt. Ha antrekket ferdig kvelden før og sørg for at hygienen er i orden: Puss tennene, rens neglene, børst håret og om du bruker sminke bør du ikke være oversminket.
 • Finn frem en dokumentmappe eller veske som matcher antrekket ditt, til alle relevante dokumenter som ferdig trykte kopier av CV-en, attester, diplomer og vitnemål, en liste over referanser, samt penn og papir.
 • Jobb med kroppsspråket ditt. Vær klar til å smile, hold øyekontakt og hils på alle du møter med et fast håndtrykk eller i hvert fall et anerkjennende nikk.
 • Få en god natts søvn (helst åtte timer) og nyt et sunt og godt måltid for å gjøre deg klar for den store dagen.

I disse tidene med pandemi er det sannsynlig at det vil være flere intervjurunder. Sjansen er stor for at første runden er på telefonen eller via et videomøte, for å begrense antall kontakter. Men det betyr ikke at du kan hoppe over noen av disse trinnene. Det er første inntrykket som teller. Så vær så snill å ha på deg bukser som en del av intervjuantrekket ditt! Joggebukser er uten tvil mer komfortable, men de egner seg ikke til «jobbintervju-uniformen». Du vil ikke gå glipp av drømmejobben bare fordi den ansettelsesansvarlige så noe som gjorde ham/henne ille til mote.

Hva ser arbeidsgivere etter under et jobbintervju?

Til vanlig varer et ansikt til ansikt-intervju rundt 45 minutter til en time. Selv om det kan virke som lang tid for deg som intervjuobjekt, er det ikke så lenge for arbeidsgiverne. Det er all den tiden de har får å kunne vurdere om du er rett kandidat til jobben. I tillegg til å ta stilling til svarene dine, vil de se etter følgende:

 • Utseende
 • Kroppsspråk
 • Selvtillit
 • Kunnskap

Vi går snart nærmere inn på disse emnene, men det er vel verdt å vite nå allerede at et jobbintervju er mer enn bare svare på noen spørsmål.

Slik forbereder du deg til jobbintervjuet

Som den kjente britiske statsmannen Sir Winston Churchill sa: «Det er ikke mye som krever så omhyggelige forberedelser som en improvisert tale.» Og alle vet jo at du bare får én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk!

Begge utsagnene har noe for seg, og bør huskes. Spesielt når det gjelder jobbintervjuer. Selv om du vil bli bedt på et nytt jobbintervju, så vil det ikke være for den samme jobben om det første intervjuet ikke gikk så bra. I dagene før jobbintervjuet bør du sette av litt tid til å forberede deg på å gjøre et godt inntrykk ved å gjøre følgende: 

1. Undersøk foretaket

Finn ut alt det er å vite om selskapet og stillingen du søker på. Heldigvis har internettet gjort denne oppgaven enklere enn noensinne. Her kan du lese om hva foretaket driver med, om bedriftskulturen, bedriftsresultatene og bedriftens omdømme.

 • Nettsidene til foretaket — Les alle nettsidene nøye for å lære mer om de ansatte, forstå firmaets historie og dets tjenester. Sosiale medieprofiler — Du finner lenker til disse på foretakets hjemmeside. Sosiale medier vil gi deg en idé om bedriftskulturen og hvordan firmaet fremstår for publikum. LinkedIn-siden til foretaket vil også gi deg lenker til ansattes profiler, hvor du kan se hvordan medarbeiderne beskriver stillingene sine. Mens du surfer på nettet bør du ta deg tid til å følge selskapets kontoer, legge igjen en kommentar her og der, og like innleggene. Å engasjere deg i debatten i kommentarene, kan sette deg på radaren til arbeidsgiveren allerede før jobbintervjuet. Men, for all del: Ikke overdriv! For du vil fremstå som desperat hvis du liker, deler og kommenterer alle innleggene.
 • Google — Tja, nettopp fordi det er Google. Google etter bedriftsnyheter og pressemeldinger, og da spesielt nylige skriv.
 • Glassdoor — I USA er dette det største nettstedet der (tidligere) ansatte gir anonyme vurderinger av selskapet de jobber i eller har jobbet for. Selv om de stadig utvider til andre land og allerede har en del vurderinger av norske selskap, anbefaler vi også å sjekke det norske (mest engelskspråklige) nettstedet Equality Check. Der gjør de omtrent det samme, men med fokus på mangfold og likestilling på arbeidsmarkedet. Se om du finner noen vurderinger om foretaket du skal søke til, og finn ut hva nåværende og tidligere ansatte har å si. Sjansen er der for at du avslører en del ting som du ikke vil finne på selskapets hjemmeside eller sosiale medieprofiler. Du kan til og med få noen gode ideer til spørsmål du kan stille om foretaket under jobbintervjuet!
Eksperttips

Å undersøke foretaket kan hjelpe deg i forberedelsen på jobbintervjuet, men kan også avkrefte eller bekrefte eventuelle mistanker du har om selskapet. Virker fordelene og arbeidstiden for gode til å være sanne? Anonyme vurderinger fra andre ansatte kan hjelpe deg med å finne ut hva som egentlig skjer bak en altfor perfekt stillingsannonse.

Lag en mental «jukselapp» med stikkord om det du har oppdaget, i påvente av «Hva er det du vet om selskapet?». Hvis det spørsmålet skulle komme opp kan du bruke det du vet i svarene dine, eller vente til du får muligheten til å stille spørsmål. Et lite eksempel: For noen år siden var jeg på et jobbintervju for en stilling som tekstforfatter i et e-handelsselskap. Et par dager før intervjuet leste jeg en artikkel om hvordan selskapet lanserte et spesialbygd innholdsstyringssystem. Jeg klarte å ta det opp i jobbintervjuet, og fikk dermed fremhevet engasjementet mitt.

2. Vit alle CV-detaljene dine forlengs og baklengs

CV-en din vil komme opp mye under jobbintervjuet ditt. Den ansettelsesansvarlige vil bruke den som drivstoff til spørsmålene sine, så du må være klar til å svare på alt i henhold til det som står på papiret. Skriv ut CV-en din, og les den grundig flere ganger slik at innholdet brenner seg fast i hukommelsen din. CV-en din er en presentasjon av karrieren din hittil, så vær forbered på å forklare hvorfor du har gjort det du har gjort, og hvilken kunnskap og kompetanse du har.

Eksperttips

Den som intervjuer har ikke alltid tid til å lese gjennom CV-en din grundig før jobbintervjuet. Selv om det kan virke frustrerende i øyeblikket, bør du unngå å ty til svar som «Den informasjonen finner du i CV-en min.». I stedet kan du heller forklare hvilken erfaring du har på en kort og konsis måte, og gå i detalj om intervjueren ønsker det.

3. Øv, øv, øv

Du kan aldri vite nøyaktig hvilke spørsmål en intervjuer kommer til å stille, men selve intervjuet er ganske forutsigbart ved at det er flere spørsmål som går igjen i ulike varianter.

Karrieresentret til Universitetet i Oslo har laget en liste over typiske intervjuspørsmål. Du kan være sikker på at du får en eller annen variant på flere av spørsmålene på intervjuet, for eksempel:

 • Kan du fortelle litt om deg selv?
 • Hva vil du si er din største faglige styrke?
 • Fortell om to styrker og to svakheter du har
 • Hvorfor skal vi ansette nettopp deg?
 • Kan du fortelle om dine personlige mål og fremtidsplaner? ...
 • Hvorfor søker du nettopp denne jobben?
 • Hva forventer du å få i lønn i denne stillingen?
 • Hva engasjerer deg?
 • Hva vil være ditt viktigste bidrag hos oss?
 • Kan du fortelle om en ting du er stolt av å ha fått til?
Eksperttips

Noen intervjuspørsmål er bare helt grusomme (Hva er dine største svakheter?). Men det hindrer ikke rekruttererne i å stille dem. Sørg for å være forberedt på noen av de verste intervjuspørsmålene og vær obs på lurespørsmål, slik at du ikke blir satt ut der og da.

I tillegg til disse standardspørsmålene, bør du også forberede deg på et par scenariobaserte spørsmål. Dette er spørsmål som tester dine problemløsningsevner og om du vil passe inn i teamet.

Hvis du skal på intervju for en lederstilling for eksempel, kan intervjueren spørre deg: «Du oppdager at et teammedlem ikke utfører arbeidsoppgavene sine god nok, og at han/hun virker distrahert eller uinteressert. Hva ville du gjort i denne situasjonen?» Eller: «To medlemmer av teamet ditt kommer ikke overens og kommer hver for seg til deg for å klage over den andre. Hvordan ville du løst problemet?»

Skriv ned svarene dine til disse spørsmålene og øv dem høyt foran speilet. Når du er fornøyd med svarene dine, kan du be en venn eller venninne om å spille rollen som intervjuer og gi deg tilbakemelding på svarene dine. Jo mer fornøyd du er med svarene dine, desto tryggere blir du hvis og når disse spørsmålene kommer opp under jobbintervjuet. Tenk på det du vet om bedriftskulturen når du formulerer svarene dine.

4. Forbered et par egne spørsmål

Det er to parter i et intervju, intervjueren og intervjuobjektet. Og det er ikke bare intervjueren som skal stille spørsmål, du vil også få muligheten til å stille noen få egne - og det forventes at du griper sjansen.

Men ikke still spørsmål bare for å kunne huke det av. Denne delen av jobbintervjuet kan faktisk gi utslaget om det kommer til å briste eller bære. Tenk nøye gjennom hva du vil spørre om. Spørsmålene dine bør vise interessen din i både stillingen og foretaket. Unngå alt som er omtalt tidligere i intervjuet, eller emner som kan vise manglende interesse eller arbeidsmoral.

Her er et par eksempler på spørsmål du kan spørre som kan fungere i din favør:

 • Kan du fortelle meg mer om de daglige ansvarene i stillingen?
 • Hvilke typer opplæring er tilgjengelig for de ansatte?
 • Hvordan ville du beskrive bedriftskulturen?
 • Hva slags utfordringer innebærer stillingen?
 • Hvordan måler og vurderer dere resultatene?
 • Er det muligheter for forfremmelse i fremtiden?
 • Hvilke egenskaper ville du si er nødvendige for å lykkes i denne jobben?

Følgende spørsmål bør du unngå:

 • Hva gjør foretaket egentlig?
 • Hvor mange timer må jeg jobbe i uken?
 • Kan jeg jobbe hjemmefra?
 • Hvor mye får jeg betalt?
 • Når kan jeg ha ferie?
 • Får jeg jobben?

I tilfelle intervjueren gir deg sjansen til å tilføye noe mer, må du sørge for at du har forberedt en avsluttende pitch om hvorfor du er rett kandidat til jobben. Det er en av de aller viktigste tingene du kan si på et jobbintervju. 

5. Planlegg hvordan du kommer deg til intervjustedet

Vet du hvor foretaket holder til? Hvor lang tid vil det ta deg å komme dit? Hvordan reiser du? Bil, buss eller bane?

Planlegg reisen din god tid i forveien. I uken før jobbintervjuet tester du ruten, med sikte på å være fremme 10 til 15 minutter i forveien. Husk å ta tiden. Hvis du tar tog, buss eller bane, noterer du hvilken rute du må ta og avgangstiden. Og ha en reserveplan ferdig om det skulle være veisperringer eller forsinkelser. Dette kan virke litt mye, men når du har kartlagt ruten god tid i forveien, har du mindre stress på den store dagen. Hvis det skulle skje noe utenfor din kontroll og du blir forsinket på grunn av det, kan du ringe intervjueren for å gi beskjed. Sånt kan skje og de fleste forstår det. Et kort telefonvarsel viser at du respekterer tiden til intervjueren.

Eksperttips

Det er ikke alltid en fysisk reise du må ta. Hvis det er et videointervju, må du sjekke datamaskinen, webkameraet og mikrofonen i god tid i forveien, for å være sikker på at alt fungerer på intervjudagen. Last ned programmet du skal bruke og sjekk at det virker som det skal, slik at du slipper å tukle med innstillingene mens intervjueren ser på.

6. Ta med deg dette

Finn frem en smart dokumentmappe eller veske, og fyll den med følgende:

 • Fem trykte kopier av CV-mal din
 • Notatbok og penn for å ta notater
 • Spørsmålene du planlegger å stille på skrift
 • En liste over referansene dine
 • Noen mintpastiller

7. Sikre deg en god natts søvn

Du kommer helt sikkert til å være spent eller nervøs kvelden før jobbintervjuet, men du bør virkelig prøve å få deg en god natts søvn, helst åtte timer eller mer.

Her er noe du kan gjøre for å senke skuldrene og slappe av.

 • Ta deg et deilig bad eller en lang dusj. På forskning.no kan du lese om en undersøkelse av universitetet i Texas. Hvis du tar deg tid til et deilig bad eller en ti minutter lang dusj omtrent en og en halv time før du skal legge deg, vil du sove bedre – så lenge vannet er varmt nok.
 • Slå av alt av elektronisk utstyr som for eksempel TV, datamaskin og mobiltelefon, minst en (og helst 2!) timer før du legger deg.
 • Les en god bok (men ikke en e-bok).

8. Bestem antrekket ditt god tid i forveien

Finn frem antrekket ditt kvelden før jobbintervjuet. Forsikre deg om at antrekket er uten hull, rynker og flekker. Skoene hører også med. Pass på at de er rene, pusset og uskadet. Videre bør antrekket ditt passe til foretaket. Hvis det er et stort (og internasjonalt) selskap, er et tradisjonelt forretningsantrekk best. Dress, skjorte, slips og pensko for mennene, og kjole eller bluse, bukse/skjørt, blazer og pensko for kvinnene. Grå, mørkeblå, sort og hvit er fargene som tradisjonelt sett passer best i dette tilfellet. Hvis det er et mer kreativt og fremtidsrettet selskap, godtas ofte en mer avslappet og løsere stil.

Men vær klar over at antrekket ditt kan gjøre en stor forskjell. Faktisk har forskning vist at det er lettere for fysisk mer attraktive søkere å dra i land jobben. Hvis du tviler på hva du skal ha på deg, kan du eventuelt ringe foretaket. Hvis du ikke klarer å finne ut av hva kleskoden er, kan du heller være litt for fint kledd enn omvendt. For når du er velkledd viser du i hvert fall at du gjør en innsats og er interessert i jobben. Men hvis antrekket ikke er pent nok for anledningen, kan du gi inntrykk av at du ikke bryr deg. 

9. Sikre deg en god start på intervjudagen med en sunn frokost

Frokost er det viktigste måltidet på hvilken som helst dag, men spesielt på dagen du skal på intervju. En god og sunn frokost får fart på hjernen, og gir deg energi og fokus. Dessverre betyr det ingen egg og bacon, eller frokostblandinger med mye sukker. I stedet bør du satse på proteiner, flerumettede fettsyrer, næringsrike karbohydrater, samt frukt og grønnsaker.

Eksperttips

Bare for moro skyld kommer vi her med et par forslag til en sunn frokost på intervjudagen:

 • Bløtkokt egg eller eggerøre på toast (av grovt brød)
 • Avokado på toast (av grovt brød)
 • Havregrøt med blåbær (pass på antrekket!)
 • Mager yoghurt med nøtter

Hvis jobbintervjuet ditt er senere på dagen, bør du holde lunsjen lett. For eksempel en salat med (røke)laks, kylling, egg, og frukt og grønt. Hold deg unna «duftende» løk og hvitløk, mat som gjør deg oppblåst (belgfrukter og rosenkål) eller noe som gjør deg sløv, f.eks. store mengder poteter, loff eller pasta. Vann til drikke er bra, men ikke drikk så mye at du må løpe på do resten av dagen. Kaffe med måte er også bra, hvis du tar deg en kopp 30 minutter før intervjuet blir du mindre sliten og mer våken.

10. Hold deg rolig

Pust inn. Pust ut. Inn gjennom nesen, og ut gjennom munnen. Før du går inn i bygningen, finner du deg et rolig sted i nærheten for å samle tankene dine, puste og ta deg sammen. Dette er en teknikk som hører til Mindfulness eller på norsk «oppmerksomt nærvær». Det handler om å være bevisst til stede og oppmerksom på erfaringene dine i øyeblikket, med en åpen holdning. Teknikken består av fire trinn:

 • Stopp med det du holder på med
 • Ta et dypt pust
 • Samle tankene dine og tenk på hvordan du har det fysisk, mentalt og emosjonelt sett
 • Ta deg sammen og forsett med det du holdt på med, men med et forfrisket sinn

Husk at et jobbintervju ikke er det samme som et avhør, det er en samtale for å finne ut om du passer sammen med foretaket. Og viktigst av alt, husk at hva som enn skjer i livet - du vil klare deg. Du har vært gjennom masse av ting allerede, og dette kommer du også gjennom, uavhengig av utfallet. Ikke ta det for tungt, ikke glem det store bildet og se på intervjuet som en viktig, men liten del av reisen din til fremtiden.

Dette bør du gjøre under jobbintervjuet

OK, du har forberedt på alle mulige måter. Du har kommet deg frem til foretaket i god tid før intervjuet og er klar for action. Her kan du lese hva du bør gjøre når intervjuet har startet.

11. Sørg for at du er på ditt beste

Selv om vi alle nekter for å dømme folk etter utseendet, er det akkurat det vi gjør. Vi i CVapp.no har undersøkt dette, og skrevet et blogginnlegg om det: Får pene folk lettere jobb? Svaret er «Ja». Når du kommer inn i intervjurommet, vil intervjueren ta en god titt på deg, sannsynlig ubevisst. Kanskje du ikke merker det engang, men det vil skje. Det er noe vi alle gjør. Derfor bør du sørge for at utseendet ditt bidrar til et godt førsteinntrykk.

Vi har allerede dekket antrekket, men du bør ta deg tid til å sikre at også frisyren er i orden, neglene rene og pusten frisk. (Det er derfor du trenger mintpastiller.) Hvis du kommer tidlig til jobbintervjuet, kan du sjekke hår og sminke på badet før du blir innkalt. Høres det overfladisk ut? Det kan godt være, men hvis du er like godt egnet til stillingen som en annen kandidat, kan utseendet gjøre forskjellen.

12. Vis frem dine gode manerer

Skikk og bruk skal til. Gode manerer koster ingenting, men kan likevel gjøre underverker for hvordan arbeidsgiveren oppfatter deg. Vær høflig og respektfull mot alle du møter når du har kommet frem til selskapet, fra sikkerhetsvakten på parkeringsplassen til personen som tar deg imot og de ansatte du møter i korridoren. Hils alle med et vennlig smil og et «Hei». Det kan nemlig godt være at intervjueren vil be dem om tilbakemelding om deg.

13. Pass på kroppsspråket ditt

Det du ikke sier under intervjuet er faktisk like viktig som det du sier. Forskning antyder at kroppsspråk står for mellom 60 % til 70 % av all kommunikasjon. Mimikk, gester, klær og holdning vil fortelle intervjueren mye om deg som person. Du må sørge for at du fremstår som selvsikker og åpen. Helt fra du går gjennom døren til intervjurommet.

 • Start med et smil og en varm hilsen. Gi et fast men ikke for kraftig håndtrykk (eller i hvert fall et anerkjennende nikk), og introduser deg selv. Fortell intervjueren at det er hyggelig å møte ham/henne.
 • Oppretthold øyekontakt hele tiden, med noen avbrekk i ny og ne slik at det ikke kan oppfattes som stirring. Dette viser at du er interessert og følger med.
 • Sett deg rett opp med skuldrene bakover. Slik fremstår du som vennlig og åpen.
 • Ikke kryss armer eller ben for å unngå at du ser defensiv eller sjenert ut.

14. Vær deg selv

Med tanke på situasjonen er det vanskelig å slappe helt av og være deg selv på jobbintervjuet, men du bør heller ikke gjøre deg til. Det som intervjueren prøver å gjøre er å få et inntrykk av om du passer inn i bedriftskulturen og teamet faglig sett. Hvis du prøver å være annerledes enn det du er vil det påvirke deg hvis du får jobben.

Den beste måten å fremstå troverdig og pålitelig på, er faktisk å være deg selv. Der det er mulig, bør du koble svarene dine til eksempler som fremhever kunnskapen og kompetansen din. Hvis du ikke kan svare på et spørsmål, må du ikke være redd for å innrømme det. Ærlighet er alltid bedre enn bløffe seg til et svar, og intervjueren vil absolutt respektere det.

15. Vær kort og konsis i svarene dine

Tiden er knapp under et intervju, så hvis du forklarer deg saklig og kortfattet er det en av de beste ferdighetene som får deg ansatt. Intervjueren vil lære mest mulig om deg og ferdighetene dine som kandidat, på kortest mulig tid. Hold svarene kort, gå rett på sak og svar på det du blir spurt. En relevant anekdote der du illustrerer hvordan du løste et problem, taklet en utfordring, ledet et team, gjorde noe interessant eller en feil, er greit så lenge du ikke forteller i det uendelige. Her er et par måter som sikrer at du går rett på sak:

 • Still opp noen viktige punkter du vil ta opp som svar til de mest vanlige intervjuspørsmålene (se nr. 3).
 • Bruk noen sekunder på å ta inn spørsmålet før du svarer på det. I tiden det tar gjentar du spørsmålet i hodet og samler tankene dine før du gir svar.
 • Ha klokke på deg, og hold subtilt øye med hvor lang tid du bruker på et svar. To minutter per svar er en god tidsramme.

16. Ikke snakk dårlig om din nåværende eller tidligere arbeidsgiver

Intervjuet handler om hvordan du passer inn i teamet og kan bidra med å løse problemer, og det bør du holde deg til. Å rakke ned på tidligere kolleger eller sjefer, selv om du har opplevd noe spesielt ubehagelig, kan føre til spørsmål hos intervjueren:

 • Hva er den andre siden av historien?
 • Er det mulig å tilfredsstille deg i det hele tatt?
 • Har du rimelige forventninger overfor en sjef? Vil du kverulere på alt?
 • Kommer du til å slutte her også, første gangen det skjer noe som du ikke liker?
 • Kommer du til å baksnakke meg i fremtiden også?
 • Hvorfor skjønner du ikke at man ikke sier sånt på et intervju?

Du vil unngå at intervjueren lurer på ting som dette, mens du prøver å dra i land jobben. Hvis du vegrer deg for å gå inn på din nåværende jobb eller ikke følte deg verdsatt i den forrige stillingen din, må du omformulere det slik at det blir positivt. Snakk om hva du har fått ut av erfaringen og hvordan du føler at denne jobbmuligheten er den rette utfordringen for deg, til rett tid i karrieren din.

Hvorfor andreplass ikke alltid er et tap
Hvorfor andreplass ikke alltid er et tap

Dette bør du gjøre etter jobbintervjuet

Du er ferdig med jobbintervjuet og har en god følelse. Det gikk bra. Men du vet fortsatt ikke om du får jobben. Her er hva du skal gjøre nå.

17. Evaluer intervjuet

Så snart jobbintervjuet er over, bør du ta deg tid til å gå gjennom det. Skriv ned spørsmålene du fikk, og hva du svarte. Dette vil være nyttig å referere til hvis du skulle bli invitert til et oppfølgingsintervju. Det vil også hjelpe deg til å identifisere det du ikke fikk sagt eller ønsket du hadde sagt, slik at du kan forbedre deg i fremtidige intervjuer. Hvis du tilfeldigvis nevnte en av de tingene du ikke bør ta opp på et jobbintervju, noterer du det også, slik at du unngår det i fremtiden.

Hvis du ikke får jobben, bør du ikke ta det for personlig. Selv om det er fryktelig kjedelig i øyeblikket, er det flere og bedre muligheter som venter på deg. Helt sant!

H3 18. Følg opp intervjuet

Følg opp intervjuet ved å sende en e-post til intervjueren og takke for muligheten snarest. Om mulig bør du gjøre det den samme dagen. Dette vil gjøre et godt inntrykk og bidra til at intervjueren husker deg bedre. Hold e-posten kort og konsist. Vis intervjueren at du setter pris på at han/hun tok seg tid til deg og takk for muligheten til å bli vurdert for jobben. Videre bør du ta med følgende:

 • Noe du nevnte under intervjuet, for eksempel en anekdote eller noe dere har til felles. Kanskje du nevnte familien, katten eller været. Alt som er unikt for ditt jobbintervju og du kan nevne her vil gjøre at du huskes bedre.
 • Hvorfor du føler at du passer rett inn i foretaket, og hvor ivrig du er etter å bli en del av teamet. Gjenta hvorfor ferdighetene og interessene dine gjør nettopp deg til den rette kandidaten til jobben.
 • All informasjon som kan styrke saken din og som du ikke fikk sagt under intervjuet. For eksempel et problem du har løst som ligner på en utfordring foretaket står for. Bruk notatene du skrev ned rett etter intervjuet.
 • Hvis du fikk møte andre ansatte under besøket ditt i foretaket, kan du vurdere å sende dem en e-post som takk også. Hjelper det ikke, så skader det i hvert fall ikke.

Hvis du er heldig nok til å få flere jobbtilbud, betyr det også at du må avvise ett eller flere. Å gjøre dette på en verdig og profesjonell måte, kan hjelpe deg med å bevare et godt forhold til selskapet. Du vet aldri når du kan få bruk for det!

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
10 minutter å lese
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
CV10 minutter å lese
10 Lederegenskaper for CV-en din + eksempler
10 Lederegenskaper for CV-en din + eksempler
CV12 minutter å lese
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
Jobbintervju13 minutter å lese
Er du forberedt på en bakgrunnssjekk?
Er du forberedt på en bakgrunnssjekk?
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler