Søknadsbrev versus følgebrev: Fordeler og ulemper, samt tips

Når bør du heller skrive et søknadsbrev fremfor et følgebrev? Mens et følgebrev gir et personlig preg og fremhever nøkkelkvalifikasjoner, fungerer et søknadsbrev ofte som en omfattende erstatning for både CV og følgebrev, spesielt når stillingen ikke er utlyst. Oppdag hvordan du bruker hvert dokument effektivt i din jobbsøknad.
Paul Drury
Content writer / HR Specialist
Oppdatert september 24, 2024

Det er lett å forveksle et søknadsbrev med et følgebrev, da begge dokumentene brukes i jobbsøknader og kan variere i lengde. I denne artikkelen utforsker vi forskjellene mellom dem og går inn på når du bør velge det ene og ikke det andre. Forståelse av hva hvert dokument kan tilby er essensielt, ettersom de har forskjellige bruksområder og formål. Velg riktig dokument basert på hva som passer best for din spesifikke jobbsøknad og situasjon.

I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på:

  • Hva er et søknadsbrev?
  • Tre situasjoner der du kan velge å skrive et søknadsbrev
  • Hva er forskjellen mellom et søknadsbrev og et følgebrev?
  • Hva er formålet med et søknadsbrev?
  • Oppsett og struktur på et søknadsbrev
  • Hvordan skriver jeg et søknadsbrev?

Hva er et søknadsbrev?

Et søknadsbrev kan noen ganger erstatte både CV og følgebrev ved å kombinere karrierens høydepunkter, utfordringer og dine kvalifikasjoner i ett dokument. Selv om dette er en uvanlig praksis og kan være utfordrende, gir det en alternativ tilnærming til jobbsøking. Mens CV-er er faktabaserte og følgebrev gir et personlig preg, kan et lengre søknadsbrev som kombinerer begge deler gi en helhetlig presentasjon. Dette alternativet kan være effektivt for de som ønsker å skille seg ut, men det krever nøye vurdering.

Eksperttips

Begrepene «søknadsbrev» og «følgebrev» brukes ofte om hverandre, da de kan bety det samme. På samme måte kan «CV» og «resymé» være synonymer, men «CV» er vanligst i Europa. Hva de kalles kan variere avhengig av geografisk område.

Når bør du bruke et søknadsbrev?

Før vi går nærmere inn på alle grunnene til at en søknad som består av en CV og et følgebrev vanligvis er et bedre alternativ enn et enkelt søknadsbrev, skal vi se nærmere på noen få tilfeller der et søknadsbrev kan vise seg å være et godt valg. Så hvilke tre typer søknadsbrev finnes det? 

1) Søknadsbrev når det ikke gjelder en utlyst stilling

Når arbeidsmarkedet er stramt og ingen spesifikke stillingsutlysninger er tilgjengelige, kan et overbevisende søknadsbrev være mer effektivt enn en tradisjonell CV. Rekrutterere har ofte lite tid og ønsker ikke å lete etter detaljer i CV-er. Et godt søknadsbrev kan derfor fange deres oppmerksomhet bedre. I tilfeller hvor en formell CV virker overflødig og et kort følgebrev ikke gir nok rom, kan et lengre søknadsbrev som kombinerer elementer fra begge dokumentene være nyttig.

2) Søknadsbrev på en stilling innen akademia

For stillinger innen forskning eller høyere utdanning kan et lengre søknadsbrev være mer effektivt enn en CV, da det gir deg mulighet til å utdype akademisk erfaring og arbeid grundigere. Selv om det ikke er vanlig, lar et slikt brev akademikere kommunisere direkte med fakultetsledere. Et to-siders søknadsbrev er ofte ikke overveldende for akademikere og gir rom for å forklare hvorfor du er en god match for stillingen.

Eksperttips

I akademiske miljøer kan en omfattende CV være standard, men et søknadsbrev gir deg mulighet til å utdype dine forskningsarbeider og kvalifikasjoner mer personlig og innsiktsfullt, spesielt når detaljerte forklaringer er nødvendige.

3) Søknadsbrev for en praksisplass

Studenter kan dra nytte av et lengre søknadsbrev når de søker på praksisplasser, ettersom de ofte mangler erfaring for en omfattende CV. Et detaljert, personlig søknadsbrev gir dem mulighet til å uttrykke entusiasme og motivasjon, og fungerer som både følgebrev og CV. Med tilgang til arbeidsgivere via sosiale medier kan et 400-ords brev effektivt vise både faglig og personlig potensial ved karrierens start.

Eksperttips

I en formell søknadsprosess kan et lengre, innledende brev gi deg en fordel, selv om en CV er nødvendig for intern rekruttering. Et omfattende søknadsbrev kan skille deg ut og gi et ekstra preg til søknaden din.

Oppsett og struktur på et søknadsbrev

Oppsettet på et søknadsbrev er ikke lett å definere. Vi har utarbeidet skriveguider for alle typer følgebrev, men det utvidede formatet til et søknadsbrev gir rom for stor variasjon. Det viktigste er at du bruker punktlister og mellomrom for å bryte opp teksten.

Relatert artikkel
Hvordan sette opp et følgebrev i 2024: Eksempler og tips
Løft karrieren din til nye høyder med disse 10 eksperttipsene for å skrive og sette opp det beste følgebrevet.

Overskrift

Uansett om du skriver et søknadsbrev eller følgebrev, bør du begynne med en topptekst som inneholder navnet ditt og kontaktdetaljer. Inkluder også datoen, firmanavnet, avdelingen, og helst navnet på den ansettelsesansvarlige. Deretter følger overskriften i fet skrift, som kan variere avhengig av situasjonen:

  • For en spesifikk stilling: «Søknad på (deltids)stilling som [stillingstittel] (i [firmanavn])».
  • For en åpen søknad: «Åpen søknad» eller «Søknad på stilling i [firmanavn]».
Relatert artikkel
Adresseringen i et følgebrev (eksempler og tips)
Når du søker jobb er det lurt å legge ved et følgebrev i søknaden når du skal sende inn CV-en din. Et følgebrev gir personalsjefene en kort introduksjon til ekspertisen din, samtidig som det oppmuntrer dem til å lese CV-en.

Åpning

Åpningen i et følgebrev bør være kort og treffende, og fremheve en unik erfaring eller egenskap for å fange rekruttererens oppmerksomhet. I et søknadsbrev er det enda viktigere å være konkret og presis, da det må kompensere for en manglende, detaljert CV. Her må du umiddelbart tydeliggjøre hvorfor du er en god kandidat, noe som kan være utfordrende da søknadsbrevet må treffe blink fra starten.

Midtstykke

Et godt følgebrev bør være kortfattet. Det bør bestå av noen få avsnitt som fremhever personlige egenskaper og faglige prestasjoner, støttet av konkrete tall og fakta. Kortfattethet gir ofte et varig inntrykk. Søknadsbrev krever derimot en strukturert, kronologisk rekkefølge, lik en CV, for å unngå misforståelser. Inkluder ansettelsesdatoer og integrer personlighet og kulturell tilpasning. Start med de mest relevante egenskapene og de nyeste eksemplene først.

Eksperttips

Etter å ha beskrevet arbeidserfaringen din, gir søknadsbrevet deg mulighet til å utdype hvordan du passer til stillingen og forutse intervjuspørsmål. Dette gir en mer grundig fremstilling enn en CV eller et følgebrev, og viser din egnethet tydelig.

Avslutning

I et følgebrev fungerer avslutningen som en oppfordring til handling, der du kort ber om et intervju. I et lengre søknadsbrev kan en slik kort avslutning virke utilstrekkelig. Derfor bør du oppsummere dine viktigste styrker for å forsterke budskapet og sikre at arbeidsgiveren husker dem. En effektiv oppsummering kan bidra til å minne arbeidsgiveren på hvorfor du er en utmerket kandidat.

Relatert artikkel
Hvordan avslutte et følgebrev (med eksempler)
Når du skal avslutte et følgebrev for drømmejobben, er det avgjørende at du gjør et varig, godt og nøye gjennomtenkt inntrykk helt til det siste ord. Avslutningen er stedet for å oppfordre arbeidsgiveren til handling.

Tips til å skrive et godt søknadsbrev

Hvis du har bestemt deg for å skrive et søknadsbrev, eller har blitt bedt om å formulere dine tanker om hvorfor du passer til stillingen i en e-post, gir vi deg her fem tips for å få mest mulig ut av et format som ikke alltid er ideelt. Slik blir det enklere å bestemme om du bør skrive et søknadsbrev eller et følgebrev.

Formidle fakta fra CV-en i brevform

For å få arbeidserfaringen din til å skinne i et søknadsbrev, bør du integrere fakta fra CV-en og plassere de viktigste detaljene tidlig i avsnittene. Kvantifiser prestasjonene med konkrete tall og fakta for å gi dem mer vekt og synlighet i den lengre teksten.

Fremhev det du har oppnådd, din personlighet og konteksten

I et søknadsbrev kan du kombinere fakta med personlige egenskaper ved å bruke adjektiver og kontekst for å skape en sterk historie. Selv om dette gir rom for utdypning, må du passe på at to sider med tett tekst ikke blir overveldende.

Få tydelig frem hva de ulike delene i søknadsbrevet inneholder

En CV har faste avsnitt for erfaring, mens et følgebrev tillater mer fleksibilitet. I et søknadsbrev bør du gjøre de første setningene i hvert avsnitt korte og konsise for å tydeliggjøre innholdet, da overskrifter kan forstyrre flyten.

Skriv korte setninger og minsk bruken av beskrivende adjektiver

Et to-siders søknadsbrev kan virke omfattende, spesielt når det er skrevet med lange setninger. Derimot virker en kortfattet CV mer tiltalende. For å utnytte plassen effektivt i søknadsbrevet, bør du bruke korte og presise setninger, og unngå lange lister og mange kommaer.

Sørg for at søknadsbrevet inneholder mange konkrete fakta

Selv om et følgebrev er mer personlig enn en CV, bør et søknadsbrev inkludere tall og fakta for å fremheve prestasjoner. Bruk punktlister for klarhet, og sørg for en strukturert, flytende tone. Unngå unødvendig tomprat og gi en tydelig oversikt over dine prestasjoner og kompetanse.

Forskjellene mellom et søknadsbrev og et følgebrev

Mens et følgebrev er mer personlig enn en CV, må et søknadsbrev inkludere tall og fakta for å fremheve dine prestasjoner. Bruk punktlister for å tydeliggjøre konkrete resultater og sørg for at brevet er strukturert og med en flytende tone. Dette bidrar til å skape et effektivt og informativt søknadsbrev som gir et godt inntrykk.

Hva om du heller vil skrive et følgebrev likevel?

I vårt nyeste blogginnlegg gir vi karriereråd som også gjelder for søknadsbrev. En effektiv søknad krever grundig research på arbeidsgiveren, tilpasning til deres bedriftskultur og forståelse av hva de søker. Et skreddersydd søknadsbrev kan være avgjørende for å sikre intervjuet. Hvis søknadsbrevformatet ikke passer for deg, vurder våre følgebrevmaler og yrkesspesifikke skriveguider og eksempler.

Alternativt kan du bruke våre nettbaserte verktøy for å lage effektive følgebrev og CV-er, som gir forhåndsgenererte setninger og stavekontroll, og dermed sparer tid og reduserer stress.

Eksperttips

Til syvende og sist er det viktig å velge det alternativet som passer deg best. Hvis situasjonen krever et mer kreativt og utradisjonelt dokument, som et søknadsbrev, så gå for det!

 

Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV