1. Blog
 2. Forsidebrev
 3. Hvordan avslutte et følgebrev (med eksempler)
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Hvordan avslutte et følgebrev (med eksempler)

17 minutter å lese
Hvordan avslutte et følgebrev (med eksempler)
Illustrering ved:Evgeniya Skubina
Når du skal avslutte et følgebrev for drømmejobben, er det avgjørende at du gjør et varig, godt og nøye gjennomtenkt inntrykk helt til det siste ord. Avslutningen er stedet for å oppfordre arbeidsgiveren til handling.

Avslutningen i et følgebrev bør ha en unik effekt. Dette avsnittet er det siste rekrutteringsansvarlige leser før de vurderer om de skal innkalle en kandidat til intervju. En overbevisende avslutning kan overtale dem til å gå grundig gjennom CV-en din en gang til. Hvis følgebrevet leses først, vil avslutningsavsnittet avgjøre om CV-en din i det hele tatt blir lest.

Hvis avslutningen leses av din fremtidige sjef, har følgebrevet ditt definitivt innfridd på flere punkter. Men hvis du bommer på avslutningen, kan det sette en demper på alt det imponerende arbeidet du har lagt ned.

Vi skal undersøke hvordan du kan avslutte et følgebrev slik at personalsjefen sender deg den etterlengtede invitasjonen til et intervju. Det gjør vi ved å gå nærmere inn på følgende:

 1. Eksempler på sterke avslutninger i et følgebrev
 2. Vurderinger når det gjelder tonen i avslutningen på et følgebrev
 3. Dårlige måter å avslutte et følgebrev på
 4. Sjekkliste for å avslutte et følgebrev effektivt
Eksperttips

Hvordan skriver du et fremragende følgebrev?

Du skriver et flott følgebrev ved å forestille deg selv i den aktuelle stillingen og samle alle dine relevante erfaringer i en overbevisende historie der du beskriver hvorfor du vil lykkes. Avslutningen av følgebrevet er prikken over i-en, og skal fortsette i samme selvsikre tone som resten av brevet ditt.

La oss undersøke noen ulike måter å avslutte et følgebrev på ved å analysere noen eksempler på ulike scenarier:

5 flotte eksempler på hvordan du avslutter et følgebrev

Kandidater har ulike styrker og ulike motivasjoner som de ønsker å fremheve, så det finnes ikke én oppskrift på den perfekte avslutning på et følgebrev. En individuell avslutning gjenspeiler dine unike styrker som person.

Avslutningen omfatter ofte en setning som viser at du ser frem til et eventuelt jobbintervju (uten å være overmodig), men bortsett fra det finnes det flere sterke alternativer for å avslutte et følgebrev på.

Her er de 5 beste taktikkene for å avslutte følgebrevet ditt slik at du blir bedt til et intervju:

 1. Gå inn på arbeidsgiverens skjulte behov
 2. Knytt motivasjonen din til bedriftskulturen i den aktuelle virksomheten
 3. Oppsummer for å skape et varig inntrykk
 4. Start en anekdote i avslutningen som du kan fortsette under jobbintervjuet
 5. Nevn en personlig tilknytning til virksomheten

Vi skal se nærmere på dette ved hjelp av nedenstående eksempler:

1. Avslutte følgebrevet ved å gå inn på arbeidsgiverens skjulte behov

Alle arbeidsgivere ønsker seg ansatte som forstår deres behov. Hvis du i avslutningen på følgebrevet ditt kan vise at du gjør det (til og med før du har vært på arbeidsplassen), har du alle forutsetninger for å sikre deg et intervju.

Få dem til å lure på hvordan du kan vite hva de er ute etter. Hvis du har så mye innsikt før du i det hele tatt har begynt i jobben, må du jo bare være utrolig engasjert når du begynner?

Hvorfor denne taktikken fungerer: Hvis du tar deg tid til å tenke grundig over hvorfor den aktuelle arbeidsgiveren trenger akkurat deg i staben, gjør du noe som de fleste ansatte ikke engang tenker på. Avslutt følgebrevet med å vise empati og forståelse, så vil din fremtidige sjef se på deg som en sjelden ressurs.

Eksempel: Min sans for detaljer kombinert med gode evner til å bygge relasjoner, gjør at jeg kan bidra på flere måter i fusjonsplanene deres neste år. Min erfaring fra Wik og Ødegård viser at jeg har det som skal til for å sikre at når to storbedrifter slår seg sammen, fortsetter de som én.

2. Knytte motivasjonen din til bedriftskulturen i den aktuelle virksomheten

Det finnes ikke noe mer imponerende enn kandidater som kan forklare hvorfor de vil ha jobben, ikke på grunn av penger eller status, men fordi det er der de føler de hører hjemme. Det er flott om du vet hva som motiverer deg, men hvis du kan koble motivasjonen din til dine karrierevalg og til den aktuelle virksomhetens bedriftskultur løfter du følgebrevet til et høyere nivå. 

Hvis du gjør dette, må du sørge for at du er oppriktig. Hvis motivasjonen din på en eller annen måte ikke passer inn i bedriftskulturen og forretningsidéen, er det best å snakke om noe annet. Du vil ikke havne i en situasjon der du må prøve å overbevise en arbeidsgiver om at du passer inn (etter å ha avslørt at du egentlig ikke gjør det).

Hvorfor denne taktikken fungerer: Det er noe utrolig fascinerende ved å møte noen som er selvbevisste nok til å forstå sin plass i verden og hva de ønsker å gjøre med livet sitt. Hvis du i avslutningen av følgebrevet klarer å gjøre dette kallet relevant for din fremtidige arbeidsgiver, kommer du til å etterlate et uhyre godt inntrykk, og det vil skape et umiddelbart samtaleemne for jobbintervjuet.

Eksempel: Som psykologistudent med fokus på mental velvære, brenner jeg for meditasjon. Jeg har derfor lenge vært opptatt av det unike arbeidsmiljøet i firmaet deres. Jeg gleder meg til å kunne bidra på en spirituell måte, så vel som på et operativt og kommersielt nivå.

3. Avslutte følgebrevet med en oppsummering for å skape et varig inntrykk

Du vil kanskje gjerne tro at den som skal ansette deg, har fått med seg hvert eneste ord i følgebrevet ditt, men realiteten er at HR-avdelingen består av travle mennesker som sannsynligvis har skumlest det. Hvis du avslutter følgebrevet med å oppsummere noen av de viktigste punktene, får du understreket verdien din og hva du kan bidra med.

Du er kanskje redd for å gjenta deg, men du kan være sikker på at mottakeren av søknaden din ikke kommer til å lese brevet ditt så nøye. Hvis det å nevne budskapet ditt en gang til er bedre enn å dele et nytt et, så gjentar du det.

Hvorfor denne taktikken fungerer: Å gjenta visse budskap (med andre ord) bidrar til å huske dem bedre. Det ligger en viss selvtillit i å gjenta de viktigste poengene i avslutningen av et følgebrev, og effekten av denne teknikken er bevist. Imponer personalsjefen én gang, og gjør det igjen i slutten av følgebrevet for å være på den sikre siden.

Det er verdt å gjenta at måten jeg taklet utfordringene på i forbindelse med Takeshi-avtalen, vil gjøre meg bedre rustet til å lykkes med K19-prosjektet. Å starte et nytt prosjekt fra bunnen av er mindre skummelt når du har gjort det før.

4. Avslutte følgebrevet med å starte en anekdote som du kan fortsette under jobbintervjuet

Det finnes ikke noe mer spennende enn å begynne en anekdote eller historie og deretter la lytteren vente på poenget. Å begynne en anekdote i slutten av følgebrevet tilsvarer en cliffhanger i en spenningsserie.

Hver eneste setning du skriver i søknadsprosessen er en invitasjon til å diskutere videre under intervjuet. Det er ikke sikkert at rekruttererne legger merke til hver eneste cliffhanger i søknaden din, men hvis det er mange (og gode) nok, er du garantert å bli innkalt til intervju.

Hvorfor denne taktikken fungerer: Når du bare har 300 ord til å fortelle hvorfor du er rett kandidat til stillingen, er det helt naturlig å la noen løse tråder være igjen. Hvis du lar en av dine sterkeste historier være igjen til slutten av følgebrevet, er det en flott måte å la rekrutteringsansvarlige vite at du har mye mer å komme med under et intervju.

Eksempel: Hvis vi får anledning til å møtes til et intervju, vil jeg gjerne utdype hvordan jeg klarte å øke antall besøkende i butikken med 95 % ved hjelp av en unik markedsføringsstrategi. Konkurrentens butikker hadde nesten ingen omsetning i en måned.

5. Nevne en personlig tilknytning til virksomheten i avslutningen på følgebrevet

Målet med følgebrevet er å vise at du passer inn i stillingen, så det å avslutte med å fremheve en mer personlig tilknytning, kan bidra til å styrke søknaden din. Det kan være en person du kjenner, eller en tilknytning til virksomheten. Beskriv hvordan dette har gjort en forskjell for deg.

Du starter som en totalt fremmed. Mot slutten av følgebrevet og CV-en begynner leseren å bli litt kjent med deg. Hvis du har nevnt en ansatt du kjenner i virksomheten, vil den ansettelsesansvarlige sikkert spørre vedkommende om en personlig anbefaling for å finne ut mer om deg.

Hvorfor denne taktikken fungerer: Når en ansettelsesansvarlig begynner å lese følgebrevet, kjenner vedkommende deg ikke i det hele tatt. Men når du så har fått leseren på kroken, kan en personlig avslutning få vedkommende til å mene at du vil passe godt inn. Jo mer du vurderes som «en av dem», jo større sjansen for at du blir innkalt til det ettertraktede jobbintervjuet.

Eksempel: Da jeg jobbet med Bernt Egil Trondsen i Tinnfjell Norge, fortalte han meg alltid at jeg ville bli en fremragende salgssjef en dag. Han lærte meg opp i markedsføring på sosiale medier, og jeg er sikker på at vi ville bli et godt team igjen.

Hvordan sette opp et følgebrev i 2024: Eksempler og tips
Relatert artikkel
Hvordan sette opp et følgebrev i 2024: Eksempler og tips

Løft karrieren din til nye høyder med disse 10 eksperttipsene for å skrive og sette opp det beste følgebrevet.

Vurderinger når det gjelder tonen i avslutningen på et følgebrev

Selv om tonen i hele følgebrevet ditt bør være positiv og optimistisk, er avslutningen spesielt viktig for å skape et varig inntrykk. Det er viktig at du finner balanse mellom selvtillit og ønsket om å få det helt riktig, det vil si akkurat passe. Her er tre spørsmål som er viktige å vurdere når det gjelder tonen i følgebrevet ditt:

 • Hvilket inntrykk bør avslutningen gi den ansettelsesansvarlige?
 • Bør du avslutte følgebrevet med håp eller forventning?
 • Kan du be om et intervju i avslutningen på følgebrevet?

Hvilket inntrykk bør avslutningen gi den ansettelsesansvarlige?

Det finnes en rekke adjektiver som beskriver hvilke inntrykk ansettelsesansvarlige ønsker seg etter å ha lest følgebrevet ditt:

 1. Beroliget over at du er en utmerket kandidat til stillingen
 2. Nysgjerrig på å finne ut mer om deg som fagperson
 3. Spent på hva du kan bidra med
 4. Forsikret om at du forstår hva jobben innebærer
 5. Inspirert av historien din og imponert over hva du har oppnådd

Bestem deg for hvilket inntrykk du ønsker at akkurat denne ansettelsesansvarlige vil sitte igjen med, og skriv en avslutning som treffer rette tonen. Hold det enkelt. Ikke gå fra å være svært selvsikker til ydmyk på to setninger – det blir bare forvirrende.

Bør du avslutte følgebrevet med håp eller forventning?

Mange års erfaring med å skrive innhold og lese innlegg på sosiale medier om jobbsøking og rekruttering, har lært oss at ydmykhet er en attraktiv egenskap hos en jobbsøker.

Tonen i avslutningen din bør derfor være mer håpefull enn forventningsfull. Du kan umulig vite at du vil være bedre enn alle de andre kandidatene, og du vil definitivt ikke være i stand til å lese tankene til arbeidsgiveren og vite hva de er ute etter. Derfor kan du umulig innta en holdning at du er den eneste kandidaten som er «perfekt for stillingen».

De fleste stillingsbeskrivelser er også ofte svært mangelfulle, så å avslutte følgebrevet med et håp virker som en mye mer fornuftig og balansert holdning. Bare ved å intervjue flere kandidater kan en arbeidsgiver være helt sikker på at de har funnet rett kandidat til stillingen.

Kan du be om et intervju i avslutningen på følgebrevet?

Det korte svaret er: Ja, faktisk. Hele hensikten med jobbsøknadsprosessen er å bevise at du er egnet for stillingen. Det ville være merkelig om en kandidat ikke uttrykte et ønske om å møte arbeidsgiveren og få mer informasjon om både stillingen og virksomheten.

Når du har skrevet et fremragende følgebrev og i avslutningen har valgt å ta med en setning eller to som ligner på eksemplene ovenfor, har du all rett til å si: «Jeg håper å få muligheten til et personlig intervju for å diskutere ...» eller noe i den retningen.

Hvis du ikke nevner ordet «intervju» i det hele tatt i det siste avsnittet, oppmuntrer du ikke arbeidsgiveren til handling og til å kontakte deg (helst for å tilby deg et intervju). Du må få dem til å innse at du kommer til å bli intervjuet andre steder, og at de ikke har noen tid å miste.

Eksperttips

Hvordan avslutter du et følgebrev? Kan du avslutte en søknad med takk? Hvilke ord velger du å avslutte søknaden din med? Det er overraskende hvor mye tid folk bruker på å bestemme seg for uttrykket eller frasen de skal bruke nederst i følgebrevet. «Med vennlig hilsen» er det mest trygge valget, men siden så mange bruker det, finnes det kanskje andre alternativer? Hvis du ønsker å fremstå som en original tenker, er det absolutt verdt å undersøke det. På den annen side er det også noen uttrykk som bør unngås for enhver pris.

Hva kan jeg bruke i stedet for «Med vennlig hilsen»?

Alle eksempler
 • Vennlig hilsen
 • Varm hilsen
 • Hilsen
 • Med hilsen
 • Med varm hilsen
 • Med beste hilsen
Ikke gjøre
 • Mvh (eller VH)
 • Varmeste hilsener
 • Med beste hilsener
 • Beste ønsker
 • Hei så lenge
 • Ha det (bra/godt)

Dårlige måter å avslutte et følgebrev på

Vi håper at denne veiledningen har gitt deg mange gode råd, men det ville være uforsvarlig av oss å ikke påpeke noen måter å avslutte en søknad på som kan skremme arbeidsgivere i stedet for å imponere dem.

Hvis du ikke tenker over hvilken effekt ordene du bruker har, er det altfor lett å havne i den fellen – spesielt hvis du mener at avslutningen på et følgebrev egentlig ikke er så viktig:

Selvfølgelig bør du ikke skrive akkurat det samme som alle andre. Men du bør ikke skille deg ut fra de andre av feil grunn heller!

Feil: Jeg antar at jeg må gi dere enda en grunn til å ansette meg ... Vel, jeg har svart belte i karate, og jeg er ivrig etter å prøve meg på leverandører som ikke følger reglene. Det finnes mange der ute som jeg gjerne tar en time med i dojoen.

Unngå å avslutte følgebrevet med et unnskyldende klynk.

Feil: Jeg ville elsket jobben, virkelig. Jeg har sjelden ønsket meg noe annet mer. Jeg tror virkelig at jeg er en super kandidat, og jeg håper du er enig med meg. Det er ikke noe annet å si enn at jeg håper vi kan møtes til et intervju. Jeg kommer til å være den smilende.

Ikke kast bort den siste sjansen til å gjøre et godt inntrykk med en liste over ubegrunnede adjektiver.

Feil: Jeg er en logisk tenkende, rasjonell, beregnende, besluttsom og effektiv finansguru.

Ikke fremstå som pågående eller overmodig.

Feil: Jeg tror jeg ville være en perfekt match til stillingen. Alt i min erfaring tyder på at jeg kommer til å gjøre en utmerket jobb fra starten av. Jeg har som mål å bli den beste medarbeideren i løpet av de første seks månedene, og jeg forventer å bli forfremmet innen et år. Du vil ikke angre på at du ansetter meg.

De fleste av oss har en fornemmelse for når noe ikke høres helt riktig ut. Når du skal avslutte følgebrevet ditt, bør du derfor sjekke og dobbeltsjekke hvilket inntrykk avslutningen din kan gi på en ansettelsesansvarlig. Hvis avslutningen din gir samme inntrykk som ovennevnte eksempler, bør du forkaste avsnittet og begynne på nytt.

Det er mye enklere å skrive dårlige avslutninger enn det er å skrive gode. Hvorfor det?

Det kan hende at du er tom for mental energi når du nærmer deg de siste linjene i følgebrevet ditt, men hold fokus på kvalitet helt til du har sendt inn søknaden din. Hvert eneste ord teller.

Sjekkliste for å avslutte et følgebrev effektivt

Som med alt annet du skriver, er redigeringsfasen ofte øyeblikket for å vurdere og revurdere tankene dine enda en gang, før du kan komme opp med et endelig mesterverk som oppnår alt du ønsker.

Forhåpentligvis kan denne sjekklisten hjelpe deg med å sikre at du er på rett spor når du skal avslutte følgebrevet. Avslutningen din bør sikte på følgende:

 1. Gå inn på en eller to av eksempelkategoriene når det gjelder motivasjonen din
 2. Treffe riktig tone for å sikre et godt varig inntrykk hos den ansettelsesansvarlige
 3. Ha en håpefull tilnærming, samtidig som du er modig nok til å be om et intervju
 4. Gjenspeile essensen av hvem du er og hvorfor du ville være en utmerket kandidat til jobben

Vår omfattende, generelle blogg « Hvordan skrive et følgebrev» går mye mer i dybden på de mer generelle aspektene ved skrivingen av et følgebrev, og hvis du sliter med å skrive CV, kan vår omfattende skriveguide « Hvordan skrive en CV" også være nyttig.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV12 minutter å lese
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
Forsidebrev18 minutter å lese
Hvordan skrive et motivasjonsbrev?
Hvordan skrive et motivasjonsbrev?
Karriere13 minutter å lese
Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
Karriere12 minutter å lese
Jobbsøking med funksjonsnedsettelse
Jobbsøking med funksjonsnedsettelse
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler