1. Blog
 2. Hobbyer
Skrevet av Rolf BaxRolf Bax

Hobbyer

8 minutter å lese
Hobbyer
Du trenger å personliggjøre jobbsøknaden din og vekke interessen hos arbeidsgiveren, det er derfor det er SÅ viktig å vite hvordan og når du bør føre opp hobbyene dine på CV-en.

Listing hobbies on your resume

Å føre opp hobbyene dine på CV-en kan være det lille ekstra du trenger for å personliggjøre søknaden din og dra i land jobbintervjuet. Dette avsnittet er imidlertid ikke stedet for å dele for mye om privatlivet ditt. Å ramse opp et lass med (irrelevante) hobbyer kan også sende en ellers interessant CV på avvisningshaugen.

Dette kapitlet dekker:

 • Hvordan (og om) du fører opp hobbyene dine på en CV
 • Hvordan du tilpasser hobbyavsnittet med en bestemt jobb eller et bedrift
 • Eksempler på hobbyer du bør (og ikke bør) ta med på CV-en din

Hvordan — og om — du fører opp hobbyene dine på en CV

For å få en god forståelse for hvordan – og om – du fører opp hobbyene dine, bør du tenke som en rekrutteringsansvarlig. Arbeidsgivere søker kandidater med myke ferdigheter – som øye for detaljer, viljen til å ta nye utfordringer, flink til å kommunisere med teamet – i tillegg til spesifikk praktisk erfaring eller opplæring.  Hvis fritidsaktivitetene dine fremhever disse ferdighetene, da hører de hjemme på CV-en din. Hobbyer kan også skildre personligheten og energien din, og dermed gi deg det lille ekstra i bunken med alle søknadene.

Du må se på CV-en din som inngangsbilletten til et personlig jobbintervju. Den bør gjenspeile hvem du er og hvorfor nettopp du er den rette personen å intervjue om den ledige stillingen.  Sjekk tipsene våre for å føre opp hobbyer på en CV, på en slik måte at du høres ut som noen de vil ha med på laget sitt.

Hvordan føre opp hobbyene dine på en CV — Oppsummering:

 • Skreddersy CV-en din med hobbyer og ferdigheter som er relevante for stillingen
 • Skriv en kort og konsis liste på samme måte som ferdighetsavsnittet, med mindre du er ny på jobbmarkedet og har plass nok på CV-en til å utdype
 • Før opp flere, forskjellige hobbyer for å vise at du er en allsidig person, uten å gi for mye privat informasjon.
 • Unngå å nevne hobbyer som er for personlige eller har en (ekstrem) politisk bakgrunn
 • Plasser avsnittet i nedre del av CV-en din
 • Hold deg til et par-tre hobbyer maks

Velge CV-verdige hobbyer

Informasjonen på en CV bør fremheve dine beste egenskaper og samtidig være ærlig og relevant.  Hver hobby bør gjenspeile ferdigheter som kan komme godt med på jobben eller viser personligheten din uten å gi for mye privat informasjon.  Begynn med å lete etter de myke ferdighetene som er vevd gjennom hele stillingsannonsen.  For eksempel:

 • Holde fokus under press
 • Evnen til å overholde stramme tidsfrister
 • Delegere oppgaver til et team av praktikanter
 • Administrasjon av budsjetter ved hjelp av regneark

Deretter bør du ta deg god tid til å skrive ned hobbyene dine. La oss si at du er ekstra interessert i:

 • Yoga
 • Baking
 • Stå på ski
 • Spille fotball i en lokal klubb
 • Reise
 • Samle på pins
 • Frivillighetsarbeid i en fritidsklubb for ungdom

Har du interesser som overlappen med jobbens nødvendige ferdigheter?

At du liker å stå på ski antyder at du kan holde fokus under press, mens lagidrett og frivillighetsarbeid refererer til samarbeidsevner. Hvis du ikke kan knytte en av hobbyene dine (for eksempel pinssamlingen din) til stillingen du søker på — ikke før den opp på CV-en.

Merk: Det er alltid en sjanse for at hobbyene og interessene dine vil komme opp i samtalen under jobbintervjuet. Du bør kunne fortelle litt om hobbyen din, for intervjueren kan godt ha samme interesse som deg, som å stå på ski for eksempel. Velg bare hobbyer du virkelig brenner for. Hobbyer er valgfrie elementer på en CV. Hvis du ikke har en ekte eller relevant hobby, er det bedre å utelate hobbyer i stedet for å begi deg ut på glattisen og/eller gi for mye privat informasjon.

Hvor fører du opp hobbyene dine på CV-en?

Hvis du fører opp hobbyene dine på CV-en, kan dette gi deg en fordel over i bunken med søknader. Samtidig er arbeidshistorikken og utdanningen din mye viktigere enn fritidsaktivitetene dine. Plasser hobbyavsnittet nederst på CV-en eller i en sidekolonne med ekstra info, avhengig av CV-malen du bruker.

Du bør kun føre opp hobbyene dine med en punktliste på CV-en din, hvis du ellers har lite relevant erfaring å vise til. Tidligere yrkeserfaring, selv om det er utenfor bransjen du søker jobb i, praksisplasser og utdanning, vil alltid være viktigere enn hobbyene dine.

Hold punktlisten din kortfattet, saklig og oversiktlig, samtidig som du fører opp interessant informasjon som direkte gjenspeiler deg som person og ansatt.

Hvis hobbyene dine inkluderer for eksempel frivillighetsarbeid eller en ekstra jobb, kan du vurdere å ta med disse i et eget avsnitt for frivillighetsarbeid eller i arbeidshistorikken din. Der blir de sannsynligvis bedre lagt merke til enn i hobbyavsnittet.

Eksempler på hobbyer på en CV

Vær obs på at hobbyene dine kan ha tilknytning til jobbferdigheter på måter du kanskje ikke har innsett tidligere. La oss sjekke noen av de vanligste hobbyene og hvordan du bruker dem på CV-en på en gunstig måte.

Frivillighetsarbeid og styreverv. Når du fører opp erfaringene dine bør du være spesifikk — men med frivillighetsarbeid forstørrer du sjansene dine på å dra i land jobben fremfor andre søkere. En fersk studie fant ut at 82 % av de rekrutteringsansvarlige foretrekker søkere som har erfaring med frivillighetsarbeid. Det fremhever ditt engasjement i teamarbeid, og å nå langsiktige mål for fellesskapets beste.

Fotografering. Fotografer bruker både venstre og høyre hjernehalvdel når de komponerer kreative, balanserte bilder og samtidig vet hvordan de skal stille inn og bruke kameraet. Du bør bare nevne fotografering hvis det er en personlig hobby. Hvis fotografering er en del av yrkeserfaringen din eller hører til jobbkravene, bør du utdype mer om dette i arbeidshistorikken.

Lagidrett. Hvis du har engasjert deg i lagidrett tyder det på gode kommunikasjonsevner, evnen til å jobbe godt under press, at du kan jobbe i et team og at du har fokus på balanse mellom jobb og privatliv. Business Insider har skrevet om at utøvere i lagidrett pleier å trives på forretningskontorer. Hvis du utøver flere forskjellige idretter i løpet av året, kan du prøve å finne en måte å oppsummere aktivitetene på med noen få ord, uten å gi for mye privat informasjon.

Å skrive tekster og blogge. Blogging eller skriving av tekster innen bransjen du jobber i, er en utmerket måte å vise frem dine skrive-, redigerings- og markedsføringsevner i hobbyavsnittet på CV-en. Ved å ha en oppdatert og korrekturlest blogg fremheves dine evner til kritisk tenking, tilknytning til aktuelle trender og at du selv tar ansvar for karrieren din.

Avsluttende tanker om å føre opp hobbyene dine på en CV

Dagens arbeidsgivere ser på personlighet og balanse mellom jobben og privatlivet som en ressurs for selskapet. Hvis hobbyene dine forteller historien om en person som er klar til å ta fatt på drømmejobben, bør du for all del føre dem opp på CV-en. Når du fører opp hobbyene dine på CV-en skal de:

 • Fortelle en sammenhengende historie i en enkel kort setning, uten å gi for mye privat informasjon
 • Få med myke ferdigheter relatert til stillingen
 • Plasser hobbyavsnittet i nederste del av CV-en, for å utfylle informasjonen om erfaringen og utdanningen din
 • Forbered en potensiell (og positiv!) samtale om en av hobbyene dine til jobbintervjuet som er relevant for stillingen du søker på

Selv om fallskjermhopping er din måte å flykte fra jobben og den travle hverdagen på, kan det være nøkkelen til en fantastisk CV. Begynn å tenke på hobbyene dine ved å sammenligne dem med nøkkelordene i stillingsbeskrivelsen. Når du finner en klar overlapping, kan oppføringen av hobbyene dine være vinnerloddet til et jobbintervju.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere22 minutter å lese
Den akademiske graden til den rikeste personen i hvert land
Den akademiske graden til den rikeste personen i hvert land
Karriere9 minutter å lese
Karriere: Norsk arbeidsliv i endring
Karriere: Norsk arbeidsliv i endring
Karriere10 minutter å lese
Bedriftens ansatte vil ikke forlate
Bedriftens ansatte vil ikke forlate
CV9 minutter å lese
Utdanning
Utdanning
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler