1. Blog
 2. Karriere
 3. Søke jobb når du er over 50, hvordan unngå aldersdiskriminering
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Søke jobb når du er over 50, hvordan unngå aldersdiskriminering

19 minutter å lese
Søke jobb når du er over 50, hvordan unngå aldersdiskriminering
Illustrering ved:Natalia Savinova
Forskning viser at godt voksne jobbsøkere ofte opplever diskriminering på grunn av alder. Hva kan du gjøre for å unngå aldersdiskriminering? Finnes det regelverk som støtter godt voksne i dette? Hvordan oppretter du en overbevisende CV og lykkes du i å finne ny jobb når du er over 50?

Er alder bare et tall?

Aldersdiskriminering har blitt et samfunnsproblem i Norge, noe som betyr at verdifull kompetanse går til spille. Diskriminering av alder rammer både eldre og yngre, men det er hovedsakelig de eldre som rammes negativt, og ofte i forbindelse med jobbsøking og i ansettelsesprossessen. Aldersdiskriminering forekommer også på arbeidsplassen, og er tilstedeværende selv hos bedrifter som har en inkluderende mangfoldspolitikk.

De over 40 er enige om at når det gjelder arbeidsmarkedet, spiller alder en større og større rolle for hvert år som går. Som arbeidssøker er alderen din viktig, og absolutt ikke «bare et tall».

Statistisk innsikt

«En meningsmåling fra CVapp.no viser at halvparten av de spurte over 40 år mener å ha opplevd en eller annen form for aldersdiskriminering. Dette var oftest tilfellet ved søknader på e-post eller telefon for en jobb i et annet foretak (54 %), eller under et jobbintervju i et annet foretak (48 %). Ved interne søknader eller forfremmelser hadde færrest søkere hatt følelsen av forskjellsbehandling på grunn av alder (28 %).»

Forskning fra WerkLabs og The Mom Project viser at 75 % av de 700 spurte over 40 år har opplevd å bli stemplet om «gammel» på et eller annet tidspunkt når de søkte jobb. Den følelsen av aldersdiskriminering kan komme frem i alle stadier av søknadsprosessen:

 • For eksempel føler 67 % av de spurte seg ikke velkommen når de leser «nybegynnerstilling», «ungt team» eller «stor dynamikk» i stillingsannonsen. Spesielt stillingsannonser innen digital markedsføring (81 %), reklame (84 %) og finans (85 %) bruker denne typen begreper. Nettavisen forskning.no omtaler en svensk studie som viser at middelaldrende og eldre velges bort av arbeidsgivere.
 • De fant at middelaldrende og eldre arbeidssøkere velges bort fra søknadsbunken i større grad enn yngre.
 • Sjansen for å bli kontaktet av en arbeidsgiver faller kraftig allerede i 40-årsalderen. Nærmere pensjonsalderen er sjansen for å bli kontaktet, svært lav. «Det er ingen tvil om at arbeidsgiverne diskriminerer, alder er en negativ faktor i rekrutteringsprosessen», sier Magnus Carlsson, en av forskerne ved Linnéuniversitetet som utførte studien sammen med kolleger ved Uppsala universitet.

Diskriminering på grunn av alder er faktisk nokså vanlig. Uberettiget, fordi gjennom årene har flere studier vist at eldre ansatte utfører de samme arbeidsoppgavene like bra som eller bedre enn yngre ansatte. Folk over 55 år er like dyktige i de samme teknologiene som sine kolleger mellom 18 og 35 år. I tillegg er de mer stabile når det gjelder ytelse og de har mindre fravær.

Teknisk Ukeblad har skrevet en artikkel om problemene godt voksne arbeidstagere møter når de søker jobb. Derfor vil ikke ledere ansette folk over 50. Kari Østerud, direktør i Senter for Seniorpolitikk, sier blant annet at mange arbeidsgivere baserer seg mer på myter om eldre arbeidstakere enn hva som faktisk er sant. «Det er ingen sammenheng mellom arbeidsprestasjoner og alder, så det er ingen grunn til å sette aldersgrupper opp mot hverandre. Vi vet av tidligere forskning at eldre arbeidstakere er veldig motiverte, har mye arbeidsglede, større grad av mestring og mye viktig erfaring.»

Arbeidsmiljøloven tilsier at det er forbudt å diskriminere direkte eller indirekte på grunn av politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon eller alder. Problemet er bare at det er så vanskelig å bevise. Derfor er spørsmålet hva du som er over 50 kan gjøre selv for å lykkes i jobbsøkingen. Nedenfor gir vi deg flere tips til nettopp dette.

Søke jobb når du er over 50: gjør leksene dine

Studiene nevnt ovenfor gjør det klart at godt voksne arbeidstakere gjerne ikke har noe forsprang når de søker jobb. Så du må gjøre leksene dine ekstra grundig, slik at du kan skille deg ut positivt fra mengden med søkere. For en god forberedelse til søknadsprosessen er for de over 50 enda viktigere enn for yngre søkere.

Selve søknadsprosessen starter allerede når du fortsatt er i din gamle jobb. Livet er nemlig uforutsigbart. Man vet ikke alltid lenge i forveien at man trenger å se seg om etter en annen jobb. Derfor er det lurt å gjøre visse forberedelser i tilfelle «senere» plutselig viser seg å være «i dag».

Leksene dine etter fylte 40 år

 • Dersom du ikke allerede har opprettet en LinkedIn-profil, er det lurt å gjøre det nå. Dette øker din synlighet og gjør det lettere for deg å holde kontakten med ditt arbeidsrelaterte nettverk.
 • Vedlikehold nettverket ditt og jobb med å utvide det. Jo større nettverk du har, jo større er sjansen for at en kontakt kan hjelpe deg med å finne en ny jobb.
 • Fortsett å delta på kurs, annen opplæring og videreutdanning. Dette er ikke bare nyttig for din nåværende jobb, men det vil også se godt ut på CV-mal at du konstant søker ny kunnskap og læring.
 • I tillegg bør du fortsette å lære deg nye ferdigheter. For en arbeidsgiver er det ekstra viktig at du holder dine tekniske ferdigheter oppdatert.

Dette er viktig å tenke på når du søker en ny jobb

Ser du etter en ny jobb men føler deg uforberedt? Da bør du tenke over følgende.

 • Fortell nettverket ditt at du leter etter ny jobb, og forklar hva det er du er ute etter (både i selve jobben og i arbeidsgiveren). Jo mer presist (og engasjert) du kan fortelle om hvordan drømmejobben din ser ut, desto lettere er det for nettverket ditt å tenke på deg når de kommer over en passende ledig stilling.
 • Sett LinkedIn-profilen din på «Open to Work» og svar på interessante innlegg for å øye synligheten din.
 • Samle referanser og anbefalinger. Det ser bra ut på LinkedIn-profilen din, kan komme godt med når du søker jobb, og det er attpåtil en god grunn til å fortelle andre at du er ute etter en ny utfordring (bruk nettverket ditt!).
 • Send en melding (via LinkedIn) til en interessant arbeidsgiver og fortell ikke hva du har gjort, men det du kan, hva du ønsker og hvilke ideer du har for den spesifikke organisasjonen.

Hva kan du gjøre for å unngå aldersdiskriminering?

Hvis du aktivt søker etter en jobb, så ønsker du selvfølgelig ikke å bli avvist på grunn av alderen din. Du kan unngå aldersdiskriminering ved å sende inn en søknad som ikke viser alderen din. Det betyr at du utelater fødselsdatoen din, når du ble uteksaminert og ikke nevner dine første år med arbeidserfaring. I så fall må rekruttereren gjette alderen din.

Fordeler ved å utelate alder fra CV-en din

 • Alder bidrar til bildedannelse. En rekrutterer kan først fullføre puslespillet hvis du blir bedt på jobbintervju. Hvis du matcher stillingsannonsen har du sannsynligvis vekket nysgjerrigheten til rekruttereren, og har du større sjanse på et intervju.
 • Nå som alderen din mangler, må rekruttereren se ekstra nøye på din arbeidserfaring, utdanning, og dine ferdigheter, for å danne seg et godt bilde om deg. Dette kan fungere til din fordel, spesielt i jobber der erfaring er viktig.

Ulemper ved å utelate alder fra CV-en din

 • Hvis du utelater fødselsdatoen din, kan det også virke til ulempe for deg. Rekruttereren kan i så fall anslå at alderen din er høyere enn den faktisk er, eller legge CV-en din i avslagsbunken fordi han/hun ikke har lyst på en gjettelek.
 • Hvis du blir bedt på intervju fordi CV-en din gir inntrykk av at du er en ung kandidat, så vil du jo bli avslørt der og da. Rekruttereren forventer en i tjueårene og ser noen i sekstiårene møte opp. Det er et negativt førsteinntrykk du vil unngå.

Vi mener derfor at det ikke er den beste løsningen å skjule alderen din.

Den beste løsningen for å bekjempe aldersdiskriminering

Vær åpen om alderen din. Omfavn livs- og arbeidserfaringen din, og sørg for en overbevisende CV-eksempel som fremhever at du er engasjert, energisk, lærevillig, og har masse relevant erfaring.

CV-en din når du er godt voksen

Hvis det er en stund siden sist du søkte jobb, trenger CV-en din ekstra oppmerksomhet. Med disse tipsene vil CV-en din være helt oppdatert igjen, og du vil kunne presentere deg selv optimalt:

 • Oppdater stillingstitlene dine, tilpass gammeldagse navn til nåværende betegnelser. Spesielt i teknologibransjen kommer det stadig nye titler, en utvikler kan for eksempel bli til innovasjonsansvarlig. Men også en vaskehjelp kalles nå gjerne for rengjøringsmedarbeider eller -konsulent, og slik er det mange andre nye betegnelser.
 • Ta med alderen din i søknaden, men utelat aldersrelaterte utsagn som kan høres negative ut. Du kan i stedet ordlegge deg til din fordel: "Min rike arbeidserfaring har gitt meg ..." og vise med eksempler på hvordan dine verdifulle ferdigheter er bra for den spesifikke arbeidsgiveren.
 • Optimaliser CV-en din for automatiserte søknadssystemer.  Med et slikt automatisert system er det lettere for personalavdelingen å følge kandidatene gjennom hele søknadsprosessen – fra de mottar CV-en til endelig ansettelse. I CV-ene leter disse systemene etter nøkkelord og kvalifikasjoner som er angitt av arbeidsgiveren. CV-ene med flest treff på disse filtreres ut og rangeres. Slik lander kun et fåtall av alle innsendte søknadene hos den ansettelsesansvarlige. Derfor er det helt avgjørende at du i CV-en din bruker nøkkelord som også forekommer i stillingsannonsen og egner seg for skanning av søknadssystemene.
 • Vær ekstra nøye med profilteksten på CV-en din. I profilteksten beskriver du i noen få setninger hvem du er som person og hvordan du passer inn i den ledige stillingen og selve organisasjonene. Profilteksten står øverst i CV-en din, og leses nøye av rekrutterere og arbeidsgivere. Her kan du fortelle om det du har oppnådd og dine ambisjoner, og vise at du er erfaren og villig til å lære.
 • Legg til hobbyer og interesser i CV-en din. Slik kan du vise at du er i full vigør og lever et aktivt liv. Her kan du også fremheve visse ferdigheter og gi rekruttereren et innblikk i din personlighet.
 • I arbeidshistorikken din, legger du fokus på de siste 10 årene. Tidligere arbeidserfaring teller neppe. En arbeidsgiver vil vite hvilke kunnskaper, erfaringer og ferdigheter du har tilegnet deg de siste ti årene, som kan være til nytte for foretaket.
 • Legg til dine ferdigheter, evner og personlige egenskaper, og samkjør dem med det arbeidsgiveren ser etter. Les stillingsbeskrivelsen nøye for å finne ut hvilke ferdigheter som er viktige for nettopp den stillingen du søker på.

Profilere deg selv som over 50 under jobbintervjuet

Har din overbevisende CV sikret deg et jobbintervju? Forbered deg godt på spørsmål som direkte eller indirekte handler om alderen din. Arbeidsgiveren kan ha noen bekymringer og fordommer om eldre ansatte. Sørg for at du kan forklare i detalj hvorfor dine ekstra år med erfaring vil være både foretaket og kollegene dine til nytte. Fjern fordommer om din villighet til å lære, lønnskrav, arbeidstempo, og kunnskap og kompetanse når det gjelder dataprogram og lignende. Fokuser på:

Erfaring: Når du har mange års arbeidserfaring, har du sett mange trender komme og gå på kontoret. Du vet hva som fungerer og hva som ikke gjør det, holder tungen rett i munnen og er selvsikker i dine gjøremål.

Engasjert: Når du er godt voksen har du nok erfaring til at du vet hva slags organisasjon og hvilke arbeidsoppgaver som passer deg. Du har et stort engasjement for jobben og trives med å oppnå et høyere mål.

Stabilitet: Det er stor sjanse for at du som er over 50 har en stabil hjemmesituasjon, har lagt tiden med en hektisk hverdag med småbarn bak deg, og har mer selvinnsikt enn du hadde for tjue år siden. Dette kan gjøre deg til den stabile faktoren i et ungt team.

Produktivitet: Når du har rikelig med arbeidserfaring blir det lettere for deg å utføre visse oppgaver og påta deg nye. Du har kunnskapen og kompetansen som trengs, opplevd alt før, og vet hvordan du løser uforutsette problemer. Alt dette øker produktiviteten din.

Lojal: Der unge ansatte gjerne bytter jobb for å gjøre karriere, er du en lojal medarbeider. Du bytter ikke jobb av den minste grunn, men prøver å få mest mulig ut av jobben din.

Allsidig: Etter fylte 50 år har du vanligvis hatt flere ulike jobber og stillinger. Det betyr at du sitter på mye kunnskap om forskjellige forretningsprosesser. Derfor kan du hjelpe kollegene dine med oppgavene deres i travle tider eller ta over prosjekter ved sykdom.

Tiltak for deg over 50 som søker jobb

Det finnes flere ordninger og muligheter for deg som søker jobb, arbeidsgivere og arbeidsformidlere. Disse er ment for å støtte godt voksne i jakten på ny jobb.

Du kan for eksempel gjøre arbeidsgivere og -formidlere oppmerksom på at NAV har flere tilbud om tiltak som kan være til fordel for arbeidsgiveren.

 • For eksempel arbeidsutprøving. Hvis du vil prøve deg i en bestemt type jobb en kort periode, trenger opplæring, eller ønsker en referanse mens du søker vanlig jobb kan du søke om å få arbeidstrening. Det finnes tiltak for deg som har lite arbeidserfaring, eller deg som har nedsatt arbeidsevne og har behov for å jobbe i et skjermet arbeidsmiljø.
 • Et annet eksempel er sykepenger som arbeidsgiveren vil få kompensasjon for av NAV, ved sykemeldinger over fire uker.
 • Et annet tiltak er tilskudd til lønnsutgifter som sikrer at arbeidsgiveren får dekket en del av lønnen din.

Jobbe etter pensjonsalder

Det er mulig å kombinere jobb og alderspensjon. Du kan jobbe så mye du vil, samtidig som du tar ut alderspensjon fra folketrygden. Du kan ta ut hel alderspensjon eller en mindre del av pensjonen din og spare resten til senere. Men det lønner seg ikke alltid å kombinere jobb og alderspensjon, så det bør du sette deg nøye inn i.

Er du godt voksen og vil du finne deg en ny jobb eller vil du tilbake i jobb? Det finnes flere nettsteder og nettsider som retter seg spesielt mot godt voksne med gode tips til jobbsøkere. Et fåtall eksempler:

Søke jobb aktivt etter fylte 50 år

Du har søkt etter ny jobb i lengre tid, men ikke lykkes så langt. Da er det på tide å utvide horisonten din og gi jobbsøkingen din en positiv vending. Det er viktig at du ikke sitter stille, for arbeidsgiverne legger mest vekt på hva du har gjort de siste tre årene. Hvis du har vært arbeidsledig i den perioden, gir ikke det noe godt inntrykk. Derfor bør du sørge for at du alltid har noe å gjøre, for eksempel en utdannelse, frivillighetsarbeid eller et verv. Våre tips:

 • Ta en utdanning, et kurs eller seminar. Det er alltid verdifullt å lære noe nytt! utdanning.no er et av nettstedene du kan finne flere utdannelser og kurs som passer til nettopp yrket du ønsker å jobbe i.
 • NAV tilbyr mange ulike webinar , også rettet på godt voksne.
 • Finner du ikke jobb i bransjen din? Det finnes flere tiltak for deg som søker jobb og ønsker omskolering eller opplæring. Innen helsevesenet, utdanning, IT og teknologi finnes det mange ledige stillinger. Det tar gjerne ett til to år, men så kan du starte den nye karrieren din.
 • Vurder en praksisplass. I en praksisplass kan du vise hva du kan bidra med i viss en stilling eller organisasjon, slik at eksisterende fordommer om alderen din vil forsvinne. Du vil ikke være den første som klarer å gjøre om en praksisplass til en fast stilling. Søk på «praksis» eller «praksisplass» og ønsket stillingsbetegnelse.
 • Det samme gjelder frivillighetsarbeid som er en fin måte å fremheve deg selv som en verdifull arbeidskraft. Hvis du ikke blir tilbudt jobb med det første, så ser det i hvert fall godt ut på CV-en din.
 • Du kan også konsentrere deg om ledige stillinger for godt voksne. For eksempel via Gammel Nok.
 • Får du avslag etter avslag? Vurder en jobb som frilanser. En ideell måte å ta ansvar på og jobbe for kunder som bevisst velger deg for erfaringen, kunnskapen og kompetansen din!

Og sist, men ikke minst: fortsett med å bruke og utvide nettverket ditt. De fleste ledige stillingene fylles fortsatt via bekjente, så sørg for at nettverket ditt vet at du søker jobb og profiler deg selv som jobbsøker. Lykke til!

Vil du lese mer om aldersdiskriminering på arbeidsmarkedet?

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV18 minutter å lese
Myke ferdigheter for CV-en
Myke ferdigheter for CV-en
10 minutter å lese
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
CV16 minutter å lese
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
CV9 minutter å lese
25 grunnleggende analytiske ferdigheter for CV-en din
25 grunnleggende analytiske ferdigheter for CV-en din
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler