Arbeidsmarkedet for arkitekter
Arbeidsmarkedet for arkitekter er kjent for å være konkurransepreget, og derfor trenger du en sterk CV som hjelper deg med å skille deg ut i mengden av jobbsøkere. Ifølge Bureau of Labor Statistics, det amerikanske instituttet for arbeidsmarkedsøkonomi, vil antallet arkitektjobber vokse med 1 prosent for hvert år i løpet av det kommende tiåret.
Komme forbi automatiserte søknadssystemer
Hvorvidt du støter på automatiserte søknadssystemer eller ikke, vil i stor grad avhenge av størrelsen på foretaket du søker jobb hos. Mellomstore til store selskaper bruker ofte nettbaserte jobbportaler, for å håndtere det enorme antallet søknader de mottar hver måned. Og bare CV-ene som skiller seg ut, kommer videre til de som ansetter folk.
Eksempel på profiltekst: En god start
Profilteksten står vanligvis øverst på CV-en din, rett under toppteksten med navnet ditt og kontaktdetaljene dine. Dermed er profilteksten det første både de automatiserte søknadssystemer og menneskelige personalkonsulenter vil lese. Tenk på disse tre til fem setningene som din heispitch: Her fremhever du dine største prestasjoner og kvaliteter, mest relevante erfaringer og din faglige bakgrunn. Profilteksten er også stedet du kan nevne at du er medlem i Norske arkitekters landsforbund og/eller Arkitektenes Fagforbund.
Dyktig, kreativ og engasjert arkitekt med lang erfaring i planlegging, utvikling og implementering av innovativ, moderne arkitektonisk design. Detaljorientert og løsningsorientert, med fokus på høy kvalitet og kundetilfredshet.
Eksempel på arbeidshistorikk: De rette byggeklossene
Arbeidshistorikk-avsnittet er mer enn bare en liste over dine tidligere stillinger. Det er her du formidler dine mest relevante ferdigheter og det mest imponerende du har oppnådd. Sørg for å føre opp jobberfaringen din i omvendt kronologisk rekkefølge. Begynn med din siste stilling, og jobb deg bakover i tid, til du har oppført tre til fem relevante stillinger. Når du har nevnt firmanavnet, stedsnavnet og datoen du startet og sluttet i jobben, kan du liste opp tre til fire punkter for å beskrive dine ansvarsoppgaver og/eller det du har oppnådd i hver av stillingene.
Arkitekt hos Dovrefjell Bygg og Arkitektur, Dovre
mars 2018 - februar 2021
- Ansvarlig for boligprosjekter i det øvre sjiktet.
- Samarbeidet med designere og kontraktører.
- Utviklet og planla byggeprosesser og boligprosjekter.
- Bidro med utmerket kunnskap og kompetanse om boligprosjekter, fra designkonsept til ferdigstillelse.
- Fokus på arkitektonisk design i landskapet.
Juniorarkitekt hos Arkitektdamene, Lillesand
november 2015 - mai 2018
- Koordinerte all kommunikasjon med eksterne parter.
- Laget tekniske byggeplaner med fokus på detaljer.
- Vedlikeholdt bloggen på nettsidene til kontoret.
- Samarbeidet med seniorarkitektene og andre prosjektledere.
- Bidro med utmerkede ferdigheter innen 3D-modelleringsprogrammering.
Eksempel på ferdighetsavsnitt: Grunnlaget ditt
Ferdighetene og evnene dine er fundamentet i arbeidet ditt som arkitekt.
Harde ferdigheter
Når du er arkitekt, er det avgjørende at du får med dine harde ferdigheter i CV-en – i motsetning til visse andre yrker. Du trenger kunnskap om planlegging av bygninger, byggeteknikk og byplanlegging. Og du må ta hensyn til samfunnsutfordringer, som klimaendringer, migrasjon og økonomiske svingninger. Her nevner du også arkitekturprogramvarene du er kjent med, mens du utelater generelle programvarer som Microsoft Office.
Myke ferdigheter
Tro det eller ei, myke ferdigheter er også ekstremt viktige for deg som arkitekt. Sjansen er stor for at du kommer til å jobbe sammen med byggeledere, bygningsingeniører, og en rekke andre fagfolk, på tvers av flere prosjekter samtidig.
- Google Sketchup
- AutoCAD
- Agile prosjektledelse
- Landskapsarkitektur
- Arkitektonisk design
Eksempel på utdanningsavsnitt: Kunnskap-i-handling
Når det gjelder utdanning, er arkitekt et ganske formelt yrke. Utdanningen til arkitekt legger vekt på læring gjennom erfaring, og fokus på formgiving og teknikk, samt arkitekturens og byens teori og historie. Alle disse elementene er svært viktige å få med i utdanningsavsnittet ditt. Arkitekt er ikke en beskyttet tittel, men du øker jobbsjansene dine betraktelig når du har utdannet seg som arkitekt.
Sertifiseringer
For å sikre sikkerheten til hus og andre bygninger, kreves det i flere land at arkitektene har en form for lisens eller sertifisering. Arkitekter med sivilarkitekteksamen eller mastergrad i arkitektur kan bli medlem av Norske arkitekters landsforbund og Arkitektenes Fagforbund. Et medlemskap i (en av) disse fagforeningene kan i stor grad øke sjansene dine for å dra i land jobben.
Master i arkitektur, Bergen Arkitekthøgskole
august 2009 - mai 2014
Bachelor i landskapsarkitektur, Høgskulen på Vestlandet, Sogndal
august 2006 - mai 2009
Velge riktig oppsett og CV-mal
Enhver dyktig arkitekt vet å verdsette god design. Det er ikke bare viktig visuelt sett, det er også funksjonelt. Oppsettet du bruker bør følge de samme prinsippene for å skape balanse mellom stil og funksjonalitet. CV-malene til CVapp.no gir deg et justerbart rammeverk slik at du kan opprette, tilpasse og endre hver CV etter dine ønsker og arbeidsgiverens behov.