1. Blog
  2. Karriere
  3. Den akademiske graden til den rikeste personen i hvert land
Skrevet av Rolf BaxRolf Bax

Den akademiske graden til den rikeste personen i hvert land

22 minutter å lese
Den akademiske graden til den rikeste personen i hvert land
Hvis du har planlagt at kvalifikasjonene dine skal bli springbrettet til dine første milliarder, må du sjekke ut vår nyeste undersøkelse!

Penger og utdanning går ikke alltid hånd i hånd, men det skader ikke å påvirke oddsene i din favør ved å studere hardt. Noen ganger er den vanskeligste delen imidlertid å velge den mest passende utdanningen. Da kan det være nyttig å få inspirasjon fra folk som allerede har oppnådd suksess i den bransjen du velger.

For noen måneder siden viste vi deg den akademiske graden til topplederne som tjente mest i hver amerikansk stat. Nå har vi undersøkt videre og satt sammen en liste over den akademiske graden til de rikeste personene i hvert land rundt omkring i verden.

Kartet vi har laget, fokuserer på bachelorgraden som verdens rikeste mennesker har oppnådd. Det finnes tilfeller hvor noen av dem har oppnådd kompetanse uten en bachelorgrad (f.eks. Graeme Hart i New Zealand, som oppnådde en MBA-grad, men ikke har noen bachelorgrad, og derfor er oppført som "uten bachelorgrad"), men alle som står oppført "uten akademisk grad", har ingen kvalifikasjoner fra høyere utdanning i det hele tatt. Andre har ikke avsluttet utdanningen, og disse er oppført som "ikke fullført". Det er også tilfeller der en familie blir klassifisert som et lands "rikeste person", og derfor har vi merket dem i henhold til familiens samlede kvalifikasjoner (f.eks. Kroatia som har "flere grader"). I alle tilfeller har vi prøvd å gjøre beskrivelsen så tydelig som mulig, men for mer detaljert informasjon kan du se vår undersøkelse her

Hvis du håper at din høyere utdanning skal bli et springbrett på vei til dine første milliarder, kan du sjekke kartet nedenfor og se hvilken bachelorgrad som er nødvendig for å bli en av verdens rikeste personer.

Høyskolegraden til den rikeste personen i nesten alle land
Høyskolegraden til den rikeste personen i nesten alle land

1. Nord-Amerika

USAs rikeste mann i er også den rikeste i verden, men Jeff Bezos hadde et magert 2019. Amazon-sjefens skilsmisseavtale gjorde hans ekskone MacKenzie til en av de fem rikeste kvinnene i Amerika og verden, slik at Bill Gates i en kort periode hadde topplasseringen foran Jeff. Jeff studerte elektroteknikk og informatikk på Princeton, og MacKenzie studerte engelsk på samme sted noen år senere.

De små øyene Saint Kitts og Nevis kan skryte av å ha USANA-grunnleggeren, Myron Wentz, som deres rikeste person. Imidlertid ble han født i USA og byttet statsborgerskap til fordel for skatteparadiset St. Kitts på 1990-tallet. Dette er en markant forskjell fra personer som Bill Gates, som en gang sa: "Jeg har betalt mer skatt, over 10 milliarder dollar, enn noen annen, men regjeringen bør kreve at folk i min posisjon betaler vesentlig høyere skatt."

Høyskolegraden til den rikeste personen i Nord-Amerika
Høyskolegraden til den rikeste personen i Nord-Amerika

2. Europa

Albanias rikeste person, Samir Mane, gjorde ikke mye bruk av utdanningen sin da han bygde formuen. Han begynte å studere geologi i Wien i 1991, men sluttet i løpet av det første året. Han sa senere: "I utgangspunktet lærte jeg tysk der." Språk- og kulturferdighetene han plukket opp viste seg imidlertid å være nyttige, da han bygde sin virksomhet som eksporterte billige TV-er og videospillere fra Østerrike til hjemlandet.

Bulgarias rikeste person, Vasil Bojkov, har en interessant utdanning. Han gikk på Bulgarias National High School of Mathematics og tok bachelorgrader i anvendt matematikk og arbeidsøkonomi for å styrke sin virksomhet innen handel, forsikring og spill. Men han har også en grad i kunsthistorie ved Universidad de Buenos Aires. Bojkovs kunstinteresse er kjent, og at han setter pris på skjønnhet og kreativitet vises i hans berømte samling av antikviteter. En utdanning handler ikke bare om å bli rik!

Høyskolegraden til den rikeste personen i Europa
Høyskolegraden til den rikeste personen i Europa

3. Afrika

Afrika er et kontinent med store kontraster. Økonomisk sett er Sør-Afrika landet med størst ulikhet i verden. I Nigeria har de fem rikeste personene en samlet formue som er større enn nasjonalbudsjettet, mens seks av ti personer må leve på mindre enn 1,25 dollar per dag. Denne forskjellen kan også spores mellom forskjellige land. For eksempel har Nigerias rikeste mann, Aliko Dangote, en formue på 8,8 milliarder amerikanske dollar, mens Benoni Urey i Liberia "bare" har 32 millioner dollar. 

Begge har tjent mye penger på å selge ting som alle trenger. Dangote studerte økonomi og forvaltning, men fikk sine første forretningserfaringer i skolegården: "Jeg husker godt da jeg gikk på barneskolen. Da kjøpte jeg kartonger med sukkertøy [godteri] som jeg solgte bare for å tjene penger", forteller han. Selskapet hans står nå for 70 % av Nigerias sukkerforsyning. Urey studerte generell vitenskap, og hans forretningsinteresser inkluderer boliger og Liberias største mobiltelefonnettverk.

Høyskolegraden til den rikeste personen i Afrika
Høyskolegraden til den rikeste personen i Afrika 

4. Asia

Den rikeste personen i nesten alle asiatiske land er i milliardærklassen. På førsteplass finner vi Indias Mukesh Ambani, sjef for sin avdøde fars gass- og oljeselskap. Ambanis utdanning er mer vitenskapelig enn merkantil: han studerte kjemiteknikk. Men det betyr ikke at han er redd for å utvide, og selskapet lanserte nylig en 4G-tjeneste. "Alt som kan digitaliseres, blir digitalisert," sier Ambani. "India har ikke råd til å komme på etterskudd.”

Taiwan, Thailand, Kina og Brunei er noen av landene hvor de rikeste overhodet ikke har en akademisk grad. I noen tilfeller er formuene arvet av kongelige. Men Li Ka-shing, Kinas rikeste mann og den 30. rikeste i verden, er en selfmade plastmagnat som startet sin virksomhet med et lån på bare 6 500 dollar da han var 21 år. Han er kjent for sitt filantropiske arbeid og lovet nylig 1 milliard Hong Kong dollar (127 millioner dollar) i støtte til bedrifter i forbindelse med protestene i Hong Kong.

Høyskolegraden til den rikeste personen i Asia
Høyskolegraden til den rikeste personen i Asia 

5. Sør-Amerika

Iris Fontbona arvet ektemannen Andrónico Luksics gruve- og bryggeriimperium i 2005. Men verdens rikeste kvinnelige latinamerikaner har utnyttet mulighetene ved å føre familiebedriften til stadig større suksess. Fontbana har ingen akademisk grad, men har utvidet gruve- og bryggerivirksomheten betydelig, samt kjøpt majoritetsandeler i TV-kanalen Canal 13. 

Den rikeste personen i Sør-Amerika (med 24,6 milliarder dollar) er en annen bryggerieier. Jorge Paulo Lemann i Brasil har aksjemajoriteten i Anheuser-Busch InBev, verdens største bryggeri, som igjen eier Pilsner Urquell og Foster's Lager. Men han bygget sin formue som grunnlegger av investeringsselskapet 3G Capital. Han har en grad i økonomi fra Harvard, noe som må gjøre det lettere å telle alle pengene.

Vysokoškolský titul nejbohatší osoby v Sør-Amerika
Høyskolegraden til den rikeste personen i Sør-Amerika 

6. Oseania

Oseanias rikeste person, den australske Gina Rinehart, begynte å studere økonomi ved University of Sydney, men droppet studiene for å få en praktisk utdanning i farens gruvebedrift. Hun lærte godt av det hun så. Da faren døde og etterlot seg et konkursbo, snudde Rinehart familiebedriftens formuer og forvandlet det til et av Australias ledende gruveselskaper.

New Zealands Graeme Hart har en MBA ved handelslinjen på University of Otago. Hart begynte på studiet uten å oppnå en bachelorgrad, og på kartet vårt står han oppført som "uten akademisk grad".

Det er ikke mange lærere i vår liste over de rikeste personene. Men Papua Ny-Guineas rikeste person – tidligere statsminister Michael Somare – brukte sin undervisningskvalifikasjon for å inspirere unge mennesker på flere grunnskoler og videregående skoler før han gikk inn i politikken.

Vysokoškolský titul nejbohatší osoby v Oseania
Høyskolegraden til den rikeste personen i Oseania

Når det gjelder å utvikle karrieren din, handler ikke graden din bare om det du vet – det handler om hvordan utdannelsen din får deg til å tenke. Noen ganger er det klokest å velge et fag som utvider din forståelse av verden, mens du får din bransjekunnskap gjennom arbeidserfaring. Hvordan forholder ditt valg av utdanning seg til ditt valg av karriere? 

Kilder

For å se forskningen bak dette prosjektet kan du besøke bit.ly/RichestPeoplesDegrees

Metode

Vi begynte med å undersøke den "rikeste personen i land X", "personen med størst formue i X" og variasjoner på fransk og spansk, og sorterte deretter de tre første sidene med Google-resultater. I alle tilfeller der det fantes artikler som svarte til søkeordet, var det en veldig klar enighet i alle kildene. Det var bare forskjeller på grunn av endringer i listen over tid (f.eks. en liste over de rikeste personene fra 2017 kontra en liste fra 2019). For å finne en ekstra kilde søkte vi på "rikeste person i X" etterfulgt av navnet som kom fram i det første søket vårt.

Det er ikke gjort noen forskjell på personer som er født i utlandet og personer som er født i det samme landet. Vi tillot begge å kvalifisere seg. Å insistere på å bestemme individers statsborgerskap eller bosted ville utvilsomt ha økt antall oppføringer med "ingen opplysninger", ikke minst fordi superrike sjelden er knyttet til ett land.

Merk at spørsmålet om rikdom er hemmelighetsfullt. Noen ganger har vi bare kunnet finne et lite antall kilder, og i andre tilfeller fantes det ikke fullstendige fotnoter for disse kildene. I noen andre tilfeller kunne kildene hevde at en person var den rikeste (eller hevdet at personen hadde en bachelorgrad), mens den opprinnelige kilden ikke ble konsekvent støttet med et sitat.

Når det gjelder kvalifikasjoner fokuserte vi på bachelorgrader i våre undersøkelser. Vi har ikke tatt med informasjon om mastergrader, doktorgrader eller andre former for etterutdanning. Det var flere tilfeller der vi kunne finne bevis på at en person hadde oppnådd en grad, men ikke kunne finne noe om fagområdet. Disse tilfellene er merket som ukjent. I noen tilfeller har personer oppnådd kompetanse uten en bachelorgrad. For eksempel fullførte Graeme Hart fra New Zealand en MBA, men har ingen lavere grader. I dette tilfellet har vi merket vedkommende som "uten akademisk grad".  

Det var også tilfeller der familier regnes som de "rikeste menneskene" i landet. For enkelhets skyld har vi formatert disse familiene på samme måte som vi har formatert individer.


 

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Jobbintervju7 minutter å lese
Aktiv lytting og hvordan du bruker det i karrieren
Aktiv lytting og hvordan du bruker det i karrieren
CV12 minutter å lese
Kronologisk CV
Kronologisk CV
CV16 minutter å lese
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
CV7 minutter å lese
Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?
Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler