1. Blog
  2. Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en

10 minutter å lese
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
Illustrering ved:Antonina Kasyanikova
Med nesten 30 millioner CVer bygget av folk fra hele verden, har CVapp.no mye innsikt i jobbsøknader. Nå og da dykker vi ned i disse dataene og avslører interessante forskjeller og fellestrekk mellom globale jobbsøknader. I dag ser vi på den personlige siden av jobbsøkere: hva er deres foretrukne måte å tilbringe dagen utenfor jobben og hvilke fremmedspråk snakker de?

Verdens mest talte språk

Siden de fleste jobbsøkere liker å reise, er det bra at mange av dem snakker fremmedspråk. I Portugal behersker de flest språk takket være svært gode ferdigheter innen engelsk (82 %), spansk (38 %) og fransk (23 %), mens folk fra Nigeria og Canada snakker færrest fremmedspråk (fransk er jo morsmål for en del av canadierne). 

Egypt (88 %), Finland (87 %) og Nederland (85 %) har det høyeste antallet engelsktalende innbyggere, og spansk er rangert som det nest mest talte språket, med USA som det mest spansktalende landet (40 %).

Når den globale arbeidsstyrken er så mobil som den er, er det å kunne et andre eller tredje språk virkelig en stor fordel. Faktisk snakker så mange folk engelsk at det ikke er overraskende at bare 16 % av britene snakker spansk og 11 % av australierne snakker kinesisk. De fire mest talte andrespråkene i vår undersøkelse i 30 land er:

engelsk (23), spansk (16), fransk (15) og tysk (13).

Statistikken som viser hvilke land som behersker de ulike språkene best, er fascinerende:

  • Land med høyest kompetanse i engelsk: Egypt (88 %), Finland (88 %), Nederland (85 %), Danmark (84 %) og Norge (83 %)
  • Land med høyest kompetanse i spansk: USA (40 %), Portugal (38 %), Brasil (35 %), Frankrike (23 %) og Italia (19 %)
  • Land med høyest kompetanse i fransk: Portugal (23 %), Italia (23 %), Spania (19 %), Tyskland (19 %) og Romania (19 %)
  • Land med høyest kompetanse i tysk: Nederland (31 %), Danmark (27 %), Polen (22 %), Tsjekkia (20 %) og Belgia (18 %)

De mest talte språkene per land som er, er ikke det offisielle språket i det landet

Klikk her for å se bildet i full størrelse

Tallene har vi hentet fra de CV-ene der folk har valgt å inkludere språkkunnskapene sine. Dette er en standardmetode som brukes over hele verden.

Verdens mest populære hobbyer

Mange jobbsøkere oppgir hobbyer og interesser i CV-en for å gi den et personlig preg. I en verden der det er viktigere enn noen gang å kunne kombinere jobb og privatliv, gir dette potensielle arbeidsgivere en mulighet til å se personen bak det kandidaten har prestert faglig sett.

Lesing er den mest populære hobbyen i 30 land - viser statistikkene fra nesten 7 millioner CV-er. Å reise kommer på andreplass med 77 % og matlaging på tredjeplass med 50 %. Deretter følger ulike individuelle idretter, så man kan godt si for at idrett generelt er en sterk kandidat til en topp 2-plassering.

  • Lesing kommer øverst på listen over populære hobbyer i land som for eksempel: Østerrike, Canada, Frankrike, India, Brasil og Storbritannia.
  • Å reise inntar førsteplassen i land som: Australia, Tsjekkia, Indonesia, Japan, Sveits og USA.
  • Idrett/trening er mest populært i for eksempel: Belgia, Danmark, Finland, Nederland, Norge og Sverige.

Selvfølgelig har ulike land ulike kulturelle og uskrevne regler når det gjelder å inkludere hobbyer i CV-en. Det kan være at du liker å synge (akkurat som 7 % av nigerianerne nevner det i CV-en), men det er forståelig at du ikke tar det med i CV-en din. Karaoke på lørdag, eller?

Sverige er forresten det eneste landet i CVapp.nos analyse der verken lesing eller å reise havnet på topp 5-listen over mest populære hobbyer. Svenskene er mer opptatt av trening, fotball og musikk.

Hvilken hobby kommer på andreplass?

Når du bruker så mye tid på å lese, skulle man kanskje tro at en mer aktiv hobby kommer på andreplass. Det stemmer at i to tredjedeler av landene der lesing er den viktigste hobbyen, står idrett eller å reise faktisk nest øverst. I den resterende tredjedelen av tilfellene inntar matlaging og kunst andreplassen.

Mens lesing er den mest populære hobbyen i Storbritannia (10 %) og India (11 %), er det 5 % av britene som liker å stå på kjøkkenet og lage mat, samtidig som de cricketgale inderne er ute og spiller nasjonalsporten (7 %). Det er interessant å merke seg at sørafrikanerne har kulinariske sysler på andreplass, akkurat som britene. Frankrike og Tyskland er like opptatt av bøker, mens musikk kommer på en god andreplass i Frankrike.

Hva er mer populært – idrett eller å reise?

Når man ser på de to mest populære hobbyene på verdensbasis, er det like populært med idrett og å reise. I vår travle hverdag går disse to hobbyene ikke helt sammen. Det går ikke an å reise bort i helgen når laget ditt trenger deg.

Når du tenker på den globale turistindustrien, er det ikke overraskende at USA, Australia og Japan har å reise som sin største hobby. Sett på Europa er det litt overraskende at sveitserne liker å reise mest. Hvis vi kom derfra, ville vi ikke hatt lyst til å reise derfra.

Det er verdt å merke seg at mange land i Skandinavia setter idrett øverst. Særlig vinteridrett er spesielt populært i regionen. Vest-Europa ligger ikke langt etter når det gjelder idrett. Mens 9 % av nederlenderne prioriterer trening, elsker 6 % av belgierne å gå på tur.

Hvor mange land nevner matlaging?

Matlaging står også høyt på hobbylistene, og er blant de tre mest populære hobbyene i sju land og blant de fem mest populære i femten land. I Storbritannia ligger matlaging på andreplass – noe som er overraskende, ettersom kjøkkenet der kanskje ikke har det beste ryktet.

Lokalt fokus – Norge

Alle skandinaver snakker fantastisk engelsk og nordmenn er intet unntak. 82 % av dem snakker engelsk, med tysk (10 %) og spansk (8 %) som runder av de tre beste. Når det gjelder hobbyene deres, er de et sporty land med fitness og fotball som tar de to første plassene. Med mengden vintersnø er ski også blant de fem beste. Fokuset deres på friluftsliv er noe for alle årstider. Når de ikke er ute på bakken eller banen, elsker nordmenn også reise og musikk.

Oversikt over de mest populære språkene (3) og hobbyene (5)

Klikk her for å se bildet i full størrelse

Om analysen

Statistikken i dette blogginnlegget er basert på en analyse av 6 895 120 CV-er fra jobbsøkere i 30 ulike land, utført av CVapp.no (vårt moderselskap). Analysen er utført i andre kvartal av 2023.

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV14 minutter å lese
Europass CV: Få fordeler og mange ulemper med en Europass CV
Europass CV: Få fordeler og mange ulemper med en Europass CV
Jobbintervju28 minutter å lese
Komplett intervjuguide
Komplett intervjuguide
Karriere12 minutter å lese
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
Karriere16 minutter å lese
De beste byene i Europa for nyutdannede
 De beste byene i Europa for nyutdannede
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler