1. Blog
 2. Forsidebrev
 3. Hvordan skrive eller be om et anbefalingsbrev
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Hvordan skrive eller be om et anbefalingsbrev

7 minutter å lese
 Hvordan skrive eller be om et anbefalingsbrev
Illustrering ved:Evgeniya Skubina
Med en troverdig ekstern anbefaling kan du øke sjansene dine på et positivt resultat.

I visse situasjoner kan et anbefalingsbrev være nyttig, men det er absolutt ikke påkrevd når du søker jobb. Men i de tilfellene at et anbefalingsbrev blir forespurt, eller hvis omstendighetene tilsier at en anbefaling vil virke i din fordel, bør du ta hensyn til hvordan du skal skrive eller be om et anbefalingsbrev. 

Vi vil gå inn på følgende:

 • Hva er et anbefalingsbrev?
 • Når kan du ha bruk for et anbefalingsbrev?
 • Hvordan ber du om et anbefalingsbrev?
 • Eksempel på oppsett til et anbefalingsbrev
 • 5 kjennetegn ved et vinnende anbefalingsbrev
 • Skrivetips til et anbefalingsbrev

Hva er et anbefalingsbrev? 

Et anbefalingsbrev kan være et innflytelsesrikt verktøy i jobbsøkingen. Det er ikke uvanlig at rekrutterere og arbeidsgivere tar ferdigheter og oppnådde resultater som nevnes i en CV-eksempel med en klype salt. Men når disse beskrives av en tidligere kollega eller sjef, er det en helt annen sak. Et anbefalingsbrev gir dermed troverdighet til både CV-en og deg som kandidat under intervjuprosessen.

Brevet kan stadfeste alt fra dine ferdigheter eller det du har oppnådd innen tidligere jobber og utdanningen din. Det bekrefter med andre ord det du har skrevet i CV-en din og sagt under intervjuet, og forsterker din pålitelighet. For hvis du gir bevis på én prestasjon, virker de andre mer troverdige.

Når kan du ha bruk for et anbefalingsbrev?

1. Når du søker om stipend eller studieplass på skole eller universitet i utlandet

I utlandet er det ikke uvanlig at en høgskole eller et universitet ber om minst to anbefalingsbrev når du sender inn en søknad om studieplass. Delvis fordi studentene kanskje ikke har nok (arbeids)erfaring for å kunne vise hvem de er, men også for å fremheve styrken til en god anbefaling, med øye på fremtidig potensial. Når både CV og anbefaling fremhever dine kvaliteter og ditt potensial for fremtiden, styrker disse hverandre og blir det dermed lettere for deg å få den studieplassen du ønsker.

2. Når du søker jobb i visse yrker

I stedet for en liste med referanser i CV-mal din, kan du også legge ved et anbefalingsbrev i søknaden din. Spesielt når det dreier seg om stillinger der du trenger viss kunnskap og kompetanse, en lisens eller lignende. Tenk på yrker innen helse- eller rettsvesenet, eller når du skal jobbe sammen med barn og ungdom. 

3. Når du mangler erfaring eller bytter yrke

Når du mangler arbeidserfaring eller ønsker en karriereendring med en helt ny stilling eller i en annen bransje, kan en relativ svak søknad dra nytte av et anbefalingsbrev som støtter CV-en din. En anbefaling av deg som medarbeider, kollega eller venn kan utgjøre hele forskjellen. Og hvis du har kontakter i bransjen eller yrket du ønsker å jobbe i, er det enda bedre.

Hvordan bør du be om et anbefalingsbrev?

Et anbefalingsbrev skrives av noen som kjenner deg godt som kollega, ansatt, kontaktperson eller lignende, og vil derfor gjøre sitt beste for deg. Når du vil be om en anbefaling er det flere ting du bør tenke på. Hvis du forbereder deg nøye, blir resultatet desto bedre.

 • Be om en anbefaling i en personlig samtale, ikke via e-post eller tekstmelding.
 • Forklar din unike situasjon og hva som står i stillingsbeskrivelsen.
 • Vis CV-en din, slik at han/hun som skal skrive anbefalingen din kan matche innholdet.
 • Gi eksempler på det du ønsker å få med i brevet (og hva som bør utelates).
 • Eventuelt kan du gi kontakten din en mal som kan fungere som veiledning for brevet.
 • Gi kontakten din god tid til å skrive brevet, slik at du får en godt gjennomtenkt anbefaling.

Det er helt avgjørende at du gir uttrykk for din takknemlighet når du ber om en anbefaling. Personene du spør trenger ikke å skrive en anbefaling, men hvis de forstår hva det vil bety for deg, vil de gjøre sitt best for å skrive et imponerende anbefalingsbrev. 

Oppsett til et anbefalingsbrev

1. Innledende redegjørelse

Det er viktig at personen som skriver brevet for deg nevner hvordan han/hun kjenner deg. For eksempel som (tidligere) sjef, kollega, leverandør, kunde eller lignende. For å gi anbefalingen troverdighet bør også kompetanseområdet til kontaktpersonen komme frem. For eksempel at leverandøren eller kunder har god erfaring fra bransjen du søker jobb i.

2. Tydelig oversikt og begrunnelse for anbefalingen

Et godt skrevet anbefalingsbrev går rett på sak når det gjelder hvorfor jobbsøkeren egner seg for den ledige stillingen. Det kan gå litt langt å lage en punktliste over din kunnskap og kompetanse, men begrunnelsen for å ansette deg bør være klar og tydelig.

3. Personlig anbefaling med spesifikke, skreddersydde argumenter 

Å legge vekt på hvilke spesifikke styrker du har som kandidat og hvorfor disse er relevante for stillingen du søker på, er en perfekt måte å påvirke arbeidsgiveren på. Videre trenger et anbefalingsbrev kontekst og bevis som støtter opp ovennevnte.

4. Avsluttende uttalelse 

Å oppfordre arbeidsgiveren til å vurdere deg som kandidat er den beste (og mest logiske) måten å avslutte et anbefalingsbrev på. En siste grunn til hvorfor du er rett kandidat til jobben og en hyggelig hilsen.

5 kjennetegn ved et vinnende anbefalingsbrev

Når du legger til et ekstra element i søknaden din, er det viktig at det styrker saken din i stedet for å trekke den ned. Hvis anbefalingsbrevet ditt har følgende fem kjennetegn, er det stor sjanse for et positivt resultat.

 1. Anbefalingsbrevet er skrevet av en troverdig kilde.
 2. Brevet er skreddersydd spesifikt for stillingen du søker på.
 3. Innholdet i anbefalingen er uten tvil positivt.
 4. Argumentene er gjennomtenkt og detaljert.
 5. Beskjeden i brevet er at du bør ansettes.

Viktig å få med seg

 • I visse situasjoner, for eksempel når du som student søker studieplass, kan et anbefalingsbrev være et nyttig verktøy.
 • Unngå å sende med en anbefaling i søknaden din, med mindre en potensiell arbeidsgiver spesifikt har bedt om det.
 • For mye informasjon i anbefalingen vil svekke og ikke styrke saken din.
 • Følg oppsettet og tipsene våre, og sørg for å få med detaljer om forfatteren og hvordan dere kjenner hverandre.
Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV14 minutter å lese
Hva er organisasjonsferdigheter?
Hva er organisasjonsferdigheter?
CV13 minutter å lese
Personlighetstrekk på CV-en + eksempler
Personlighetstrekk på CV-en + eksempler
Karriere12 minutter å lese
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
CV8 minutter å lese
Referanser
Referanser
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler