1. Blog
  2. Jobbintervju
  3. Jobbintervju: Hvordan svare på «Hva motiverer deg?»
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Jobbintervju: Hvordan svare på «Hva motiverer deg?»

6 minutter å lese
Jobbintervju: Hvordan svare på «Hva motiverer deg?»
Illustrering ved:Vika Shibaeva
Under jobbintervjuet er det du og ingen andre som må bevise at du virkelig vil ha jobben. Selv om du kan ha vidt forskjellig arbeidsmotivasjon enn andre kandidater, er det hvorvidt du overbeviser som avgjør om du får jobben eller ei. Hva motiverer deg til å gå på jobb?

Hvorfor er din personlige arbeidsmotivasjon viktig?

«Hvorfor er du her?»

Rekrutteringsansvarlige sier det kanskje ikke bokstavelig talt, men det er dette de tenker under intervjuet. De vil vite hvorfor du engasjerer deg, hvordan du takler motgang, og hva du gjør for å motivere kollegene dine.

Snakk om både din personlige og din faglige motivasjon.

Mange av oss kommer på jobb fordi vi liker (i hvert fall en del av) arbeidsoppgavene og ansvarsområdene våre, og trives med bedriftskulturen. En god del av arbeidsmotivasjonen din vil følgelig være lik den til kollegene dine. Derfor er det så viktig å også gå inn på din personlige, indre motivasjon. Kort sagt er motivasjon et komplekst begrep. Spørsmålet hva det er som motiverer deg, krever derfor et utførlig svar.

Hvordan svare på «Hva motiverer deg?» 

Vær ærlig

Hver bedrift består av en samling forskjellige mennesker med forskjellig motivasjon. Hva motivasjonen din går ut på er egentlig ikke så viktig – det er intensiteten som betyr noe. Din fremtidige sjef bryr seg nemlig egentlig lite om hvorfor du kommer på jobb, så lenge du virkelig ønsker å være der. Hvis du svarer med noen generelle og uspesifikke fraser, risikerer du å fremstå som uoppriktig. Så vær ærlig!

Tenk på hva du elsker ved jobben din

Hvis du ser tilbake på arbeidserfaringen din, når var du virkelig glad på jobb? Ikke bare fornøyd, men lykkelig? Slik selvrefleksjon vil kaste lys over arbeidsoppgavene og ansvarsområdene du oppriktig liker og trives med. Når en fremtidig arbeidsgiver får høre om hva du brenner for i jobbsammenheng, vil du ha fanget vedkommendes fulle oppmerksomhet. Spesielt hvis du refererer til bedriftskulturen!

Husk jobben du søker på

Selv om det kan virke innstudert å ramse opp en liste over alt du elsker ved en (potensiell) jobb, er det helt kurant så lenge det er relevant for den spesifikke stillingen. Bare pass på at motivasjonen din passer til de daglige arbeidsoppgavene og ansvarsområdene som stillingen medfører. 

Kom med eksempler

Ingenting illustrerer bedre arbeidsmotivasjonen din, enn et eksempel fra virkeligheten. Å være motivert sikrer slagkraft ved (store) utfordringer, der de fleste andre ville gitt opp. Fortell for eksempel om hvordan du taklet motgang og fikk bruk for din mentale styrke. Anekdoter er minneverdige.

Vær personlig 

Når du viser frem mer av personligheten din under intervjuet, får den rekrutteringsansvarlige et mer helhetlig bilde av hvem du er. Ikke alle spørsmålene passer like godt til å svare veldig personlig på, så grip muligheten når den byr seg og fortell hva som motiverer deg personlig.

Mulige motivasjonsområder som kan være relevante for deg:

  • Lære og utvikle nye ferdigheter
  • Oppnå eller overgå mål (føle at du gjør en forskjell)
  • Veilede og ivareta de rundt deg, samt utvikle teamet ditt
  • Optimalisere operasjonelle prosesser og lede prosjekter effektivt
  • Kunne håndtere en utfordring på en kreativ og innovativ måte
Vet du hvordan du skriver en god jobbsøknad?
Relatert artikkel
Vet du hvordan du skriver en god jobbsøknad?

En god jobbsøknad består av en CV som presenterer din erfaring, kunnskap og kompetanse best mulig, samt et utfyllende følgebrev som både er personlig og skreddersydd til nettopp den stillingen du søker på. Slik sikrer du at du skiller deg ut fra mengden med søkere og at du vekker interessen til rekrutterere, personalsjefen og ikke minst arbeidsgiveren.

Feil svar på «hva er din svakhet?»
Feil svar på «hva er din svakhet?»

Eksempler på arbeidsmotivasjon 

Det finnes mange typer motivasjon og det er ikke noe riktig (eller galt) svar på dette spørsmålet, så her er noen eksempler på svar som kan gi litt inspirasjon:

«Jeg elsker det faktum at en salgssamtale kan åpne dører i både det digitale og virkelige liv. Døren åpnes kanskje ikke med en gang, og kanskje det er en annen dør som åpnes, men det vil være muligheter. Det jeg liker best ved salg er den såkalte salgstrakten. Du vinner kanskje ikke i dag, men hvis du gjør ting riktig, så kommer du sikkert til å vinne i morgen!»

«Jobben som ambulansearbeider medfører øyeblikk med intens stress der du må kunne ta raske beslutninger. Etter å ha sett faren min dø av en uhelbredelig sykdom, er jeg ekstra motivert til å gjøre det jeg kan i akutte, krevende og/eller livstruende situasjoner. Alt for å redde et liv og gjøre andres dag bedre! Derfor sørger jeg for å være faglig oppdatert til enhver tid og prøver å tenke to skritt fram.»

Hva demotiverer deg? Det kan også være lurt å undersøke hva som ødelegger motivasjonen din. Enhver rekrutteringsansvarlig vil være enig med deg i at du ikke kan trives veldig godt i et team der kollegene unndrar seg ansvar og ikke overholder tidsfrister. Hva er det som demotiverer deg, i forhold til jobb?

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV9 minutter å lese
Over 100 datakunnskaper til CV-en: Hvilke du bør nevne og hvor
Over 100 datakunnskaper til CV-en: Hvilke du bør nevne og hvor
CV13 minutter å lese
Hvordan lage en engelsk CV
Hvordan lage en engelsk CV
CV11 minutter å lese
Hvordan presentere deg selv (med eksempler)
Hvordan presentere deg selv (med eksempler)
8 minutter å lese
Hobbyer
Hobbyer
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler