1. Blog
 2. CV
 3. Her er topp 10 klisjeene som brukes i CV
Skrevet av Steven Rindal (alias)Steven Rindal (alias)

Her er topp 10 klisjeene som brukes i CV

7 minutter å lese
Her er topp 10 klisjeene som brukes i CV
Illustrering ved:Lizabeth Zaft
Leter du etter en jobb og vil skille deg ut fra mengden? Da er det viktig å ha en god CV og personlig brev. Men mange av applikasjonene risikerer å forsvinne i dag, da de er fulle av klisjeer som blir brukt feil. Her er en liste over de mest brukte klisjeene i dagens applikasjoner og tips om hvordan du kan unngå dem. Hvilke ord eller formuleringer bør du unngå for å øke sjansene for å få jobben du vil søke på?

Med den nåværende pandemien og et arbeidsmarked i endring er det viktigere enn noen gang å skille seg ut som søker. Med en god CV, og et følgebrev, vil sjansene dine for å skille seg ut fra mengden øke når det gjelder jobbsøkerposisjonen. Til tross for dette ser det ut til at mange arbeidssøkere bruker de samme ordene som andre arbeidssøkere når de beskriver seg selv for sin potensielle nye arbeidsgiver. Dette gjør det spesielt vanskelig for arbeidsgivere å velge mellom alle søkerne. I dette innlegget vil vi derfor vise de vanligste klisjeene i norske jobbsøknader, og vil også gi tips om hvordan du kan bedre beskrive dine ferdigheter

Nordmennene sier de er vennlige 

Norske jobbsøkere understreke at de er vennlige, ifølge drøyt 2.500 analysert CV. Søkerne sier også at de er flinke til å samarbeide med andre, altså en lagspiller. Norske søkere oppgir også at de er interesserte, ambisiøse og fokusert. Noen andre kvaliteter nevner at de også er kundeorienterte, lidenskapelige og entusiastiske. 

Topp 10 klisjeer i norske CV-er 

 1. Vennlig
 2. Lagspiller
 3. Kunde orientert
 4. Ansvarlig
 5. Interessert
 6. Kommunikativ
 7. Lidenskapelig
 8. Ivrig etter å lære
 9. Entusiastisk
 10. Positivt

Europeiske klisjeer: lagspillere og kundeorientertee

Selv i andre europeiske land blir lagspillere ofte nevnt som et kjennetegn i applikasjoner. Men i Europa, er det også andre ferdigheter som norske søkere ikke inkluderer i samme grad. For eksempel, andre europeere er mer løsningsorienterte enn nordmenn, og de bruker ord som "profesjonelle" i større grad. I motsetning til nordmenn er det mindre sannsynlig at europeiske søkere inkluderer sosiale ferdigheter som "vennlige" og "kommunikativ". 

Ikke bruk for mange handlingsverb
Ikke bruk for mange handlingsverb

Topp 10: Europeiske klisjeer 

 1. Lagspillere
 2. Kunde orientert
 3. Dedikert
 4. Lidenskapelig
 5. Ansvarlig
 6. Ivrig etter å lære
 7. Profesjonell
 8. Løsningsorientert
 9. Entusiastisk
 10. Positivt

Ansatte i de nordiske landene legger vekt på personlige egenskaper 

Selv om vi bruker resultatorienterte egenskaper, kan vi også se en felles trend over de nordiske landene. Søkere i de nordiske landene fokuserer mye på sosiale kvaliteter som vennlighet og positivitet. Svenske folk viser seg for eksempel å være spesielt "sosiale", "vennlige" og "positive", blant andre. I Finland Finnene rettferdiggjøre sine søknader med kompetanse "ivrige etter å lære", "kundeorientert" og "glad", for eksempel.. 

Topp 10 klisjeer i andre europeiske land 

 Hvordan kan du unngå klisjeer? 

Nå som du har en ide om hvilke klisjeer som brukes mer enn andre, er det viktig å prøve å unngå dem i CV. På den måten vil du skille deg ut fra de andre søkerne og ha større sjanse for å få jobben.

Tips 1: Få ny inspirasjon 

Tenk for deg selv, der du vanligvis får inspirasjon når det kommer til programmer? Er det fra stillingsannonsen eller noen du kjenner søknaden? I så fall er det ikke rart at klisjeer dukker opp. Så prøv å spørre deg selv hvor styrkene dine ligger. Hvorfor passer du til denne jobben, og hvordan viser den seg? Prøv å kartlegge det ut og deretter opprette en ordliste for å visualisere det. 

Tips 2: Ikke nevn en ferdighet, beskriv en opplevelse

Er du en person som virkelig liker å jobbe med andre og synes klisjéen "lagspiller" uunngåelig? Selv da kan du unngå det. Kanskje du ikke trenger å nevne spesifikke ferdigheter i din CV-mal, men du kan beskrive hvilke aktiviteter fra tidligere stillinger vise at du er god til noe. Er du en veldig god lagspiller? Ikke kall deg selv det, men forklar i stedet hvorfor du er flink til å jobbe i et team. 

Tips 3: Bruk forskjellige ord og setningsstruktur 

Vet du at du enkelt kan bruke de samme ordene og setningene for å beskrive noe? Da er det på høy tid å begynne å bli kreativ med tekster og holde seg borte fra de vanlige setninger. Det er mange måter å uttrykke din entusiasme og motivasjon, så prøv å unngå de vanligste setningene. Selvfølgelig kan du bruke et eksempel program som inspirasjon, men husk å tilpasse din CV til din egen personlige stil. Bruk din egen skrivestil og ikke glem å prøve å tilpasse den til jobben du søker på. 

Metodikk

For å finne ut hvilke kvaliteter eller ferdigheter som ofte blir nevnt i CV-er, analyserte cvapp.no tusenvis av søknader fra 11 europeiske land angående ord- og språkbruk. Totalt 340,118 europeiske søknadsbrev ble analysert (inkludert 2445 norske søknader).

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Utdanning
Rolf BaxRolf BaxUtdanning
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Forsidebrev24 minutter å lese
Hvordan skrive et følgebrev
Hvordan skrive et følgebrev
CV10 minutter å lese
Karrieremål
Karrieremål
Jobbintervju13 minutter å lese
Er du forberedt på en bakgrunnssjekk?
Er du forberedt på en bakgrunnssjekk?
Karriere19 minutter å lese
Søke jobb når du er over 50, hvordan unngå aldersdiskriminering
Søke jobb når du er over 50, hvordan unngå aldersdiskriminering
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler