CVapp.no undersøker: Har fysisk attraktive søkere større sjanse for å få jobb? Les svaret her!
Selv om det stadig diskuteres om jobbsøkere bør eller ikke bør inkludere et profilbilde i CV-en, blir det mer og mer vanlig. På denne måten får arbeidsgiveren med en gang et bilde av kandidaten. Men hvorvidt utgjør utseendet en forskjell for om du blir invitert til et jobbintervju eller ikke?
CVapp.no undersøker derfor følgende: «Har en fysisk attraktiv søker en større sjanse for å bli invitert på jobbintervju enn en fysisk mindre attraktiv søker, til tross for at vedkommende har samme arbeidserfaring, bakgrunn og motivasjon?»
I dette blogginnlegget kan du lese om følgende saker:
- Studien
- Utseende spiller en stor rolle
- Kjekke menn inviteres nesten fem ganger oftere til jobbintervju
- Pene kvinner inviteres nesten åtte ganger oftere til jobbintervju
- Fysisk attraktive søkere får andre tilbakemeldinger
- Mannlige rekrutterere er svake for pene kvinner
- Kvinnelige rekrutterere tar stort hensyn til utseendet til både menn og kvinner
- Konklusjon
- Kommentar fra CVapp.no
- Tips for å gjøre et godt inntrykk
Studien
CVapp.no sendte ut nesten 300 søknader på to forskjellige typer stilling, en som kontorassistent og en som salgssjef. Til dette formålet opprettet vi CV-er til to fiktive mannlige søkere (én mer attraktiv og én mindre attraktiv) og to fiktive kvinnelige søkere (én mer attraktiv og én mindre attraktiv).
Mennene søkte på en stilling som kontorassistent og kvinnene på en stilling som salgssjef.
En søknad bestod av en CV og et følgebrev (i form av en e-post). Det eneste som var vesentlig forskjellig i søknadene, var profilbildene. For hver stilling sendte vi inn to søknader (med henholdsvis profilbildet til en mer attraktiv, og en mindre attraktiv søker.)
Ved hjelp av sporingsprogramvare analyserte vi e-postene. Vi sjekket om CV-vedleggene i de to digitale søknadene ble åpnet, slik at mottakeren kunne se både CV-eksempler til den mer attraktive og den mindre attraktive søkeren.
Konklusjonen? Fysisk mer attraktive søkere har større sjanser på jobbmarkedet enn fysisk mindre attraktive søkere. De mer attraktive søkerne ble nemlig oftere invitert til jobbintervju enn de mindre attraktive.
Utseende spiller en stor rolle
I 43 % av tilfellene fikk de mer attraktive søkerne en positiv respons fra rekruttereren eller arbeidsgiveren. Av de som mottok en positiv respons ble 17 % til og med invitert direkte til jobbintervju.
De mindre attraktive søkerne fikk betydelig mindre positive tilbakemeldinger, kun 15 % av de innsendte søknadene fikk det. Og av disse ble kun 3 % invitert til jobbintervju.
Vi kan derfor konkludere med at jobbsøkere diskrimineres på grunn av utseendet allerede i begynnelsen av søknadsprosessen, nemlig så fort CV-mal i en søknad åpnes/ses.
Kjekke menn inviteres nesten fem ganger oftere til jobbintervju
De to fiktive mannlige jobbsøkerne søkte på en stilling som kontorassistent. Av de to søkerne, ble den mer attraktive mye oftere invitert til jobbintervju. Den mer attraktive ble nemlig invitert til intervju i 19 % av tilfellene, mens den mindre attraktive ble invitert bare i 4 % av tilfellene
I tillegg ble den mer attraktive søkeren oftere kontaktet per telefon (i 23 % av tilfellene). Den mindre attraktive ble invitert til et telefonintervju i bare 11 % av tilfellene.
Dessuten ble den mindre attraktive søkeren direkte avvist i 28 % av tilfellene, mens den mer attraktive søkeren ble direkte avvist i «kun» 20 % av tilfellene.
Pene kvinner inviteres nesten åtte ganger oftere til jobbintervju
De to fiktive kvinnelige jobbsøkerne søkte på en stilling som salgssjef. Også her viste det seg at søkerne med et mer attraktivt utseende oftere ble invitert til intervju, nemlig i hele 15 % av tilfellene. Den kvinnelige søkeren med et mindre attraktivt utseende fikk derimot en invitasjon i kun 2 % av tilfellene.
Den mer attraktive søkeren ble også oftere kontaktet per telefon. I 29 % av tilfellene ble den mer attraktive søkeren ringt for mer informasjon, mens den mindre attraktive søkeren kun ble ringt i 13 % av tilfellene.
Også her ble de mindre attraktive søkerne oftere avvist. I ikke mindre enn 47 % av tilfellene fikk de mindre attraktive et negativt svar, mot 18 % av innsendte søknader av de mer attraktive.
Fysisk attraktive søkere får andre tilbakemeldinger
Etter å ha analysert alle tilbakemeldingene, ble det også tydelig i hvilken grad det fins forskjeller i svarene som de respektive mer og mindre attraktive søkerne mottar.
Et tydelig eksempel ser vi i søknadene av de mannlige søkerne på en stilling som kontorassistent. Både den kjekke og den mindre kjekke søkeren hadde fått beskjed av den aktuelle (kvinnelige) rekruttereren om at «stillingen er allerede besatt». Men den mer attraktive søkeren fikk ofte også høre at «ellers ville du sikkert blitt invitert til jobbintervju».
Mannlige rekrutterere er svake for pene kvinner
Mannlige rekrutterere har en klar preferanse for pene kvinnelige søkere. I 65 % av tilfellene fikk de mer attraktive kvinnelige søkerne et positivt svar, og kun 5 % et negativt svar.
De mindre attraktive kvinnelige søkerne fikk et positivt svar i «kun» 20 % av tilfellene, og 45 % ble avvist.
Mannlige rekruttere skiller betydelig mindre mellom kjekke og mindre kjekke mannlige søkere. De kjekke mannlige søkerne fikk litt oftere et positivt svar (36 % mot 27 %), mens antall avvisninger var omtrent det samme for både de mer og mindre attraktive.
Kvinnelige rekrutterere tar stort hensyn til utseendet til både menn og kvinner
I hele 56 % av tilfellene mottok de kjekke mannlige søkerne et positivt svar fra kvinnelige rekrutterere. Derimot fikk kun 15 % av de mindre kjekke søkerne et positivt svar.
Det som er påfallende er at kvinnelige rekrutterere også skiller mellom utseende hos søkere av eget kjønn. Pene kvinnelige søkere fikk et positivt svar i 42 % av tilfellene, og ble avvist i 32 % av søknadene.
De mindre attraktive kvinnelige søkere ble betydelig oftere avvist, nemlig i 46 % av søknadene, og fikk et positivt svar i kun 18 % av tilfellene.
Konklusjon
Mer attraktive søkere får betydelig oftere et positivt svar fra rekrutterere. Dette gjelder både menn og kvinner som leter etter jobb.
Som mindre attraktiv mannlig søker, er det en fordel hvis rekruttereren også er mann. Som mindre attraktiv kvinnelig søker kan jobbsøkingen være mer utfordrende, ettersom både mannlige og kvinnelige rekrutterere ser ut til å la seg påvirke av utseendet til søkerne.
Denne konklusjonen gjelder for øvrig ikke bare i Norge. Lignende undersøkelser har blitt utført i andre land, for eksempel av universitetet i Messina i Italia. De sendte mer enn ti tusen søknader på mer enn tusen ledige stillinger. Undersøkelsen deres viste at kun 30 % av søkerne som ikke hadde inkludert et profilbilde på CV-en, ble invitert til jobbintervju. Av de som hadde sendt med et profilbilde, var prosentandelen hos de mer attraktive over 50 %, og hos de mindre attraktive under 25 %. Så det er en enorm forskjell!
Kommentar fra CVapp.no
«Da vi startet undersøkelsen, antok vi at det ville være noen forskjeller, men at forskjellene ville være så store er helt absurd!», sier en talsperson fra CVapp.no. Han fortsetter: «Det er en selvfølgelig at hver eneste jobbsøker skal vurderes ut fra hans eller hennes kvaliteter, og ikke basert på opprinnelse eller utseende. Det er nettopp derfor at undersøkelsesresultatene er så pinlige og konfronterende.».
Tips for å gjøre et godt inntrykk
Selv om en søknad burde handle om søkerens kunnskap og kompetanse, ser det ut til at utseende spiller en viktig rolle. Det kan du takle på forskjellige måter. Først av alt kan du bestemme deg for å se bort fra alt fokuset på utseende, og sende inn ditt vanlige profilbilde. Alt er lov, men da kan du gjøre deg selv en bjørnetjeneste. En annen mulighet er at du ikke inkluderer et profilbilde i det hele tatt. Det er selvfølgelig lov det også, men det blir stadig mer vanlig å inkludere et profilbilde.
Derfor anbefaler vi følgende: Ta bilder hvor du ser ut på ditt beste. God belysning, god vinkel, pene klær, rolig bakgrunn, velstelt hår, et vennlig smil og et profesjonelt utseende. Er huden din litt urolig? Så kan litt fotoredigering fikse det. Her gjelder uten tvil det velkjente engelske ordtaket «If you can't beat em, join em»!
Vurder å få laget profilbilder av en profesjonell fotograf, eller be en dyktig hobbyfotograf i vennekretsen eller familien din. Resultatet blir alltid bedre enn en selfie.