1. Blog
  2. Karriere
  3. Hvor mye skiller lønnen seg i privat og offentlif sektor?

Hvor mye skiller lønnen seg i privat og offentlif sektor?

6 minutter å lese
Hvor mye skiller lønnen seg i privat og offentlif sektor?
Illustrering ved:Jane Izmailova
Hvor stor er lønnsforskjellen mellom privat og offentlig sektor i Norge? Visste du at du for eksempel kan tjene opp til 15 000 kroner mer per måned om du jobber som revisor i den private sektoren? Eller at farmassøyter tjener med i offentlig sektor? Sjekk om ditt yrke finnes i listen vår!

Det finnes mange høytlønnede yrker, noe som kommer frem blant annet i vår tidligere rapport om de best betalte jobbene i Norge. Det som er interessant å se på, er hvor mye lønnen kan variere avhengig av om du jobber i offentlig eller privat sektor. Lønnen kan nemlig variere med tusenvis av kroner hver måned avhengig av hvilken sektor du jobber i, noe du kan lese mer om lenger ned på siden.

Generelt sett tilsier statistikken at medianlønnen for de fleste yrker er høyere i privat sektor. Fagområder hvor det er ekstra stor forskjell gjelder arbeid som krever høyere kvalifikasjoner fra de som utfører dem. Dette kan for eksempel være lederstillinger eller personer som er spesialisert i helsevesenet – for eksempel spesialist-leger.

På en annen side er det også bransjer hvor forskjellen ikke er særlig stor, for eksempel ulike kontoryrker eller kundeservice, hvor det bare er noen hundrelapper forskjell per måned. Jobber du som regnskapsfører derimot, kan det utgjøre en forskjell på hele 15 000 NOK.

Dersom du befinner deg i en situasjon hvor du revurderer hva du ønsker å jobbe med, eller om du ønsker å søke en ny jobb, da kan det være lurt å ta en titt på listen vår. Selv om penger ikke nødvendigvis er det viktigste her i livet, kan det spille en stor rolle for visse mennesker. Akkurat som at det for noen er en selvfølge å ta universitetsutdannelse, mens andre foretrekker å jobbe istedenfor.

Bakgrunn 

Norge er det OECD-landet som har flest arbeidstakere i offentlig sektor. I følge SSB jobber rundt totredjedeler av befolkningen i privat sektor eller offentlige eide foretak. Resten jobber kommunalt eller statlig. 

Hvor stor er forskjellen i lønn mellom offentlig og privat sektor?

Lønnsforskjellen mellom offentlig og privat sektor avhenger av hvilket yrke det gjelder, men det er mest vanlig å tjene mer i privat sektor. For eksempel kan det skille opp til 15 000 kroner per måned om du jobber som revisor, ut ifra hvilken sektor man jobber i. Denne tendensen ser vi også når det kommer til legespesialister, hvor forskjellen er rundt 15 500 kroner.

Yrker Privat  Offentlig
Personalsjef 78 380 68 330
Grunnskolelærer 46 320 49 490
Sykepleier 49 430 50 220
Kokk 34 310 38 930
Revisor 65 760 50 040
Elektriker 45 060 41 030
Allmennlege 73 460 72 360
Legespesialist 97 250 81 800
Systemanalytiker 66 990 55 180
Resepsjonist 38 830 37 470
Sosialrådgiver (sosionom) 47 590 46 290
Kommunikatør 53 430 51 450
Sivilarkitekt 64 670 56 500
Tannlege 65 090 60 220
Journalist 54 880 53 790
Advokat 71 400 67 290
Farmasøyt 53 470 57 600
Oversetter/tolk 41 010 39 860
Ambulanspersonale 48 790 43 200
Programvareutvikler 63 480 51 030

Til tross for at de fleste yrker har en høyere månedslønn i privat sektor, så finnes det også yrker hvor medianlønnen på den offentlige siden er høyere. For eksempel viser statistikken at grunnskolelærere, sykepleiere, kokker og farmasøyter har tendens til å tjene mer i offentlig sektor.

Den største forskjellen gjelder farmasøyter, hvor det skiller cirka 4000 kroner mer per måned i offentlig sektor.

Flere kvinner i offentlig sektor 

I SSB’s artikel fra mars 2022 presenterer de en rekke ulike grunner til lønnsforskjellene mellom menn og kvinner. En av grunnene er at flere kvinner jobber i offentlig sektor, hvor lønnen gjerne er lavere. I følge SSB er 70 prosent av de ansatte i offentlig sektor kvinner og tilsvarende tall i privar sektor er 40 prosent.

Eksempelvis er mange helseprofesjoner dominert av kvinner, der også størstedelen av helsevesenet administreres av offentlig forvaltning – nærmere bestemt 80 prosent. Ifølge SSB kan dette være en av forklaringene på lønnsforskjeller mellom kjønnene.

Noen tips på veien

Selv om det er selvklart for noen å gjøre karrierevalg basert på lønn, så betyr ikke det at det er rett for alle. Det viktigste er at du trives på jobben og kjenner at det du gjør er meningsfylt.

  • Ser du etter neste steg i karrieren? Dersom du ønsker tips til spennende og interessante innspill kan du lese om hvilke utdannelser verdens rikeste personer har.
  • Til tross for at penger ikke er alt, kan det som sagt spille en stor rolle i hverdagen hvor mye som kommer inn på konto hver måned. Føler du at du tjener for lite i din nåværende jobb, er det kanskje på tide med en lønnsforhandling? Ellers kan det være på tide å lete etter en ny jobb.
  • Lønnen kan variere svært mye avhengig av hvor i landet du bor. For eksempel er det vanlig å tjene mer i hovedstaden eller andre større steder.
  • Er du nyutdannet og finner det utfordrende å skaffe en jobb? Her kan du lese mer om hvilke steder i europa det er lettest å få jobb rett fra skolebenken.
  • Til slutt – husk at du kommer til å bruke en stor del av livet på arbeidsplassen. Velg derfor noe du liker! Det spiller ingen rolle om du tjener de søkkrik på å jobbe som sjef på høyeste hold, dersom din største drøm er å jobbe som skuespiller. Gjør det som får deg til å føle deg glad!
Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV14 minutter å lese
Hvordan lage en engelsk CV
Hvordan lage en engelsk CV
Karriere13 minutter å lese
Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
CV11 minutter å lese
Funksjonell CV
Funksjonell CV
Jobbintervju28 minutter å lese
Komplett intervjuguide
Komplett intervjuguide
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler