1. Blog
 2. Karriere
 3. De best betalte yrkene i Norge
Skrevet av Susan ShorSusan Shor

De best betalte yrkene i Norge

7 minutter å lese
De best betalte yrkene i Norge
Illustrering ved:Katya Simacheva
Fra handels- og skipsmeglere til administrerende direktører – det finnes mange godt betalte jobber i Norge. Det er både menn og kvinner i toppstillingene, og flere av yrkene har månedslønner på rundt 100 000 NOK.

Likevel ser vi en tydelig forskjell på topplønningene mellom menn og kvinner, hvor kvinner tjener betydelig mindre selv i lederstillinger. Vi har funnet ut hvilke jobber som betaler best, og har sammenlignet de ulike stillingene. Vi har også rangert den beste arbeidsplassen i Norge i 2021.

Er du interessert i de jobbene som potensielt kan gi deg høyest lønn? Da kan vi røpe at en grad i ledelse eller økonomi vil være en god start. I tillegg bør du få deg erfaring og fortsette med å opparbeide deg relevant kompetanse, slik at du står sterkere når det kommer til de bedre betalte jobbene.

Du kan fint bruke flere år på utdanning og etterutdanning, noe som må til for å bli spesialistlege for eksempel. For noen er en studietid over flere år en selvfølge, mens for andre er ikke dette et alternativ. Det viktigste er at du finner en jobb eller et område du virkelig trives med, og hvis du finner balansen mellom det og en god lønn, da er du heldig.

Penger betyr ikke alt, men det har likevel en stor invirkning på hvordan man lever. For eksempel er det dyrere å bo i noen kommuner enn andre, og dette er noe du bør huske på når du skal ta utdannelse og søke jobb. Mesteparten av de best betalte yrkene i Norge finner vi i kategorien finans og forsikring. Dette gjelder både for menn og kvinner. Ønsker du å bo i en av kommunene hvor det koster mer, kan det også være greit å ha et yrke med høy lønn. Så hva er Norges best betalte yrker? Og hvor er det billigste stedet å bo?

Sammendrag

 • Handels- og skipsmeglere er det yrket som er best betalt. På listen finner vi også finansmeglere, flygeledere og legespesialister.
 • Det er stor variasjon i topplønningene for kvinner og menn. En kvinnelig leder av forsikrings- og finansvirksomhet tjener i gjennomsnitt 18 000 NOK mindre enn sin mannlige kollega.
 • Sopra Steria er rangert som den beste arbetsplassen i Norge i 2021. På listen finner du også Reitan Handel, Olivia, Norgeshus og BDO.
 • Norges dyreste kommune å bo i er Oslo, med en driftkostnad på 143 696 NOK per år. Den billigeste kommunen å bo i er Bardu, med en driftkostnad på 71 404 NOK per år.

Hvilke er de best betalte yrkene i Norge?

Ifølge SSB er det mest betalte yrket i Norge Handels- og skipsmeglere, med en månedslønn på cirka 115.000 kroner. På tiendeplass finner vi administrerende direktører med en lønn på cirka 90.500 kroner i måneden. Det er en forskjell på 24 600 NOK per måned.

 1. Handels- og skipsmeglere - 115 060 NOK per måned
 2. Ledere av olje- og gassutvinning etc. - 110 850 NOK per måned
 3. Finansmeglere - 104 520 NOK per måned
 4. Ledere av forsikring og finansvirksomhet - 103 280 NOK per måned
 5. Toppledere i offentlig administrasjon - 103 180 NOK per måned
 6. Flygeledere - 99 050 NOK per måned
 7. Finans- og økonomisjefer - 97 690 NOK per måned
 8. Flygere - 94 240 NOK per måned
 9. Legespesialister - 91 860 NOK per måned
 10. Administrerende direktører - 90 460 NOK per måned

Slik skiller topplønningene seg mellom kvinner og menn

Listen ovenfor presenterer den generelle topplønnen i gjennomsnitt, men ser man på topplønnen til kvinner og menn hver for seg, er det en tydelig forskjell. Kvinnene som jobber som ledere av forsikrings- og finansvirksomhet tjener i gjennomsnitt rundt 18 000 NOK mindre i måneden enn sine mannlige kollegaer.

Topplønninger for kvinner

Yrke Lønn (måned)
Ledere av olje- og gassutvinning etc. 108 570
Toppledere i offentlig administrasjon 102 180
Flygeledere 91 580
Ledere av forsikring og finansvirksomhet 91 510
Legespesialister 86 700

Et yrke hvor det derimot ikke skiller like mye mellom kjønnene er ledere av olje- og gassutvinning etc., hvor det “kun” er cirka 3 000 kroner. 

Topplønninger for menn

Yrke Lønn (måned)
Handels- og skipsmeglere 122 680
Finansmeglere 120 480
Ledere av olje- og gassutvinning etc. 111 480
Ledere av forsikring og finansvirksomhet 109 230
Finans- og økonomisjefer 108 310

Som tabellene over viser er det forskjell på topplønnen mellom menn og kvinner. På den høyeste posten, handels- og skipsmeglere for menn og ledere av olje- og gassutvinning etc. for kvinner, skiller det hele kr 14 000 NOK pr mnd.

De topp 5 beste arbeidsplassene i Norge 2021

 1. Sopra Steria – Informasjonsteknologi og IT konsulenttjenester
 2. Reitan Handel –  Detaljhandel og mat/dagligvare
 3. Olivia – Service og servering
 4. Norgeshus – Bygge- og anleeggsvirksomhet og eiendon
 5. BDO – Finansielle tjenester og forsikring

Hvert år lager Great Place To Work en liste over de beste bedriftene i Norge å jobbe i, som har minst 500 ansatte. Dette gjøres gjennom undersøkelser på arbeidsplassene hvor de ansatte får svare på spørsmål som gjelder vurderinger av arbeidsplassen, ledelsen, og relasjonen mellom ledelse og medarbeider. Arbeidsplassen som var på topplisten i år 2021 var Sopra Steria, en bedrift som jobber med informasjonsteknologi og IT-konsulenttjenester.

På listen over de beste arbeidsplassene i Europa derimot, er det DHL Express som havner på førsteplass. Dette etterfulgt av AbbVie, Cisco, Salesforce og Hilton.

Noen avsluttende ord

Avslutningsvis er det flere faktorer å ta i betraktning når man skal velge yrke: studietid, lønn, praksistid og studiested. Penger spiller ofte en stor rolle i valget, men det viktigste er at du velger et yrke som du virkelig brenner for.

 • Nøkkelen til å finne et tilfredsstillende yrke handler om å finne balansen mellom god lønn og et yrke du trives med.
 • I følge Great Place To Work sine kriterier er det også viktig å ta i betraktning verdier på arbeidsplassen og tillit mellom ledelse og ansatte.
 • Dersom du er misfornøyd med ditt nåværende yrke – tenk over om det er selve yrket eller arbeidsplassen du vil vekk fra. Kanskje det er nok å bytte jobb? Eller ønsker du å bytte karriere helt?
 • Du skal tross alt tilbringe en stor del av livet på arbeidsplassen, så velg et yrke som faktisk interesserer deg. Selv om en finansmegler har høy lønn, skal du til syvende og sist trives. Og da spiller det ingen rolle om du jobber som for eksempel flygeleder med høy lønn, dersom drømmen din fortsatt er å jobbe som kokk.

Metodikk

All statistikk er offisiell og hentet fra SSB. Når det gjelder de beste arbeidsplassene, er dette hentet fra Great Place to Work sin norske hjemmeside. All statistikk gjeldende bokostnader er hentet fra Huseierne.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV9 minutter å lese
Utdanning
Utdanning
CV13 minutter å lese
Hvordan lage en engelsk CV
Hvordan lage en engelsk CV
Karriere13 minutter å lese
Hvilke felles trekk har Skandinavias rikeste personer?
Hvilke felles trekk har Skandinavias rikeste personer?
Jobbintervju6 minutter å lese
Aktiv lytting og hvordan du bruker det i karrieren
Aktiv lytting og hvordan du bruker det i karrieren
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler