1. Blog
 2. Karriere
 3. Hvordan skrive et oppsigelsesbrev (og andre tips for å si opp jobben på en ryddig måte)
Skrevet av Karl KahlerKarl Kahler

Hvordan skrive et oppsigelsesbrev (og andre tips for å si opp jobben på en ryddig måte)

17 minutter å lese
Hvordan skrive et oppsigelsesbrev (og andre tips for å si opp jobben på en ryddig måte)
Oppdag hvorfor det er viktig å skrive et godt oppsigelsesbrev og hvordan du gjør det, og sjekk de gratis eksemplene våre

I denne artikkelen undersøker vi hvorfor det er viktig å skrive et godt oppsigelsesbrev og hvordan du gjør det. I tillegg gir vi deg eksperttips om hvordan du kan gå til neste jobb, uten å brenne broene bak deg.

Hvorfor du trenger et godt oppsigelsesbrev når du slutter i jobben

Det første du bør vurdere: I noen firmaer anses et oppsigelsesbrev som et offisielt dokument med juridiske implikasjoner. Ofte har du en lovbestemt oppsigelsestid på én måned, og da kreves gjerne en skriftlig oppsigelse. Men du bør også tenke på ditt profesjonelle omdømme.

Før du sier opp den gamle jobben har du forhåpentligvis allerede en ny jobb å gå til. Og det er ikke sikkert at den jobben varer evig heller, sjansen er stor for at du trenger enda en ny jobb etter den igjen. Fremtidige arbeidsgivere kan ringe dine tidligere arbeidsgivere for referanser, også uten din tillatelse. Det kan også være lurt å be sjefen din om en anbefaling som du kan bruke i fremtiden.  

Så selv om du hater den nåværende jobben din, er det viktig å forlate den på best mulig måte. Det kan virke som om ditt profesjonelle omdømme er av liten betydning for deg privat, helt til det blir negativt. For når du først har fått et dårlig omdømme, så sitter det. Selv i en tilsynelatende ubetydelig jobb kan det være veldig vanskelig å bli kvitt et dårlige rykte. Derfor bør du nok ikke ønske sjefene dine dit pepperen gror, hvis du ønsker å opprettholde ditt gode omdømme i bransjen.

Du kan ha krav på feriepenger, sluttvederlag eller helse- og pensjonsytelser. Og så kan det være at du trenger en vennlig personalkonsulent som kan forklare deg hvordan du kan beholde helseforsikringen din eller overføre en pensjonsordning. Du kan vel ikke forvente at en arbeidsgiver vil samarbeide på disse områdene etter at du har ønsket dem dit pepperen gror?

Selv om du har blitt behandlet dårlig i din nåværende jobb, bør du ikke gi etter for bitterheten. Skjul dine følelser og slutt jobben på en ryddig måte. På sikt vil du være glad for at du gjorde nettopp det.

Mal og oppsett på oppsigelsesbrev 

Nå skal vi gå nærmere inn på hvordan du faktisk skriver et oppsigelsesbrev og ta en titt på en effektiv mal du kan bruke. Følgende elementer passer i et oppsigelsesbrev:

 • Topptekst med ditt navn og din kontaktinformasjon
 • Mottakerens navn, foretak og adresse
 • Dato
 • Overskrift
 • Første avsnitt: Her skriver du at du sier opp jobben og fra hvilken dato.
 • Andre avsnitt: Her takker du for din tid i foretaket.
 • Tredje avsnitt: Her gir du uttrykk for vilje til å hjelpe til med overgangen
 • Valgfritt: Hvorfor du sier opp jobben
 • Avslutning

Eksempel på oppsigelsesbrev 

Før vi går inn på detaljene i hvert enkelt avsnitt, vil vi vise deg hvordan et godt oppsigelsesbrev ser ut:

Eksempel på oppsigelsesbrev
Eksempel på oppsigelsesbrev 
Eksempel

17. august 2020

Oppsigelse av arbeidsforhold

Dagen jeg har gruet meg til, har kommet. Å flytte til Bergen sammen med familien har ligget i luften en stund, og det er med et tungt hjerte at jeg herved leverer inn min oppsigelse i Trondheim Kontor og Administrasjon. Min siste arbeidsdag blir fredag 26. mars 2021.

Samarbeidet med teamet har bidratt til at jeg har vokst både personlig og profesjonelt sett, og jeg har lært mye av ditt inspirerende lederskap. Derfor vil jeg takke deg for at du alltid setter teamets behov foran firmaets behov.

Jeg lover å gjøre det jeg kan for at overgangsperioden skal gå så enkelt som mulig, og er glad for at jeg får sjansen til å videreføre min kunnskap og kompetanse til min etterfølger.

Jeg ser frem til neste gang vi møtes igjen. Sist men ikke minst, ønsker jeg deg, teamet og firmaet det aller beste.

Med vennlig hilsen,

Jeppe Larsen

Kopiert!

Maler og oppsett for oppsigelsesbrev 

Her finner du noen tips om hvordan du skriver et oppsigelsesbrev med riktig struktur og oppsett.

Topptekst

Toppteksten står øverst på siden og kan sammenlignes med et brevhode. Den bør derfor inneholde kontaktinformasjonen din, som navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse.  

Kanskje du allerede har en topptekst fra en CV eller et følgebrev du har skrevet, uansett er vitsen at mottakeren vet hvordan han eller hun kan kontakte deg om nødvendig.

Vanligvis er det best å føre opp dine private kontaktdetaljer (telefonnummer og e-postadresse) og ikke foretaket sitt, for de blir sannsynligvis deaktivert etter kort tid. Det kan godt være at brevet ditt tas vare på i flere år, og at foretaket trenger å ta kontakt med deg i fremtiden.

Mottaker

Under toppteksten, på venstre side, skriver du navnet og eventuelt tittelen til sjefen din, pluss firmanavnet og adressen, på samme måte som du ville skrevet en konvolutt. Eventuelt kan du legge til e-postadressen og telefonnummeret til mottakeren.

Slik blir det ekstra tydelig at du har levert inn oppsigelsen din til rett person. Og hvis det skulle oppstå spørsmål i fremtiden, er det veldig enkelt å kontakte personen som tok imot oppsigelsen din.

Dato

Under mottakerinformasjonen skriver du datoen du sender inn oppsigelsen din.  

Selv om det kan virke unødvendig i dagens elektroniske samfunn, kan det være lurt å skrive inn datoen, med hensyn til juridiske implikasjoner. 

Overskrift

 

Første avsnitt

I åpningsavsnittet kan du godt være kort og konsis. Fra og med dato A sier jeg opp min stilling som B i firma C.  

Du trenger med andre ord ikke å "pakke inn" oppsigelsen din. Men det kan være lurt å tilføye noe vennlige ord.  

Her kan du lese et godt eksempel på det første avsnittet i et oppsigelsesbrev:

Eksempel på det første avsnittet i et oppsigelsesbrev

Oppsigelse av arbeidsforhold

Etter åtte fine år i firmaet beklager jeg å informere om at jeg slutter i jobben som elektriker i Knutsen & Jakobsen. Min siste arbeidsdag blir fredag 15. januar 2021.

Kopiert!

Vær oppmerksom på at du ikke trenger å beklage eller rose foretaket du forlater. Men det kan være til din fordel hvis du bruker en vennlig tone. Til syvende og sist er det du (og sjefen din) som kjenner til situasjonen best, og hvis du ønsker å slutte jobben i en god tone er det verdt å bruke litt tid på brevet ditt.

Eksperttips

Ofte nevner et oppsigelsesbrev at den ansatte vil slutte fra den og den datoen, men da kan det være utydelig om det dreier seg om den siste arbeidsdagen din, eller dagen du begynner i den nye jobben. Vær tydelig på dette — for tenk om firmaet hadde tenkt å organisere en aldri så liten avskjedsfest, da hadde det vært dumt hvis de planla den en dag for sent.

Andre avsnitt

I det andre avsnittet er det vanlig å takke for mulighetene du har fått i firmaet. Du kan også nevne at du har lært mye, at du har trives, eller hvor mye du kommer til å savne jobben og/eller kollegene dine.  

Her er et eksempel:

Eksempel på det andre avsnittet i et oppsigelsesbrev

På mange måter har dette vært den beste jobben jeg har hatt noensinne, og jeg er takknemlig for at du ansatte meg selv med liten erfaring. Jeg kommer aldri til å glemme hvor fint det har vært å jobbe i et team med slike fantastiske kolleger.

Kopiert!

Det er selvfølgelig også mulig at du slutter fordi du mistrives i selskapet og du virkelig hater jobben din. I så fall vet sjefen din nok hvorfor du slutter. Selv da er det best å bruke en hyggelig tone, men ikke overdriv:

Eksempel

Jeg takker for muligheten til å jobbe i Påls Kjøkken, og ønsker restauranten og alle mine hardtarbeidende kolleger lykke til videre.

Kopiert!

Tredje avsnitt

Det kan være lurt med flere avsnitt, spesielt hvis du ønsker å understreke at du har trives godt i foretaket.  

Men et oppsigelsesbrev bør aldri være lengre enn én side. I det siste avsnittet bør du gi uttrykk for at du er villig til å hjelpe med eventuelle overgangsutfordringer som å opplære din etterfølger.   

Nedenfor finner du et eksempel på hvordan du kan avslutte oppsigelsesbrevet ditt.

Eksempel

Jeg hjelper gjerne til med opplæringen av den som skal overta etter meg, og hvis det skulle være noe annet jeg kan gjøre for å forenkle overgangen, er det bare å ta kontakt - også i fremtiden. Jeg takker for åtte gode år i selskapet og ønsker dere alt godt i fremtiden.

Kopiert!

Avslutning 

Og så gjenstår det bare å signere brevet med et høflig og profesjonelt "Hilsen", "Vennlig hilsen", "Beste hilsener" eller lignende. Hvis du skal levere inn en papirkopi av brevet, kan du undertegne det for hånd.

Oppsett for oppsigelsesbrev

Følg standardoppsettet til et forretningsbrev, på samme måte som i et følgebrev til CV-en din. Øverst kommer toppteksten med din kontaktinformasjon. Så kommer mottakerens navn, foretak og adresse, og datoen.

Bruk en lettlest skrifttype i en godt lesbar skriftstørrelse på 10 til 12 punkt. Venstrejuster teksten, ikke blokkjuster mellom margene.

Avsnittene bør ikke være innrykket, og mellom de forskjellige avsnittene skal det være mellomrom. Margen skal være minst 2,5 cm både øverst og nederst, og til venstre og høyre på siden.  

Vanligvis er et oppsigelsesbrev veldig kort, på maks en halv side. Da kan du gjerne bruke større marger og/eller mellomrom mellom avsnittene. Brevet ditt ser nemlig best ut når teksten er visuelt i balanse.

Enkelt oppsigelsesbrev

Enkelt oppsigelsesbrev
Enkelt oppsigelsesbrev
Enkelt oppsigelsesbrev

17. august 2020

Oppsigelse av arbeidsforhold

Herved sier jeg opp min stilling som markedssjef i Hansson & Johansen, med virkning fra og med 1. juli 2021.

Det var ikke en enkel beslutning å ta. Mine fem år i firmaet har vært svært inspirerende, og jeg er takknemlig for alt det jeg har lært og fått gjort.

Jeg bidrar gjerne hvor jeg kan for å gjøre overgangsperioden enklere, for eksempel med ansettelsen av min etterfølger. Jeg setter stor pris på alle gode erfaringer jeg har fått, og det hyggelige samarbeidet.

Jeg ønsker både firmaet og teamet det aller, aller beste for fremtiden.

Med vennlig hilsen,

Ella B. Svensen

Kopiert!

Generelt sett bør et oppsigelsesbrev holdes kort og konsist. Det er ikke nødvendig å gå inn i detaljer hvorfor du slutter, eller takke overdådig for alle mulighetene og erfaringene du har hatt. 

Du skylder ingen en forklaring på hvorfor du vil slutte, om det er på grunn av en karriereendring eller fordi du har fått et jobbtilbud hos konkurrenten. Du trenger ikke engang å takke arbeidsgiveren din, men du bør absolutt være profesjonell og høflig.

Det kan forekomme at du, av hvilken som helst grunn, ønsker å levere inn et helt enkelt oppsigelsesbrev som kun formidler selve oppsigelsen.

For eksempel:

Oppsigelse av arbeidsforhold

Herved sier jeg opp min stilling som optiker i Hans Andersen. Min siste arbeidsdag blir fredag 9. april.

Med vennlig hilsen,

Lene Dahl

Kopiert!

Ha oppsigelsesbrevet klart

Før du informerer sjefen din om at du skal slutte, bør du ha oppsigelsesbrevet ditt ferdig. Det kan faktisk være lurt å skrive brevet ut, signere det og putte det i en konvolutt slik at du kan levere det personlig når du kommer med nyheten.

Alternativet er at du sender brevet per e-post rett etter møtet. Dette er spesielt viktig hvis du har en bestemt oppsigelsesfrist du må ta hensyn til.

Du kan spørre sjefen din om du må informere andre i firmaet i tillegg, for eksempel kontorsjefen eller personalavdelingen. Avhengig av situasjonen din, kan du også spørre om du allerede kan informere kollegene dine om at du slutter.  

Forklare hvorfor du slutter (eller ikke)

Sjefen din, dine direkte kolleger og til og med de ansatte i kantinen kan lure på hvorfor du har sagt opp jobben. Det er helt naturlig at folk lurer på det, og du kommer til å trenge en eller annen form for forklaring, om det så bare skulle være for å tilfredsstille nysgjerrigheten til menneskene rundt deg. Men du trenger i hvert fall ikke å nevne grunnen(e) i selve oppsigelsesbrevet.

Forklaringen din kan gjerne være en enkel en, som alle har forståelse for:

 • Du har funnet den store kjærligheten når du var på ferie og har bestemt deg for å emigrere til Nederland.
 • Du har alltid ønsket å vite mer om stjernene, og nå har du spart nok til å omskolere deg og ta en mastergrad i astronomi på heltid.
 • Du har blitt tilbudt et stipend som innebærer at du skal reise en god del rundt i verden, en slik mulighet hører til sjeldenhetene.
 • Du nærmer deg 60 år, har spart penger hele livet, nettopp kjøpt deg en ny seilbåt, og Middelhavet lokker.

Hvis du har en helt forståelig grunn til å slutte i jobben, som ikke vil fornærme noen, er det ingen grunn til å utelate den fra oppsigelsesbrevet ditt. Det betyr ikke at du må nevne grunnen, men da er det i hvert fall ingen grunn til ikke å gjøre det.

Avslutt på en ryddig måte, og gjør veien fri for nye eventyr! 

Opprette en jobbvinnende CV på en enkel og grei måte? Start gratis — prøv CV-verktøyet vårt nå

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere32 minutter å lese
Er det tid for en endring i karrieren? Hva du i så fall skal gjøre
Er det tid for en endring i karrieren? Hva du i så fall skal gjøre
Karriere10 minutter å lese
Bedriftens ansatte vil ikke forlate
Bedriftens ansatte vil ikke forlate
CV31 minutter å lese
Hvordan skrive en CV
Hvordan skrive en CV
CV11 minutter å lese
Profiltekst, dine mål
Profiltekst, dine mål
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler