1. Blog
  2. CV
  3. Oppføring av hobbyer og interesser på en CV
Skrevet av Rolf BaxRolf Bax

Oppføring av hobbyer og interesser på en CV

6 minutter å lese
Oppføring av hobbyer og interesser på en CV
Illustrering ved:Sasha Bogatov
En CV brukes til å søke jobb. Den gir deg sjansen til å fremheve dine faglige kvaliteter, men den er også et ganske tørt og forretningsmessig dokument. Du kan gi CV-en et personlig preg ved å ta med en profiltekst og føre opp hobbyene dine. I dette blogginnlegget lærer du hvorfor det er lurt å ta med (noen av) hobbyene og interessene dine i CV-en og hvordan du bør gjøre det.

En CV brukes til å søke jobb. CV-en gir deg sjansen til å fremheve dine faglige kvaliteter, men den er også et ganske tørt og forretningsmessig dokument. Du kan gi CV-en et personlig preg ved å ta med en profiltekst og føre opp hobbyene dine. I dette blogginnlegget lærer du hvorfor det er lurt å ta med (noen av) hobbyene og interessene dine i CV-en og hvordan du bør gjøre det.

Hobbyer som krever ferdigheter

Det er absolutt verdt å føre opp hobbyer og interesser på CV-en din. Du har kanskje ikke innsett det tidligere, men det du liker å drive med på fritiden kan helt sikkert være til nytte på jobben. Rekrutterere ser etter denne typen ting og sørger alltid for å lese hva søkerne liker å bruke fritiden sin på. Det regnes nesten som mistenkelig hvis noen hevder å ikke ha noen hobbyer eller interesser i det hele tatt. Nedenfor finner du noen eksempler som hjelper deg med å forstå hva en rekrutteringsansvarlig kan utlede om deg ut fra dine hobbyer og interesser. Hvis du liker å mekke på motorsykler, vil du sannsynligvis være tålmodig og ha omfattende teknisk innsikt. Hvis du maler mye, er du kreativ og har et skarpt øye for detaljer. Hvis du har fem hunder, er sjansen stor for at du er omsorgsfull og er flink til å organisere. Hobbyene dine viser hva du brenner for, noe som betyr at du gjerne bruker masse tid på dem. Hvis kvalitetene du trenger til hobbyene dine også er brukbare eller til og med nødvendige i jobben, vil du raskt føle deg hjemme der.

Interesser du kan utvikle videre

Kanskje har du hobbyer eller interesser som kan videreutvikles i et kurs eller treningsprogram som din fremtidige arbeidsgiver tilbyr. Kanskje brenner du for noe som kan være relevant når du blir forfremmet en gang. Som du sikkert ser, er eksemplene våre ganske vage fordi mulighetene er nærmest ubegrensede. Vårt råd er derfor å føre opp selv dine mest eksotiske hobbyer og uvanlige interesser på CV-mal. Uansett hvor irrelevante de kan virke for jobben du søker på, kan den potensielle arbeidsgiveren din se spiren til din faglige utvikling i dem.

Hobbyer som fører til en "klikk"

Rekrutteringsansvarlige er bare mennesker. Det kan være at utdanningen og den faglige bakgrunnen din ikke er nok til å vekke interessen hos rekrutterere umiddelbart. Men, de kan endre mening når de leser om hobbyene og interessene dine. Tross alt spiller ikke alle curling eller steller en hest (dette er bare tilfeldige eksempler, men du skjønner hvor vi vil hen). Hobbyene og interessene dine kan være en fin måte å bryte isen på under et jobbintervju; en rekrutteringsansvarlig hører nemlig svært gjerne hva du brenner for. Han eller hun kan deretter sammenligne lidenskapen og hvor lett du snakker om hobbyene dine med interessen du viser for stillingen.

Kakediagram som viser hvorfor myke ferdigheter er mer varige og viktige.
Kakediagram som viser hvorfor myke ferdigheter er mer varige og viktige.

Hvordan føre opp hobbyene dine på en CV

Hvis du er helt ny på arbeidsmarkedet og ønsker å fiffe opp CV-en din litt, kan du velge å føre opp hobbyene og interessene dine i form av en liste. Med andre ord: Bruk én linje for hver hobby. Sjansen er imidlertid stor for at du har litt jobberfaring og ikke ønsker å kaste bort plass på CV-en din. I så fall vil det være best å føre opp hobbyene og interessene dine etter hverandre, som vist i eksemplet nedenfor.

Hobbyer: Matlaging, reiser, lese krimbøker, sykkelløp. 

Interesser: Øst-Asia, antikviteter, sosiologi.

Interesser du ikke bør ta med

Uansett hvor bra det er å gi et personlig preg til CV-en din og se etter en klikk med rekrutteringsansvarlige, det finnes grenser du ikke bør krysse. Ta gjerne med eventuelle interesser og hobbyer som ikke virker smakløse eller gir inntrykk av at de kan komme i veien for jobbresultatene dine. Og du ønsker selvsagt heller ikke å virke useriøs. Her er noen få eksempler på hobbyer som det er best du dropper å føre opp på CV-en:

  • Høre på black metal
  • Slanger og edderkopper som kjæledyr
  • Spise wienerbrød
  • Hooke damer
  • BDSM
  • Spille videospill
  • Gå ut på byen

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere16 minutter å lese
8 av de best betalte håndverksyrkene i Norge
8 av de best betalte håndverksyrkene i Norge
Karriere12 minutter å lese
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
CV8 minutter å lese
Referanser
Referanser
CV14 minutter å lese
Arbeidshistorikk
Arbeidshistorikk
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler