1. Blog
 2. CV
 3. Korrekturlesing
Skrevet av Karl KahlerKarl Kahler

Korrekturlesing

9 minutter å lese
Korrekturlesing
Gratulerer! Du har skrevet ferdig CV-en din, nå gjenstår kun det ALLERVIKTIGSTE — å redigere og korrekturlese CV-en for å sikre at du blir invitert på jobbintervju.

Det bør være gitt at du redigerer en CV før du sender den til en arbeidsgiver. Hver eneste dag sender midlertid tusenvis av mennesker inn CV-er med dårlig oppsett og opplagte grammatikk- og skrivefeil. Og hver dag vraker rekrutteringsansvarlige disse CV-ene fra å gå videre i ansettelsesprosessen.

Denne guiden og det siste kapittelet i boken Hvordan skrive en CV behandler redigering av CV-en, inkludert:

 • Hvordan du utelukker skrivefeil med 100 % nøyaktighet
 • Beste praksis for CV-oppsett
 • Hvordan du unngår at du mangler avgjørende informasjon på CV-en
 • Strategier å følge når du redigerer en CV

Redigering av en CV på skrivefeil

Skrivefeil i CV-en kan ødelegge hele søknaden din. I gjennomsnitt har rekrutteringsansvarlige over 200 søkere å velge mellom for en og samme stilling. Å avvise en søknad for skrivefeil er enkelt, raskt og en gyldig grunn.

Noen rekrutterere vil overse en enkel skrivefeil, men hvis de finner flere skrive- og grammatikkfeil, har de ikke noe annet valg enn å utelukke deg. For hvordan kan de anbefale CV-en din hos rekrutteringsavdelingen hvis den er full av skrivefeil? Hva vil avdelingen tenke om dømmekraften deres, eller deres egen evne til å stave riktig eller identifisere skrivefeil?

For noen rekrutterere er til og med en enkel skrivefeil grunn til å avvise søknaden. Rekrutteringsansvarlige er mye mer interessert i søkere som gjør en ekstra innsats og har et godt øye for detaljer.

Her er noen måter du kan unngå skrivefeil på når du redigerer en CV:

 • Begynn med å sjekke stavekontrollen i tekstredigeringsprogrammet ditt, for engelske uttrykk kan du bruke Grammarly
 • Les CV-en din på en annen enhet enn den du skrev den på. For eksempel på mobilen eller laptopen til en venn.
 • Skriv ut CV-en din og gå gjennom den med en penn eller blyant
 • Les CV-en høyt
 • Les den setning for setning, fra slutten til begynnelsen

Redigering av en CV på formateringsproblemer

Formateringsfeil på CV-en tar seg dårlig ut Et visuelt tiltalende oppsett og design gjør utslaget.

I stedet for å lage et eget CV-design fra bunnen av eller prøve å tilpasse layouten, er det best å holde seg til en moderne CV-mal, med mindre du er en designer selv selvfølgelig.

Utenom å bruke en mal, kan du også skanne CV-en for å sikre at mellomrommene er like store og at avsnittene er godt fordelt over siden. Pass på at alle avsnittene er ordnet på samme måte. Det betyr at innrykk og marger er perfekt tilpasset hverandre og, om du har flere sider, at avsnittene har sideskift på rett sted.

Et annet vanlig formateringsproblem er lenker. I de fleste tilfellene kan det være fordelaktig å ta med lenker til hjemmesiden din, LinkedIn, GitHub eller andre profesjonelle sosiale nettverk som du er medlem av. Ideelt sett lenker du med en hyperkobling i stedet for å skrive en full URL-adresse. Test alltid lenkene fra en nedlastet versjon av CV-en din, for å forsikre deg om at de fungerer og har riktige etiketter.

Det er to typer standardiserte overskrifter — store bokstaver og kun stor forbokstav i setningen. Velg en av dem og hold deg til den. For eksempel vil en overskrift med store bokstaver se slik ut: "HOBBYER OG INTERESSER" Mens en overskrift med kun stor forbokstav vil være "Hobbyer og interesser". Begge overskriftene fungerer utmerket, nøkkelen er å være konsekvent.

Om du bruker et CV-verktøy eller skriver din egen CV, pass på at du laster den ned og skriver ut for å sikre at utskriften samsvarer med det du ser på skjermen. Til og med moderne selskaper vil skrive ut en CV for å ta den med til jobbintervjuet eller snakke om den med en kollega.

Til sist sjekker du mellomrommene. Linjer som består av kun ett ord ser ikke spesielt bra ut, og tar verdifull plass på en CV. Hvis du har en linje med kun ett ord, kan du prøve å omformulere setningen slik at den passer på én og samme linje.

Manglende informasjon

En av de største utfordringene vi ser i dårlig skrevne CV-er, er manglende informasjon. Ofte mangler CV-er viktig informasjon som datoer i utdanningsavsnittet og arbeidshistorikken, ansettelsessted, eller til og med stillingsbeskrivelser.

Hver del av CV-en skal ha med det grunnleggende — Tittel, firmanavn, ansettelsessted og en kort beskrivelse av stillingsoppgavene. For utdanningsavsnittet trenger du ikke nødvendigvis å beskrive studieprogrammet, hvis graden eller navnet er selvforklarende. Dessuten, hvis CV-en din skulle være veldig kort, bør du fylle opp siden og ta med valgfrie avsnitt som hobbyer, frivillighetsarbeid og/eller praksisplasser.

For eksempel er "Økte salget ved bruk av nye sosiale markedsføringsmetoder" altfor alminnelig. Hvis du derimot skriver at "Salget økte med 23 % på 2 måneder ved hjelp av annonsering på Instagram og Facebook", gjør det større inntrykk på en rekrutteringsansvarlig.

For example, “Increased sales through the use of new social marketing tactics” is far too generic. Whereas something like, “Increased sales by 23% in 2 months with Instagram and Facebook advertising,” is much more likely to impress a hiring manager.

Avslutningsvis kan stillingsannonser nevne spesifikke krav — send inn via online portal, inkluder portfolio, send til en bestemt e-postadresse, og så videre. Pass på å lese annonsen nøye en siste gang før du sender inn søknaden din. Dette vil sikre at du ikke glemmer noe i søknaden eller CV-en din.

Korrekturlesing av en CV

Du har sjekket CV-en for skrivefeil, du har brukt en CV-mal, du har sjekket mellomrommene, og du har dobbeltsjekket at det ikke mangler informasjon. Det siste du må gjøre er å gå gjennom hele CV-en om igjen, og korrekturlese for å sikre at du viser deg frem fra din beste side. Her er noen strategier du kan bruke for korrekturlesingen.

Korrekturlesing — strategi #1: Les CV-en høyt

Det kan virke litt rart, og i begynnelsen vil det også være det. Men hvis du leser høyt, hjelper det å formulere setningene dine bedre og kommer ideene du prøver å videreformidle bedre til rette. Du kommer til å bli overrasket over hvor mange semantikk-, grammatikk- og skrivefeil du finner ved å lese CV-en høyt.

Korrekturlesing — strategi #2: La en venn lese CV-en

Finn noen i nettverket ditt som enten har samme jobben, eller jobber i bransjen du søker jobb i. Spander en lunsj, og la ham/henne lese CV-en din. Et ekstra par med øyne er alltid bra uansett typen tekst, spesielt når din fremtidige jobb kan være avhengig av det!

Korrekturlesing — strategi #3: Les CV-en i morgen (hvil, sov, les om igjen)

Å tømme hodet og få hvilt litt, gjør underverker for hjernen din. Hvis du har brukt hele dagen på CV-en din, tar du deg en velfortjent pause, og venter til neste morgen med å se på CV-en igjen når du har friske øyne og en god kopp kaffe i nærheten. Det er enda bedre om du gjør dette noen dager etter hverandre, hvis du har tid selvfølgelig, og går gjennom CV-en et par ganger med et klart sinn før du sender inn søknaden.

Korrekturlesing — strategi #4: Ansett noen til å vurdere CV-en din

Det er mange CV-tjenester der ute som du enkelt finner frem til ved hjelp av Google. Hvis du har tid og ressurser til å betale for denne typen tjenester, kan det hjelpe deg å gi den rekrutteringsansvarlige en bedre CV. Disse tjenestene kan alt om de fleste bransjene, og kan være akkurat det lille ekstra CV-en trenger for å skille seg ut i mengden.

Korrekturlesing — strategi #5: Les CV-en bakfra

Dette høres kanskje rart ut, men det fungerer absolutt. Ta deg tid til å lese CV-en, linje for linje, nedenfra og opp. Dette tvinger hjernen din til å tenke annerledes om hva den leser, og hjelper også med å oppdage feil i uttrykk og uklare tanker, på en mer presis måte.

Korrekturlesing — strategi #6: Skriv ut CV-en før du leser den

Den siste strategien for korrekturlesing er enkel og grei: Skriv ut og les. Ja, med en printer — du vet den gamle maskinen under skrivebordet ditt som bare samler støv og sannsynligvis er tom for blekk. Bruk den, eller gå til nærmeste sted hvor du kan skrive ut CV-en. Å lese noe på papir er mye annerledes enn på en skjerm. Og som å lese bakfra, tvinger det hjernen din til å tenke annerledes om innholdet.

Avsluttende tanker om redigering og korrekturlesing av CV-en

CV-en din er satt sammen for å vise frem det aller beste av deg. Det får du ikke til hvis CV-en mangler informasjon, har usammenhengende tekst eller grammatikk- og/eller skrivefeil. Bruk strategiene ovenfor for å sikre at du unngår disse unødvendige tabbene.

Les CV-en din på nytt, helst neste dag. Etter at du har gjort det, kan du gi den til en venn for en gjennomgang, og deretter lese den bakfra eller skrive den ut for å lese på papir. Dette er enkle strategier du kan bruke for å sikre at en rekrutteringsansvarlig ikke bare stryker over CV-en din ved første øyekast. Stillingen du søker på kan nemlig være den neste jobben din, så ta søknadsprosessen på alvor, og rediger og korrekturles CV-en din.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV7 minutter å lese
Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?
Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?
CV12 minutter å lese
Kronologisk CV
Kronologisk CV
Karriere6 minutter å lese
Hvor mye skiller lønnen seg i privat og offentlif sektor?
Hvor mye skiller lønnen seg i privat og offentlif sektor?
CV9 minutter å lese
Hvordan laste opp en CV til LinkedIn (3 måter)
Hvordan laste opp en CV til LinkedIn (3 måter)
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler