1. Blog
  2. Jobbintervju
  3. Hvordan forhandle lønn?
Skrevet av Susan ShorSusan Shor

Hvordan forhandle lønn?

9 minutter å lese
Hvordan forhandle lønn?
Står lønnsforhandling på gjøremålslisten din? Her er våre anbefalinger for å gjøre forhandlingene dine litt mindre smertefulle.

Er det tid for lønnsøkning, men vet du ikke helt hvordan du skal spørre? Har du fått et jobbtilbud og er du nervøs for å be om en høyere startlønn? Mange liker ikke å diskutere penger, men hvis du ikke forhandler om lønnen din, enten i din nåværende stilling eller i forbindelse med en ny jobb, vil du sannsynligvis få mindre enn du fortjener. Det er alltid nervepinnende å be arbeidsgiveren din om noe, men hvis du følger våre tips om lønnsforhandling, kan det være litt mindre stressende.

Hva er riktig måte å forhandle lønn på?

Først og fremst foreslår vi at du undersøker selskapet. Hva er du verdt? Hva er andre verdt i samme bransje, med lignende utdanning og kvalifikasjoner? Du trenger å vite på hvilket lønnstrinn du er for å kunne forhandle en lønn du fortjener. Hvis du ikke er sikker på verdien din, kan du spørre andre i samme bransje, eller en kollega eller tidligere sjef. LinkedIn og andre nettverks- og karriererådgivingssider kan også være verdifulle i undersøkelsen din. Det er viktig å vite gjennomsnittlig lønn for stillingen du søker på, men det fins også andre faktorer som en arbeidsgiver vil ta hensyn til. Forsikre deg om at CV-en din og følgebrevet ditt fremhever deg best mulig, før du starter forhandlingene. Med en feiende flott CV har du større sjanse for å få lønnstilbudet du ønsker, uten å måtte forhandle.

Nyttig tips: En måte å finne ut hva foretaket betaler andre medarbeidere, er å se på forskjellige jobbsider med relevante stillingsannonser. Det kan godt være at lønnstrinnet som hører til stillingen nevnes på en av sidene.

Med mindre du mottar et fenomenalt første tilbud, er det alltid rom for forhandlinger. (Tips: Prøv å unngå å avsløre hvilket beløpet du har i tankene. Og du bør ikke diskutere lønnen under selve jobbintervjuet, vent til du har fått tilbudt stillingen og arbeidsgiveren kommer med et forslag). Gå inn i forhandlingene med en fast, nedre grense for beløpet. Hvis du vet hva som er det aktuelle lønnstrinnet, bør du sikte på en lønn i den øvre halvdelen.

Hvis det er en rekrutterer inne i bildet, kan det godt være at du allerede vet hvilket lønnstrinn som er aktuelt, siden rekrutterere ikke liker å kaste bort tid på jobbsøkere som forventer en lønn som er mye høyere enn beløpet arbeidsgiveren er villig til å betale.

Hvis det dreier seg om en ny stilling, har du sannsynligvis fått et lønnstilbud. Som med alle forhandlingene bør du nevne et beløp som er høyere enn det du minimalt ønsker å akseptere, men hold det alltid innenfor rimelighetens grenser. Sannsynligvis får du et motforslag, og hvis du da har startet for langt nede kommer du til å bli skuffet. Men på den andre siden bør du alltid være forsiktig og ikke nevne et beløp som ligger mye høyere enn lønnstrinnet ligger på, for da gjøre du deg selv en bjørnetjeneste. 

Vanligvis foregår lønnsforhandlingene i et personlig møte, eller på telefonen eller videokonferanse. Men det kan være du får lønnstilbudet på e-post, hvis du allerede mottok jobbtilbudet ditt på samme måte.

" Hvordan kle seg til et jobbintervju"

Hvordan kle seg til et jobbintervju

Kan en arbeidsgiver spørre om din nåværende lønn?

Visste du at det i flere land er forbudt for arbeidsgivere å spørre deg om hvor mye du tjener i din nåværende eller forrige jobb? Det er fordi likelønn anses som et viktig tema i disse landene, og rettighetene dine som ansatt ivaretas. Din nåværende lønn kan være et resultat av lønnsskjevhet, så den er derfor ikke relevant for en ny stilling eller jobb.

Hvis du tar deg tid til å undersøke hva du virkelig fortjener i lønn, vil den potensielle arbeidsgiveren din vite at du mener alvor. Anta aldri at arbeidsgiveren din går ut ifra at du tjente for lite i en tidligere stilling. Og forhåpentligvis gjorde du ikke det heller! Husk at forhandlinger aldri skal føles kontroversielle. Du og din potensielle arbeidsgiver har i hovedsak det samme målet. Arbeidsgiveren ønsker å ansette deg, og du ønsker å bli ansatt. Det som er nøkkelen til suksess her, er å respektfullt formidle at din kunnskap og kompetanse er verdt å betale for, og at dette gjøres på en respektfull og profesjonell måte.

Hvordan skrive et motivasjonsbrev?
Relatert artikkel
Hvordan skrive et motivasjonsbrev?

Når du er klar for å starte på et nytt kapittel i livet, fins det visse situasjoner der motivasjonen din er like viktig som din tidligere erfaring.

Når bør du forhandle om lønnen?

Når du har et visst beløp i tankene, bør du vente på et tilbud fra arbeidsgiveren. Ta deg tid til å vurdere det, og la så arbeidsgiveren vite hvilket beløp du mener du fortjener i lønn, basert på arbeidserfaringen din og hva som er vanlig i bransjen. Tålmodighet er avgjørende her. Ikke ta opp lønn før du har mottatt et faktisk tilbud; det er først nå lønnsforhandlingene starter. Hvis arbeidsgiveren tilbyr deg et realistisk og rettferdig beløp, trenger du ikke å forhandle. Men hvis tilbudet er under mål, kan du bruke alt du har lært om hvor høy lønnen din bør være for å be om høyere lønn. Hvis du baserer lønnsforespørselen din på fakta fra arbeidsmarkedet, hjelper det saken din. Motstå fristelsen om å ta opp dine personlige økonomiske mål, og forklar enkelt og greit hvorfor arbeidet ditt fortjener en viss lønn.

Unngå for all del å nevne økonomiske vanskeligheter du eventuelt måtte ha, samme om det skyldes covid-19 eller hvilken som helst annen grunn. Det er din jobb å overbevise personalavdelingen om din verdi, ikke å spille på følelser.

Husk at fortjenestene dine ikke bare består av lønn, men også av frynsegoder. Kanskje du kan gå ned litt i lønn, hvis du kan få flere feriedager for eksempel, eller rabatter eller andre fordeler. Du bør også ta hensyn til eventuelle bonusordninger. Får du en signeringsbonus, aksjeopsjoner eller provisjon? Hvor ofte kan du forvente medarbeidersamtaler og er vurderingene knyttet til lønnsøkninger?

Det er derfor det er viktig å tenke deg godt om før du tar en beslutning. Er tilbudet for lavt? Ta hensyn til alle frynsegodene du tilbys. Er du fortsatt ikke fornøyd? Da kan du avslå jobbtilbudet.

Hvordan be om lønnspålegg i din nåværende jobb?

Hvis du ønsker høyere lønn i din nåværende jobb, er situasjonen din omtrent den samme som når du søker ny jobb. Det du må gjøre er å finne ut av hva andre i samme bransje tjener. Finn frem de nyligste jobbvurderingene dine og all annen informasjon du har om prestasjonene dine på jobben. Poenget er at det er opp til deg å fremme saken om din verdi for foretaket. Når du har funnet frem alt, kan du presentere dem til arbeidsgiveren din i lønnsforhandlingen, og be om økningen du fortjener. Du må imidlertid huske på at noen arbeidsgivere har et begrenset budsjett og bare kan tilby lønnspålegg på bestemte tider av året. Tålmodighet og forståelse er avgjørende i slike situasjoner. Når du ber om et møte for å forhandle om lønnen din, bør du sørge for at du er forberedt! Ikke snakk om lønnen til kolleger eller krev at du fortjener lønnspålegg. Det du bør gjøre er å minne arbeidsgiveren om verdien du tilfører foretaket.

Husk at hvordan du ser deg selv, er samme måten andre ser deg på. Hvis du utstråler selvtillit og trygghet, vil din potensielle arbeidsgiver sannsynlig se deg fra en mer positiv vinkel. En vinkel som vil gi deg respekt og høyere lønn for å matche utstrålingen din.

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV8 minutter å lese
6 effektive handlingsverb for CV-bruk
6 effektive handlingsverb for CV-bruk
CV16 minutter å lese
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
10 minutter å lese
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
Karriere13 minutter å lese
Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler