1. Blog
  2. CV
  3. Europass CV: Få fordeler og mange ulemper med en Europass CV
Skrevet av Karl KahlerKarl Kahler

Europass CV: Få fordeler og mange ulemper med en Europass CV

14 minutter å lese
Europass CV: Få fordeler og mange ulemper med en Europass CV
Når du bruker Europass for å opprette en CV, er du en i mengden av jobbsøkere som blir oversett. Ikke la det skje! Sjekk fordelene og ulempene med å bruke Europass CV når du skal opprette en CV.

"Europass" kan være en europeisk togbillett eller et CV-verktøy for å søke jobb i Europa — og begge er like innviklede. Men ikke tenk på det, vi er her for å gjøre det enkelt og vise til de få fordelene og mange ulempene en Europass CV har.

Europass-verktøyet er et velment initiativ med hensikt om å forenkle papirarbeidet som folk bruker når de søker etter jobb i Europa. Det er et nettbasert system for å opprette et gratis elektronisk dokument som inneholder din kontaktinformasjon, arbeidserfaring, utdanning og andre meritter som kvalifiserer deg til jobben du vil søke på.

Med andre ord er det et nettbasert CV-verktøy. Og dessverre er det et stort rot. Europass CV-ene latterliggjøres ofte for sitt dårlige grafiske design, og for å være utdaterte og ineffektive. Europass CV er absolutt et produkt av byråkratiske systemer.

Det er nemlig et forsøk fra det flerspråklige europeiske byråkratiet til å standardisere CV-en til et dokument på én side som burde ha fokus på jobbferdighetene til en enkeltperson. Teoretisk sett ville dette gratis, nettgenererte dokumentet gi hvem som helst i verden en like stor sjanse til å konkurrere om hvilken som helst jobb i Europa. Men dessverre så holder verktøyet ikke mål.

Du kan sammenligne det med at hele Asia, eller Afrika eller Sør-Amerika har bestemt seg for én enkel løsning som skal passe for millioner av enkeltpersoner som søker jobb. Ideen er god, men gjennomføringen er det verre med.

Europa er et kontinent med stort mangfold og en sterk markedsøkonomi som betyr at en CV er mer effektiv når den følger kvalitetsstandardene til arbeidsmarkedet, snarere enn byråkratisk forening. Og da nevner vi ikke en gang det faktum at arbeidsmarkedet vanligvis reagerer raskt på endringer - og myndighetene ikke er kjent for å gjøre det.

Ideen bak Europass CV

Den lille verdensdelen Europa med sitt store mangfold, fokuserer på foreningen av de forskjellige medlemslandene ved å fjerne unødvendige grenser. I 1999 ble euroen innført som betalingsenhet i de fleste landene som var medlem på den tiden (utenom i Storbritannia, Danmark og Sverige). Det hadde aldri lykkes i hvilken som helst annen verdensdel!

Europa har blitt til et samvelde av nasjoner, med forskjellige språk, kulturer og skikker, men der grensekontroll og mange andre barrierer mellom EU og EØS-land ikke eksisterer lenger. Så hvorfor ikke standardisere et system for italienere som søker jobb i Hellas, eller Sveitsere som søker jobb i Spania? Det er dette som er ideen bak Europass: å standardisere prosessen for europeere som søker jobb utenfor landegrensene.

I 2004 vedtok EU-parlamentet forslaget til Europakommisjonen om "ett enkelt rammeverk som sikrer innsyn i kvalifikasjoner og kompetanse". Dette ble Europass. Siden den gang er det opprettet mer enn 100 millioner Europass CV-er på nettet.

Europass har et utvalg av fem dokumenter som du kan bruke for å formidle kvalitetene og kvalifikasjonene dine:

Hvis det høres ut som for mye informasjon, så er det sannsynligvis det. De fleste arbeidsgivere foretrekker en CV på én enkelt side. Ansettelsesansvarlige bryr seg om effektivitet og kortfattethet, ikke en lang liste takket være byråkratiske krav.

Fordeler med Europass

At det er gratis er nok den største fordelen med Europass-verktøyet. Det er faktisk det mest brukte CV-verktøyet i Europa. Du kan opprette, lagre og dele CV-er i 29 språk. Og Europass tilbyr også følgebrevmaler. 

Du behøver ikke å være fra EU eller et EØS-land for å bruke Europass når du skal opprette en CV. Verktøyet er utviklet for jobbsøking i Europa, men du trenger ikke å være fra Europa for å bruke det. Det kan godt være at noen europeiske arbeidsgivere er vant med oppsettet til Europass, og til og med foretrekker det. Men Europass er aldri påkrevd når du søker jobb i Europa, og mange rekrutterere og arbeidsgivere stiller seg avvisende til en søknad som har brukt Europass-oppsettet.

Sannheten er at de eneste tilfellene der Europass kan være en fordel, er når kandidaten har veldig dårlig tid eller ingen mulighet til å investere i en god CV. Og når arbeidsgiveren ikke bryr seg om CV-kvaliteten selvfølgelig.

Høres det ut som en situasjon du vil være i? Sikkert ikke. Og bedrifter der ingen bryr seg om kvalitet, er så godt som utryddet. En god CV tiltrekker oppmerksomheten til rekruttererne - og en dårlig CV gjør det motsatte, den kan til og med ha stor negativ effekt på karrieremulighetene dine.

Ulemper med Europass

Her er noen overskrifter du finner når du søker på "Europass" på nettet:

  • "Hvorfor bør du unngå Europass CV som pesten?"
  • "Din Europass CV ødelegger sjansene dine"
  • "Hvorfor Europass er dårlig for karrieren din"
  • "Hvorfor jeg ikke liker Europass CV-er"
  • "Hvorfor du ikke bør bruke Europass CV"

La oss se litt nærmere på dette.

Europass CV-ene er kjent for å være lite tiltrekkende

Europass dokumentene har et oppsett med masse tomrom som krever dyrebar plass i en CV. Og attpåtil en klønete logo som tar inn enda mere plass. At oppsettet også har masse tomrom mellom punktene i punktlistene, kommer vel heller ikke som en overraskelse. Teksten justeres også på en merkelig måte over siden. Innholdet spres ikke over hele siden, tyngdepunktet ligger på venstre side. Skrifttypene er heller ikke særlig fine, og det er flere andre typografiske feil i oppsettet.

Vi håper utviklerne av verktøyet vil tilgi oss når vi konkluderer (basert på flere tiårs profesjonell erfaring), at Europass CV-ene ser helt forferdelige ut. Vi kan dessverre ikke unngå å si det, selv om det høres hardt ut. Du kan google på "Europass CV" og så åpne "Bilder"-fanen, da vil du se hva vi mener. Europass CV-en er en visuell nedtur som gir et negativt førsteinntrykk, før mottakeren har lest et eneste ord.

Det visuelle er veldig viktig i den moderne verden, vi kan ikke late som at design ikke betyr noe. For det gjør det. Vi liker applikasjoner med vakre grensesnitt. Nettsider med stilrene menyer. Mobiltelefoner med moderne linjer og farger... Og arbeidsgivere liker profesjonelt designede CV-er.

Europass CV-verktøyet: Irriterende grensesnitt 

Vi har selv prøvd å opprette en CV ved hjelp av Europass-verktøyet, og syntes opplevelsen var veldig frustrerende. Først må du opprette en Europass-profil med kontaktinformasjon, utdanning, språkkunnskaper — og MANGE unødvendige kategorier som du heldigvis kan hoppe over. Hvis du fyller ut alle kategorier, ender du nok opp med en CV på 10 sider.

Når du har opprettet en profil, sier det tilsynelatende stopp. Ingen knapper med "Neste" eller "Last ned CV", så det er ikke tydelig hva du må gjøre. Vi brukte nesten en halv time på å finne det ut, og vi hadde nesten gitt opp.

Dette vekker spørsmålet: Er dette verktøyet verdt tiden din i det hele tatt? Og hva med stresset og frustrasjonen du opplever?

Helt tilfeldig oppdaget vi at du må klikke på "Jeg"-knappen, da kommer det opp en rullegardinmeny (som dessverre heller ikke er til mye hjelp). Ved et uhell oppdaget vi at du faktisk må klikke TO ganger på "Jeg"-knappen, først da får du opp alternativet "Opprett CV". Etter vår mening bør utviklerne revurdere brukervennligheten av Europass-verktøyet nøye.

Når du går videre til neste side, og du har gått glipp av instruksjonen om at du må velge hvilke kategorier du vil ha med på CV-en din, laster du ned et dokument som ikke inneholder annet enn navnet ditt! Hvorfor skulle noen lage et alternativ som lar deg laste ned en CV som ikke inneholder noe annet enn navnet ditt?

Det hadde gått nesten en time, uten at vi hadde noe som lignet på en CV. Bare et tomt dokument. Det sier seg selv at vi var blitt ganske frustrerte og satte spørsmålstegn ved beslutningen vår om å prøve Europass-verktøyet i det hele tatt.

Flere programfeil

På tre forskjellige steder endret verktøyet datoene vi hadde skrevet inn, og vi fikk ikke rettet det opp. Det er for øvrig heller ikke mulig å skrive datoer på norsk vis, altså med punktum, som i "1. april 2021".

Måten telefonnummeret og postnummeret vises på stemmer heller ikke. Norske telefonnumre skal skrives i grupper av to og to sifre, og det skal ikke være en "|" etter postnummeret.

Av en eller annen grunn spør Europass også om du har et motto. Men hvis du skriver det inn, vises den ikke på selve CV-en, så hvorfor det alternativet er blitt lagt inn kan vi bare gjette.

Redigere ved prøving og feiling

Hvis du vil at CV-en din ikke overstiger én side — som anbefales på det sterkeste — må du rett og slett prøve deg fram. Eller, bedre sagt, du må streve hardt for å oppnå det.

Joda, Europass gir deg en slags forhåndsvisning, men det viser ikke sideskift. Dermed kan det hende du må laste ned en tosiders CV flere ganger, helt til du har fått kategoriene og/eller teksten til å passe på én enkelt side.

Fordi det er så mye tomrom i CV-designet, endte vi opp med å måtte slette e-postadresse, nettside, LinkedIn-lenke, hele avsnittet med språkkunnskaper og oppføringen av en tidligere jobb. Men all denne informasjonen ville passet på siden om oppsettet hadde vært bedre.

Massevis av bortkastet plass

Det er åpenbart at sløsingen med plass i CV-malene er intet mindre enn en grov designfeil. I en av malene for eksempel, blir all tekst konsentrert til venstre på siden, og høyre sider dermed tom. Malen har en egen linje for 1) navn, 2) nasjonalitet, 3) telefonnummer, 4) fødselsdato, 5) kjønn, 6) e-postadresse, 7) nettsted og 8) postadresse. Disse åtte linjene er venstrejusterte, og har også godt med plass mellom linjene. Dermed brukes en fjerdedel av siden bare på basisinformasjon!

Når det sløses slik med plass på en CV, kan hvilken som helst rekrutterer eller arbeidsgiver få panikk.

Hvordan opprette en feiende flott CV

Mange arbeidsgivere vil legge til side Europass CV-mal uten å lese dem, når de også har mottatt tiltalende, profesjonelt designede CV-er. Så hvis du bruker Europass-verktøyet til å opprette CV-en din, kan det faktisk gjøre mer skade enn nytte. Dette er også grunnen til at det finnes så mange nettartikler med overskrifter som "Hvorfor Europass skader karrieresjansene dine".

Du klarer deg mye bedre med omtrent hvilket som helst annet CV-verktøy eller tekstbehandlingsprogram. Bruk heller et profesjonelt verktøy, du må kanskje betale en liten sum, men det er vel verdt pengene. Da får du flere mal-alternativer og et CV-verktøy som er mer intuitivt og dermed mye mer brukervennlig. Og sist men ikke minst, et mye bedre resultat.

Men hvis du er dyktig på grafisk design, kan du selvfølgelig også gjøre det selv. På nettet kan du hente masse inspirasjon fra CV-maler og CV-eksempler. Det er bare å åpne Microsoft Word eller et lignende program, og sette i gang. På egenhånd vil du neppe gjøre en dårligere jobb enn det Europass gjør.

Noen avsluttende ord

Oppsummert er Europass CV et verktøy med flere programfeil, som lar deg opprette en CV gratis. Men verktøyet er ikke brukervennlig, malene har dårlig design, og sluttproduktet er så lite tiltalende at mange arbeidsgivere vil avvise søknaden din bare på designet.

Du kan bruke Europass hvis det er ditt eneste alternativ, men da er du en i mengden av jobbsøkere som sender dårlig utformede CV-er, med minimal innsats. Og enda verre, sjansen er dermed stor for at CV-en din vil bli oversett av både rekrutterere og arbeidsgivere. Ikke la det skje, når du kan unngå det ganske enkelt.

Det beste du kan gjøre er å bruke et profesjonelt CV-verktøy som sikrer at du får en veldesignet og jobbvinnende CV — eller gjøre det helt selv fra bunnen av.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Forsidebrev24 minutter å lese
Hvordan skrive et følgebrev
Hvordan skrive et følgebrev
CV18 minutter å lese
Myke ferdigheter for CV-en
Myke ferdigheter for CV-en
CV6 minutter å lese
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
CV13 minutter å lese
Personlighetstrekk på CV-en + eksempler
Personlighetstrekk på CV-en + eksempler
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler