Beste oppsett på et følgebrev for en stilling som lektor på universitet eller høgskole
Når du søker på en stilling som lektor på et universitet eller en høgskole, trenger følgebrevet ditt et oppsett som består av god struktur, design og layout. Et følgebrev bør nesten aldri være lengre enn én side, og helst inneholde seks viktige elementer:
- Topptekst
- Stillingen du søker på
- Åpning
- Midtstykke
- Avslutning
- Signatur
Topptekst: Hvordan kontakte deg
Toppteksten (eller brevhodet), bør ha et attraktivt design og inneholde navn, gjerne yrke ditt, postadresse, telefonnummer og e-postadresse. Hvis du har en profil på LinkedIn eller lignende nettsted, eller en egen faglig hjemmeside, kan du inkludere det her også.
Toppteksten er din beste sjanse til å gi følgebrevet en stilig design og layout, med gjennomtenkt bruk av typografi, oppsett og kanskje et snev av farge. Brevet ditt skal fange oppmerksomhet ved første øyekast, før mottakeren har lest en eneste bokstav. Det er slik du skaper et positivt visuelt inntrykk så snart brevet åpnes. Sjekk gjerne vårt følgebreveksempel for flere ideer om hvordan du sikrer deg en flott topptekst.
Stillingen du søker på: Grunnen til brevet
Her er det rom for noen få muligheter: "Søknad på stilling som [tittel] (ved [utdanningsinstitusjon])". Når du søker på en deltidsstilling skriver du: "Søknad på deltidsstilling ved [utdanningsinstitusjon]". Og når du skriver en åpen søknad: "Åpen søknad" eller "Søknad på stilling ved [utdanningsinstitusjon]".
Søknad på stilling som universitetslektor
Åpning: Start sterkt
Det første avsnittet i et følgebrev (åpningen) er stedet du vil gi et godt inntrykk, og få leseren på kroken. Det gjør du ved å åpne med en overbevisende uttalelse om hvorfor du utmerker deg innen ditt felt.
Et følgebrev åpner ofte med hvor mange års arbeidserfaring kandidaten har. Når du vil gjøre karriere i den akademiske verden, kan det være lurt å nevne den akademiske graden din, samt utdanningsstedet. Fremhev dine sterke sider, og fang oppmerksomheten til arbeidsgivere og rekrutterere.
Du kan se et eksempel på åpningen i et følgebrev nedenfor.
Deltidsstillingen som universitetslektor i Entreprenørskap og innovasjonsledelse ved Universitetet i Oslo ville passe perfekt nå som jeg nylig har flyttet fra Trondheim.
Midtstykke: Tal din sak
De midterste to eller tre avsnittene i brevet ditt utgjør midtstykket, og det er her du skal overbevise om at du er rett kandidat for jobben. Gå nærmere inn på arbeidserfaringen din og din akademiske utdanning.
Vær spesifikk om hva du har oppnådd i tidligere stillinger, eller nevn noen spesielle utmerkelser som du har mottatt i utdanningen. Bruk fakta og tall om mulig, og se om du kan fortelle en anekdote om en utfordring du sto overfor og hvordan du klarte å takle den.
Det kan også være lurt å nevne navnet på skolen, universitetet eller instituttet du søker hos, og hvorfor du ønsker å jobbe der. Unngå å skrive et generelt, intetsigende følgebrev som kan sendes til hvem som helst. Skreddersy heller brevet til nettopp den arbeidsgiveren du retter deg mot.
Her kan du se et eksempel på et midtstykke for deg som søker jobb i den akademiske verden:
I syv år underviste jeg ved NTNUs Entreprenørskole i et masterstudium i entreprenørskap. Etter femten år med bedriftsledelse innen finans og teknologi, samtidig som jeg tok en mastergrad i Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU, byttet jeg til lektoryrket. Jeg får like mye glede ut av å formidle kunnskap til neste generasjons entreprenører, som fra hvilken som helst innovasjon av et produkt, en prosess eller tjeneste.
Min spesialisering ligger i forsyningskjeden og innkjøp når det gjelder praktisk erfaring, men jeg underviser også i resultatstyring, prognoser, administrasjon og ledelse, samt andre aspekter av finansiell økonomi. Jeg har utgitt to bøker og over tretti vitenskapelige artikler om kunstig intelligens i bedriftsledelse, og planlegger en tredje bok. Jeg vil svært gjerne være del av en institusjon der studentene kan bli med i min forskning på dette raskt voksende feltet.
Avslutning og signatur
Avslutningen utgjør siste avsnittet i brevet, og kan tjene som en oppsummering eller en takk for å bli vurdert til stillingen. Men den bør også inneholde en oppfordring til handling for å sikre at du får et svar på søknaden din. Det du også kan si er at du alltid kan nås på de nevnte kontaktdetaljene, at du ser frem til et svar, og at du svært gjerne vil bli invitert til et jobbintervju. Du må rett og slett overbevise mottakeren om å reagere på søknaden din.
Avslutt med en "Vennlig hilsen" eller lignende, hopp over en linje eller to, og skriv inn navnet ditt. (Det er ikke nødvendig å signere brevet i elektronisk korrespondanse, selv om du kan legge til en digital signatur om du ønsker det.) Du kan se et eksempel på en god avslutning nedenfor.
Jeg legger ved et utvalg av mine publikasjoner og noen anmeldelser av bøkene mine. Jeg prøver alltid å undervise med eksempler fra den virkelige verden og har holdt over 25 foredrag i året om de siste utviklingene i bransjen. Og jeg vil svært gjerne komme på intervju for å diskutere hva jeg kan bety for fakultetet.
Vennlig hilsen
Liv Marianne Eide
Viktig å få med seg
- Når du søker på en lektorstilling i den akademiske verden bør følgebrevet ditt inneholde en inspirerende åpning og et midtstykke som fremhever det du har oppnådd hittil.
- Ikke glem å tallfeste prestasjonene dine og sett fokus på din akademiske karriere.
- Sjekk gjerne vårt følgebreveksempel for flere ideer om hvordan du sikrer deg en flott topptekst.