1. eksempler
 2. Nyutdannet
Skrevet av Anna MuckermanAnna Muckerman

Nyutdannet følgebreveksempel

Bruk dette følgebrevet for å fullføre søknaden din for en stilling som Nyutdannet, og bli ansatt raskere – uten frustrasjon eller usikkerhet. Dette følgebreveksemplet er spesielt designet for Nyutdannetstillinger i 2024. Dra nytte av eksempelsetningene våre og vårt profesjonelle oppsett, og last ned det perfekte følgebrevet på bare få minutter.
4.3
Gjennomsnittlig rangering
45 har allerede gitt sin stemme
Nyutdannet følgebreveksempel
Rediger følgebrev

Gratulerer med fullført utdanning! Du har nådd en stor milepæl. Når du nå skal søke jobb, er det viktig at du lager et iøynefallende og overbevisende følgebrev for å vekke interessen til potensielle arbeidsgivere.

Du kan se på et følgebrev som din personlige introduksjon, der du fremhever dine unike ferdigheter, erfaringer og prestasjoner, samt ditt engasjement.

I denne skriveguiden rettet spesielt mot nyutdannede, vil vi gå nærmere inn på hvordan du kan skrive et imponerende følgebrev som åpner dørene til spennende muligheter.

Tilpassbart følgebreveksempel for en nyutdannet

11. mai 2021

Søknad på stilling som junior forskningsassistent

Etter å ha fullført et masterstudium i Bioteknologi ved NMBU i Ås, ser jeg nå frem til muligheten til å samarbeide med dere i GenEtics Norway som nyutdannet sivilingeniør. Hovedoppgaven min handlet om næringsmiddelindustrien, og jeg er overbevist om at morgendagens teknologi vil bidra til å forsyne hele verden med mat.

Etter først å ha fullført et bachelorstudium ved NMBU og blitt uteksaminert med toppkarakterer, har jeg fordypet meg i forskning av genetikk. Jeg stortrives på laboratoriet og har derfor også gjennomført et ekstra praksisprogram for å få mer forskningserfaring. Allerede på videregående ble jeg fascinert av genetikk, og de siste to sommerferiene har jeg tilbrakt i Kenya for å jobbe som frivillig med et prosjekt for å forbedre avlingen. GenEtics internasjonale fokus på å forbedre avlinger er nettopp det verden trenger nå.

Stillingen som junior forskningsassistent hos dere er derfor midt i blinken for meg. Forskningen og utviklingen dere gjør er banebrytende i bransjen, og jeg vil svært gjerne følge i fotsporene til GenEtics prisvinnende forskere.

Takket være min utdanning og annen relevant erfaring, har jeg fått en god forståelse av bransjens laboratorieprosedyrer og standarder, inkludert drivhusdrift og vedlikehold av instrumenter og kjemisk utstyr.

Jeg har brukt flere år på å studere genetikk, og ser frem til å bruke kunnskapen og kompetansen min. Jeg legger ved en oversikt over mitt akademiske forskningsarbeid, og har flere anbefalingsbrev fra forskere som jeg har assistert.

Det hadde vært en ære å bli invitert på intervju hos GenEtics, og jeg gleder meg til å høre mer om prosjektene dere jobber med og diskutere hvordan jeg kan bidra i disse.

Vennlig hilsen,

Harald Myklebust Karlsen

Kopiert!

Oppsett i et følgebrev for en nyutdannet

Når du skal skrive følgebrev som nyutdannet bruker du samme oppsett og struktur som de aller fleste andre jobbsøkerne. Hver del i oppsettet spiller en avgjørende rolle i å fortelle din faglige historie og viser hvorfor du er en god kandidat til den aktuelle stillingen:

 1. Topptekst. Først nevner du navnet ditt og kontaktdetaljene dine, og deretter datoen (søknaden din kan bli skrevet ut og sendt videre til en annen avdeling).
 2. Overskrift. I fet skrift skriver du stillingen du søker på, og eventuelt navnet på arbeidsgiveren. For eksempel «Søknad på stilling som junior forskningsassistent»
 3. Åpning. I åpningen skal du fange arbeidsgiverens oppmerksomhet ved å presentere deg selv og din interesse for både stillingen og arbeidsgiveren.
 4. Midtstykke. I midterste del av følgebrevet fremhever du dine beste og mest relevante erfaringer og ferdigheter, samt hvorfor du er rett kandidat til stillingen.
 5. Avslutning. Her oppsummerer du hvorfor du er en utmerket kandidat og gjentar hvorfor du er interessert i nettopp denne stillingen. Ikke glem å oppfordre arbeidsgiveren til å kontakte deg.
 6. Signatur. Helt til slutt skriver du en respektfull og vennlig hilsen, samt navnet ditt.

Husk at hver del av følgebrevet ditt utgjør en integrert del av en sammenhengende fortelling om dine ambisjoner og valgte karrierevei, så hold en profesjonell og høflig tone.

Vær kort og konsis, hold brevet på én side, og ikke bare nevn de beste egenskapene og ferdighetene dine, men vev dem inn i en overbevisende historie om at du er rett person til jobben.

Eksperttips

Trenger du mer inspirasjon? Ta en titt på våre relaterte følgebreveksempler for de med liten eller ingen erfaring:

Åpningen i et følgebrev for en nyutdannet

Her er din sjanse til å fange lesernes oppmerksomhet med en morsom anekdote, et tydelig utsagn eller en energisk åpningssetning. Da har du et stort forsprang på alle konkurrentene dine som åpner med "Jeg skriver for å uttrykke min interesse for stillingen som ..." Fortell noe mottakeren ikke vet.

Gå gjerne inn på utdanningen og hovedoppgaven din, særlig hvis den er spesielt relevant for arbeidsgiveren. Det er også viktig at du setter fokus på hva du kan bety for dem, ikke hva de kan bety for deg.

Alle eksempler

Etter å ha fullført et masterstudium i Bioteknologi ved NMBU i Ås, ser jeg nå frem til muligheten til å samarbeide med dere i GenEtics Norway som nyutdannet sivilingeniør. Hovedoppgaven min handlet om næringsmiddelindustrien, og jeg er overbevist om at morgendagens teknologi vil bidra til å forsyne hele verden med mat.

Ikke gjøre

Jeg sender denne søknaden fordi jeg er svært interessert i den ledige stillingen som junior forskningsassistent i GenEtics Norway. Jeg tror at denne stillingen vil være en god start på min karriere i næringsmiddelindustrien.

En av de største fordelene et selskap får når de ansetter en nyutdannet, er kreativiteten og innovasjonen sett fra et ungt perspektiv. Har du en kjedelig åpning, vil ikke dette bekrefte, men heller motsi ovenstående.

Det du vil er å formidle din personlighet, viljestyrke og dine unike kvaliteter, men pass på å holde en profesjonell tone som passer i bransjen og jobben du søker på.

Midtstykket i et følgebrev for en nyutdannet

Midtstykket består av to eller tre avsnitt, der du fremhever din kunnskap og kompetanse. Nevn nok detaljer for å tilfredsstille arbeidsgiveren, men leseren bør også bli nysgjerrig og ønske å ta kontakt med deg for å finne ut mer. 

Hva du velger å fremheve, er avhengig av dine beste og mest relevante ferdigheter og erfaringer.

Første avsnitt i midtstykket: Din egnethet for stillingen (ferdigheter og erfaring)

I det første avsnittet går du inn på hvorfor nettopp du er en god kandidat til stillingen.

En fin måte å gjøre det på er STAR-metoden (STAR står for «situation, task, action, result» og på norsk: «situasjon, mål, handling og resultat»). Da forklarer du hva du har gjort og oppnådd tidligere ved å gå kort inn på situasjonen og målet eller oppgaven du sto overfor, og deretter hva du gjorde og hva som var resultatet.

Slik kan du formidle dine viktigste kvaliteter:

 1. Fremhev dine mest relevante kvaliteter. Velg tre til fire kvaliteter som er spesielt relevante for den aktuelle stillingen. Dette kan være analytiske ferdigheter, kreativitet, teamarbeid, problemløsningsevner, kommunikasjon, osv.
 2. Bruk konkrete eksempler. Utdyp hvordan du har vist disse ferdighetene og egenskapene tidligere. Dette kan være fra prosjekter, kurs, frivillig arbeid, praksisplasser eller deltidsjobber.
 3. Vis interesse og entusiasme. Uttrykk din genuine interesse for bransjen og virksomheten du søker hos. Arbeidsgivere setter pris på kandidater som viser entusiasme og engasjement, og er ekstra motiverte for å jobbe i nettopp virksomheten deres.
 4. Understrek at du er lærevillig. Som nyutdannet er det forventet at du har mye å lære, så vis at du er ivrig etter å lære og vokse i stillingen. Det gjør du for eksempel ved å nevne tidligere erfaringer der du raskt tilpasset deg nye oppgaver eller teknologier.
Eksperttips

Husk å ta hensyn til automatiserte søknadssystemer (ATS) som filtrerer søknader ved å skanne etter spesifikke nøkkelord som du kan finne i stillingsbeskrivelsen. Derfor bør du studere den nøye, og bruke samme språk og tone i søknaden din for å vise at du har det som trengs for å gjøre en mer enn utmerket jobb og derfor er rett kandidat til stillingen.

Neste avsnitt i midtstykket: Hvorfor du passer rett inn hos arbeidsgiveren

For å få frem at du har det som trengs for den aktuelle stillingen, bør du skreddersy følgebrevet ditt etter arbeidsgiverens og/eller kundenes krav, ønsker og behov. Da sikrer du deg en personlig og iøynefallende søknad som formidler at du er en god kandidat til jobben.

Du skreddersyr følgebrevet ditt ved å hente informasjon (og relevante nøkkelord) fra både stillingsbeskrivelsen og nettstedet til arbeidsgiveren – spesielt fra erklæringen om organisasjonens forretningsidé eller eksistensgrunnlag, samt målsetningen.

Når du for eksempel søker en stilling som (junior) forskningsassistent, kan interessant informasjon i en stillingsannonse være:

 • Assistere og samle data til prosjektene
 • Gjøre forefallende forskningsrelatert arbeid i prosjektet
 • Det er ønskelig med studiebakgrunn i bioteknologi eller lignende felt
 • Du bør ha evnen til å samarbeide på tvers av ulike fagmiljøer
 • Du må trives med å jobbe i en stor og kompleks organisasjon
 • Gode muligheter for faglig og personlig utvikling

Kort sagt bør du vise at du virkelig er interessert i både stillingen, arbeidsgiveren og bransjen.

Tilpassbart eksempel på et midtstykke

Etter først å ha fullført et bachelorstudium ved NMBU og blitt uteksaminert med toppkarakterer, har jeg fordypet meg i forskning av genetikk. Jeg stortrives på laboratoriet og har derfor også gjennomført et ekstra praksisprogram for å få mer forskningserfaring. Allerede på videregående ble jeg fascinert av genetikk, og de siste to sommerferiene har jeg tilbrakt i Kenya for å jobbe som frivillig med et prosjekt for å forbedre avlingen. GenEtics internasjonale fokus på å forbedre avlinger er nettopp det verden trenger nå.

Stillingen som junior forskningsassistent hos dere er derfor midt i blinken for meg. Forskningen og utviklingen dere gjør er banebrytende i bransjen, og jeg vil svært gjerne følge i fotsporene til GenEtics prisvinnende forskere.

Takket være min utdanning og annen relevant erfaring, har jeg fått en god forståelse av bransjens laboratorieprosedyrer og standarder, inkludert drivhusdrift og vedlikehold av instrumenter og kjemisk utstyr.

Jeg har brukt flere år på å studere genetikk, og ser frem til å bruke kunnskapen og kompetansen min. Jeg legger ved en oversikt over mitt akademiske forskningsarbeid, og har flere anbefalingsbrev fra forskere som jeg har assistert.

Kopiert!

Avslutning og oppfordring til handling

Avslutningen kan være mer utfordrende enn du tror. Mens du jobber deg gjennom midtstykket, bør du tenke på hvordan du vil bringe alle tråene dine sammen – på en måte som etterlater et positivt inntrykk. Når du har gjort det, er det tid for litt action. Nå bør du oppfordre arbeidsgiveren til å ta kontakt med deg, for å fortsette samtalen og invitere deg til neste runde eller på intervju.

Tonen din bør være respektfull og høflig, men også imøtekommende og vennlig. Oppfordringen bør være en naturlig utvidelse av resten av følgebrevet ditt. 

Nå gjenstår det bare å signere med en høflig hilsen og navnet ditt.

Tilpassbart eksempel på en avslutning og oppfordring til handling

Det hadde vært en ære å bli invitert på intervju hos GenEtics, og jeg gleder meg til å høre mer om prosjektene dere jobber med og diskutere hvordan jeg kan bidra i disse.

Vennlig hilsen,

Harald Myklebust Karlsen

Kopiert!

Viktig å få med seg

Vær kortfattet og hold følgebrevet på én side. Husk å fremheve dine beste ferdigheter som gjør at du skiller deg ut fra mengden og vis at du ikke bare har det som skal til for å gjøre jobben, men faktisk er en utmerket kandidat til den aktuelle stillingen.

Du bør også være nøye med layout og design. Prøv vårt brukervennlige følgebrevverktøy for å sette sammen et jobbvinnende følgebrev som viser din profesjonalitet og gode arbeidsmoral.

Opprett et følgebrev på få minutter
Opprett et følgebrev på få minutter
Skill deg ut og bli ansatt raskere med våre jobbvinnende, profesjonelt designede følgebrevmaler.
Opprett et følgebrev
4.3
Rediger følgebrev
Del denne artikkelen

Gratis profesjonelt designede maler

Med over 10 millioner opprettede CV-er og følgebrev, er CVapp.no den ledende nettbaserte karriereskaperen som drar i land jobbintervjuer
4.5 av 5
basert på 706 anmeldelser på Trustpilot
Bruk denne malenStockholm cover_letter template
Stockholm
1 400 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenNew York cover_letter template
New York
430 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenWien cover_letter template
Wien
120 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenSydney cover_letter template
Sydney
160 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenLondon cover_letter template
London
280 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenDublin cover_letter template
Dublin
240 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenMoscow cover_letter template
Moscow
61 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenMadrid cover_letter template
Madrid
150 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenSantiago cover_letter template
Santiago
140 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenSingapore cover_letter template
Singapore
51 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenOslo cover_letter template
Oslo
55 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenCape Town cover_letter template
Cape Town
7 700 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenParis cover_letter template
Paris
35 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenBerlin cover_letter template
Berlin
92 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenGenève cover_letter template
Genève
3 300 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenVancouver cover_letter template
Vancouver
45 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenTokyo cover_letter template
Tokyo
61 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenMilan cover_letter template
Milan
50 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenLisboa cover_letter template
Lisboa
29 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenBarcelona cover_letter template
Barcelona
29 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenChicago cover_letter template
Chicago
19 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenRio cover_letter template
Rio
28 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenRoma cover_letter template
Roma
5 500 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenBoston cover_letter template
Boston
17 000 brukere valgte denne malen
Bruk denne malenToronto cover_letter template
Toronto
100 000 brukere valgte denne malen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler