1. Blog
 2. CV
 3. Profiltekst, dine mål
Skrevet av Rolf BaxRolf Bax

Profiltekst, dine mål

11 minutter å lese
Profiltekst, dine mål
Lær hvordan du skriver en profiltekst, et faglig sammendrag eller dine karrieremål til CV-en. Vi gir også tips og eksempler på profiltekster, pluss gratis maler.

Hva er en CV-profiltekst?

Det personlige sammendraget eller profilteksten står øverst på CV-en, og uttrykker klart og tydelig hvem du er, hvor du kommer fra og hva som er ditt neste mål.

Hensikten med profilteksten er å få leserne på kroken, for å overtale dem til å lese resten av CV-en. Så hvordan skriver du en profiltekst til CV-en din som både er naturlig og fanger arbeidsgiverens oppmerksomhet?

Denne guiden omfatter:

 • Det grunnleggende oppsettet til en profiltekst Hvordan du skreddersyr profilteksten din for å gi deg et konkurransefortrinn
 • Eksempler på profiltekster du bør (og ikke bør) bruke
 • Praktiske trinn for å komme i gang med profilteksten til CV-en din
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
Relatert artikkel
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre

Det blir stadig vanligere å bruke en profiltekst til CV-en. Denne teksten fungerer som en innledning til CV-en. Det er viktig hvis du skal ha noe håp om å skille deg ut blant dusinvis eller hundrevis av andre CV-er.

Profiltekst-oppsett

Profilteksten er et kort avsnitt som står rett under kontaktinformasjonen din, øverst i CV-en. Den oppsummerer din yrkesmessige erfaring, dine ferdigheter og mål på en selvsikker måte. Tenk på profilteksten som et utvidet slagord om karrieren din. Profilteksten bør inneholde:

 • Mellom 50 og 200 ord i tre til fire setninger
 • Tittel eller stilling, for eksempel “juniorutvikler” eller “engasjert restaurantsjef”
 • En trigger for å fange oppmerksomheten til leseren
 • Myke og harde ferdigheter
 • Imponerende fakta og statistikker
 • Dine kortsiktige og/eller langsiktige mål
 • En jobbspesifikk synsvinkel for stillingen du søker på

Dette kan virke mye å få plass til i 200 ord, men ved å finpusse heispitchen din viser du at du har et godt grep om hvorfor nettopp dine erfaringer, mål og ferdigheter gjør deg til en perfekt match for jobben.

Tilpass profilteksten til stillingsbeskrivelsen

Med stor omhu velger rekrutteringsavdelingen sine ord for stillingsannonsen. Tonen på annonsen kan gi deg nyttig informasjon, samt hvilke ferdigheter de fremhever og eventuelle hint om hva de anser som en drømmeansatt. Et av de viktigste CV-tipsene fra HR-sjefene er å ta med relevante nøkkelord som er spesifikke for selve annonsen, samt den faktiske formuleringen av jobbtittelen.

Hvordan ville denne stillingsbeskrivelsen se ut i tre til fire setninger? Hvilken tone og hvilke nøkkelord og ferdigheter ville sammendraget av stillingsbeskrivelsen ha?

Mens du fremdeles holder deg til fakta om hvem du er og dine erfaringer, bør profilteksten i CV-en din fremheve så mange likheter med stillingsbeskrivelsen som mulig. Når de rekrutteringsansvarlige så leser de første setningene i CV-en din, føler de at du er akkurat den personen de beskrev når de satte opp annonsen.

Profilteksten skriver du sist

I stedet for å få skrivesperre med en gang du prøver å skrive din perfekte profiltekst, hopper du over dette avsnittet og setter i gang med arbeidshistorikken din først. Når du har lagt til din relevante arbeidserfaring, ser du nærmere på hvilke nøkkelord, setninger og ferdigheter du kan bruke for å beskrive dine tidligere stillinger.

Den komplette arbeidshistorikken din og stillingsbeskrivelsen for jobben du ønsker, danner grunnlaget for profilteksten. Ved å skrive profilteksten sist, bør det være lettere å komme i gang nå som du har sørget for riktig inspirasjon.

Eksempler på profiltekster

Før du hiver deg på skrivingen for fullt, kan du la deg inspirere av forskjellige rytmer og oppsett med hjelp av følgende eksempler:

Eksempel. Innovativ sjefssekretær med 10+ års erfaring som assistent til et team bestående av tre direktører i et globalt finansfirma. Koordinasjon av reiser, administrering av større utgiftsrapporter og effektivisering av kommunikasjon og kalendere på tvers av avdelinger. Søker etter en sjefssekretær-rolle hos CVapp.no-teamet for å utvide karrieren min innen kontoradministrasjon, og trives i et miljø som krever uavhengige problemløsningsevner og fokus under korte tidsfrister.

Eksemplet ovenfor sørger for følgende:

 • Oppgir tittelen i første setningen
 • Nevner spesifikasjoner som teamstørrelse og oppgaver
 • Oppsummerer kort hovedansvarene og ferdighetene
 • Fremhever harde ferdigheter — erfaring med å arrangere reiser og administrere utgiftsrapporter — så vel som myke ferdigheter — trives med korte tidsfrister, nøyaktighet og kommunikasjon.
 • De avsluttende ordene i profilteksten samsvarer helt med selskapet og/eller stillingsbeskrivelsen

Her er noen flere eksempler på profiltekster for CV-er:

Eksempel: Erfaren digital markedsføringssjef med fem års erfaring fra ledelse av et globalt firma. Sikret en økning av 500 % for innkommende leads og stimulerte nettsalget fra 100 000 til over 2 millioner i året, i løpet av en treårsperiode. Ønsker å utvide karrieren ved å bruke ferdighetene mine innen markedsføringsteamet i CVapp.no.

Resultatorientert og rett på sak, uten å bruke "jeg". La oss nå se på et mindre godt eksempel:

Eksempel: Jeg har jobbet som digital markedsføringssjef i fem år. I løpet av denne tiden har jeg vært et viktig og hardtarbeidende teammedlem og vist min evne til å jobbe under press for å oppnå selskapsmålene. Jeg ønsker å bruke ferdighetene mine i en ny rolle innen digital markedsføring.

Uspesifikk tekst, nevner ingen resultater. Dessuten brukes "jeg" for mye, med en for passiv tone.

Det neste eksemplet er en profiltekst med fokus på karrieremål. Et karrieremål kan brukes som en måte å fremheve ferdighetene og erfaringene dine, uten den personlige biten. Det er et godt alternativ hvis du fortsatt holder på med utdanningen din, eller nettopp er ferdigutdannet uten mye erfaring i bransjen du søker jobb i. Fordi du ikke har relevant erfaring å snakke om, fremhever du ferdigheter og erfaringer fra andre områder av CV-en din slik at du kan vise at du har det som trengs.

Hold karrieremålet ditt kort — maks to til tre setninger — og følg de samme reglene som for profilteksten.

Eksempel: Innholdsforfatter med tre års erfaring i et stort e-handelsfirma. Leverte innhold som økte merkevarenes tilstedeværelse på sosiale medier til over 700 000 fordelt over tre kanaler og forbedret åpneraten for e-post med 48 %. Ønsker å videreføre karrieren ved å bli medlem av CVapp.no som sjef for SEO-avdelingen.

Ser du hvordan overførbare ferdigheter brukes i teksten? Å kombinere disse med tall gjør dem desto mer imponerende.

Og et mindre godt eksempel:

Eksempel: Jeg er en innholdsforfatter som ønsker å sikre en rolle som sjef for  SEO-avdelingen. Selv om jeg ikke har noen erfaring i dette fagområdet, er jeg dedikert og lærevillig. Min interesse i hvordan søkemotorer fungerer, vil hjelpe meg med å utmerke meg i deres selskap.

Her er det ikke nok til å fange leserens oppmerksomhet, og det fremhever heller ikke overførbare ferdigheter. Uansett hvilken type profiltekst du går for, hvis du har tall å vise til, få dem til å telle.

Skrive profilteksten for CV-en din

Skriv alltid det første utkastet til en profiltekst uten å redigere. Ikke bry deg om lengden eller ordvalg i første omgang. Skryt av deg selv, vær stolt av dine prestasjoner, og legg inn all den mest imponerende statistikken.

En av de beste måtene å skrive en tekst på er å ikke redigere for tidlig, så ikke vær redd for at det blir for mye skryt eller høres egoistisk ut, det er det redigering er til for. Hvis målet er å få tre til fire perfekte setninger, er det mest sannsynlig at det første utkastet ditt vil bestå av nærmere seks til åtte setninger, eller kanskje enda flere.

Finpuss profilteksten og eksperimenter

Når du har snevret inn fokuset ditt, bruk følgende spørsmål for å hjelpe deg med å gjennomgå og redigere profilteksten:

Er min første setning klar og kortfattet? Åpningssetningen bør angi stillingen din og bruke et sterkt, entusiastisk språk for å fange oppmerksomheten til leseren. Den inkluderer ofte mange års erfaring også.

Er tonen direkte og ikke passiv? En sterk følelse av selvtillit fungerer i en profiltekst. I stedet for setninger som begynner med "Jeg tror jeg er ..." eller "Jeg liker ...", vær dristig. Gå rett på sak og ta eierskap til ferdighetene dine.

Inneholder den objektiv informasjon? Prøv å tenke som en arbeidsgiver for å sjekke dette. Hvis du hadde denne rollen, hvilke bokser ville du da trenge å krysse av? Andre og tredje setning inneholder ofte spesifikke ferdigheter, fakta eller tall for å støtte dette.

Virker den naturlig når den leses? Selv med alle disse spesifikasjonene, bør profilteksten fortsatt være lett å forstå og ha en naturlig rytme når den leses høyt. Glem sjargong som fungerer som fyllstoff eller som endrer tonen. Avhengig av selskapet du søker hos, varierer det hvor formell en profiltekst bør være, men den skal alltid gjenspeile den type ansatt eller person du er.

Profiltekst — Oppsummering

Tenk på profilteksten i en CV som de første 2 minuttene av et jobbintervju — enten det er på telefon eller personlig. Den rekrutteringsansvarlige ber deg om å "fortelle litt om deg selv", og du har et lite minutt til å sette tonen for resten av samtalen. Samtidig, bør profilteksten inneholde:

 • En naturlig, men likevel profesjonell tone som gjenspeiler din personlighet
 • De viktigste grunnene til at erfaringene dine gjør deg unik for denne stillingen
 • Hvorfor denne rollen stemmer overens med karriereplanene dine
 • Fakta og data som støtter dine tidligere punkter

Enda et godt eksempel:

Eksempel: Dyktig SEO-tekstforfatter med ti års erfaring innen B2C og B2B, i tre forskjellige bransjer. Allsidig når det gjelder å skrive tekster for sosiale medier, nettsider og detaljerte rapporter, for å formidle ethvert merkes unike tone og budskap. Jeg hentet inn 15 nye kunder på to år og sikret at antall lesere økte med over 200 %. Jeg ønsker å utvide kompetansen min i en markedsførings-stilling både som innholdsforfatter og innen redigering.

Når du mestrer å skrive en perfekt profiltekst, vil denne klare følelsen av hvem du er og hva du ønsker, forberede deg til å pitche deg selv under jobbintervjuer.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV9 minutter å lese
Korrekturlesing
Korrekturlesing
CV7 minutter å lese
Her er topp 10 klisjeene som brukes i CV
Her er topp 10 klisjeene som brukes i CV
CV11 minutter å lese
Funksjonell CV
Funksjonell CV
CV8 minutter å lese
Språk
Språk
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler