1. Blog
  2. CV
  3. En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
Skrevet av Michael Blom (alias)Michael Blom (alias)

En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre

6 minutter å lese
En profiltekst til CV-en: hva man bør gjøre og ikke gjøre
Det blir stadig vanligere å bruke en profiltekst til CV-en. Denne teksten fungerer som en innledning til CV-en. Det er viktig hvis du skal ha noe håp om å skille deg ut blant dusinvis eller hundrevis av andre CV-er.

Det blir stadig vanligere å bruke en profiltekst til CV-en. Denne teksten fungerer som en innledning til CV-en. Den er med andre ord en kort tekst hvor du presenterer deg for leseren. Ved å tilføye en profiltekst, kan du gjøre CV-en litt mer personlig. Det er viktig hvis du skal ha noe håp om å skille deg ut blant dusinvis eller hundrevis av andre CV-er. Du er absolutt ikke forpliktet til å bruke en profiltekst i CV-en din. Tross alt forventer ikke rekrutterere at du innleder CV-mal din med en profiltekst. Siden det bare er en kort tekst, er den ikke forstyrrende og fungerer i mange tilfeller til og med som et kjærkomment tillegg til det som ellers er et tørt og upersonlig dokument. Du har sikkert forstått hva vi mener om profiltekster: ta den med. I denne artikkelen forklarer vi hvordan en profiltekst bør se ut og hvor du kan sette den på CV-en din. Les videre!

Du har kanskje laget en profiltekst før

Før vi ber deg skrive en fra bunnen av, kan det være en god idé å sjekke om du allerede har en profiltekst. Du vet kanskje ikke engang at du har det. Hvis du noen gang har opprettet en konto på LinkedIn, har du muligens allerede skrevet en profiltekst. Logg inn på kontoen din og ta en titt. Vanligvis finner du profilteksten under overskriften Sammendrag. Denne teksten kan være en fin innledning til CV-en med all din yrkeserfaring og utdanning.

Eksempler på profiltekster

Hvis du ikke bruker LinkedIn eller aldri har skrevet en profiltekst til kontoen din, lurer du kanskje på hvordan en slik tekst bør se ut. Vi begynner fra bunnen av. Siden alle personer er unike, må profilteksten også være unik. Du må derfor motstå fristelsen til å kopiere (for mye) av en annen persons profiltekst. Her er to eksempler på profiltekster for å vise deg noen muligheter. Den første profilteksten er for en kundeservice-medarbeider; den andre for en nettredaktør.

Erfaren, lojal og serviceorientert er passende ord som beskriver meg. Som lagspiller ivaretar jeg kundens interesser, men også interessene til mine kolleger og overordnede. Min tilknytning til IT gjør at jeg raskt kan tilpasse meg nye systemer.

Jeg er svært opptatt av å skrive. Siden jeg er mest kreativ om morgenen, står jeg opp tidlig og sørger for å fullføre dagens viktigste oppgaver før kl. 12. Kundene setter pris på min respekt for tidsfrister og min proaktive holdning. Med tekstene mine genererer nettsteder mer trafikk og nettbutikker økte inntekter.

Eksempler på klisjeer som får rekrutterere til å sukke.
Eksempler på klisjeer som får rekrutterere til å sukke.

Lengde, tone og innhold

Som du kan se, inneholder profilteksten omtrent fire linjer med tekst. Det er ingen krise hvis profilteksten din har en lengde på tre eller fem linjer, men forsøk å holde deg innenfor disse grensene. Profilteksten skal kort sagt gi CV-en et personlig preg, men hvis du utelater den helt bør ikke det gjøre noen forskjell. Tross alt tar du med praktisk talt den samme informasjonen i søknaden din, der du forklarer hva som gjør deg til den ideelle kandidaten for den aktuelle stillingen. Skriv profilteksten i første person. Det er greit å bruke en litt mer uformell tone for å kompensere for den formelle stilen i selve CV-en din. De nevnte eksemplene gir deg en god idé om tonen du kan bruke.

Vanlige feil i profiltekster

Når du skriver din profiltekst, må du vokte deg for plattheter. Dette er klisjéuttrykk som brukes så ofte at de har blitt meningsløse. Det kan være ord som "administrativ tusenkunstner" eller "firmaets krumtapp" og "klar for nye utfordringer". Prøv å være original når du velger ord, og be en venn eller et familiemedlem om å ta en kritisk titt på profilteksten din når du er ferdig.

Plassering av profilteksten

Arbeidsgivere foretrekker fremdeles å se kandidatens personlige detaljer øverst i CV-ene som havner på skrivebordet deres. Dette gjør det mulig å søke raskt gjennom CV-ene som allerede er lagt i "ja"-bunken. Du ønsker ikke at din (relativt moderne) profiltekst skal komme i veien for denne tradisjonen. Det beste stedet å plassere profilteksten er derfor etter de personlige detaljene og før avsnittene med arbeidshistorikken og utdanningen din.

Husk at lengden på CV-en er viktig. Hvis du allerede har vært veldig selektiv og ikke kan utelate mer informasjon, og hvis tilføyelse av profilteksten betyr CV-en utvides til en ny side, kan du vurdere å ikke ta med profilteksten din for stillingen det gjelder. Dette sikrer at du overholder den uskrevne regelen om at en CV ikke skal bestå av mer enn to sider. 

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

 

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere19 minutter å lese
Søke jobb når du er over 50, hvordan unngå aldersdiskriminering
Søke jobb når du er over 50, hvordan unngå aldersdiskriminering
CV11 minutter å lese
Hvordan lage en sterk CV
Hvordan lage en sterk CV
Karriere19 minutter å lese
Analyse av AI-revolusjonen: De faktiske vinnerne og taperne i arbeidsmarkedet
Analyse av AI-revolusjonen: De faktiske vinnerne og taperne i arbeidsmarkedet
Forsidebrev14 minutter å lese
Hvordan sette opp et følgebrev i 2024: Eksempler og tips
Hvordan sette opp et følgebrev i 2024: Eksempler og tips
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler