1. Blog
  2. Karriere
  3. De beste byene i Europa for nyutdannede
Skrevet av Anna MuckermanAnna Muckerman

De beste byene i Europa for nyutdannede

16 minutter å lese
 De beste byene i Europa for nyutdannede
Hvis du nettopp er ferdig med universitet og er på utkikk etter en ny start på et nytt sted, er dette 15 europeiske byer som er ideelle for nyutdannede som skal begynne på sin karriere.

Høstsemesteret nærmer seg, og noen skal tilbake til skolen, mens mange flere er opptatt av hva de skal fortsette med. De nyutdannede fra 2019 kan lade opp i løpet av sommerferien, og 2020-kullet ser fram mot et nytt liv i en annen by etter fullført studieinnsats.

Som nyutdannet må du vite hvor jobbene er. Det er mulig at du vil følge med på en spesiell sportsgren, kunstform eller del av samfunnslivet. Og la oss innse det, du er lei av studentboliger - og det er viktig å finne en by hvor du kan bo og har råd til å spise og gå ut som en voksen!

For å hjelpe nyutdannede, har CVapp.no laget en ny interaktiv guide over de beste europeiske byene å bo i for nyutdannede. Ved å bruke data fra EU-kommisjonens Eurostat program og Numbeo, har vi analysert husleienivåer, levekostnader, økonomi, lokale universitetsmiljøer, idretts- og treningsfasiliteter og lokal kultur.

Du blir kanskje overrasket over noen av stedene vi identifiserte som populære. Det gunstige prisnivået i lovende byer som Glasgow, München og Sofia gjør dem veldig konkurransedyktige i forhold til populære byer som Berlin, Barcelona og Praha. Hvor ser du deg selv starte den nye fasen i livet ditt? 

Hvilken europeisk by passer best for nyutdannede?

Ikke for dyr og med en rekke aktiviteter: Glasgow i Storbritannia har topplasseringen på vår liste over byer for nyutdannede.

På grunn av byens idretts- og treningsfasiliteter er Glasgows innbyggere lykkeligere enn noen andre i vår analyse. I en undersøkelse fortalte 39 % av de spurte at de var "svært fornøyd" med fasilitetene i Glasgow. Byen kommer også på annenplass for lokal tilfredshet med kunstlivet, takket være steder som Royal Concert Hall, Centre for Contemporary Arts, og det legendariske konsertstedet King Tut’s Wah Hut.

Kopier til utklippstavlen

Vår undersøkelse bekreftes av antallet studenter som blir værende i byen. Hele 67 % av Glasgows nyutdannede blir for å ta seg jobb i byen, ifølge den uavhengige forskningsorganisasjonen Centre for Cities. Det er nesten det høyeste tallet for alle britiske byer. 

Med lav arbeidsledighet, en gjennomsnittlig månedslønn på € 1950 og en ett-roms leilighet som koster i underkant av € 700 i måneden, er Glasgow et flott sted å starte karrieren mens blekket fortsatt tørker på vitnemålet ditt.

Hvilken type europeisk by er best for nyutdannede?

Mange av de beste destinasjonene for nyutdannede er Europas hovedsteder og de nest største byene. De fleste ligger i Vest-Europa, men Øst-Europa byr på noen spennende alternativer takket være de lave levekostnadene og en moderat til god BNP-vekst. Praha, Sofia, Zagreb og Kraków er alle blant topp 15. 

London, Paris og Roma kan være flotte turistdestinasjoner takket være deres atmosfære og kulturliv, men de kommer langt ned på listen på grunn av høye husleier og levekostnader. Frankrike og Italia har faktisk ingen byer på listen vår. Tyskland har tre byer blant de 15 øverst på listen, flest av alle landene, takket være god økonomi, gode kulturtilbud og vektlegging av en sunn livsstil.

Topp 15 studenterbyer i Europa
Topp 15 studenterbyer i Europa

Hvor er de billigste boligene for nyutdannede i Europa?

En ett-roms leilighet i Sofia koster gjennomsnittlig bare € 364,56 (ca. NOK 4300) i måneden. Bulgarias hovedstad og største by har 1,2 millioner innbyggere og de nest laveste levekostnadene i vår analyse. Selv om Sofias sports- og kulturfasiliteter ikke scorer høyt (bare 8 % av innbyggerne er "veldig fornøyd" med byens treningsfasiliteter), er det både fjell og skoger for fotturer ikke langt fra byen.

Hvilke europeiske byer har de laveste levekostnadene?

Bucuresti har de laveste gjennomsnittlige kostnadene for klær, dagligvarer, restauranter, sports- og fritidsaktiviteter, transport og offentlige tilbud: Bare € 439,13 (ca. NOK 5200) i måneden pr. person. Byen har også nest lavest husleie i vår studie, € 395,18 (ca. NOK 4600) for en ettroms leilighet. Populære bydeler er Gamlebyen i sentrum, Cotroceni på vestsiden, og Universitat i nærheten av Bucuresti universitet – et blomstrende område for unge mennesker og natteliv.

Hvor i Europa har nyutdannede de beste mulighetene for å finne en god jobb?

München er et flott sted å jobbe, og er kjent som et senter for ingeniørarbeid, økonomi og forlagsbransjen. Denne historiske byen har en av Europas sterkeste økonomier på en rekke områder. Arbeidsledigheten er 3,5 %, nest lavest av alle byene i vår analyse. BNP stiger i en sunn takt. Og den gjennomsnittlige månedslønnen er € 2.645,98 (ca. NOK 30.000) – den høyeste lønnen i vår studie. 

München har hurtig vekst i innovasjonspregede bransjer. Sysselsettingen innen arkitektur og ingeniørfag økte med 41,5 % fra 2012 til 2017, og sysselsettingen innen informasjon og kommunikasjon økte med 33,6 %, ifølge Münchens kontor for arbeid og økonomisk utvikling.

Hvor i Europa kan unge fagfolk finne nye venner?

Nyutdannede har en tendens til å ha et raskt økende sosialt liv. I Madrid er det størst sannsynlighet for at du møter og jobber sammen med høyskole- eller universitetsutdannede i alderen 25-64, ifølge vår analyse. Mange vil være uteksaminert fra et av Madrids høyt rangerte universiteter, for eksempel Autonomous Universitet, Complutense Universitet eller Charles III Universitet. De kan vise deg hvor det går an å more seg i byen!

Hva er de beste europeiske byene hvis du vil holde deg i form?

Populariteten til Glasgows idrettsbaner og innendørs idrettshaller er bare en del av historien. Andre muligheter til fysisk aktivitet er byens åtte utendørs treningssentre og de gratisukentlige løpene på 5 km gjennom byen. Den som vil oppleve mer ekstreme sporter i Glasgow kan bruke Cathkin Braes terrengsykkelstier, Glasgow Wake Park for wakeboarding, og Snow Factor - et innendørs skisenter som er åpent hele året og har den lengste innendørs bakken med ekte snø i Storbritannia.

Hvilke europeiske byer tilbyr nyutdannede mest moro?

Fire av fem spurte sa at de var "svært fornøyd" med kulturtilbudet i Wien. Byens konsertsaler, teatre, museer og biblioteker gjør den til den mest populære byen for kultur i vår analyse. Noen kultursentre er Wien statsopera, Den spanske rideskole med en utstilling om dressur, og Prater fornøyelsespark. Men det er også mye fint man kan oppleve gratis. Schönbrunn slottshager og bondemarkedene Naschmarkt og Brunnenmarkt har gratis adgang og Wiens konsertkafeer har ofte gratis pianokonserter.

Wien har også mye historie å by på. Byen var senteret for Det østerriksk-ungarske riket inntil dets sammenbrudd under Første verdenskrig, og har en rekke palasser, torg og bygninger i barokk arkitektonisk stil. 

Som for alle viktige avgjørelser i livet, innebærer valg av hvor man skal bo etter endt utdanning en rekke valg. Rimelige byer som Sofia og Bucuresti kan passe perfekt for mer kostnadsbevisste nyutdannede, men passer kanskje ikke for de som leter etter en by med flere kulturelle attraksjoner. London og Paris kan ha den ekte "storby-stemningen", men levekostnadene kan være en utfordring mens du fremdeles etablerer deg som profesjonell.

Å finne riktig by og riktig jobb etter utdanningen kan ha langsiktig innflytelse på karrieren. I henhold til en studie utført av Strada Institute for the Future of Work, viser det seg at hvis den første jobben din etter endt utdanning ikke krever at du har en grad, har du fem ganger større sannsynlighet for å være "arbeidsledig" fem år senere enn de nyutdannede som umiddelbart benytter seg av kvalifikasjonen. Du vil tjene gjennomsnittlig 27 % mindre enn de som jobber på høyere nivå, og mønsteret vil fortsette i ti år.

Avgangseksamen er en spennende tid som er fylt med muligheter og eventyr. Selv om du aldri helt vet hvor du vil finne din sosiale og profesjonelle "lykke", lønner det seg å vurdere alternativene nøye før du etablerer deg i en ny by. Den gode nyheten er at det finnes mange alternativer i Europa - og det er rikelig med variasjon, slik at det alltid er et sted som passer til dine behov.

Metode

For å finne de beste europeiske byene for nyutdannede, har CVapp.no laget en vektet indeks over 32 europeiske byer basert på seks kategorier: Husleie, levekostnader, økonomi, andre nyutdannede, sport og fitness, og underholdning og kultur. 

Komponenten leie består av gjennomsnittsprisen på en ett-roms leilighet pr. 2. juli 2019 fra by- og landdatabasen Numbeo og er inkludert i indeksen med 20 % vektandel. 

Komponenten levekostnader består av de gjennomsnittlige kostnadene for klær og sko, dagligvarer, restauranter, sports- og fritidsaktiviteter, transport og offentlige tilbud for en enkelt person i løpet av en måned pr. 2. juli 2019 fra Numbeo og er inkludert i indeksen med 15 % vektandel.

Komponenten økonomi består samlet av ledigheten i 2017 for regioner og byer fra EU-kommisjonens Eurostat-program vektet til 10%, endringen i BNP fra 2015 til 2016 for NUTS 3-regioner fra Eurostat vektet til 10%, og den gjennomsnittlige månedlige nettolønnen etter skatt pr. 2. juli 2019 fra Numbeo vektet til 15%. 

Den andre komponenten for nyutdannede består av et estimat på andelen personer mellom 25 og 64 år med utdanningsnivå klassifisert som 5, 6, 7 eller 8 - høgskolekandidat, bachelorgrad, mastergrad eller doktorgrad - på International Standard Classification of Education (ISCED) fra Eurostat og er inkludert i indeksen med 10 % vektandel. Anslaget er basert på antall voksne i alderen 25 til 64 år med ISCED nivå 5, 6, 7 eller 8 som andel av befolkningen i alderen 20 til 64 år i en by. Selve estimatet er basert på den aldersrelaterte andelen og det totale innbyggerantallet fra Eurostat. Data for hver by er for den siste tilgjengelige perioden.

Komponenten idrett og fitness består av andelen av de spurte som sa de var "svært fornøyd" med idrettsanlegg, slik som idrettsbaner og innendørs idrettshaller, i hjembyen i EU-kommisjonens undersøkelse om Livskvalitet i europeiske byer fra 2015 og har et vekttall på 10 % i oversikten. 

Komponenten underholdning og kultur består av andelen av de spurte som sa de var "svært fornøyd" med kulturtilbudet, slik som konsertsaler, teatre, museer og biblioteker i hjembyen i EU-kommisjonens undersøkelse om Livskvalitet i europeiske byer fra 2015 og har et vekttall på 10 % i oversikten. 

Den endelige rangeringen er basert på summen av alle vektede faktorer. Manglende verdier ble behandlet som null. Byene som ble vurdert i analysen er Paris, Frankrike; London, Storbritannia; Berlin, Tyskland; Madrid, Spania; Roma, Italia; Bucuresti, Romania; Hamburg, Tyskland; Wien, Østerrike; Budapest, Ungarn; Warszawa, Polen; Barcelona, Spania; München, Tyskland; Milano, Italia; Praha, Tsjekkia; Sofia, Bulgaria; Brussel, Belgia; Birmingham, Storbritannia; Köln, Tyskland; Lyon, Frankrike; Napoli, Italia; Amsterdam, Nederland; Stockholm, Sverige; Lille, Frankrike; Torino, Italia; Zagreb, Kroatia; Valencia, Spania; Leeds, Storbritannia; Kraków, Polen; Frankfurt, Tyskland; Glasgow, Storbritannia; Toulouse, Frankrike, og Manchester, Storbritannia.

For den fullstendige undersøkelsen som denne rangeringen baseres på, inkludert kilder for hver by, kan du besøke http://bit.ly/GraduatesAbroad

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV18 minutter å lese
Myke ferdigheter for CV-en
Myke ferdigheter for CV-en
10 minutter å lese
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
Forsidebrev24 minutter å lese
Hvordan skrive et følgebrev
Hvordan skrive et følgebrev
Karriere12 minutter å lese
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler