1. Blog
 2. CV
 3. Språk
Skrevet av Rolf BaxRolf Bax

Språk

8 minutter å lese
Språk
Detaljert beskrivelse om hvor, hvordan og om du i det hele tatt bør føre opp språkkunnskapene dine på en CV.

Hvis du r blant de mer enn 50 % av verdens befolkning som snakker mer enn ett språk, har du kanskje lurt på hvordan du fører opp språkkunnskapene dine på en CV.

Denne guiden omfatter:

 • Hvorvidt du bør ta med språkkunnskapene dine på en CV eller ikke
 • Hva du bør vite og hvordan du fører opp språkkunnskapene dine på en CV
 • Eksempler som viser forskjellige måter du kan føre opp språkkunnskapene dine på en CV

Bør du føre opp språkkunnskapene dine på CV-en?

Det korte svaret avhenger av to ting: Ferdighetsnivået ditt og hvordan språket forholder seg til stillingen.

Sørg for at du har plass til språkkunnskapene dine når de kreves for stillingen, eller bruk en sidekolonne eller ferdighetsavsnittet når de støtter ditt fagkunnskap. Arbeidsgivere liker å vite om du har arbeidskapasitet i andre språk, og det kan være en stor bonus i søknaden din, selv om det ikke er påkrevd.

Det er økende etterspørsel etter tospråklige ansatte på arbeidsmarkedet, fra kundebehandlere til direktører. Hvis språkkunnskapene dine spenner fra (middels) avansert til morsmål, bør de få en plass på CV-en din. Enten du søker på en jobb som barista eller senior markedsføringssjef, kunnskap om et annet språk kan hjelpe deg i kommunikasjonen med kunder, leverandører og utenlandske kontorer.

Skreddersy CV-en din til stillingen og fremhev språkkunnskapene dine, avhengig av hvor stor rolle språk har i stillingen du søker på og hvorvidt der nevnes i stillingsannonsen.

Gradering av nivået på språkkunnskaper

Selv om du over tid kan bevise at du har myke ferdigheter som gode kommunikasjons- og organisasjonsevner, må du ikke utelate franskkunnskapene dine. Før du finner en plass for språkkunnskapene dine på CV-en, bør du ærlig vurdere hvor flink du er i de forskjellige språkene.

Språkkunnskaper graderes vanligvis i forskjellige nivåer fra 0 til 5.

0 – Ingen ferdigheter. Du har aldri studert språket og har ingen kunnskaper om det.

1 – Grunnleggende. Du klarer deg i en enkel samtale, for eksempel når du hilser på noen, ber om veibeskrivelser, og lignende. Med dette nivået føler du deg trygg nok til å dra på ferie til utlandet.

2 – Gode kunnskaper. Personlige samtaler kommer litt mer naturlig, men ordforrådet ditt er sannsynligvis ikke stort nok til faglige eller kompliserte emner.

3 – Avansert. Du er trygg nok til å snakke med kunder på telefonen eller holde presentasjoner på det språket. Det kommer tydelig frem at språket ikke er morsmålet ditt, og du trenger hjelp med visse uttrykk.

4 – Flytende. På dette nivået kan du enkelt hoppe mellom faglige og personlige emner. Du trenger ikke lenger hjelp til å oversette komplekse ideer eller vilkår, og ledelsen kan stole på at du klarer deg fint alene i samtaler med kunder.

5 – Morsmål. Språket er en så stor del av hverdagen din at du knapt har aksent og kan hjelpe andre med oversettelser. Dette nivået er typisk for de som er vokst opp med språket eller har snakket det regelmessig i en stor del av livet.

Selv om nivå 1 og 2 er et skritt i riktig retning, er i disse tilfellene språkkunnskapene dine  sannsynligvis ikke nok for å brukes i jobbsammenheng, og da fortjener de ikke plass på CV-en din. Hvis spørsmålet skulle komme opp i jobbintervjuet, er det fint om du antyder at du gjerne lærer videre og ønsker å forbedre språkkunnskapene dine.

Alt tatt i betraktning, bør du bare føre opp språkkunnskapene dine om du hører inn under nivå 3 til 5.

Hvordan du fører opp språkkunnskapene dine på en CV

1. I en sidekolonne. Informasjon i en sidekolonne fanger øyet, og får leseren til å føle at den er plassert akkurat der på CV-en av en spesiell grunn. Hvis stillingen spesifikt krever gode språkkunnskaper — og du oppfyller det nevnte ferdighetsnivået — bør du vurdere å føre dem opp i en sidekolonne.

I flere av våre CV-maler kan du føre opp ferdighetene og språkkunnskapene dine samt ferdighetsnivået ved bruk av ikoner eller linjer. Enten velger du å lage en fullstendig liste over språkkunnskapene dine — hvis du snakker flere språk — eller du slår dem sammen med ferdighetene  dine i en sidekolonne.

I dette tilfellet kan det se ut slik:

 • Engelsk ★★★★★
 • Fransk ★★★★☆
 • Tysk ★★★☆☆

2. I arbeidshistorikken. Når du beskriver ferdigheter og ansvar under hver av stillingene dine, inkluderer du et punkt om språkkunnskapene du fikk bruk for i stillingen. Som alltid bør du være ærlig — hvis du fører opp en tidligere arbeidsgiver som referanse, kan det være at språkkunnskapene dine kommer opp i referansesjekken.

Hvis gode språkkunnskaper er en stor del av jobbkravene, bør du plassere dem i øvre del av punktlisten. Rekrutteringsansvarlige kan se etter spesifikke nøkkelord når de først skumleser CV-en din, og å ta med disse viser at du forstår hvilket ferdighetsnivå i språkkunnskaper de er ute etter.

For eksempel:

Produktsjef, Super Solutions januar 2014 - januar 2018

 • Behandlet online og personlig korrespondanse med klienter i Frankrike, og fungerte som kontaktperson for franske oversettelser og forhandlinger.

3. I utdanningsavsnittet. Hvis undervisning i ett eller flere fremmedspråk var en stor del av den formelle utdanningen din, bør du også nevne dette i utdanningsavsnittet. Slik får du også utvidet CV-en din, hvis du er nylig uteksaminert og ønsker å inkludere ekstra informasjon som fremhever ferdighetene dine. I dette tilfellet kan du vurdere å inkludere utmerkelser fra språkinstitutter, klubber og foreninger, eller utenlandsreiser og praksisplasser der du fikk god bruk for språkkunnskapene dine.

I CV-maler med sterkt fokus på utdanning kan du legge til detaljer om språkundervisningen din under navnet på utdannelsen, hvis det kan være nyttig for rekrutteringsansvarlige å vite.

For eksempel:

Universitetet du har gått på

Bachelor i økonomi

 • Årsstudium i spansk og internasjonalt samarbeid
 • Spanish Society, president
 • Studerte et semester som utvekslingsstudent i Argentina

4. Angi tydelig ferdighetsnivået. Uansett hvor du fører opp språkkunnskapene dine, bør du ta med et ikon eller notat som angir ditt aktuelle ferdighetsnivå i språkene. Selv om du kanskje var en mester i spansk på videregående, kan arbeidsgiveren ikke vite hva som er nivået ditt nå for tiden. Dette beviser også at du forstår det nødvendige ferdighetsnivået som trengs for jobben.

Du kan ordlegge deg slik:

"Avanserte språkkunnskaper i tysk med ti års erfaring fra samarbeid med tyskspråklige klienter og leverandører."

5. I ferdighetsavsnittet eller dine personlige detaljer. Som nevnt over, kan du også føre opp språkopplæring og -erfaring i ferdighetsavsnittet eller de personlige detaljene dine i nederste del av CV-en. Dette er best når språkkunnskap ikke er påkrevd i stillingen, men likevel kan gi deg en fordel i forhold til andre søkere. I ferdighetsavsnittet gir du en detaljert oversikt over nivået  til språkkunnskapene dine, ved å nevne aktiviteter og lignende.

For eksempel:

"Spansk som morsmål, med fire års erfaring som frivillig hos en lokal organisasjon for asylsøkere

Språkkunnskaper på CV-en som et karriereverktøy

Husk at trikset for en profesjonell oppføring av språkkunnskapene dine inkluderer:

Nå som det stadig blir lettere å komme i kontakt med hverandre over hele verden, blir kommunikasjon stadig viktigere. Hvis du ligger foran resten og snakker minst ett eller to fremmedspråk flytende, som er relevante for stillingen, er dette et konkurransefortrinn som du bør utnytte maksimalt ved å føre opp språkkunnskapene dine på CV-en så effektivt som mulig.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV10 minutter å lese
Karrieremål
Karrieremål
Forsidebrev23 minutter å lese
Hvordan skrive et følgebrev
Hvordan skrive et følgebrev
Karriere13 minutter å lese
Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
CV10 minutter å lese
Hvordan liste opp priser og utmerkelser i en CV (med eksempler)
Hvordan liste opp priser og utmerkelser i en CV (med eksempler)
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler