1. Blog
 2. Karriere
 3. Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
Skrevet av Nini van SchalkwijkNini van Schalkwijk

Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret

13 minutter å lese
Sjekk om du står du riktig registrert i Helsepersonellregisteret
Illustrering ved:Anya Mihailova
Søker du jobb innen helse- og omsorgstjenesten eller dyrehelse, trenger du de riktige faglige kunnskapene, ferdighetene og personlige egenskapene som kreves for yrket og bransjen. En autorisasjon eller lisens sikrer at du har det som trengs for å utføre yrket ditt. Helsepersonellregisteret er et register over alt (dyre)helsepersonell med autorisasjon eller lisens etter henholdsvis helsepersonelloven eller dyrehelsepersonelloven. Så sørg for at du er riktig registrert!

I dette blogginnlegget kan du lese hva Helsepersonellregisteret innebærer og hvordan du sjekker om du er riktig registrert.

Innholdsfortegnelse:

 • Hva er Helsepersonellregisteret?
 • Hvem tildeler autorisasjon og lisens, og hva innebærer det?
 • Hvem skal registrere seg i Helsepersonellregisteret?
 • Hvordan sjekker du om du står (riktig) registrert?
 • Hvordan søker du om autorisasjon eller lisens?

Hva er Helsepersonellregisteret?

Når du søker jobb innen den norske helse- og omsorgstjenesten eller dyrehelse, trenger du autorisasjon eller lisens for å kunne utføre yrket ditt. Denne profesjonsgodkjenningen innebærer at du har de nødvendige faglige kunnskapene og ferdighetene, samt de personlige egenskapene som kreves for å utføre yrket ditt. Disse opplysningene samles sentralt i det norske helsepersonellregisteret.

Helsepersonellregisteret (HPR) er Norges helsemyndighetenes register over alt helsepersonell med autorisasjon eller lisens etter helsepersonelloven, og dyrehelsepersonell med autorisasjon eller lisens etter dyrehelsepersonelloven. Ved søk gis opplysning om gjeldende autorisasjon, lisens og forskrivningsrett, og eventuelt begrensning i disse, samt eventuelt spesialitet for leger, tannleger og optikere. På nettsidene til Helsedirektoratet kan du lese om statistikker om autorisert helsepersonell. For eksempel hvor mange autorisasjoner ble registrert i fjor, hvor mange har registrert seg som sykepleier, optiker eller tannlege, og så videre.

Ikke synlig i registeret er tidligere og utgåtte godkjenninger, som for eksempel utløpte lisenser. Det samme gjelder ved vedtak fra Statens helsetilsyn. Hvis en autorisasjon har vært trukket tilbake for en periode, vil HPR bare vise den siste datoen godkjenningen ble gitt tilbake.

HPR er ikke det samme som det nasjonale registeret for reservepersonell, kalt nasjonalt helsepersonell som Helsedirektoratet opprettet under covid-19 pandemien. Dette reservepersonellregisteret var ment for studenter som tar helseutdanning og tidligere helsearbeidere som nå er pensjonister eller jobber i andre bransjer, og som er tilgjengelig ved akutte koronarelaterte behov for helsepersonell.

Hvem tildeler autorisasjon og lisens, og hva innebærer det?

Med profesjonsgodkjenning menes offentlig godkjenning for å kunne benytte en bestemt yrkestittel. Ordningen innebærer at du etter endt utdanning må søke om tillatelse til å utøve yrket ditt. Autorisasjonen viser at du har den faglige og formelle kompetansen som tittelen tilsier. I Norge er det Helsedirektoratet som behandler søknader om autorisasjon og lisens fra helse- og omsorgspersonell. Hvis du som hjelpepleier eller omsorgsarbeider ønsker å konvertere din autorisasjon til helsefagarbeider, må du også søke om dette hos Helsedirektoratet. Du kan lese mer om autorisasjon, utdanning og godkjenning på Helsedirektoratets nettsider.

Hvis du er veterinær, fiskehelsebiolog eller dyrepleier må du henvende deg til Mattilsynet. Mattilsynet er Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler.

Hovedformålet med autorisasjonsordninger er å ivareta pasientenes sikkerhet og bidra til kvalitet på helsetjenesten på en slik måte at befolkningen har tillit til helsevesenet. Alt helsepersonell har et personlig ansvar for å holde seg faglig oppdatert, og til å avstå fra å gi helsehjelp på områder som en ikke behersker eller ikke er kompetent til. I slike tilfeller må man henvise til annet helsepersonell som har den nødvendige kompetansen.

Hvis du vil vite mer om regelverket for helsepersonell, henviser vi til helsepersonelloven og spesielt til kapittel 4 (Særskilte regler i tilknytning til autorisasjon). For dyrehelsepersonell er det dyrehelsepersonelloven som gjelder. I kapittel 2 kan du lese mer om autorisasjon, lisens og andre godkjenninger.

Hvem skal registrere seg i Helsepersonellregisteret?

Etter fullført utdanning skal følgende kategorier helsepersonell og dyrehelsepersonell registrere seg i HPR. I alfabetisk rekkefølge:

Ambulansearbeider Hjelpepleier Radiograf
Apotektekniker Jordmor Reseptfarmasøyt
Audiograf Kiropraktor Sykepleier
Bioingeniør Klinisk ernæringsfysiolog Tannhelsesekretær
Dyrepleier Lege Tannlege
Ergoterapeut Optiker Tannpleier
Fiskehelsebiolog Ortopediingeniør Tanntekniker
Fotterapeut Ortoptist Vernepleier
Fysioterapeut Perfusjonist Veterinær
Helsefagarbeider Provisorfarmasøyt  
Helsesekretær Psykolog  

Obs! Hvis du har utdannet deg som «omsorgspleier» eller «hjelpepleier», regnes du nå som «helsefagarbeider».

Hvordan sjekker du om du er registrert?

 • Gå inn på Helsepersonellregisteret på Helsedirektoratet.
 • Det er mulig å søke frem helsepersonell ved å enten skrive inn HPR-nummeret ditt, eller fødselsdato (dd.mm.åå) og etternavn (i så fall må begge feltene fylles ut).
 • Er du registrert vil navn og autorisasjon vises på skjermen (f.eks. Ola Normann, Tannlege 22.7.1992 – 28.12.2044). Du trenger da ikke å følge opp saken videre.
Kilde: Helsepersonellregisteret

Hva om du ikke er registrert (riktig) i HPR?

Helse- og omsorgspersonell, og dyrehelsepersonell oppfordres til å aktivt sørge for oppdatering av deres opplysninger i HPR. Denne informasjonen utgjør nemlig grunnlaget for all e-Helse og det er derfor helt avgjørende at opplysningene i HPR er korrekte. Mangler og feil medfører uheldige konsekvenser for bruk av e-resept, kjernejournal, statiske formål og lignende.

HPR er koblet opp mot Folkeregisteret. Omgjøring fra D-nummer (midlertidig norsk ID) til fødselsnummer og navneendringer vil dermed skje automatisk i de fleste tilfellene. En betydelig del av de registrerte imidlertid oppført uten fullt fødselsnummer eller ID-nummer. Opplysningene om disse personene vil i så fall ikke oppdateres automatisk fra Folkeregisteret, men må oppdateres via Altinn. Det gjøres slik:

 • Søk opp deg selv i Helsepersonellregisteret (HPR).
 • Hvis det ikke vises noen rød tekst på skjermen er alt i orden.
 • Hvis du derimot ser rød skrift med teksten «Mangler norsk identifikator i register (fødselsnummer)», må du følge lenken til Altinn med teksten «Registrer fødselsnummer i Altinn».

Dersom det har skjedd flere endringer i tillegg til fødselsnummer eller D-nummer, kan du ikke oppdatere oppføringen via Altinn. Du må da sende en e-post og dokumentasjon på endringene og be om manuell oppdatering. Behandlingstiden kan ta inntil en uke.

Hvis du ikke står registrert i det hele tatt, men du har papirer på at du er offentlig godkjent eller autorisert helsepersonell, må du gjøre følgende:

 • Skann eller ta bilde av godkjenningsdokumentet ditt (utstedt av enten fylkeslegekontoret, Helsetilsynet eller Helsedirektoratet), eller av vitnemålet ditt fra utdanningen din.
 • Send inn søknad med alle papirer via Altin.no. Under godkjenningstype velger du alternativet «Gjenopprett autorisasjon i HPR».
 • Siden du mangler i registeret på grunn av en feil, skal du ikke betale gebyr.
 • Etter noen uker vil du finne autorisasjonen din i registeret.

Det kan hende at du aldri har sendt inn eksamenspapirer før. I så fall må du søke om autorisasjon for yrket ditt hos Helsedirektoratet. Hvordan du gjør det, og hvilke papirer du må sende inn kan du lese på autorisasjons- og lisenssidene til Helsedirektoratet.

Hvordan søker du om autorisasjon eller lisens?

Du kan søke om autorisasjon, lisens og spesialistutdanning for helse- og omsorgspersonell her. Ved hjelp av noen enkle spørsmål får du informasjonen du trenger for å søke.

 • hvilke dokumenter som kreves
 • hvordan du søker
 • gebyr
 • saksbehandlingstid

Hvis du har spørsmål om autorisasjon for helsepersonell, kan du ta kontakt med Helsedirektoratet.

Når du skal søke om autorisasjon eller lisens som veterinær, fiskehelsebiolog eller dyrepleier, kan du bruke dette søknadsskjemaet om autorisasjon for dyrehelsepersonell fra Mattilsynet. Hvilke vedlegg du trenger å sende med, samt annen informasjon finner du også på nettsidene til Mattilsynet.

Har du det som trengs for jobben?

Hva mer trenger du for å jobbe innen (dyre)helsepersonell enn autorisasjon fra Helsedirektoratet eller Mattilsynet og at du er registrert i Helsepersonellregisteret? Det er viktig at du sjekker stillingsannonsen nøye for krav og ønsker om kunnskap, ferdigheter, erfaring, egenskaper og lignende. Hvorfor det er viktig kan du lese i vårt blogginnlegg om hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut.

Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
Relatert artikkel
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut

En skreddersydd CV kan bety forskjellen mellom å finne frem dressen eller drakten for jobbintervjuet, eller å aldri bli ringt. Her kan du lese hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Jobbintervju28 minutter å lese
Komplett intervjuguide
Komplett intervjuguide
CV11 minutter å lese
Profiltekst, dine mål
Profiltekst, dine mål
Forsidebrev24 minutter å lese
Hvordan skrive et følgebrev
Hvordan skrive et følgebrev
Karriere12 minutter å lese
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler