1. Blog
  2. CV
  3. Hvordan lage en engelsk CV
Skrevet av Sandra Aagaard (alias)Sandra Aagaard (alias)

Hvordan lage en engelsk CV

13 minutter å lese
Hvordan lage en engelsk CV
Illustrering ved:Alexandra Shevchenko
Vil du søke jobb hos et britisk eller amerikansk selskap der engelsk er hovedspråket? Da trenger du en engelsk CV! I denne bloggen forteller vi om hva du bør og ikke bør gjøre når du skal opprette en engelsk CV.

Fører ditt neste steg i karrieren deg til utlandet? Eller skal du søke jobb hos et britisk eller amerikansk foretak i Norge, der engelsk er hovedspråket? Da trenger du en engelsk CV! I denne artikkelen forteller vi om hva du bør og ikke bør gjøre når du skal opprette en engelsk CV. 

Hva er forskjellene mellom en norsk og en engelsk CV? Hvordan setter du opp en engelsk CV? Og hva er forskjellen mellom en CV og et resume

Når drømmejobben kaller fra utlandet, er sjansen stor for at du må sende inn søknaden din på engelsk. Å skrive en e-post på engelsk er én ting, men du må attpåtil lage en engelsk CV, skrive et engelsk følgebrev, og gjennomføre jobbintervjuet på engelsk. 

I denne bloggen fokuserer vi på å lage en engelsk CV. Vi skal undersøke hva forskjellene er med en norsk CV, og vi vil vise deg hvordan du oppretter en korrekt engelsk CV. La oss først se på forskjellene mellom en CV og et resume.

Eksperttips

Tror du at engelsken din er god nok til at du klarer deg i jobbsammenheng? Eller er du sikker på det? Når du skal starte i en ny jobb er det mye du må forholde deg til - da vil du helst unngå en språkbarriere i tillegg. Derfor bør du undersøke "kontorspråket" på forhånd. For da begynner du søknadsprosessen med et forsprang!

Oppsettet i en engelsk CV

Når du skal opprette en engelsk CV, har du selvfølgelig din norske CV du kan basere deg på. Noe informasjon kan oversettes direkte til engelsk, mens andre ting trenger litt mer forklaring. I tillegg er det et avsnitt som mangler på mange norske CV-er: Profile, altså profilteksten. Nedenfor går vi nærmere inn på alle avsnittene som ikke bør mangle i en engelsk CV. De står i riktig rekkefølge, det vil si den rekkefølgen som vanligvis brukes i engelske CV-er. 

Details eller Info

På din norske CV står det for eksempel detaljer eller personalia, på engelsk heter det Info eller Details. Oftest er det en kort liste med din bostedsadresse, e-postadresse og ditt telefonnummer.

I Norge er et profilbilde ikke noe must, og det trenger du heller ikke i Storbritannia. Men i USA tar de det et skritt videre, der frarådes det faktisk sterkt å legge til et bilde på CV-en din, på grunn av antidiskrimineringsloven. Arbeidsgivere vil unngå at folk skal føle at de tar bestemte valg basert på utseende! Derfor bør du også utelate kjønn, fødselsdato, sivilstand og nasjonalitet på en amerikansk CV - og det samme gjelder egentlig også for britiske og norske CV-er. 

Profile

Har din norske CV allerede en profiltekst? Så kommer du langt med den. I Profile-avsnittet forteller du hva du kan tilby din potensielle arbeidsgiver - uunnværlig i en engelsk CV! Først forteller du kort om din relevante arbeidserfaring, hvilken utdanning du har tatt, og hva ferdighetene dine er. Så fremhever du i hvilket område du er ekspert eller har mest erfaring. Til slutt understreker du hva du kan bety for arbeidsgiveren. Hvis du søker i et amerikansk firma bruker du denne delen for å selge deg selv, kjør på! I Norge og Storbritannia er vi litt mer beskjedne, men i USA kan du uten videre vise at du er stolt av deg selv - uten å virke arrogant. 

Employment history

Dette er rett og slett det samme som arbeidshistorikken din. Her nevner du relevante stillinger, arbeidsgivere og det du har oppnådd i tidligere jobber. Nevn også når du begynte og sluttet i de forskjellige stillingene (måned og årstall). Hvis du har hatt flere jobber, kan du begrense deg til de to til fire siste eller mest relevante. Er du frilanser? Da kan du fremheve enkelte imponerende oppdrag du har utført. Akkurat som i norske CV-maler beskriver du arbeidserfaringen din i omvendt kronologisk rekkefølge. Din siste jobb står øverst. 

Uansett om du lager en norsk, britisk eller amerikansk CV, oppgir du kun referanser hvis stillingsannonsen uttrykkelig ber om det. Søker du jobb i utlandet? Da er det ofte en god idé å føre opp referanser allikevel! Sjansen er nemlig stor for at en utenlandsk arbeidsgiver ikke kjenner til omdømmet og arbeidsmetodene til dine tidligere norske arbeidsgivere - og i så fall er referanser et verdifullt tillegg. 

Education

Hvilken (yrkes)utdanning har du tatt? Når var det, og hvilke fag/emner var det du tok? Her kan du for eksempel tenke på hvilken linje du gikk på videregående, eller hvilke grunn-/mellom- og støttefag du har tatt på universitetet. 

Skolesystemene varierer betydelig fra land til land. I Norge går du fra grunnskolen til videregående, og så kan du begynne å jobbe, studere videre ved høgskole eller universitet, eller gå på folkehøgskole. Ungdomsskolen er omtrent det samme som middle school i USA (for barn fra cirka 11 til 14 år). Og videregående kan sammenlignes med det amerikanske high school. IGCSE er den internasjonale varianten av britisk videregående utdanning, GSCE (General Certificate of Secondary Education).

Tabellen nedenfor hjelper deg med å finne riktig oversettelse:

  • Fagopplæring: Vocational training
  • Yrkeskompetanse: Vocational competence
  • Studiekompetanse: General university admission certification
  • Folkehøgskole: Folk university college
  • Fagskole: Vocational training school
  • Høgskole: College eller University of applied sciences
  • Universitet: Academic university

Ikke bare er skolesystemene forskjellige, også måten karakterene gis på, varierer enormt fra land til land. I Norge vet (nesten) ingen hva som er en bra eller dårlig GPA, og i USA sier en karakter på 5 eller 6 ikke mye. I Storbritannia er det til og med forskjeller mellom England, Skottland og Wales - der får du karakterer fra A til F, eller fra 1 til 10. Heldigvis er det ikke vanlig å oppgi karakterer i noen av disse landene, så du trenger ikke å tenke for mye på det. 

Eksperttips

Har du svært gode snittkarakterer, er avhandlingen din publisert, eller er du blitt tildelt utmerkelser eller priser? Så trenger du ikke å være beskjeden - vær stolt, og nevn dem! 

Skills

Hvilke ferdigheter har du? Her kan du for eksempel oppgi hvilke programvarer du behersker, om du er organisert eller kreativ, og dyktig på public speaking. Trikset er å selge deg selv godt, men samtidig holde deg til sannheten - du vil ikke bli tatt på fersken i juksing! I amerikanske CV-er er det vanlig at du beviser din kunnskap og kompetanse med konkrete resultater du har oppnådd. Tenk på besparelser eller salgsresultater i de forskjellige jobbene du har oppnådd (i Employment history), sertifikater du har fått (Certificates) eller utmerkelser du har blitt tildelt (Awards). 

Sammenlign ferdigheter på CV-en din
Sammenlign ferdigheter på CV-en din

Languages

Her nevner du språkene du snakker. Hvis du har plass, kan du også legge til nivået du behersker språkene på, både passivt (lese og lytte) og aktivt (snakke og skrive). 

Og når vi først snakker om språk: Du bør justere den engelske stavemåten din for selskapet du søker hos! I Storbritannia, Irland, Australia og New Zealand, bør du bruke den britiske stavemåten: colour, theatre, realise. I USA velger du den amerikanske stavemåten: color, theater, realize. Forskjellene finner du enkelt på nettet. Canada faller litt utenfor her - noen ganger bruker de den britiske og andre ganger den amerikanske stavemåten. Så der er det egentlig hipp som happ. Og det er aldri galt å la noen sjekke engelsken din - spesielt hvis det er en morsmålsbruker!

Eksperttips

Oppgi kun de språkene du har brukt i jobbmessig sammenheng. Hvis du tok fransk på videregående, men ikke har snakket det på ti år, er det helt irrelevant for karrieren din. 

Hobbies

Hobbyer og fritidsinteresser sier mye om deg. For eksempel om du er en lagspiller, eller om du er veldig uavhengig. Og om du er aktiv, teknisk eller omsorgsfull, at du jobber nøye og er flittig. Så tenk nøye på hvilke hobbyer og interesser du nevner her. Ideelt sett skreddersyr du hobbyene dine for hver søknad du sender ut. Les mer om hobbyer og interesser på CV-er her.

Certificates, Awards, Licenses, Community Involvement og Extracurricular Activities (valgfritt)

Det som står igjen nå, er noen valgfrie avsnitt, avhengig av yrket ditt og alderen din. Går du fortsatt på videregående, eller studerer du? Da kan du for eksempel nevne dine elevaktiviteter, verv og lignende. Tenk på skolerevyen, eller styreverv i en studentklubb. Disse fører du opp under Extracurricular Activities

Eventuelt frivillighetsarbeid faller inn under Community Involvement. Spesielt amerikanske arbeidsgivere legger stor vekt på samfunnsengasjement! I visse yrker, som innen helsetjenester eller IT, er det viktig at du fortsetter å utvikle deg ved hjelp av internutdanning og/eller kurs. Vitnemål og attester etter fullførte kurs eller opplæring nevner du under Certificates eller Licenses. Har du blitt tildelt utmerkelser på skolen eller vunnet en pris for arbeidet ditt? Da oppgir du disse under Awards eller Distinctions.

Vil du se et eksempel på en engelsk CV?

Er informasjonen ovenfor litt for abstrakt for deg, og vil du gjerne ha en titt på et godt eksempel på en engelsk CV? Null problem - det var vi forberedt på. Her finner du et utmerket eksempel som du kan bruke.

Lage din CV selv

Er du klar for å opprette din egen engelske CV? Da kan du gjøre dette på forskjellige måter. Jovisst kan du tukle selv i Word eller Google Docs, men da kommer det til å ta tid. Hvis du vil bruke minst mulig tid på en flott engelsk CV, kan du velge et nettbasert CV-verktøy. Men ikke alle er like gode - det lønner seg absolutt å sjekke og sammenligne dem nøye. Prisene varierer også, akkurat som malene du kan velge mellom. 

Selvfølgelig anbefaler vi vårt eget CV-verktøy på det sterkeste. CV-verktøyet vårt er et resultat av mange års erfaring fra både jobbsøkere og personalsjefer, og etter vår egen beskjedne oppfatning, er det den aller beste løsningen for jobbsøkere som deg. Og det er ikke farlig å ta en titt, det lover vi!

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
Relatert artikkel
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut

En skreddersydd CV kan bety forskjellen mellom å finne frem dressen eller drakten for jobbintervjuet, eller å aldri bli ringt. Her kan du lese hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut.

CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
Relatert artikkel
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en

Les guiden vår om hvordan CV-verktøyet vårt sikrer at CV-en din velges ut av automatiserte søknadssystemer

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere9 minutter å lese
Karriere: Norsk arbeidsliv i endring
Karriere: Norsk arbeidsliv i endring
CV18 minutter å lese
Myke ferdigheter for CV-en
Myke ferdigheter for CV-en
Karriere14 minutter å lese
Hvilket land har mest betalt fri?
Hvilket land har mest betalt fri?
Karriere12 minutter å lese
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler