1. Blog
  2. Jobbintervju
  3. Hvordan svare på «Hva er dine karrieremål?»
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Hvordan svare på «Hva er dine karrieremål?»

5 minutter å lese
Hvordan svare på «Hva er dine karrieremål?
Illustrering ved:Anna Sarukhanova
Overbevisende karrieremål bidrar til å vise arbeidsgiveren at du er motivert og ambisiøs. I dette blogginnlegget vil vi gå inn på det du bør og ikke bør gjøre når du skal formidle dine karrieremål.

Hvordan sette karrieremål

Når du leter etter ny jobb, bør du ta utgangspunkt i dine karrieremål. Det er ikke bare i jobbintervjuet at det er viktig å være tydelig på ambisjonene dine. Tydelige og overbevisende karrieremål bidrar til at du tar de riktige valgene i jobbsøkingen.

Her er noen tips om hvordan du setter deg karrieremål som fungerer:

Lag en kobling mellom dine personlige og profesjonelle mål

Når grensene mellom jobb og privatliv flyter sammen, vil profesjonelle mål ofte blandes med mer personlige håp og drømmer. Og du trenger heller ikke å være en følelsesløs robot under jobbintervjuet. Hvis du er på en personlig reise, kan du faktisk med fordel knytte dine ambisjoner på arbeidsplassen til livsløpet ditt. Øynene dine kommer til å lyse av ditt engasjement og din fremtidige sjef vil se og forstå det.

Gjør ambisjonene dine relevante for arbeidsgiveren

Hvert samtaleemne under jobbintervjuet bør være relevant for den aktuelle jobben. Det er usannsynlig at hvilken som helst stilling vil kunne lede deg direkte til ditt «karrierenirvana». Derfor bør du velge kun de aspektene av dine karrieremål som passer til det du forventer av stillingen du søker på. Sørg for å formidle at du er overbevist om at det er denne jobben som vil hjelpe deg med å komme dit du vil.

Spørsmål om dine kortsiktige og langsiktige mål
Spørsmål om dine kortsiktige og langsiktige mål

Lag en handlingsplan for dine karrieremål

Å liste opp ambisjonene dine vil ikke overbevise noen om at du har det som skal til for å nå dem. Berett på en overbevisende måte hvordan dine kortsiktige mål kan føre til dine langsiktige mål. Fremhev hvilke av dine myke og harde ferdigheter som vil bidra til dette og gi også eksempler på hvordan du har nådd målene dine på en lignende måte tidligere. 

Vær målbevisst, men fleksibel

Noen ganger kan livet by på helt uventede overraskelser, og derfor er det viktig at du under jobbintervjuet viser at du kan takle motgang. Fortell om den gangen du klarte å justere målene dine, for da viser du at du kan nå dine fremtidige mål – selv om du må ta en uventet avstikker eller to. Fleksibilitet kan føre til uventede, spennende muligheter.

Hvordan kombinere kortsiktige og langsiktige mål

I dette avsnittet deler vi et utvalg av kortsiktige og langsiktige karrieremål. Kortsiktige mål er de taktiske springbrettene som vil hjelpe deg med å oppnå din overordnede, langsiktige karrierestrategi. 

Hvis du har mange kortsiktige mål uten en langsiktig strategi, vil karrieren din utvikle seg uforutsigbart. Er du derimot fiksert på dine langsiktige mål uten den minste anelse om hvordan du kommer deg dit, vil du stagnere og leve i en fantasiverden.

Når det gjelder personlig utvikling, er kvantesprang i ytelse sjeldne (og ofte usannsynlige i karrieresammenheng). Om du ønsker å vise at du kan gjenskape dine største suksesser, må du gjøre det tydelig at du forstår sammenhengen mellom taktikk og strategi. 

Kortsiktige mål kan ha en tidsramme fra en måned til et år, mens langsiktige mål kan ha et tidsvindu på opptil ti år. Med tanke på et intervju er det best å snakke om langsiktige mål som du vil være i stand til å oppnå i løpet av de neste fem årene (før du søker deg videre til en annen jobb eller stilling). Hvis du setter målene dine for langt frem i tid, vil du snakke om en tid der sjansen er stor for at du har byttet arbeidsgiver. Og det tar seg ikke godt ut under et jobbintervju. 

Likte du dette innholdet? Sjekk vår side med CV-eksempler og rediger den beste CV-en for deg.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV9 minutter å lese
25 grunnleggende analytiske ferdigheter for CV-en din
25 grunnleggende analytiske ferdigheter for CV-en din
Karriere6 minutter å lese
Hvor mye skiller lønnen seg i privat og offentlif sektor?
Hvor mye skiller lønnen seg i privat og offentlif sektor?
CV13 minutter å lese
Hvordan lage en engelsk CV
Hvordan lage en engelsk CV
Karriere32 minutter å lese
Er det tid for en endring i karrieren? Hva du i så fall skal gjøre
Er det tid for en endring i karrieren? Hva du i så fall skal gjøre
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler