1. Blog
 2. Jobbintervju
 3. Hvordan skrive et takkebrev for et jobbtilbud (med eksempler)
Skrevet av Debbie BrideDebbie Bride

Hvordan skrive et takkebrev for et jobbtilbud (med eksempler)

14 minutter å lese
Hvordan skrive et takkebrev for et jobbtilbud (med eksempler)
Illustrering ved:Vika Shibaeva
Gratulerer med jobbtilbudet! Det finnes ingen bedre måte å løfte humøret og energien på, uansett hvor utmattende søknadsprosessen har vært. Derfor er dette det beste tidspunktet å skrive og sende et takkebrev for jobbtilbudet. Med noen få enkle grep kan du utrette flere kommunikasjonsoppgaver i ett og samme brev.

Det finnes ingenting som et jobbtilbud for å løfte humøret ditt – spesielt ikke når det er det etterlengtede resultatet av intensiv jobbsøking. Og selv om du har bestemt deg for å avslå denne muligheten, kan et høflig svar fortsatt lønne seg.

I begge tilfeller er et takkebrev på sin plass, og jo før jo heller. Vi lover at det verken tar lang tid eller er vanskelig å skrive. I dette blogginnlegget går vi inn på de ulike trinnene, og vi gir deg tips, maler og eksempler for å veilede deg. Her er hva vi vil gå nærmere inn på:

 • Hva et takkebrev for et jobbtilbud skal inneholde
 • Hensikten med takkebrevet
 • Hvordan du skriver et slikt takkebrev
 • Maler og eksempler på takkebrev for et jobbtilbud

Trenger du hjelp til å lage en profesjonell CV? Prøv våre utførlig testede CV-maler, og begynn på CV-en din nå!

Hva skal et takkebrev for et jobbtilbud inneholde?

Det kan virke som en selvfølge, men hovedformålet med et takkebrev for et jobbtilbud er å takke arbeidsgiveren skriftlig for tilbudet.

Samtidig er det vanlig at du angir om du aksepterer eller avviser jobbtilbudet. Brevet kan også inneholde spørsmål om stillingen eller kontrakten.

Vanligvis retter du takkebrevet ditt mot den samme personen som tilbød deg stillingen – for eksempel personalsjefen eller rekruttereren du har hatt kontakt med siden du søkte på jobben.

Eksperttips

Hvordan et takkebrev for et jobbtilbud kan se ut og sendes inn

Du kan lage og sende takkebrevet på en av følgende måter:

 • I brødteksten i en e-postmelding – med navnet ditt og «takk» i emnelinjen
 • Et eget dokument – skrevet som et formelt brev
 • Vedlagt eller lenket til en e-post
 • Skrevet ut på papir og sendt i posten eller levert personlig

Når du har skrevet takkebrevet i brødteksten i e-posten kan du godt starte med et enkelt «Hei» eller lignende. Men når du sender brevet som et eget dokument (enten som vedlegg eller papirkopi), bør du skrive «Takkebrev for jobbtilbud» i overskriften. Nevn gjerne stillingen og avdelingen i tillegg hvis det dreier seg om et større selskap. Husk å avslutte brevet med en høflig avslutning som «Vennlig hilsen» eller «Hilsen» fulgt av navnet ditt.

Hvorfor er det viktig og nyttig å sende et takkebrev for jobbtilbudet?

Ved første øyekast er et takkebrev bare en profesjonell høflighet. Du viser ikke bare takknemlighet for at du har blitt tilbudt stillingen, men også for tiden og oppmerksomheten søknaden din har fått under rekrutteringsprosessen. Ellers er dette enkle og greie kommunikasjonsverktøyet bemerkelsesverdig allsidig.

Takke ja til jobbtilbudet

Det finnes ingen bedre måte å akseptere jobbtilbudet formelt på enn i et skriftlig takkebrev. Dette anbefales selv om du allerede har gjort det muntlig på telefonen eller i en personlig samtale. Når du følger opp med et brev, legger du grunnlaget for at fremtidig kommunikasjon mellom arbeidsgiver og arbeidstaker dokumenteres. Selv om det ikke er ment som en erstatning for en arbeidsavtale i noen juridisk forstand, tjener det et nyttig administrativt formål.

Takkebrevet er også en praktisk måte å stille spørsmål om stillingen på, bekrefte detaljer i arbeidsavtalen, og be om ytterligere samtaler for å fullføre avtalen.

Men hva hvis du ombestemmer deg, etter at du har takket ja til jobbtilbudet? Hvordan du gjør det på en ryddig måte kan du lese i bloggen Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja.

Takke nei til jobbtilbudet

På den annen side gir et takkebrev deg muligheten til å avslå jobbtilbudet høflig, samtidig som du uttrykker takknemlighet. Ved å gjøre dette, avslutter du kontakten med arbeidsgiveren på en positiv måte, samtidig som døren holdes åpen for videre kontakt.

Med tanke på hvor mye tid og krefter som er lagt ned på begge sider i rekrutteringsprosessen, bør et respektfullt og godt gjennomtenkt avslagsbrev ikke få noen til å føle seg snytt i den forstand at det ikke var verdt det. I praksis er det en høflig avslutning på det profesjonelle førsteinntrykket du skapte og opprettholdt fra starten av.

Hvordan du sier opp jobben på en respektfull måte kan du lese i bloggen Hvordan skrive et oppsigelsesbrev.

Hvordan skrive et takkebrev etter et jobbtilbud

Vi lovet deg at dette brevet verken ville være vanskelig eller ta lang tid å skrive. Som et av de korteste og enkleste dokumentene du kommer til å skrive i rekrutterings- og ansettelsesprosessen, bør det inneholde følgende elementer og i denne rekkefølgen:

 1. Si takk.
 2. Akseptere eller avslå jobbtilbudet.
 3. Spørre om eller bekrefte detaljer og neste steg.
 4. Oppgi kontaktinformasjonen din og takke igjen.

Nå skal vi se nærmere på hva du bør si i hvert trinn.

1. Først og fremst: Takk

Kom rett til poenget med grunnen til at du skriver: Takke for jobbtilbudet og at du i det hele tatt ble vurdert som kandidat.

Hvis noen andre enn brevmottakeren var involvert på et tidligere stadium – kanskje med å se på søknaden din, delta i et intervju eller følge opp i etterkant – kan du i tillegg nevne og takke disse personene ved navn.

2. Takke ja eller nei: Akseptere eller avslå tilbudet

Deretter svarer du på selve jobbtilbudet, ved å akseptere eller avslå. I det første tilfellet er det absolutt greit å vise hvor ivrig du er! Men husk å høres naturlig ut også, ikke overdriv.

Å avslå et jobbtilbud krever litt mer finesse. Forsøk å fremstå som høflig, respektfull og profesjonell, samtidig som du er oppriktig og personlig. Pass på å ikke være for direkte, og du må heller ikke virke kald, distansert eller tilgjort formell.

Det kan være lurt å gi en kort begrunnelse for hvorfor du ikke takker ja til jobbtilbudet, men det er ikke nødvendig å utdype. Videre kan du gjerne uttrykke et ønske om å holde kontakten med arbeidsgiveren med tanke på fremtidige muligheter.

3. Mer i vente: Be arbeidsgiveren om å klargjøre eller bekrefte detaljer og neste steg

Når du aksepterer jobbtilbudet kan du stille spørsmål eller sjekke om du har forstått riktig hva som er avtalt så langt. Hold det imidlertid kort, som et springbrett for videre diskusjon for å avklare og fullføre detaljer rundt stillingen og ansettelsen. Du kan godt bare si at du er tilgjengelig for et møte eller en telefonsamtale for å diskutere eventuelle uklarheter.

4. Her er jeg og atter takk

Avslutt brevet ved å gjøre det enkelt for arbeidsgiveren å komme tilbake til deg. Oppgi kontaktinformasjonen din i avslutningen, etterfulgt av en siste takk for jobbtilbudet.

Eksperttips

Kontroller og perfeksjoner

Et av rådene vi legger mest vekt på i alle våre skriveguider, er ikke mindre viktig i et takkebrev for et jobbtilbud, uansett hvor kort og konsist det måtte være. Før du sender takkebrevet, må du sørge for at det er grundig korrekturlest og revidert deretter.

Her er det ikke rom for uprofesjonelle glipp når det gjelder rettskrivning og grammatikk, tydelig og stilrent oppsett, klarhet og kortfattethet, og høflig tone. Framfor alt bør du dobbeltsjekke mottakerens navn og rette stavefeil.

Maler og eksempler på takkebrev for et jobbtilbud

Du må gjerne tilpasse malene og eksemplene nedenfor etter dine ønsker og behov. Vi har eksempler for å akseptere og avslå et jobbtilbud, og om du sender takkebrevet i brødteksten i en e-postmelding eller som et eget dokument i et vedlegg. Sistnevnte kan også skrives ut for signering og sendes i papirformat.

1: Takkebrev for å akseptere et jobbtilbud – i en e-postmelding

Tilpassbar e-postmal: Takkebrevmal for å akseptere et jobbtilbud

Emne: <Ditt navn> – Takk, og akseptert jobbtilbud

Hei

Takk for at dere tilbyr meg muligheten til å jobbe hos <Firmanavn> som <stillingstittel eller beskrivelse>. Jeg setter stor pris på tiden og kreftene dere har brukt på søknaden min <utdyp om nødvendig>.

Det gleder meg å kunne takke ja til jobbtilbudet og jeg ser frem til å <spesifiser noe om jobben, arbeidsplassen eller startdatoen>.

Foreløpig vil jeg gjerne avklare <spesifiser det du har spørsmål om eller vil bekrefte>. Det hadde vært fint om dere kontaktet meg på <telefon og/eller e-post> for å avtale en samtale når det passer, og for å fastslå neste steg.

Jeg vil igjen takke dere for denne muligheten. Jeg gleder meg til å komme i gang hos <Firmanavn>!

Vennlig hilsen

<Ditt navn>

Kopiert!

Følgende takkebreveksempel for å akseptere et jobbtilbud er basert på e-postmalen over.

Tilpassbart e-posteksempel: Takkebrev for å akseptere et jobbtilbud

Emne: Marianne Skog – Takk, og akseptert jobbtilbud

Hei

Takk for at dere tilbyr meg muligheten til å jobbe hos Vill av natur som forskningsassistent i programmet for gjeninnføring av jerv på vidda. Jeg setter stor pris på tiden og kreftene dere har brukt på søknaden min, derfor takk til både ansettelseskomiteen, ledelsen og de involverte styremedlemmene.

Det gleder meg å kunne takke ja til jobbtilbudet og jeg ser frem til å bli en del av det dedikerte teamet av biologer og dyrevernsforkjempere ved reservatet.

Foreløpig vil jeg gjerne avklare noen detaljer rundt søknadsprosessen for forskningsstipendet – spesifikt tidslinjen i forhold til min tidligst mulige startdato 15. august. Det ville være fint om dere kontaktet meg på 99 88 77 66 for å avtale en samtale når det passer, og for å fastslå neste steg.

Jeg vil igjen takke dere for denne enestående karrieremuligheten. Jeg gleder meg til å komme i gang hos Vill av natur!

Vennlig hilsen

Marianne Skog

Kopiert!

2: Takkebrev for å avslå et jobbtilbud - i et formelt brev

Tilpassbar brevmal: Takkebrev for å avslå et jobbtilbud

<Ditt navn>
<Din adresse>
<Ditt telefonnummer>
<Din e-post>

<Dato>

Ved <Mottakers navn>
<Mottakers stilling>
<Firmanavn>
<Mottakers adresse>

Avslag på jobbtilbud hos <Firmanavn>

Takk for at dere tilbyr meg muligheten til å jobbe hos <Firmanavn> som <stillingstittel eller beskrivelse>. Jeg setter pris på tiden og kreftene dere har brukt på søknaden min <utdyp hvis det passer>.

Jeg beklager å måtte meddele at jeg har valgt å takke nei til jobbtilbudet på nåværende tidspunkt. Da jeg ble stilt overfor et annet valg <utdyp om ønskelig>, virket det andre alternativet bedre egnet i min nåværende situasjon.

Å få sjansen til <noen nye kunnskaper eller innsikter som kom frem i løpet av rekrutteringsprosessen> gjorde meg mer <spesifiser inntrykk> enn noensinne <noe imponerende med organisasjonen>. Jeg er fortsatt interessert i <noe om organisasjonens aktiviteter/virksomhet/prestasjoner> og håper å holde kontakten.

Jeg vil igjen takke dere for denne muligheten hos <Arbeidsgivers navn>.

Vennlig hilsen

<Ditt navn>

Kopiert!

Følgende takkebreveksempel for avslag på et jobbtilbud er basert på takkebrevdokumentmalen over.

Tilpassbart breveksempel: Takkebrev for avslag på et jobbtilbud

Fred Anton Hagen
Sjøveien 123
1234 Fjordby

20. juli 2024

Ved Robert Jensen Moe
Administrerende direktør
Norsk ergosenter
Naustgata 54
4321 Fjellby

Avslag på jobbtilbud hos Fjellby ergosenter

Takk for at dere tilbyr meg muligheten til å jobbe hos Fjellby ergosenter som ergoterapeut. Jeg setter pris på tiden og kreftene dere har brukt på søknaden, spesielt under jobbintervjuet med medlemmene av søkekomiteen i forrige uke.

Jeg beklager å måtte meddele at jeg har valgt å takke nei til jobbtilbudet på nåværende tidspunkt. Da jeg ble stilt overfor et annet valg, virket det andre alternativet bedre egnet i min nåværende situasjon.

Å få sjansen til å få førstehåndsinnsikt i deres innovative tilnærming til pasientbehandling og det livlige teammiljøet, gjorde meg mer imponert enn noensinne over Fjellby ergosenters gode rykte. Jeg er fortsatt interessert i suksesshistoriene deres og håper å holde kontakten.

Jeg vil igjen takke dere for denne muligheten hos Fjellby ergosenter.

Vennlig hilsen

Fred Anton Hagen

Kopiert!

Viktig å få med seg om takkebrev for et jobbtilbud

 • Det er aldri feil å sende et takkebrev etter å ha mottatt et jobbtilbud, og det er lurt å gjøre det med en gang.
 • I tillegg til å uttrykke takknemlighet overfor arbeidsgiveren, er et takkebrev det ideelle stedet å formelt akseptere eller avslå et jobbtilbud. Et takkebrev der du aksepterer jobbtilbudet kan inneholde spørsmål om stillingen eller kontrakten. Hvis du avslår jobbtilbudet, er det likevel på sin plass å takke for at du ble vurdert for stillingen, sammen med et ønske om å holde kontakten.
 • Å skrive et takkebrev for et jobbtilbud er en enkel og grei oppgave som bare består av noen få trinn. Ved å bruke våre tilpassbare maler og eksempler, blir det enda enklere.
Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere17 minutter å lese
Hvordan skrive et oppsigelsesbrev (og andre tips for å si opp jobben på en ryddig måte)
Hvordan skrive et oppsigelsesbrev (og andre tips for å si opp jobben på en ryddig måte)
Karriere19 minutter å lese
Analyse av AI-revolusjonen: De faktiske vinnerne og taperne i arbeidsmarkedet
Analyse av AI-revolusjonen: De faktiske vinnerne og taperne i arbeidsmarkedet
CV10 minutter å lese
CV-oppsett
CV-oppsett
Jobbintervju4 minutter å lese
Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja
Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler