1. Blog
  2. Forsidebrev
  3. Hvordan skrive CV for din første jobb
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Hvordan skrive CV for din første jobb

7 minutter å lese
Hvordan skrive CV for din første jobb
Illustrering ved:Alexandra Shevchenko
ruk det som har vært til å antyde hva som kan bli, og vis at du er rett kandidat til jobben. La oss undersøke hvordan du sikrer deg en fantastisk første jobb.

Den beste CV-profilteksten for din første jobbsøknad

Når du søker jobb for første gang forventer arbeidsgiverne at de første ordene i CV-en fremhever personligheten din. Sjansen er stor for at du har lite erfaring som er relevant for jobben, og kanskje du til og med ikke er uteksaminert riktig ennå. Da er det godt å vite at profilteksten i en første jobbsøknad ikke dreier seg om hva du har gjort, men hvem du er og hvor du vil.

Tenk på profilteksten som en erklæring om hva du står for. Fortell hvem du er og hvorfor du er rett kandidat til jobben. Fremhev hvordan du får ting gjort og at du har god arbeidsmoral. Det er også viktig at du velger effektive adjektiver med omhu, samtidig som du holder profilteksten kort og konsist.

Statistisk innsikt

Det første steget til en suksessrik karriere er å lete aktivt etter din første jobb eller praksisplass. Ikke vær flau, vær heller stolt! Et godt eksempel på hvor det ikke forventes at du har arbeidserfaring i CV-en, er når du søker praksisplass.

StudentTorget.no forteller Gisle Hellsten, leder for karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, hva som er fordelene med praksisplasser. En god grunn er at du nettopp får relevant praktisk erfaring. 

Tenk på hvordan karrieremålene dine passer til stillingen du søker på. Hvis du beskriver en drømmejobb som er helt ulik, vil sjansene dine på et jobbintervju synke drastisk. Det er ikke sjeldent at profilteksten er den delen av CV-en som leses grundigst av arbeidsgiverne. Derfor er det viktig at du sikter på å vekke interessen deres i nettopp dette avsnittet, slik at du blir invitert til et intervju. 

Design- og formateringstips fra Google
Design- og formateringstips fra Google

Hvordan skrive arbeidshistorikk for din første jobbsøknad

Når du søker jobb for første gang bør du se på relevant arbeidserfaring som det du har gjort og oppnådd så langt, så lenge det gjør deg til en god kandidat til jobben. I stedet for å kalle avsnittet for «arbeidshistorikk», kan du også kalle det for «arbeidserfaring» eller «relevant erfaring» når du ikke har hatt ekstra- eller sommerjobb. Viktigst er det at du nevner relevante ferdigheter og kvaliteter som du har tilegnet deg hittil.

Betalte jobber 

Strøjobber

Frivillighetsarbeid

Eksperttips


Husk at du kan bytte på CV-avsnittene i det nettbaserte CV-verktøyet vårt. Følg de generelle rådene i CV-guiden vår, men bruk også sunn fornuft: Tilpass og legg til avsnitt etter eget ønske, og dra dem rundt på siden for å se hva som fungerer best. For eksempel, hvis du har MYE erfaring med frivillighetsarbeid, eller flere akademiske utmerkelser, så kan du vurdere å lage et eget avsnitt for disse – og kanskje til og med flytte avsnittet rett under profilteksten slik at den virkelig skiller seg ut!

Utenomfaglig erfaring

Utdanning
 

De beste ferdighetene for din første jobbsøknad

For å gjøre et godt førsteinntrykk er det viktig at du velger ordene dine med omhu når du skal beskrive din kunnskap og kompetanse. Selv om du kan bruke ren lyrikk for å fortelle hvor flink og fantastisk du er, så er det best om du kan føre opp målbare og dokumenterte ferdigheter.

Det er viktig at du fremhever at du er lærevillig og har god arbeidsmoral. Du kan godt nevne dine mest imponerende ferdigheter som ikke er direkte relevante for jobben, så lenge de viser vekstpotensial.
 

Eksperttips

Hvordan skrive CV når du «bare» har hatt én jobb? Det du bør huske på er at CV-en din er et verktøy til å formidle din livserfaring. Når du fortsatt er (ganske) ny på arbeidsmarkedet, utgjør arbeidserfaringen din bare en del av hvem du er og hva du kan bety for et foretak. For all del, fortell gjerne så mye du kan om din relevante arbeidserfaring. Bare husk at uansett om du skriver CV for din første eller andre jobb, er det mye mer du kan inkludere enn akkurat dette.

De beste CV-eksemplene for din første jobbsøknad

Hva er vel bedre enn å bla gjennom noen gode CV-eksempler når du skal skrive din første CV? Her er bare noen få av alle gratis eksempler vi har på CVapp.no som kan være til inspirasjon for din første CV:

Praksisplass. En av de vanligste måtene å få sin første jobb på, er i samme foretak der du hadde en praksisplass under utdanningen din. I de fleste bransjene er det ikke uvanlig at du starter karrieren din med en del relativ enkle og gjerne administrative arbeidsoppgaver. Derfor er det så viktig at du får med at du har god arbeidsmoral og svært motivert.

Kundeservice. Selv om dette CV-eksemplet inneholder en god del arbeidserfaring, er den et godt eksempel for hvilken informasjon du kan inkludere i CV-en din når du er relativ ny på arbeidsmarkedet. Mange nyutdannede har hatt en eller annen jobb innen kundeservice eller telefonsalg, og ferdighetene du har tilegnet deg der er relevante for mange typer jobber i all slags foretak. Tenk på ferdigheter som markedsføring, kommunikasjon, kundeservice og problemløsning.

Eksperttips

Hva bør du ta med i CV-en når du er tenåring? Når du fortsatt går på ungdomsskolen eller videregående vil arbeidsgiverne være mest interessert i personligheten din og hva du ønsker å oppnå. Karakterene dine er mindre viktig på dette tidspunktet. Ambisjon og motivasjon er alt du trenger nå, så få frem at du er energisk, lærevillig og besluttsom.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV9 minutter å lese
10 Lederegenskaper for CV-en din + eksempler
10 Lederegenskaper for CV-en din + eksempler
CV8 minutter å lese
Hva er mellommenneskelige ferdigheter? Definisjon og toppeksemple
Hva er mellommenneskelige ferdigheter? Definisjon og toppeksemple
Jobbintervju9 minutter å lese
Hvordan forhandle lønn?
Hvordan forhandle lønn?
Karriere12 minutter å lese
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler