1. Blog
  2. Karriere
  3. Hvilket land har mest betalt fri?
Skrevet av Lotte van RijswijkLotte van Rijswijk

Hvilket land har mest betalt fri?

14 minutter å lese
Hvilket land har mest betalt fri?
CVapp.no analyserte lovene som dekker årlig betalt fri og betalte offentlige fridager i 197 land rundt om i verden, for å avsløre hvor i verden ansatte har rett på mest fri samtidig som de fortsatt får betalt.

Etter år med sosiale fremskritt og forbedringer i balansen mellom arbeid og privatliv, splitter motstridende påtrykk arbeidslivets syn på betalt fri.

Arbeidsgivere som kjemper for å tiltrekke seg talenter betaler arbeidstakere mer, noe som etterlater selskaper med underbemanning og høye lønnskostnader å håndtere, og en motvilje til å gi fri. I 2022 tilbød bare 35 % av amerikanske organisasjoner betalt fødselspermisjon – en sjokkerende nedgang fra 53 % for bare to år siden – ifølge en undersøkelse fra Society for Human Resource Management (SHRM). Betalt fedrekvote gikk ned fra 44 % til 27 % i samme periode.

Samtidig lider arbeidstakere fortsatt av helsemessige og mentale konsekvenser fra pandemien. Covid-19 forårsaket en global økning i angst og depresjon på 25 %. I dag tilpasser arbeidsstyrken seg forholdene etter nedstengningen – enten de går tilbake til arbeidsplassen, jobber hjemmefra eller i en hybrid situasjon. Alternativt omprøves ting helt i lys av oppsigelser, organisatoriske endringer og det volatile økonomiske landskapet.

Regjeringer griper nå inn for å opprettholde balansen. Rundt om i verden krever noen betalt sykefravær og også for ofre for vold i hjemmet, mens andre motsetter seg presset for å legge til årlige fridager i kalenderen.

Under slike usikre forhold er det klokt å kjenne til dine rettigheter og håndtere tiden din med forsiktighet. Derfor har CVapp.no funnet ut hvor mye betalt årlig ferie du har rett til, hvor mange helligdager som er tilgjengelige rundt om i verden – og hvordan antall betalte feriedager totalt kan sammenlignes fra ett sted til et annet.

Hva vi gjorde

CVapp.no gjennomgikk den årlige lovbestemte betalte ferien og betalte helligdager i 197 land, med referanse til statlige nettsteder, OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, osv. Vi rangerte deretter landene basert på det totale antallet lovbestemte betalte feriedager og betalte helligdager per år.

Med betalt ledighet menes den lovpålagte minste årlige ferien som den enkelte kan ta ut. Med feriedager menes den totale summen av betalte feriedager og betalte helligdager.

Resultatene av studien

  • IIran har flest helgedager (27) i verden og flest betalte feriedager totalt (53).
  • Vi fant 23 land som tilbyr 30 dager betalt ferie per år, det høyeste antallet betalt ferie som er tilgjengelig.
  • USA er landet med minst antall betalte fridager (0) og det nest laveste antallet betalte feriedager i verden (10).

USA er det nest verste landet når det gjelder betalte feriedager, det verste er Mikronesia.

Landene i Afrika og Midtøsten dominerer tabellen når det gjelder antall betalte årlige feriedager. Iran har flest lovfestede årlige feriedager i verden (53), en uke mer enn San Marino (46) på andreplass. I tillegg til 26 betalte feriedager har Iran nesten en måneds helligdager (27 dager), mer enn noe annet land. Religiøse helligdager og dager for å markere hendelser knyttet til den islamske revolusjonen bidrar til dette antallet.

Which Countries Get the Most Paid Vacation Days Overall?
Which Countries Get the Most Paid Vacation Days Overall?

Panama, på delt 17. plass, er det eneste nordamerikanske landet blant topp 100. Panama har et relativt lavt antall offentlige helligdager (11), men garanterer et felles maksimalt antall årlige feriedager på 30 dager for å sikre at panamanske arbeidere får minst 41 fridager hvert år. I tillegg garanteres arbeidere en "hviledag" på minst 24 sammenhengende timer hver uke, og de tjener 150% av sin vanlige lønn og en bonusdag fri hvis de må jobbe.

USA har verdens dårligste betalte ferie (hint: den er null)

Fire ukers ferie har blitt noe av en norm i store deler av verden – selv om noen teller det i arbeidsdager (20 dager) og noen i hele uker eller en måned (28–30 dager). Vi identifiserte 22 land med en ferie på 30 dager, hvorav ti er i Afrika. Gjennomsnittet per land er 18,2 betalte feriedager per år.

Which Countries Get the Most Paid Leave Days?
Which Countries Get the Most Paid Leave Days?

USA ligger nederst på tabellen for betalt ferie, med knappe null dager. Det er det eneste utviklede landet uten lovpålagt betalt ferie, og bare øynasjonene Nauru, Mikronesia og Kiribati har det samme. I USA er betalt ferie opp til arbeidsgiverens skjønn. Gjennomsnittlig ansatte får 14 dager etter sitt første år på en jobb, men 15% av sivilt ansatte får ingen betalt ferie i det hele tatt, ifølge OECD.

San Marino har flest offentlige helligdager i Europa.

USA har minst ti "lovlige helligdager", selv om det ikke er obligatorisk for private arbeidsgivere å hedre dem med fridager (unntatt i Massachusetts og Rhode Island). Statlige og føderale organisasjoner og noen private selskaper gir imidlertid fri på disse dagene. De fleste private arbeidsgivere gir betalt fri på nyttårsdag, Memorial Day (siste mandag i mai), uavhengighetsdagen, Labor Day (første mandag i september), Thanksgiving (fjerde torsdag i november) og juledagen. Juneteenth, samt fødselsdagene til Martin Luther King Jr. og George Washington, er mer av et lotteri.

Which Countries Get the Most Paid Public Holidays?
Which Countries Get the Most Paid Public Holidays?

Det gjennomsnittlige antallet betalte helligdager varierer fra land til land og er på 11,8. Men vi fant seks steder som har over 20 helligdager, hovedsakelig i Asia. Unntaket er San Marino, som med 20 helligdager er det mest generøse landet i Europa – med betydelig margin. Katolisismen er fortsatt fremtredende i den lille republikken, og årlige feiringer inkluderer flere kristne minnedager samt dager som markerer San Marinos historiske slag og seire.

Balanse mellom arbeidsliv og fritid hele året

Arbeidsgivere kan være sikre på at kortere arbeidstid vanligvis fører til høyere produktivitet, ikke minst fordi depresjon koster verdensøkonomien cirka 12 milliarder arbeidsdager årlig. Som ansatt kan du beskytte din mentale helse og balanse i arbeidslivet ved å kjenne til dine rettigheter – og ta ut den årlige ferien du har rett til. Du kan se mengden betalt ferie og helligdager i ditt land ved å bla gjennom dataene i denne tabellen.

Eksperter har også påpekt at akkurat som ferier fungerer sykliskt, så krever balanse i arbeidslivet og mental helse kontinuerlig oppmerksomhet og vedlikehold. Å ta fire uker med ferie i år beskytter deg ikke hvis du føler deg for skyldig til å ta den friheten du tilbys neste år. Regelmessig fritid gir deg muligheten til å ta et steg tilbake, reflektere og planlegge.

Metode og kilder

Vi gjennomgikk lover som regulerer årlig lovfestet betalt ferie og betalte fridager i 197 land. Landene ble rangert etter det kombinerte antallet lovfestet betalt feriedager og betalte fridager per år.

Informasjon om lover om ledighet ble hentet fra ulike statlige nettsteder: OECD, International Labour Organization, Global Expansion, WageIndicator Foundation, Skuad, Papaya Global, samt ulike nyhetsrapporter og pressemeldinger.

Lover om ledighet ble normalisert for å måle det laveste antallet betalte feriedager som tildeles en ansatt (som jobber en femdagers heltidsuke med minst ansettelsestid). I tilfeller der arbeidere med lengre ansettelsestid har rett til flere feriedager, har vi oppgitt antall betalte feriedager som en ansatt kan få etter å ha jobbet i samme selskap i ett år.

Helligdager ble tatt i betraktning innenfor en fem-dagers heltidsarbeidsuke. Kun helligdager som vanligvis faller på en hverdag, eller helligdager som gir rett til en betalt fridag påfølgende mandag når de faller på en helg, ble telt med. Hvis antallet helligdager kan variere i kalenderen noen år, har vi estimert det vanligste antallet betalte helligdager.

Land uten lover som regulerer minimum betalt årlig ferie ble ansett som å ha null dager med lovpålagt betalt fri.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV11 minutter å lese
Hvordan lage en sterk CV
Hvordan lage en sterk CV
Forsidebrev7 minutter å lese
Hvordan skrive eller be om et anbefalingsbrev
 Hvordan skrive eller be om et anbefalingsbrev
Karriere16 minutter å lese
8 av de best betalte håndverksyrkene i Norge
8 av de best betalte håndverksyrkene i Norge
CV11 minutter å lese
Profiltekst, dine mål
Profiltekst, dine mål
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler