1. Blog
 2. CV
 3. Personlighetstrekk på CV-en + eksempler
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Personlighetstrekk på CV-en + eksempler

12 minutter å lese
Personlighetstrekk på CV-en + eksempler
Det du deler i CV-en din vil gi et hint om deg som privatperson i faglig sammenheng. Rekrutteringsansvarlige har en god idé om hva slags person de ønsker i teamet sitt, så hvordan formidler du dine jobbvinnende personlighetstrekk? Denne bloggen utforsker svaret. Selv om man får et godt inntrykk av en kandidats arbeidserfaring og ferdigheter ved å ta en titt på CV-en, prøver rekrutteringsansvarlige også å lese mellom linjene for å finne ut mer om personligheten din.

De fleste jobbsøkerne beskriver ikke sine beste personlige egenskaper med en rekke adjektiver (og det bør du heller ikke gjøre). Den beste måten å belyse hvordan du tilnærmer deg arbeidet ditt på, er ved hjelp av eksemplene du deler.

Hver jobb krever en spesifikk blanding av ulike personlighetstrekk, så det er viktig å vurdere hvordan du skal presentere deg selv. Ulike personlighetstrekk gir ulike fordeler for den ansatte, for teamet og for arbeidsgiveren. I denne artikkelen ser vi nærmere på følgende:

 • Hvordan du fører opp eksempler på dine personlighetstrekk i CV-en
 • 12 positive personlighetstrekk og hvorfor de er viktige
 • 12 negative personlighetstrekk du bør unngå å formidle

Sørg for at det du ønsker å formidle i CV-en din også kommer frem under et mulig jobbintervju. Eventuelle avvik her kan få alarmklokkene til å ringe hos intervjueren. Hvis du er ærlig om dine beste personlighetstrekk, blir dette enklere.

Eksperttips

Du kan føre opp et personlighetstrekk uten å direkte bruke ordet. I stedet for å bare si: «Jeg er ambisiøs og tilpasningsdyktig.», kan du fremheve dine personlige egenskaper med eksempler som viser dem i praksis.

Hvordan føre opp eksempler på dine personlighetstrekk i CV-en

Å føre opp en liste med adjektiver som beskriver deg som person vil ikke imponere noen. Det kan til og med virke uoppriktig. Ville du stole på noen som føler seg tvunget til å fortelle deg at han/hun er en ærlig person?

Det er langt mer effektivt hvis du først bestemmer deg for hvilke personlige egenskaper du ønsker å dele i CV-en, og deretter bygger opp karrierehistorien din rundt disse. Du vil sannsynligvis kunne formidle flere egenskaper, men sørg for å holde budskapet enkelt.

Noen velger kanskje å liste opp personlighetstrekk i ferdighetsavsnittet, fordi de anser dem som myke ferdigheter, men ekspertene mener at arbeidsgivere heller vil se eksempler på objektive og lett målbare harde ferdigheter i dette avsnittet.

Eksperttips

Hvordan beskriver du personligheten din? Det er ikke lett å beskrive sin egen personlighet, fordi du ofte har et forutinntatt inntrykk av hvordan andre ser på deg. Spør noen tidligere kolleger om hvordan de ville beskrive dine positive og negative egenskaper. Da får du et nyttig tverrsnitt. Ikke spør moren din! CV-en din bør skrives med deg som fagperson i tankene.

Hva er mellommenneskelige ferdigheter? Definisjon og toppeksemple
Relatert artikkel
Hva er mellommenneskelige ferdigheter? Definisjon og toppeksemple

Å komme overens med andre er nøkkelen til suksess i karrieren, men hvordan defineres mellommenneskelige ferdigheter egentlig og hvordan kan du bruke dem til å styrke CV-en din? Og sist men ikke minst: Hvilke mellommenneskelige ferdigheter krever jobben du søker på?

12 positive personlighetstrekk og hvorfor de er viktige

De fleste sjefene vil sette pris på nedenstående eksempler på personlighetstrekk hvis de oppdager dem på en CV eller under et jobbintervju. Selv om du neppe har plass i CV-en til å forklare hvorfor et bestemt personlighetstrekk er nyttig for din potensielle arbeidsgiver, kan følgende eksempler hjelpe deg til å avgjøre nøyaktig hvilke av dine personlige egenskaper som er viktigst for den aktuelle stillingen:

Motstandsdyktig

Vi møter alle utfordringer på jobben, så evnen til å stå på til tross for vanskeligheter er avgjørende. Arbeidsdagene våre handler om å opprettholde fremdrift. Hvis vi lar noe stoppe oss, vil alt og alle rundt oss stoppe opp.

Sosial

Å være vennlig og åpen overfor andre går ikke på bekostning av noe. Ansatte som er sosiale på kontoret, er mer tilgjengelige og hjelper ofte de rundt seg på mange måter. Ikke alle er like sosiale, men det er noe vi alle kan jobbe med.

Kreativ

Kreativitet er en styrke som kan trenes opp til å finne løsninger som man tidligere ikke hadde tenkt på. Det krever intellektuelt mot til å ta et blankt ark og finne på en ny løsning, men for arbeidsgivere som oppfordrer til å ta risiko, er det mye å hente.

Tilpasningsdyktig

Det finnes sjelden bare én måte å gjøre noe på. Ansatte med en fleksibel og tilpasningsdyktig tilnærming, tenker ikke bare på hva som er best for dem selv, men også for de rundt dem. De er forberedt på å tilpasse seg når omstendighetene endrer seg, og unngår et fastlåst tankesett.

Empatisk

Å kunne sette seg inn i andres situasjon, er en av de viktigste ferdighetene når man jobber i team. Vi tilbringer så mye tid i våre egne tanker at det er vanskelig å legge meningene våre til side, men ved å sette pris på ulike perspektiver kan du endre synspunkt.

25 grunnleggende analytiske ferdigheter for CV-en din
Relatert artikkel
25 grunnleggende analytiske ferdigheter for CV-en din

Når du har analytisk tankegang betyr det at du arbeider for en bedre forståelse av verden rundt oss. For arbeidsgivere er analytiske ferdigheter av vesentlig betydning når de er på jakt etter rett kandidat til jobben. Her kan du lese hvordan du leverer.

Ambisiøs

Det er ikke noe galt i å ha en konkurrerende og ambisiøs holdning til karrieren, så lenge ambisjonene rettes innover og ikke går ut over andre. En person som ønsker å forbedre seg selv vil bidra til å forbedre arbeidsgiveren sin.

Ydmyk

Ydmykhet er et av de mest undervurderte personlighetstrekkene når det gjelder jobbsøking. Altfor mange går inn i et intervjurom med en overmodig og altfor selvsikker holdning (som de ikke klarer å underbygge med fakta). Vær ydmyk – la prestasjonene dine tale for seg selv.

Oppmuntrende

Av og til kan det være tøft på jobben. Da kan det gjøre en stor forskjell å ha noen rundt seg som hever moralen med noen oppmuntrende og positive ord. Medarbeidere som lar andre vite at de tror på dem, gir den energien som ethvert team trenger for å oppnå sine mål.

Pålitelig

Hvis du sier at du skal gjøre noe, så gjør du det, uansett hva det krever. I en verden der det er altfor lett å finne på unnskyldninger og formildende omstendigheter, er pålitelighet en sjelden egenskap. Vær den personen som bare får det gjort, uten mye ståhei.

10 Lederegenskaper for CV-en din + eksempler
Relatert artikkel
10 Lederegenskaper for CV-en din + eksempler

Å formidle lederegenskaper er avgjørende for å hale i land drømmejobben. Så hvilke bør du fremheve i CV-en, og hvordan gjør du det?

Hjelpsom

Å hjelpe andre er kjernen i effektivt teamarbeid. Når alle har ulike ferdigheter og erfaringer, kan noe som er enkelt for én person være en vanskelig oppgave for en annen. Å tilby hjelp når du ikke er blitt bedt om det, er et uselvisk personlighetstrekk.

Tålmodig

Noen ganger kommer ikke resultatene så raskt som vi ønsker, og altfor mange har en tendens til å gi opp for tidlig (noen ganger rett før et gjennombrudd). Tålmodighet er virkelig en dyd. Når noen sier at det er greit å vente litt til, letter presset litt.

Modig

Frykten for å mislykkes lurer på alle arbeidsplasser. Definisjonen av fiasko kan variere, men noen ganger må du være den personen som sier: «Vet du hva, det kan hende jeg mislykkes, men jeg skal prøve likevel.» Modighet smitter og kan gi forbløffende resultater.

Lurer du på hvordan dine fagfeller fører opp sine personlighetstrekk i CV-en? Ta en titt på Cvapp.no og vårt store utvalg av yrkesspesifikke CV-eksempler.

Eksperttips

Hva er de viktigste personlighetstypene? Det finnes utallig flere personlighetstrekk enn de som er nevnt i denne artikkelen, men når det gjelder å gi en oversikt over en persons personlighet, kan psykometriske vurderingsverktøy som Myers-Briggs gi nyttig innsikt. 

Hvordan skrive en CV
Relatert artikkel
Hvordan skrive en CV

Alle tips, verktøy, maler og eksempler du trenger for å lære hvordan du skriver en CV

10 negative personlighetstrekk du bør unngå å formidle 

Når du skriver CV, kan det være visse sider ved personligheten din som du ønsker å unngå. Alle har ting de ønsker å jobbe med når det gjelder hvordan de tilnærmer seg livet, så pass på at du ikke utilsiktet antyder noen mindre ønskelige personlighetstrekk.

Det kan være nyttig med en «second opinion». Hvis du vet at du er litt kontrollerende eller pessimistisk, kan du be en venn eller tidligere kollega om å lese CV-en din og sjekke at disse egenskapene ikke kommer frem.

Her er topp 10 klisjeene som brukes i CV
Relatert artikkel
Her er topp 10 klisjeene som brukes i CV

Leter du etter en jobb og vil skille deg ut fra mengden? Da er det viktig å ha en god CV og personlig brev. Men mange av applikasjonene risikerer å forsvinne i dag, da de er fulle av klisjeer som blir brukt feil. Her er en liste over de mest brukte klisjeene i dagens applikasjoner og tips om hvordan du kan unngå dem. Hvilke ord eller formuleringer bør du unngå for å øke sjansene for å få jobben du vil søke på?

 • Sta – det hjelper ikke alltid å holde fast ved en mening eller overbevisning uansett hva som skjer.
 • Uærlig – om du først har løyet én gang, vil de være vanskelig å vinne andres tillit tilbake.
 • Kontrollerende – personer som har behov for å ha kontroll over alt, kan hindre fremgang.
 • Egoistisk – når man tror at livet dreier seg om en selv, dominerer man rommet.
 • Lat – hvis du ikke gidder å yte ditt beste, vil ingen ønske å jobbe med deg.
 • Pessimistisk – i en verden preget av usikkerhet, kan det være overveldende å bare se det negative.
 • Fordomsfull – å dømme andre etter snevre standarder kan føre til rigid tenkning.
 • Usikker – usikkerhet er ikke ideelt når du skal formidle tillit til beslutninger.
 • Misunnelig – å fokusere på andres suksess vil sørge for at du mislykkes i det du må gjøre selv.
 • Berettiget – verden skylder deg ikke noe. Du fortjener ikke mer enn andre.
 • Uetisk – enhver som er villig til å bryte etiske normer, er ikke en pålitelig kollega.
 • Opprørsk – en vane med å gå mot strømmen vil føre til urolige farvann.
Eksperttips

Hvordan vet du om du har en god personlighet? Alle mennesker har en blanding av gode og dårlige personlige egenskaper. Det er ikke helt riktig å si at en persons personlighet er «bedre» enn en annens. Det handler om personlige preferanser. Vær deg selv under jobbintervjuet, gjør ditt beste for å fremheve dine positive egenskaper, men vær ikke redd for å avsløre en svakhet eller to. Din fremtidige sjef håper å møte den autentiske deg, så vær sann mot den du er.

Profiltekst, dine mål
Relatert artikkel
Profiltekst, dine mål

Lær hvordan du skriver en profiltekst, et faglig sammendrag eller dine karrieremål til CV-en. Vi gir også tips og eksempler på profiltekster, pluss gratis maler.

Viktig å få med seg

 • Vi har alle positive og negative sider ved personligheten vår, men de fleste arbeidsgivere forventer å lese en overveiende positiv fremstilling av oss selv.
 • Hvis det sniker seg inn for mange negative trekk i CV-en, vil arbeidsgiveren kanskje lure på det som ikke er sagt.
 • Det er helt i orden å fremstille seg selv på alle mulige positive måter i CV-en, så lenge man er litt mer balansert i fremstillingen av seg selv når man kommer på intervju.
 • En annen måte å vise personligheten din på er å ta med (noen av) dine hobbyer og interesser på CV-en. Da får et ellers ganske tørt og forretningsmessig dokument litt ekstra personlig preg.
Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Forsidebrev7 minutter å lese
Hvordan skrive CV for din første jobb
Hvordan skrive CV for din første jobb
Karriere9 minutter å lese
Karriere: Norsk arbeidsliv i endring
Karriere: Norsk arbeidsliv i endring
CV7 minutter å lese
Her er topp 10 klisjeene som brukes i CV
Her er topp 10 klisjeene som brukes i CV
CV11 minutter å lese
Hvordan presentere deg selv (med eksempler)
Hvordan presentere deg selv (med eksempler)
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler