1. Blog
  2. CV
  3. Referanser
Skrevet av Karl KahlerKarl Kahler

Referanser

8 minutter å lese
Referanser
Grundig gjennomgang om du bør eller ikke bør oppgi referanser på CV-en, og hvordan du bør føre dem opp hvis du gjør det, pluss tips og eksempler.

Å oppgi referanser på en CV — selv om det nå til dags vanligvis anbefales å ikke gjøre det — kan gi deg et konkurransefortrinn under de rette omstendighetene. I bransjer som har fokus på nettverk, eller når du spesifikt blir bedt om å gjøre det, kan de rette referansene på en CV være nøkkelen til et jobbintervju. I dette kapittelet går vi grundig inn på:

  • Ulike scenarier når du bør oppgi referanser på en CV
  • Ulike scenarier når du ikke bør oppgi referanser på en CV
  • Hvordan du fører opp referansene dine på en CV
  • Hvordan du forbereder referansene dine

Ulike scenarier når du bør eller ikke bør oppgi referanser på en CV.

Alle eksempler

Her er en lekse fra ungdomsskolen som fremdeles stemmer: Les instruksjonene. Arbeidsgivere nevner ofte spesifikke krav i stillingsannonsene sine for å sikre at søkerne leser annonsen grundig. Hvis annonsen ber om å inkludere et visst antall referanser på CV-en, er dette den rette anledningen til å nettopp gjøre det. Hvis du kan vise til et sterkt nettverk, påvirker dette beslutningen deres, så da bør du gjøre informasjonen så tilgjengelig som mulig.

Ikke gjøre

Hvis stillingsannonsene ikke spesifikt ber om referanser og du er ny i markedet, bør du ikke gjøre nettverket ditt til høydepunktet av CV-en. Når du begir deg ut i en ny bransje, eller er fersk uteksaminert fra universitetet, er nettverket ditt gjerne fortsatt i utvikling. Du får nok et sterkt nettverk etter hvert, men hvis du ikke har referanser som er direkte knyttet til selskapet eller kan referere til et av toppnavnene i bransjen, bør du spare på dem til du blir bedt om å oppgi noen.

JA: I stillingsannonsen bes det om å oppgi referanser

Her er en lekse fra ungdomsskolen som fremdeles stemmer: Les instruksjonene. Arbeidsgivere nevner ofte spesifikke krav i stillingsannonsene sine for å sikre at søkerne leser annonsen grundig. Hvis annonsen ber om å inkludere et visst antall referanser på CV-en, er dette den rette anledningen til å nettopp gjøre det. Hvis du kan vise til et sterkt nettverk, påvirker dette tydelig beslutningen deres, så da du vil gjøre informasjonen så tilgjengelig som mulig.

❌ NEI: Du er ny i bransjen

Hvis stillingsannonsene ikke spesifikt ber om referanser og du er ny i markedet, bør du ikke gjøre nettverket ditt til høydepunktet av CV-en. Når du begir deg ut i en ny bransje, eller nettopp er uteksaminert, er nettverket ditt gjerne fortsatt i utvikling. Du får nok et sterkt nettverk etter hvert, men hvis du ikke har referanser som er direkte knyttet til selskapet eller kan referere til et av toppnavnene i bransjen, bør du spare på dem til du blir bedt om å oppgi noen.

✅ JA: Du har plass til referanser på CV-en

La oss si at arbeidsgiveren ber om referanser, men CV-en din på én side er allerede fullstappet med viktig informasjon. Hvis det ikke er noe annen informasjon du kan sløyfe, nevner du referansene dine i følgebrevet eller i e-posten. Men hvis du kan få plass — kanskje ved å være kreativ med layouten — bør du oppgi dem i selve CV-en. En sidekolonne er et flott sted for denne typen ekstra informasjon. Referanser bør aldri være årsaken til at CV-en din er over én side eller ser overfylt ut.

❌ NEI: Mindre enn tre referanser

Tommelfingerregelen er at du oppgir tre relevante referanser. Hvis du har mindre enn tre, kan det se ut som du enten har liten erfaring eller ikke kjenner nok folk som vil være referanse for deg. Med mindre du blir bedt om bare en eller to referanser, bør du oppgi minst tre personer. Disse forbindelsene bør kunne fortelle den potensielle sjefen din om hvordan du kommer til å reagere på utfordringer i stillingen. Også her gjelder det å lese instruksjonene i stillingsannonsen nøyaktig — hvis de bare ber om to referanser, oppgir du to referanser — men i alle andre tilfeller oppgir du minst tre pålitelige tidligere kolleger eller overordnede.

✅ JA: Nettverket ditt fikset jobbintervjuet for deg

Hvis noen i nettverket ditt konkret anbefalte deg hos arbeidsgiveren, bør du ta med navnet og (kontakt)informasjonen på CV-en, på et fremtredende sted. Selv om forbindelsen din tok kontakt med den rekrutteringsansvarlige, kan kaoset i ansettelsesprosessen og ulike avdelinger alltid dra nytte av en aldri så liten påminnelse.

❌ NEI: Du har ikke spurt referansene dine ennå

Før du oppgir kontaktinformasjonen til referansene dine, bør du alltid be dem om tillatelse. Dette er ikke bare vanlig høflighet, men det forhindrer en forvirret eller lite nyttig referansesamtale. Selv om den gamle sjefen din satte pris på å jobbe sammen med deg, kan det hende at han/hun ikke setter deg i et godt lys etter å ha blitt overrasket med en uventet telefonsamtale. Forberedte referanser vil også vise den potensielle arbeidsgiveren din at du tok deg tid til å snakke med dem på forhånd. Be referansene dine om tillatelse via telefon eller e-post — eller helst personlig — og vis dem hvor begeistret du er over den potensielle nye jobben. Hvis du viser din begeistring, vil du få en referanse som passer til jobben. Husk å takke referansene dine personlig for at de tok seg tid til å hjelpe deg på denne avgjørende måten. Det er gjerne først under ansettelsesprosessen at en potensiell arbeidsgiver sier at det er på tide med referansesjekken. Dette er en god mulighet for deg til å ta kontakt med referansene dine igjen, for å sikre at de er godt forberedt.

✅ JA: Du har en industrileder som referanse

Kjenner du noen eller har du jobbet med noen som er et kjent navn i bransjen? Hvis forbindelsen din er en høyt respektert leder — og har sagt seg villig til å være referanse for deg på forhånd — kan dette få CV-en din til å skille seg ekstra ut fra mengden. Ta vare på forbindelsen din og spar den til spesifikke situasjoner, som når du kan bruke en referanse som er grunnlegger for et merke, firma eller nyskapende produkt i bransjen.

❌ NEI: Hvis du kan henvise til referanser på andre måter

I noen situasjoner er det eneste alternativet du har å oppgi nødvendige referanser på selve CV-en. Hvis selskapet for eksempel ønsker å ta imot søknader gjennom en online portal og CV-en er det eneste dokumentet du kan laste opp, kan det lønne seg å bruke all den tilgjengelige plassen. Hvis du er usikker på om du har plass og om referansene er viktig nok til å frigjøre plass på CV-en, kan du også nevne dem i følgebrevet eller i e-posten ved en søknad på nettet. Ofte vil de rekrutteringsansvarlige bare be om referanser etter et positivt jobbintervju, så det er ikke nødvendig å kaste bort dyrebar plass på CV-en uten videre.

✅ JA: Fagområdet ditt er avhengig av referanser

En siste begrunnelse for å oppgi referanser på en CV er å forstå bransjen og hvordan den forholder seg til sitt eget nettverk. Å kjenne de rette menneskene i et kreativt fagområde kan fremheve dine evner til å hente inn nye kunder eller komme i kontakt med nye forbindelser på toppnivå. Teknologibaserte bransjer viser seg å være mest avhengige av et nettverk, det samme gjelder når du jobber med politikk, risikokapital eller bedriftsrådgivning.

Hvordan du fører opp referansene dine på en CV

Hvis du passer inn i en av disse "JA" -kategoriene, og du har bestemt deg for å oppgi referanser på CV-en, bør du (avhengig av CV-oppsettet) alltid ta med følgende informasjon: Navn tittel og firmaets telefonnummer og e-postadresse Valg av riktig CV-mal og oppsett er av avgjørende betydning. Å skrive en CV, inkludert referanser, i et lettlest oppsett kan hjelpe deg med å skille deg nok ut fra mengden til å dra i land et jobbintervju. Når referansene først har passert nåløyet, plasseres de gjerne nederst på CV-en. Selv om de kan imponere leseren, er de prikken over i-en etter avsnittene med erfaring, ferdigheter og utdanning. Dine forbindelser kan være akkurat det som skal til for å få deg inn i varmen hos arbeidsgiveren. Ikke vær redd for å utnytte nettverket ditt, selv om du synes det er litt ubehagelig å promotere deg selv.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Karriere12 minutter å lese
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
Undersøkelse: Får pene folk lettere jobb?
CV10 minutter å lese
Utdanningene som i høyeste grad fører til jobb
Utdanningene som i høyeste grad fører til jobb
Karriere16 minutter å lese
De beste byene i Europa for nyutdannede
 De beste byene i Europa for nyutdannede
CV9 minutter å lese
Korrekturlesing
Korrekturlesing
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler