1. Blog
  2. CV
  3. CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
Skrevet av Karl KahlerKarl Kahler

CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en

12 minutter å lese
CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer: Hvordan opprette den perfekte CV-en
Les guiden vår om hvordan CV-verktøyet vårt sikrer at CV-en din velges ut av automatiserte søknadssystemer

Når et foretak bruker automatiserte søknadssystemer for å finne nye ansatte, betyr det ikke at CV-en din automatisk blir valgt ut når du har riktig erfaring. Men det er nettopp det du bør sikre, at CV-en din automatisk velges ut av disse søknadssystemene. Stadig flere foretak bruker automatiserte søknadssystemer, spesielt de store selskapene. Det er en enkel og grei måte å spare masse tid og ressurser på, for å finne rett kandidat til en ledig stilling. 

Søknadssystemene skanner CV-ene på bestemte nøkkelord som beskriver kvalifikasjonene og erfaringen arbeidsgiverne er ute etter. En CV med kun få eller ingen nøkkelord vil da etter all sannsynlighet bli valgt bort, uten at et menneske har sett på dokumentet. Og omvendt, en CV med mange treff på nøkkelord kommer øverst i bunken hos de ansettelsesansvarlige.

Et eksempel: Et fagtidsskrift leter etter en "art director med fem års erfaring, kunnskap og kompetanse om illustrasjon og design, samt utmerkede ferdigheter innen Photoshop, Adobe Illustrator og InDesign." Mest sannsynlig er alle ordene i fet skrift ført opp som nøkkelord i det automatiserte søknadssystemet som arbeidsgiveren bruker.

Det kan godt være at du oppfyller alle disse kravene, og at du til og med er den ideelle kandidaten for stillingen. Men hva hvis du beskriver deg selv som en "dyktig grafisk designer med utmerkede ferdigheter innen kreativ og nyskapende layout og helt oppdatert på de nyeste standardprogramvarene i bransjen"? Da vil det automatiserte søknadssystemet sannsynligvis vurdere søknaden din som uinteressant, siden det ikke kjenner igjen at du faktisk oppfyller kravene! 

Fordi du har beskrevet ferdighetene dine og attpåtil jobbtittelen med andre ord enn det som står i stillingsbeskrivelsen (grafisk designer i stedet for art director), kan det være at søknadssystemet ikke en gang kjenner igjen hvilken stilling du søker på. Og det kan bety at søknaden din avvises uten videre, eller havner langt ned i bunken med søknader, spesielt hvis stillingen krever spesifikke ferdigheter.

Omtrent 75 % av alle søknadene avvises automatisk av disse søknadssystemene, uten at et menneske har sett på dem, bare fordi søknadene ikke inneholder nøkkelordene som stillingsannonsen nevner.  Derfor er det helt avgjørende for deg som søker jobb, å forstå hvordan disse søknadssystemene fungerer og hvordan du kan tilpasse CV-en din for å bestå denne automatiserte utvelgelsen. Her er 5 tips som vil hjelpe deg forbi dette store hinderet på vei til drømmejobben.

Studer stillingsannonsen nøye, og bruk samme språk og tone for å beskrive kvalifikasjonene dine

Du får aldri napp når du fisker med feil agn. Og du får ikke jobb når du ignorerer det arbeidsgiverne er ute etter. Det er absolutt nødvendig at du studerer stillingsannonsene nøye for å forstå hva arbeidsgiveren søker. Det er åpenbart at du aldri bør lyve på deg ferdigheter og evner som du ikke har. Men om du har kvalifikasjonene som nevnes i stillingsannonsen, så bør du fremheve dem i CV-en din. Det er det som skal til for at de automatiserte søknadssystemene velger ut din CV, slik at du går videre til neste runde i søknadsprosessen. 

Legg merke til språket og tonen som brukes i stillingsannonsen, og bruk samme formulering i CV-en din. Det finnes automatiserte søknadssystemer som kjenner igjen synonymer, forkortelser og akronymer, men det er nok best å ikke ta sjanser. Hvis for eksempel en arbeidsgiver leter etter kunnskap og kompetanse innen søkemotoroptimalisering, bør du ikke gamble om at søknadssystemet kjenner igjen "SEO" som den velbrukte engelske forkortelsen for nettopp søkemotoroptimalisering. I disse tilfellene er det best å nevne både hele begrepet og forkortelsen: "søkemotoroptimalisering (SEO)".

I andre tilfeller kan jobbsøkingen føre deg til en (ønsket) arbeidsgiver som ikke har en spesifikk stillingsannonse du kan bruke som utgangspunkt for CV-en din. I så fall bør du undersøke nettsidene til foretaket, samt bruke andre relevante kilder. For å kjenne igjen ord som ofte brukes på en nettside, kan du lage en "ordsky" ved å kopiere alle ordene og lime dem inn i en "ordsky-generator" som for eksempel WordClouds eller Wordle.  Gjør leksene dine. Vær forbered.

CV-optimalisering for automatiserte søknadssystemer

CV-optimalisering fungerer på samme måte som søkemotoroptimalisering. Begge går ut på at du bruker nøkkelord og setninger som søkemotorene leter etter. Men, hvis du overdriver, vil det ha motsatt effekt. For å påvirke søkemotorene, er det noen søkere som bruker et vell av nøkkelord. Hvis du bruker for mange nøkkelord, vil søkemotorene anse det som spam, og da har du gjort deg selv en bjørnetjeneste. For da kommer du lavere på listen — det stikk motsatte av det du ville.

Når du bruker mange nøkkelord i en tekst, vil setningene ikke ha en naturlig flyt mer. Husk at når du har kommet forbi de automatiserte søknadssystemene, er det et menneske av kjøtt og blod som vurderer søknaden din, og han eller hun er den som faktisk ansetter nye medarbeidere. Når du har valgt nøkkelordene du vil bruke, bør du anvende dem med omhu, og helst i forskjellige avsnitt i CV-en din. Noen nøkkelord egner seg godt i en punktliste i arbeidshistorikken din, andre kan du anvende i ferdighetsavsnittet, eller de passer best i profilteksten. 

Bruk nøkkelord på en måte som ser naturlig ut, i setninger eller oppsummeringer. Du kan godt bruke ett og samme nøkkelord om igjen, men du bør ikke gjenta det for mye.

Ikke glem å skreddersy CV-en
Ikke glem å skreddersy CV-en

Tilpass CV-en din for hver jobbsøknad

Hvis det er én ting CV-en din ikke bør være, så er det et intetsigende standarddokument. Derimot bør CV-en din være et dynamisk, tilpasningsdyktig dokument som er skreddersydd for hver eneste jobb du søker på. I gamle dager var en CV ett til to A4-ark som ble sendt i posten. Det kan godt være at foreldrene dine har gått til et trykkeri for å få 50 papirkopier av en og samme CV. Denne CV-en sendte de til alle slags foretak, og til alle typer stillinger. Men det er lenge siden det var vanlig praksis. Nå blir en CV sett på som et dokument som bør tilpasses for hver eneste søknad som blir sendt ut. Så skreddersy CV-en din for stillingen du søker på!

Bruk en profesjonell mal som de automatiserte søknadssystemene kjenner igjen

Det finnes mange mulige fallgruver innen (grafisk) design og oppsett, inkludert fil- og skrifttyper, og punkttegn som automatiserte søknadssystemer ikke kan lese. Noen automatiserte søknadssystemer har problemer med å lese skrifttyper med seriff — liten tverrstrek øverst og nederst på trykkbokstaver. Skrifttyper uten seriff er generelt sett lettere å lese for disse søknadssystemene. Vi anbefaler derfor at du bruker en skrifttype uten seriff, for eksempel Calibri eller Arial.

Uvanlige punkttegn — som brukes i punktlister i for eksempel ferdighetsavsnittet — kan også forvirre systemene. Hold deg til runde eller firkantede punkttegn, og pass deg for mer avanserte grafiske ikoner. Mange av de grafiske ikonene er nemlig uleselige for søknadssystemene. Hvis du for eksempel har laget en fancy logo av navnet ditt som du vil ha i toppteksten av CV-en din, er det stor fare for at datasystemene ikke kan lese den — spesielt hvis det dreier seg om en fil av typen .jpeg, .png eller .tif. I en CV bør du aldri konvertere tekst til en bildefil.

Profesjonelle CV-maler veileder deg i hvordan du bør organisere CV-en din. Den bør ha A) en topptekst med dine kontaktdetaljer, B) en profiltekst hvor du presenterer deg selv, C) en arbeidshistorikk, D) utdanningen din, og E) et avsnitt med ferdighetene og evnene dine. Forresten bør du aldri endre navnet på ferdighetsavsnittet til "Superkrefter", ikke gjør det! Et automatisert søknadssystem trenger nemlig å vite hvilken del av CV-en din det leser, og den er avhengig av enkle nøkkelord som i oppsummeringen ovenfor.

Sist, men ikke minst, kan filtypen du velger å lagre mesterverket ditt som, bety seier eller nederlag. Vanligvis foretrekkes et PDF-format, selv om ikke alle automatiserte søknadssystemer kan lese PDF-filer og foretrekker Word-dokumenter. Det bør du sjekke før du laster opp CV-en din. Hvis en arbeidsgiver spesifikt ber om et Word-dokument, bør du absolutt sende CV-en din i et .doc eller .docx-format. Hvis ikke, hold deg til PDF. Den beste måten å unngå disse fallgruvene på, er å bruke en av de profesjonelle, godt testede malene til CVapp.no. I malene våre har vi løst alle mulige formateringsproblemer på forhånd, slik alt du trenger å gjøre er å fylle inn detaljene dine.

Det du ikke bør gjøre når det gjelder automatiserte søknadssystemer

  • Ikke vær for skarpsindig eller smart. Ikke bruk uvanlige skrifttyper, glorete grafiske ikoner eller andre gimmicks.
  • Ikke finn opp CV-en på nytt. Hold deg til et standard oppsett med logisk rekkefølge.
  • Ikke skriv for mye. Ingen ønsker å lese en CV som er pakket med unødvendig informasjon og detaljer. La det være plass til mellomrom.
  • Ikke forveksle nøkkelord med moteord. Unngå klisjéer som "lagspiller" og "fleksibel".
  • Ikke glem å vedlegge et følgebrev på én side. Å glemme følgebrevet er en av de vanligste grunnene til at en kandidat avvises.
  • Ikke gjør stave- eller grammatikkfeil. Undersøkelser blant rekrutterere viser at mange kandidater avvises på grunn av skrivefeil og dårlig grammatikk.
  • Ikke glem at den som skal ansette deg og vurdere CV-en din til syvende og sist, er et menneske. Opprett en CV som er tiltalende, godt skrevet og minneverdig.

CVapp.no er en ledende leverandør av profesjonelle, godt testede CV-maler for alle yrker. Vi publiserer detaljerte, gratis guider om CV-skriving, for hvilken som helst bransje eller jobb. CV-verktøyet vårt gjør det mulig for alle og enhver å opprette en profesjonell CV, fra start til slutt, og på overraskende kort tid.  

For å komme i gang, kan du se gjennom våre profesjonelle CV-maler, velge en mal du liker, og begynne å fylle inn detaljene dine. Du må fremdeles gjøre den vanskelige delen, nemlig skrive selve innholdet — men vi tilbyr et godt testet rammeverk, samt forhåndsgenererte setninger. Slutt å spekulere, velg et forhåndsdesignet format som har vist seg å fungere.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV16 minutter å lese
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
Hvorfor du bør tilpasse CV-en din for hver eneste jobbsøknad du sender ut
CV8 minutter å lese
6 effektive handlingsverb for CV-bruk
6 effektive handlingsverb for CV-bruk
Jobbintervju4 minutter å lese
Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja
Hvordan du avslår et jobbtilbud hvis du allerede har takket ja
CV6 minutter å lese
Hvordan skrive CV uten erfaring + (gratis) eksempler
Hvordan skrive CV uten erfaring + (gratis) eksempler
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler