1. Blog
 2. CV
 3. Hvordan presentere deg selv (med eksempler)
Skrevet av Paul DruryPaul Drury

Hvordan presentere deg selv (med eksempler)

12 minutter å lese
Hvordan presentere deg selv (med eksempler)
Illustrering ved:Alexander Kostenko
En god introduksjon kan sette tonen for resten av intervjuet og gi arbeidsgiveren (og deg selv!) tillit til dine ferdigheter og evner. Her er alt du trenger å vite for å gjøre et godt førsteinntrykk.

Å presentere deg selv er som den første scenen i en film eller åpningsminuttene av en fotballkamp – publikum gjør seg opp en mening der og da, om hva som kommer til å skje. Hvordan du presenterer deg selv er avgjørende for hvordan enhver samtale starter (og er spesielt viktig når du prøver å få jobb).

Malcolm Gladwells bok «Blink» tar for seg denne psykologien om raske tanker og øyeblikkelige vurderinger. Kraftfulle introduksjoner starter produktive samtaler. Det har vist seg at underbevisstheten setter i gang med det samme vi møter en ny person, og det tar en stund før det bevisste (rasjonelle) sinnet har nok informasjon til å hente igjen. Jo mer relevant informasjon vi kan mate det rasjonelle sinnet under introduksjonen, desto raskere vil begge sinnene bli enige om et godt førsteinntrykk.

Hvordan du presenterer deg selv, er en viktig faktor i enhver jobbsøkingssituasjon – enten du nettverker (på nett eller personlig), presenterer deg selv via e-post eller møter en ny person på et intervju. Jobbutsiktene dine avhenger av at du presenterer deg på riktig måte. Her er noen ting vi skal gå nærmere inn på når det gjelder å presentere deg selv:

 • 6 ting du bør tenke på når du presenterer deg selv
 • Hvordan presentere deg selv på et jobbintervju
 • Hvordan presentere deg selv via e-post
 • Hvordan presentere deg selv for en rekrutterer
 • Hvordan presentere deg selv på nett

Hvordan du presenterer deg vil variere avhengig av situasjonen og verdien du tilfører enhver samtale. Hva kan du fortelle om deg selv som vil vekke interessen til samtalepartneren din?

Husk at det er viktig å lytte på det samtalepartneren din har å si. Aktiv lytting er en ferdighet som alltid lønner seg. Du bør også være forberedt på en bakgrunnssjekk, vet du hva som står på nettet om deg?

Eksperttips

Hva er en profesjonell introduksjon? I starten av hvilken som helst samtale er det nyttig for samtalepartneren å få en forståelse av hvem du er, hva du gjør og hvorfor vedkommende bør snakke med deg. En profesjonell introduksjon handler om de jobbrelaterte grunnene til samtalen. Det gjelder å vekke interessen til både rekrutterere og arbeidsgivere.

6 ting du bør tenke på når du presenterer deg selv

Du har kanskje bare noen få korte replikker til å presentere deg selv, men når du har utallige ting å si, er disse replikkene avgjørende for å styre de første minuttene av samtalen. Det er alltid mulig å bytte samtaleemne, men ideelt sett vil du ha jevn flyt i introduksjonen for å få de som deltar i samtalen til å åpne seg.

Ikke kom med en for lang introduksjon. Det er mulig at du blir avbrutt før du kommer til poenget. Vis motparten at du er klar til å lytte så vel som å snakke. Her er noen andre betraktninger når det gjelder å presentere deg selv på en effektiv måte og få i gang en konstruktiv samtale:

Gjør introduksjonen din relevant for tilhørerne.

Hvis du ikke treffer blink med introduksjonen din, vil tilhørerne lure på hva de gjør der. Ikke få dem til å tvile på om du er den rette personen å snakke med. Planlegg introduksjonen på forhånd og fengsle dem med et innblikk i din verden.

Fortell hva du gjør, ikke hva tittelen din er

Når du presenterer deg selv i et jobbintervju bør du ikke si noe som du har satt i fet skrift (eller øverst) i CV-en. De vil kjenne til tittelen din, så fortell dem hva du kan gjøre for dem og hvorfor du er der. Vær konkret og skill deg ut fra alle de andre kandidatene.

Eksperttips

Hvordan velger du hvilke erfaringer du skal nevne i introduksjonen din? Blant alle erfaringene dine må det være noen som vil imponere enhver potensiell arbeidsgiver. Du må finne en kort anekdote som gjør at vedkommende vil finne ut mer om deg. En god introduksjon legger grunnlaget for en fascinerende samtale.

Fortell noe interessant om hvorfor du er der

Akkurat som CV-en din bør være så unik som mulig, bør du forsøke å trollbinde motparten med det du sier i introduksjonen. Prøv å være annerledes på en måte som får dem til å se frem til å bli bedre kjent med deg og finne ut av hva du kan bety for virksomheten.

Vær original og minneverdig

Det er kanskje ikke så viktig å være minneverdig i starten av en samtale, men hvis du har ett faktum du vil skal sitte fremst i minnet gjennom hele samtalen, bør du nevne det i introduksjonen. Dette er meg, og dette er hva jeg anser som viktig.

Vær omtenksom og oppmerksom

Innholdet i introduksjonen er viktig, så vær bevisst på hvem du henvender deg til. Når du er på et intervju, bør du ta hensyn til bedriftskulturen og justere språket og historiene dine deretter. Å være støtende i de første ordene vil ikke ende godt.

Led inn i neste del av samtalen

Når du har sagt hvem du er og hvorfor du er der, bør den siste delen av introduksjonen være en forsmak på «dette er hvorfor dere har invitert meg på intervju». Samtalepartneren din kan da ta utgangspunkt i introduksjonen, og samtalen vil forhåpentligvis flyte videre.

Måter å presentere deg selv på i et jobbintervju

Ethvert intervju er en stressende situasjon der en gjennomtenkt og informativ introduksjon kan bidra til å roe ned nervene så vel som styre samtalen. Intervjueren kan velge å starte med et eget spørsmål, så det kan hende du må presse inn en innledende salgspitch. Et jobbintervju begynner gjerne med et åpent spørsmål som «fortell litt om deg selv».

Eksempel

Rekrutterer: «Fortell litt om deg selv» (Obs! vedkommende vet hva du heter!)

Kandidat: «Jeg er en mekaniker som er besatt av veteranbiler, med en evne til å forlenge levetiden til både de mest vanlige og sjeldne modellene. Jeg har en spesiell interesse for sportsbiler og er en av grunnleggerne av den største sportsbilmekanikerforeningen i Troms. Jeg har reparert over 3 000 biler i løpet av arbeidslivet – og jeg har vært under panseret på enhver type sportsbil du kan tenke deg. Jeg har en lang liste med fornøyde og trofaste kunder som anbefaler meg.»

Kopiert!

Måter å presentere deg selv på i en e-post

Når du skal presentere deg selv i en e-post kan introduksjonen gjerne være litt lengre enn når du gjør det muntlig, ettersom mottakerne forventer å lese mer enn de ville lyttet til. Likevel bør du holde deg til poenget og inkludere en sterk oppfordring til handling. Hvis du vil at de skal åpne CV-en og følgebrevet du har sendt inn, må du gi dem en god grunn til å gjøre det.

Søknad på stilling som produktsjef

Jeg er produktsjefen fra konkurrenten som er ansvarlig til nedgangen på 25 % av markedsandelen deres i fjor. Min forrige arbeidsgiver går nå i en annen strategisk retning, så jeg følte at det var på tide med en forandring.

Mine tiltak innen merkevarebygging førte til en resultatvekst på 8,4 millioner kroner (22 % på årsbasis), og to av produktkampanjene jeg var ansvarlig for har vunnet flere bransjepriser. Jeg forstår at dere er i ferd med å foreta en kreativ gjennomgang av virksomheten, og jeg mener bestemt at jeg er den rette personen til å drive frem endringer og hjelpe dere med å finne tilbake til kundene deres.

Kopiert!
Eksperttips

Hvordan presenterer du deg selv på en kreativ måte? Ikke vær for kreativ til å begynne med. Motstå fristelsen til å være smart. Motpartens sanser vil bli bombardert av inntrykk om hvordan du ser ut og kroppsspråket ditt, så hold introduksjonen enkel og kraftfull. Kreativiteten kan komme senere, når du har fått deres fulle oppmerksomhet.

Måter å presentere deg selv på for en rekrutterer

Når du skal presentere deg for en rekrutterer skjer det ofte på telefonen. Det rekrutterere vil, er å finne ut om du kan passe til en bestemt stilling, så spør dem først om noen detaljer om stillingen for å få litt kontekst. Deretter må du tenke raskt og trykke på de riktige knappene. Du må formidle entusiasme for stillingen i introduksjonen din, ellers tror de kanskje at du ikke er ivrig nok.

(telefonsamtale)

God morgen, mitt navn er Sten Fredrik Hansen. Jeg er svært interessert i stilingen som butikksjef som ble utlyst på nettstedet deres. Jeg har vært butikksjef de siste sju årene, og har drevet butikker med mellom to og tre tusen varenumre, hovedsakelig i sentrale forretningsstrøk. Jeg har jobbet med flere prosjekter for åpning av nye butikker for to forhandlere, og jeg mener at stillingen hos denne nye markedsaktøren vil passe perfekt. Jeg sender gjerne CV-en min hvis dette høres interessant ut.

Kopiert!
Eksperttips

Hva gjør du hvis du er nervøs når du skal presentere deg selv? Svelg nervene før du møter den du skal presentere deg for. Du vet ikke om vedkommende kanskje er like nervøs selv, så vær så rolig og selvsikker som mulig. Si til deg selv at vedkommende er interessert i det du har å si, og vær åpen for å svare på det de sier. Og når samtalen begynner å flyte, vil nervene smelte bort.

Hvordan presentere deg selv på nett

Det fine med å presentere seg på nett er at du kan henvise rekrutterere og potensielle arbeidsgivere til LinkedIn-profilen din. Introduksjonen bør derfor være kraftfull og gå rett på sak. Hvis de har fått inntrykk av at de allerede vet nok om deg, klikker de kanskje ikke videre. Å få dem til å se på LinkedIn-profilen din er det endelige målet med denne måten å presentere deg på.

(LinkedIn-melding)

Hei

Jeg kom over LinkedIn-oppdateringen din om den ledige stillingen og ønsker å vise min interesse. Jeg har jobbet som lærerassistent på en spesialskole i sju år, og har nå fullført lærerutdanningen i deltid. Jeg håper at min erfaring og mine anbefalinger på LinkedIn kan være av interesse i første omgang. Hvis det er tilfellet, vil jeg vært gjerne finne ut mer om stillingen og sende inn CV-en min.

Kopiert!
Eksperttips

Hva om du er usikker på hvordan du bør introdusere deg selv? Det hjelper alltid å snakke med familie eller venner. Ved å snakke gjennom situasjonen der du skal presentere deg selv i, får de  litt kontekst, slik at de kan hjelpe deg med å presentere deg selv på best mulig måte. Et annet perspektiv er alltid nyttig.

Viktig å få med seg

 • Å presentere seg selv profesjonelt er bare starten på en samtale.
 • Introduksjonen avhenger av situasjonen og verdien du tilfører.
 • Fortell samtalepartneren din hva du gjør. Vær relevant og interessant.
 • Fortell «hvorfor» – la dem vite hvorfor det er verdt å snakke med deg.
 • Svelg nervene, vær kortfattet og ta en pause for å høre på svarene deres.
 • Sørg for at slutten av introduksjonen starter en samtale.
 • Akkurat som CV-en din må introduksjonen din være unik.
Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Forsidebrev7 minutter å lese
Adresseringen i et følgebrev (eksempler og tips)
Adresseringen i et følgebrev (eksempler og tips)
Jobbintervju9 minutter å lese
Hvordan forhandle lønn?
Hvordan forhandle lønn?
Karriere32 minutter å lese
Er det tid for en endring i karrieren? Hva du i så fall skal gjøre
Er det tid for en endring i karrieren? Hva du i så fall skal gjøre
CV14 minutter å lese
Hvordan lage en engelsk CV
Hvordan lage en engelsk CV
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler