Følgebrev – topptekst
I gamle dager kalte vi toppteksten for «brevhode», en trykt overskrift på et blankt ark med avsenderens navn og kontaktinformasjon. Og ja, vi pleide å rulle disse inn i en skrivemaskin når vi skulle skrive et brev.
Teknologien har endret seg, men hensikten med en topptekst forblir den samme - å formidle hvem du er og hvordan man kan kontakte deg. Toppteksten bør ha et tiltalende design med kanskje en liten fargeklatt, for å piffe opp en ellers kjedelig side med bare tekst. Vanligvis inneholder en topptekst avsenderens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse. Eventuelt kan du legge til stillingstittelen din, for eksempel «dataingeniør».
Følgebrev – stillingen du søker på
Dette er det korteste av alle avsnittene i følgebrevet ditt, men likevel av stor betydning. Her nevner du stillingen du søker på og eventuelt hvilken filial eller hvilken avdeling av selskapet eller organisasjonen.
Oftest skriver du bare «Søknad på (deltids)stilling som [tittel] (i [firmanavn])». Når du sender inn en åpen søknad, skriver du: «Åpen søknad» eller «Søknad på stilling i [firma/organisasjon]». Og når du søker praksis- eller studieplass: «Søknad på praksis/studieplass i [firma/organisasjon]».
Følgebrev – åpning
Formålet med åpningen er å fange leserens oppmerksomhet. Du bør henvise til stillingen og gi et hint om kvalifikasjonene dine. Bruk et energisk, livlig språk som viser at du brenner for yrket ditt og som får leseren til å si «Hei, denne personen vet hva han/hun snakker om». I det minste bør leseren ha fått lyst til å lese videre.
Etter åtte med programvareutvikling i e-handelsvirksomheten til to ledende moteforhandlere (med over en million nettbesøk i måneden), håper jeg å løfte karrieren min til neste steg hos Banton.
Hensikten med åpningen er å fange leserens oppmerksomhet med dine mest overbevisende kvaliteter, og samtidig vekke interesse for å fortsette å lese.
Følgebrev – midtstykke
Nå som du har vekket leserens interesse, er det på tide å levere i midtstykket. I to eller tre avsnitt beviser du at du er rett kandidat for jobben. Her nevner du din arbeidserfaring, dine kvalifikasjoner, og det du har oppnådd. Og det passer utmerket med en anekdote eller to om hvordan du løste et stort problem til alles tilfredshet.
Vær spesifikk i beskrivelsen din, bruk tall og fakta om det passer (for eksempel i beløp, antall og prosenter). Hvis du har en bachelor- eller mastergrad innen informasjons- og datateknologi, er dette stedet å nevne (en av) disse. Du kan også legge til en annen vinkling, nemlig hvordan du ser fremtiden. Fortell hva du kan bety for firmaet, basert på din kunnskap og kompetanse.
Hensikten med midtstykket er å illustrere hvordan firmaet du søker jobb i kan dra nytte av dine kvaliteter og kvalifikasjoner som en erfaren, løsningsorientert dataingeniør.
Størstedelen av arbeidsoppgavene mine har bestått av å vedlikeholde ESB-applikasjoner og sikre en jevn, effektiv drift av netthandelens serverdel. Jeg er dyktig på å forstå virksomhetens behov og setter kundeopplevelsen først, samtidig som jeg holder øye med budsjettmessige begrensninger.
Etter å ha fornyet leverandørbasen i 2019, oppnådde vi en årlig kostnadsbesparelse på 13 %, samtidig som vi reduserte antall nettsteds- og kodefeil med 35 %.
Prosjektet jeg er mest stolt av, er da jeg designet, utviklet og implementerte arkitekturen til en prisvinnende nettbutikk der kundene kunne legge egne bilder over produktene. Jeg koordinerte alt fra innsamlingen av innledende krav, til design, koding, testing og utrulling av applikasjonen. Resultatet var at like-for-like-salget økte med 18 %.
Før jeg startet i detaljhandelen, jobbet jeg et tiår i et konsulentfirma spesialisert i programvare. Min tekniske erfaring er dermed bredere enn bare netthandel, og har vist seg nyttig ved flere anledninger i de siste årene. Jeg er ekspert på Windows, Unix og Linux, samt 9 programmeringsspråk (inkludert C, C++, VB, Java, Perl og SQL).
Mine informatikkstudier ved NTNU har dannet grunnlaget for karrieren min. I etterkant har jeg benyttet enhver anledning til å videreutvikle meg med blant annet 30 (nettbaserte) kurs og sertifiseringer. Man kan trygt si at jeg er ekstra ivrig til å utvikle programvareferdighetene mine.
Følgebrev – avslutning og signatur
Det siste avsnittet i følgebrevet fungerer som både et sammendrag og en oppfordring til handling. Avslutt med en trygg og positiv tone, og at du ser frem til å bli kontaktet for neste trinn i søknadsprosessen.
Hensikten med midtstykket er å avslutte på en selvsikker måte med en oppfordring til positiv handling av arbeidsgiveren.
Så gjenstår det bare å signere med et høflig og profesjonelt «Hilsen», eller lignende. Du kan forresten gjerne skanne signaturen din og sette den inn ovenfor navnet ditt, selv om det ikke forventes i elektronisk korrespondanse.
Jeg hører gjerne mer om utviklingsplanene til Banton og håper at jeg får muligheten til å bidra i disse.
Med vennlig hilsen
Kai Mikael Monsen