Topptekst
Øverst på siden i følgebrevet plasserer du toppteksten. Dette er sannsynligvis den delen av søknaden din som rekrutterere vil legge merke til først, så det er viktig at den inneholder riktig informasjon. Toppteksten bør i det minste inneholde navn, telefonnummer og e-postadresse, samt alle andre viktige personopplysninger som hjelper til med å identifisere brevet som ditt.
Ettersom profilteksten utgjør en vesentlig del av et følgebrev, bør du også være oppmerksom på visuell presentasjon i denne delen. For deg som elektriker bør du velge en topptekst om er tiltalende og iøynefallende, uten å bruke for mye farger eller fancy designelementer. Det du vil er å vekke interessen hos arbeidsgiveren til å lese mer om deg.
Vitsen med en topptekst i følgebrevet er: Å formidle de viktigste personopplysningene om deg på en visuell attraktiv og profesjonell måte.
Stillingen du søker på
Her er det rom for noen få muligheter: "Søknad på stilling som [tittel] (i [firma])". Når du søker på en deltidsstilling skriver du: "Søknad på deltidsstilling i [firma]". Og når du skriver en åpen søknad: "Åpen søknad" eller "Søknad på stilling hos [firma]".
Åpning
Åpningen er ofte den avgjørende faktoren om en arbeidsgiver velger å lese hele følgebrevet eller ikke. Så det er absolutt verdt å bruke tid og krefter på å gjøre denne delen både relevant og interessant. Hva med å bruke en anekdote, og/eller litt fakta og tall for å få mottakeren av brevet ditt på kroken, slik at han/hun fortsetter å lese følgebrevet?
Vitsen med åpningen er: Å fange oppmerksomheten til arbeidsgiveren og oppmuntre til å fortsette å lese midtstykket av følgebrevet.
En ansettelse som sjefselektriker i Strøm og Elektra ville sikre at jeg kan bygge videre på mine tolv års erfaring med å lede et team på 5-15 elektrikere i byggebransjen.
Midtstykke
Nå som du har vekket interessen til leseren, kan du gå nærmere inn på ferdighetene dine og det du har gjort og oppnådd hittil. STAR-metoden kan hjelpe deg med dette. STAR står for "situation, task, action, result" (på norsk: situasjon, mål, handling og resultat) og er en flott måte å beskrive hva du har oppnådd tidligere. Beskriv relevante situasjoner/utfordringer du har opplevd, og bruk handlingsverb for å beskrive hva du gjorde og de positive resultatene du har oppnådd.
Mot slutten av brevet ditt kan du også sette fokus på alle de spesielle, mest relevante ferdighetene du har og hva du kan bidra med i jobben og for firmaet.
Vitsen med midtstykket er: Å beskrive din erfaring og det du har oppnådd, samt nevne eventuelle unike ferdigheter og bidrag.
Jeg er en fullautorisert elektroinstallatør og har jobbet med alle tenkelige prosjekter innen boliger og kontorbygninger, fra nye boligprosjekter til utskifting av det elektriske systemet i fabrikker. Jeg har erfaring med å jobbe i team fra 5 til 140 personer og forstår hvor prioriteringene for et godt samarbeid ligger. Elektriske systemer er en integrert del av et funksjonelt rom, og jeg er ofte personen som koordinerer arbeidsforholdene på byggeplassen.
Jeg har gjennomført alle sikkerhets- og driftskurs, og har lært opp over 30 elektrikere. Jeg er fullt klar over de siste sertifiseringene og lovene som gjelder i Norge, og har aldri opplevd en arbeidsulykke i et av teamene jeg har ledet.
Min omfattende kunnskap og kompetanse om elektroniske systemer har gjort meg til en ansvarsbevisst leder med fokus på feilsøking, forebyggende vedlikehold og reparasjon, samtidig som jeg verdsetter godt og tett samarbeid innen et team og flere team innbyrdes.
Jeg er god på tidsstyring og alltid villig til å lære mer. Jeg ser på hvert nytt prosjekt som en spennende utfordring og vurderer alltid alternativer
basert på min egen og andres erfaring. Jeg har jobbet på over 350 prosjekter og har lær verdien av god kundeservice.
Avslutning og signatur
Når du er ferdig med midtstykket på følgebrevet, bør du være på andre halvdel av siden. Og da er det på tide å avslutte brevet på en positiv og respektfull måte. Prøv å inkludere en oppfordring til handling. Dermed gir du uttrykk for din interesse i stillingen og firmaet, og inviterer arbeidsgiveren på en høflig måte til å ta kontakt med deg.
Helt til slutt skriver du en hilsen som for eksempel «Hilsen», «Vennlig hilsen», «Beste hilsener» eller lignende.
Vitsen med avslutningen er: Å avslutte følgebrevet med en vennlig oppfordring til handling som frister arbeidsgiveren til å ta kontakt, etterfulgt av en passende hilsen og navnet ditt.
Jeg legger ved en oversikt over prosjektene jeg har jobbet med, og vil gjerne diskutere neste års prosjekter til Strøm og Elektra og hva jeg kan bety for disse.
Vennlig hilsen
Ole Herman Borge