Jobbene hos Google pleier å være svært populære, så de som jobber på personalavdelingen kan ikke bruke mye tid på hver enkelt søknad. Det er også derfor at det er viktig at du ikke er for original når du skal personliggjøre følgebrevet ditt, det er erfaringen din som teller! Derfor bør du helst følge et standardformat som mottakeren kjenner til og vet hvordan fungerer.
Følgende elementer bør du ta med i følgebrevet ditt:
- Topptekst
- Stillingen du søker på
- Åpning
- Midtstykke
- Avslutning og signatur
Topptekst
Når du ser på følgebreveksemplet vårt nedenfor, er toppteksten det første du legger merke til. Google er opptatt av både minimalisme og effekt i praksis, så sørg for at alle detaljer er som de skal være i søknaden din. Og når det gjelder toppteksten er det navnet ditt og kontaktinformasjonen din som rett og slett må være med.
Følgebrevet ditt bør være visuelt effektiv, så velg et design der toppteksten allerede bærer et budskap om profesjonalitet med et snev av individualitet. Førsteinntrykket kan være avgjørende, og når det gjelder en søknad så er det oppsettet og det visuelle designet som sørger for det. Når leseren ved det første øyekastet har forsikret seg om at alle nødvendige avsnitt og detaljer er på plass, kan vedkommende fortsette å lese brevet ditt.
En av våre velprøvde følgebrevmaler kan hjelpe deg med å presentere et moderne, stilig og profesjonelt image, uten at du trenger å bruke timevis på grafisk design.
Stillingen du søker på
Dette er det korteste av alle avsnittene i følgebrevet ditt, men likevel av stor betydning. Her nevner du stillingen du søker på og eventuelt hvilken avdeling av Google.
Oftest skriver du bare «Søknad på stilling som [tittel] (i Google Norway)», og når du sender inn en åpen søknad, skriver du for eksempel: «Åpen søknad» eller «Søknad på stilling i Google Norway».
Åpning
Åpningen i følgebreveksemplet vårt viser hvor viktig de første par linjene i et følgebrev er. Får leseren følelsen av det er mer i vente? Virker åpningen relevant for stillingen? Er det tydelig at jobbsøkeren hadde et brennende ønske om å bli en del av Google-familien?
Hva er hovedgrunnen til at Google bør vurdere nettopp deg som kandidat til stillingen? Er det ett aspekt ved historien din som du ønsker skal stå i sentrum under jobbintervjuet? Hvordan kan du skille deg ut i et hav av fremragende kandidater? Dette er spørsmål som et jobbvinnende følgebrev bør ta sikte på å besvare.
Søknad på stilling som dataforsker i Google Norway
Helt siden jeg som 17-åring vant en pris for datainteresserte ungdommer, har jeg jobbet med datamodellering. I vinnerprosjektet mitt analyserte jeg hvordan tenåringers Google-aktivitet kan påvirke deres fremtidig livsvalg. Nå, femten år senere, lurer jeg på hva jeg faktisk kan bety for Google i dag og i fremtiden.
Midtstykke
Google handler om data, så uansett hvilken stilling eller avdeling du ønsker å jobbe i, bør midtstykket av følgebrevet ditt inneholde dine beste og mest relevante prestasjoner som underbygges av konkrete tall og fakta. Google er ikke fremmed for store tall, men hvis de andre kandidatene også har store tall, handler det om relative prestasjoner. Hvordan kan du bevise (uten tvil) at du er rett kandidat til jobben?
Åpne nettleseren din, gå til Google.no og skriv inn «googliness», så vet du hva Google er ute etter i sine ansatte. Og joda, «googliness» er virkelig et ekte engelsk ord. Bruk de midterste tre til fire avsnittene i følgebrevet til å vise at du passer rett inn i bedriftskulturen. I følgebreveksemplet nedenfor gir vi deg én måte du kan gjøre det på, men alle er forskjellige – så gjør det på den måten du mener er best for deg. Tenk på hvilke krav du må oppfylle i jobben du søker på, og bruk dine tidligere erfaringer til å illustrere hvordan du vil passe inn.
Jeg har utsatt min karriere i næringslivet lenger enn mange andre takket være et traineeship på to år i et konsulentfirma spesialisert i datamodellering, fulgt av en mastergrad i datavitenskap fra UiT i Tromsø. Hovedoppgaven min var et prosjekt i regi av staten, som var en analyse av utviklingene i det digitale samfunnet. Jeg er overbevisst om at det jeg har lært om digital adferd også er av nytte for Google.
For et internasjonalt nettbasert spillselskap utviklet jeg både algoritmer og beslutningsmotorer, noe som økte fortjenesten med over 44 % per spiller i løpet av de første 90 dagene. Med en spillerbase på 18 millioner brukere var det komplisert å analysere dataene om hvorfor folk fortsatte å engasjere seg.
For en annen stor kunde arbeidet jeg med en maskinlæringsapplikasjon som førte til større driftseffektivitet og en besparelse på over 30 millioner kroner.
Dataene motsa hele 40 % av standardene selskapet håndterte, og dermed var det nødvendig å påvirke toppledelsen
Jeg er vant til å forklare arbeidet mitt og kommunisere med interessenter på tvers av avdelinger og fra gulvet til ledelsen. Og jeg mener bestemt at uten en bred forståelse på alle nivåer, er all datainnsikt bortkastet.
Avslutning og signatur
De som er så heldige å jobbe i Google, har stor tro på at de kan gjøre en forskjell. Derfor bør avslutningen din gi en siste påminnelse om hvorfor du er rett kandidat til jobben, samt en aldri så liten oppfordring til handling. La Google vite hvor gjerne du ønsker å jobbe i selskapet, og antyd at du ser frem til et intervju der dere kan diskutere hva du kan bety for Google.
Så gjenstår det bare å signere med et høflig og profesjonelt «Vennlig hilsen» eller lignende, og deretter vente på at du blir invitert til intervju.
Jeg stiller gjerne opp til et intervju for å diskutere hva den ledige stillingen innebærer og hvordan jeg kan gjøre en forskjell. Muligheten til å jobbe med adferdsanalyse for Google er en drøm for enhver dataforsker.
Hilsen Kaisa Louise Jansen