1. Blog
  2. Karriere
  3. 10 drømmejobber – og hvordan du finner din
Skrevet av Karl KahlerKarl Kahler

10 drømmejobber – og hvordan du finner din

5 minutter å lese
10 drømmejobber – og hvordan du finner din
Illustrering ved:Lizabeth Zaft
Drømmejobber går i oppfyllelse! Med den rette kombinasjonen av hardt arbeid og tålmodighet, kan du faktisk få betalt for å gjøre det du elsker. I denne bloggen har vi listet opp de 10 mest vanlige drømmejobbene og gir tips om hvordan du kan sikre deg dem.

Hva er en drømmejobb?

Definisjonen av en «drømmejobb» er ganske subjektiv – tross alt kan én persons drøm være en annens mareritt. Det er sikkert mange som drømmer om å bli profesjonell fotballspiller, men det er nok enda flere som aldri kunne tenkt seg det. Noen drømmer om friheten til å jobbe hjemme og når de vil; andre vil mye heller samarbeide tett med dyktige kolleger i et flott kontorbygg. 

Men generelt sett har drømmejobber et par ting til felles:

  • Jobben innebærer å gjøre noe du elsker.
  • Jobben er utfordrende, men du har de rette ferdighetene som trengs.
  • Jobben lar deg lage varer eller yte tjenester som du er stolt av.
  • Jobben er godt betalt og har flotte frynsegoder.
  • Jobben gir deg betydelig frihet, fleksibilitet og fritid.
  • Jobben har en ledelse og kolleger som er en fornøyelse å jobbe sammen med.

Topp 10 typer drømmejobb

1. Forfatter/skribent/kritiker

Hvis du er en dyktig ordsmed finnes det mange hyggelige måter å tjene penger på. Matkritikere får betalt for å spise på førsteklasses restauranter, og får refundert kostnadene for måltidene attpåtil. Filmkritikere får betalt for å gå på kino. Som reiseskribent traver du verden rundt og besøker fascinerende steder og skriver om inntrykkene dine. Som sportsskribent lever du av å besøke sportsbegivenheter – og hva med billettene? Både reisen frem og tilbake, oppholdet og selve arrangementet blir dekket. 

2. Skuespiller/modell/musiker

Hvis du drømmer om berømmelse, glamour og rikdom, kan disse yrkene føre deg dit. Men veien dit kan være lang og utfordrende. Og det er mange som ikke kommer lenger enn servitør i Hollywood eller garderobevakt på et teater.

3. Profesjonell idrettsutøver

Hvis du allerede har oppdaget et tema, så kan drømmejobben gjøre deg til en velstående kjendis – og i dette tilfellet ved å ganske enkelt konkurrere i det du er god på. Noen må jo ta ankeretappen under Vinter-OL eller stå i mål under håndball-VM. 

4. Entreprenør/oppfinner/administrerende direktør

På forhånd var det ingen som visste at vi ikke kunne leve uten Facebook, Finn.no eller iPhone. Og den neste multimilliardideen er fortsatt der ute og venter på å bli oppdaget. Teknologien utvikler seg i svimlende hastighet, og kreative sjeler som brenner for innovasjon og har solide forretningsferdigheter kommer til å eie fremtiden.

5. Vinkelner/prøvesmaker

Vinkelnere er eksperter på god vin, og hvordan tror du at man blir en slik feinschmecker? Av erfaring! Som vinkelner eller «sommelier» jobber du vanligvis i eksklusive restauranter, og hjelper til med å velge vinene som serveres og gir råd til middagsgjestene om hvilke viner som passer til hvilke retter (eller omvendt).

6. Lege/advokat

Lege- og advokatyrket har lite til felles, bortsett fra år med studier, mye hardt arbeid, fete lønnsslipper og tonnevis med prestisje. En jobb som lege eller advokat blir ofte sett på som det høyeste man kan oppnå i karrieren (eller i en ekteskapspartner).

7. Politibetjent

Mange barn har lyst til å bli politi, og ønsker det fortsatt i voksen alder. I P3s dokumentar Alle vil bli politi kan du lære litt mer om fordelene og ulempene. Å jobbe i politiet medfører mye risiko, men kommer også med en god del makt. (Og som onkelen til Spiderman ville sagt, med stort ansvar.) 

8. Kunstner/illustratør

«Kunstner» står på mange lister over drømmejobber. Og det er ingen overraskelse, siden det å lage kunstverk er noe mange gjør for moro skyld eller som hobby. 

Kunstnere kan jobbe innen «de skjønne kunster», lage malerier eller skulpturer for salg til publikum, eller som reklametegner/illustratør/grafiker/grafisk designer og lage visuelle elementer for reklamer, bøker, magasiner, aviser, videospill og mye mer.

9. Pilot/flyger 

Som pilot er alt du trenger å gjøre å sitte forrest i flyet – og okay da, å lande flyet trygt. Men du får en stilig uniform, du reiser mye og flymaten er inkludert. 

10. Lærer/lektor

«Den som kan noe, gjør det. Den som ikke kan noe, underviser.» Men, fra spøk til alvor, det å undervise er et hederlig, givende og tilgjengelig yrke som har stor innvirkning på unge sinn. 

Hvordan finne drømmejobben

De fleste drømmejobbene er så attraktive fordi de krever en ferdighet vi allerede har eller til og med gjør for moro skyld. Trikset for å finne drømmejobben er å saumfare interessene og styrkene dine, og lete etter yrker, jobber og/eller stillinger som ligger i skjæringspunktet. 

Når du først har begrenset området eller feltet du helst ønsker å jobbe i, bør du sørge for å nå ut til folk som allerede jobber med det. Still spørsmål om hverdagsrutinene deres og arbeidsmengder. Ingenting er verre enn å investere masse tid og penger for å sikre deg drømmejobben, for deretter å finne ut at den ikke er som du forventet i det hele tatt!

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
CV11 minutter å lese
Profiltekst, dine mål
Profiltekst, dine mål
10 minutter å lese
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
Personlig analyse: dette er hva folk legger på CV-en
CV6 minutter å lese
Oppføring av hobbyer og interesser på en CV
Oppføring av hobbyer og interesser på en CV
CV8 minutter å lese
Språk
Språk
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler