1. Hjem
  2. Blog
  3. Karriere
  4. Er det tid for en endring i karrieren? Hva du i så fall skal gjøre
Skrevet av Rolf BaxRolf Bax

Er det tid for en endring i karrieren? Hva du i så fall skal gjøre

32 minutter å lese
Er det tid for en endring i karrieren? Hva du i så fall skal gjøre
Hvis du ikke er fornøyd med jobben din eller er lei den, kan det være tid for en endring i karrieren. Dette innlegget vil hjelpe deg med å bestemme om tiden er inne til å ta farvel med din nåværende jobb og hvordan du kan gjøre en positiv karriereendring.

Innledning

Når du vokser opp, kan mange av de store avgjørelsene og valgene du skal ta i livet, godt vente litt. Hvilken skole du skal gå på, hvem du skal gifte deg med, om du skal ha barn, hvor du vil bo, alt du trenger å leve opp til... I hvert fall slipper du å tenke på det for en liten stund... Men hva du vil bli når du blir stor? Det spørsmålet kan du ikke vente med for lenge.

Hei du, nå som du er tenåring, hva vil du gjøre med RESTEN AV LIVET DITT?

Når presset om å velge et yrke er så stort i både ungdomsskolen og videregående, er det ikke rart at mange av oss havner i feil jobb. Ifølge en studie fra Universitetet i Phoenix, er faktisk 58 % av voksne interessert i å bytte yrke, og 86 % av dem er i tjueårene. Det er helt normalt at du ikke vet hva du vil med livet ditt. Og det er ingen skam å ta farvel med et yrke når du har valgt feil og det ikke passer til deg.

I denne guiden undersøker vi hva det vil si å gjøre en karriereendring, hvordan du kan være sikker på at det er riktig tidspunkt, hva fordelene er og om det kan være for sent å prøve noe nytt i karrieren din.

Før vi går inn på alt dette begynner vi med en aldri så liten quiz.

Quiz: "Bør jeg bytte jobb?"

Det er helt vanlig at du opplever opp- og nedturer på jobb. Du kommer til å oppleve at du føler deg stresset eller likegyldig, eller bare har lyst til å ligge i sengen og se på Netflix hele dagen (vet vi av erfaring!). Men når du opplever nedturer oftere enn oppturer, bør du huske på at du bruker mer tid på å jobbe enn egentlig alt annet, sannsynligvis også mer enn å sove. Du skylder ditt fremtidige jeg samt din mentale helse, å spørre deg selv: Er det på tide med en ny start?

Denne korte quizen hjelper deg med å veie opp fordelene mot ulempene i din nåværende jobb og yrke.

Slik bestemmer du om du er klar for en ny karriere

Hvis du føler at du har fått nok av din nåværende jobb, er neste trinn å bestemme om det er på tide å lete etter en ny stilling i samme bransje eller satse på en ny karriere.

Hvis du må huke av ett eller flere av punktene nedenfor, er det et tegn på at en karriereendring kan være til det beste for deg. Hvis du må huke av alle punktene, har du helt sikkert valgt feil yrke.

Du kjeder deg

I løpet av livet er folk flest 90 000 timer på jobb. Det er mange timer når du kjeder deg. En jobb trenger ikke å være kjedelig, den kan være inspirerende, interessant og meningsfull. Hvis du utfører de samme arbeidsoppgavene, uke etter uke, år etter år, for den samme lønnen og uten spennende utfordringer, kan du komme til å angre på det når du skal gå av med pensjon.

Du kommer deg ikke videre

Når ble du forfremmet sist? Hva med nye ferdigheter — lærer du nye ting regelmessig? Teknologien utvikler seg nå raskere enn noensinne. Hvis ikke du har tilegnet deg nye praktiske ferdigheter eller kvalifikasjoner som du kan føre opp på CV-mal din, utvikler du deg sannsynligvis ikke like raskt som du burde kunne.

Du har ikke gått opp i lønn

Penger betyr ikke alt, men du bør få rettferdig betalt for arbeidet du gjør. En lønnsøkning for å oppfylle kravene om minstelønn er gitt, men du bør forvente at lønnsøkningen er i tråd med arbeidsoppgavene dine og hvor lenge du har jobbet i selskapet. Hvis du ikke kan huske når du sist gikk opp i lønn, er det en stor sjanse for at du ikke tjener det du fortjener.

Husk at inflasjonen stiger hvert år, så hvis du ikke får årlige lønnsøkninger, blir du faktisk kuttet i lønn!

For en idé om hvor mye du bør tjene basert på jobbtittel, ansiennitet og land, kan du sjekke de internasjonale nettsidene til Payscale.

Du er overarbeidet

Å bli bedt om å gjøre ekstra arbeidsoppgaver eller jobbe ekstra timer med liten anerkjennelse i retur, er et tegn på at arbeidsgiveren din tar deg for gitt. Å jobbe sent eller i helgene en gang i blant er helt OK, spesielt hvis du får betalt overtid eller brenner for jobben din. Hvis du derimot jobber 40+ timer i uken, men helst ville jobbet mindre om mulig, er det fare for at du kommer til å mislike jobben din på grunn av overarbeidelse eller "utbrenthet".

Du får ikke brukt ferdighetene dine

Hvis du er utdannet nettutvikler og jobber på lageret i en butikk, kaster du bort talentet ditt.

Selvfølgelig er det ikke alltid at du ønsker å jobbe som det du har utdannet deg til. Men hvis du har et bestemt sett med ferdigheter som du liker å bruke, og det ikke ser ut til at du får bruk for dem i din nåværende jobb, kan du finne et annet yrke der ferdighetene er etterspurt.

Organisasjonen du jobber for sliter

Hvis selskapet du jobber for sliter, vil du merke det i dine daglige arbeidsoppgaver. Hvis ansatte blir permittert eller driften effektiviseres, kan dette skape muligheter for noen og for andre være et tegn på at det er på tide å gå videre. Noen selskaper lykkes mens andre mislykkes. Dette er (høyst sannsynlig) ikke din feil.

Bransjen du jobber i sliter

Hvis selskapet du jobber for sliter fordi bransjen går nedover, kan det være det perfekte tidspunktet for en endring i karrieren. Dette er og vil alltid være en del av verden vi lever i. Gårsdagens mest vellykkede bransjer er ikke alltid like suksessfulle i morgen. Hvis du jobber i en av disse endrende bransjene og ser tegn på negative utviklinger før det er for sent, er du heldig.

Du hater sjefen din

Mange mennesker slutter ikke på grunn av selve jobben, men fordi de misliker sjefen. Hvis du ikke liker sjefen din, og følelsen ser ut til å være gjensidig, vil du ende opp med å hate jobben din og ikke prestere like godt som du kunne ha gjort.

Livet er for kort til å tilbringes sint og frustrert på jobb. Det finnes mange fantastiske sjefer som bare venter på at du skal like dem slik at de kan like deg tilbake.

Er du utbrent på grunn av jobben?

Du kan absolutt være utbrent på grunn av jobben. Og det er mer enn "Uff... Gidder ikke gå på jobb i dag." Det kan påvirke ditt emosjonelle, fysiske og mentale velvære alvorlig.

Ifølge dr.psychol. David Ballard i The American Psychological Association, er utbrenthet "en lengre periode hvor en person opplever utmattelse og mangel på engasjement, som resulterer i en nedgang i jobbresultater".

I en artikkel for Forbes, førte dr. Ballard også opp 10 tegn som viser at du kanskje er utbrent.

  1. Utmattelse
  2. Mangel på motivasjon
  3. Frustrasjon, kynisme og andre negative følelser
  4. Kognitive problemer
  5. Nedgang i jobbresultatene
  6. Mellommenneskelige problemer hjemme og på jobb
  7. Du glemmer å ta vare på deg selv
  8. Du er opptatt av jobben — når du ikke er på jobb
  9. Generelt redusert tilfredshet
  10. Helseproblemer

Hvis du kjenner igjen disse symptomene hos deg selv, kan et nytt yrke være løsningen.

Hva forårsaker utbrenthet?

Utbrenthet kan forårsakes av en rekke faktorer, inkludert:

  • Uklare forventninger til jobben — Du vet ikke hva sjefene forventer av deg eller selskapsmålene endres stadig
  • Forskjellige verdier — Selskapets verdier samsvarer ikke med dine egne
  • Mangel på interesse for arbeidet — Du kjeder deg, er umotivert eller føler at ferdighetene dine ikke verdsettes eller brukes
  • Isolasjon — På jobb mangler du sosial støtte, tilbakemelding og/eller anerkjennelse
  • Ubalanse mellom jobb og privatliv — Bare jobb og ingen lek er ikke noe godt liv. Med andre ord, du jobber så mye at du har liten tid til familie og venner
  • Dysfunksjonelle kolleger — Kollegene og/eller sjefene dine mobber, er nedlatende eller kontrollerer alt du gjør ned i minste detalj

Hvis du leser dette og kjenner deg igjen, finner du noen tips som kan hjelpe mot utbrenthet her:

  • Ta deg noen dager fri og ta det helt med ro. Å ta fri noen dager betyr ikke at du må planlegge en lengre ferie. Noen dager hjemme eller på hytta kan gjøre underverker for å komme til hektene igjen.
  • Skriv ned alt som bidrar til utbrentheten, og lag en handlingsplan for å løse problemene.
  • Søk profesjonell hjelp. For eksempel en terapeut eller en karriereveileder, de er trente proffer som kan hjelpe deg med å kartlegge hva problemene dine går ut på og støtte deg i å finne mer balanse.
  • Ikke glem at en ny jobb eller en drastisk karriereendring kan være den eneste måten å unngå alvorlig psykiske og fysiske problemer på.

Det er mulig å overvinne utbrenthet med støtte, trening, bedre søvnvaner og en mer fleksibel balanse mellom jobb og privatliv. Men, hvis du legger merke til at alle i firmaet ditt eller de du jobber sammen med sliter med tegn på utbrenthet, ligger problemet sannsynligvis ikke hos deg. Da er sjansen stor for at selskapskulturen eller bransjen ikke har ønsket arbeidsmiljø.

Fordelene ved å bytte karriere

Så langt har vi kun fokusert på grunnene til at du kanskje vil komme deg så langt unna din nåværende karriere som mulig — eller ikke.

Men hva får du ut av det?

Å bytte yrke kan ikke sammenlignes med å bytte undertøy. Det er fælt og skummelt. Litt som å endre sivilstatus på Facebook, men da skumlere.

Det endrer faktisk livet ditt. Heldigvis oppveies ulempene av fordelene, så det er verdt det. Karrieren din fortjener å bli behandlet med respekt. Hvis du ikke gjør det, undervurderer du deg selv og kan du gå glipp av millioner kroner og miste mange års positiv arbeidserfaring som du aldri får igjen.

Realiser potensialet ditt

I motsetning til hva noen mennesker vil ha deg til å tro, er det faktisk mulig å glede seg over levebrødet sitt. Og mye av gleden kommer fra å realisere sitt potensiale. Kanskje du er en naturlig leder som hittil ikke har fått sjansen til å vise det. Eller du har et godt øye for design, og har ventet på en mulighet til å overbevise andre om det.

Å bytte yrke gir deg sjansen til å oppfylle ambisjonene dine — ambisjoner som ble lagt til side på grunn av omstendigheter eller manglende muligheter.

Bruk ferdighetene dine maksimalt

Ditt første yrke er ikke alltid det som passer best for dine ferdigheter. Ifølge den britiske avisen The Guardian ender omtrent en av tre nyutdannede opp i en jobb de ikke egner seg for etter at de uteksamineres fra universitetet.

Dette betyr at sjansen er stor for at de har dårligere utsikter og ender opp med lavere lønn enn de som har fått riktig karriereveiledning og en CV som bidrar til en karriere som passer ferdighetene deres. Dessverre er det altfor mange som først innser at den valgte karriereretningen egentlig ikke passer dem, når de allerede er midt i den.

Ta deg tid til å vurdere ferdighetene dine skikkelig. Hvilke ferdigheter har du lært? Hva slags jobb ønsker du? Hva er du flink til som folk flest strever med?

Fastslå hvilken karriere det er du virkelig ønsker deg basert på ferdighetene dine, og bruk dem til å guide jobbsøkingen din. Videre presenterer du ferdighetene dine på en måte som viser arbeidsgiverne at du er rett kandidat for jobben.

Lær nye ferdigheter

Å lære nye ferdigheter er en av de største fordelene ved å bytte yrke. Mens iherdig jobbhopping ikke ser bra ut på en CV, gjør ferdighetene du har tilegnet deg gjennom forskjellige typer arbeid det absolutt.

Uansett hva arbeidsoppgavene dine går ut på, vil du akkumulere et sett myke ferdigheter som kan brukes i ditt nye yrke. Ferdigheter innen kommunikasjon, tidsstyring, problemløsning, teamarbeid, fleksibilitet og en god arbeidsmoral.

Du vil også lære en rekke harde ferdigheter — ferdigheter som du har lært for å kunne utføre arbeidsoppgavene dine, for eksempel innen dataprogrammering, maskindrift, fremmedspråk, dataanalyse eller digital markedsføring.

Å lære nye ting øker selvtilliten og fremmer utviklingen din.

Utvid nettverket ditt

En ny jobb betyr at du vil møte nye mennesker — mennesker som inspirerer, støtter, guider og lærer deg ting. Å jobbe i et nytt team hjelper deg også med å vokse som person og i jobbsammenheng, og frigjør deg fra stillstand i en jobb med kolleger som ikke har de samme karriereambisjonene som du har.

Tjen mer penger

Å bytte yrke kun av økonomiske årsaker er nok ikke den beste oppskriften på å lykkes, men det er alltid hyggelig å gå opp i lønn.

Folk flest kan få opptil 20 % mer lønn når de bytter jobb, ifølge opplysningene til the Bureau of Labor Statistics. Sammenlign dette med å fortsette i samme jobb, der medarbeiderne bare får en lønnsøkning på 3 %.

Når er du for gammel til å bytte yrke?

Hvis du tar fordelene ved å bytte yrke og dine spesifikke forhold i betraktning, kan en karriereendring virke ganske opplagt, ikke sant?

Men vent. Det eldgamle spørsmålet om alder dukker opp: Er jeg for gammel til å bytte yrke? Nei. Enkelt og greit, svaret er nei. Du er ikke for gammel til å bytte yrke, fordi du aldri er for gammel.

Ideen om at en karriere har et tidsur som tikker sakte, men sikkert til du kommer til en viss alder der du mister muligheten til å ombestemme deg, er bare tull. Den er forankret i tanken om at du MÅ vite hva du vil gjøre med resten av livet når du går ut av skolen, at hvis du velger feil yrke i tenårene, er det rett og slett uflaks.

Dette er bare tull. Om du ønsker å bytte yrke, gjør det.

De to aldrene som oftest nevnes av "du må nok holde deg til yrket du har valgt"-politiet, er 30 og 40 år. Tanken går ut på at du innen fylte 30 eller 40 år, har investert så mye tid i det nåværende yrket ditt, at å gå bort fra det er det samme som å kaste bort år med investert energi.

Dette er et perfekt eksempel på en misforståelse om bortkastede penger, og den kan vær eekstremt ødeleggende.

Hvorfor vil du tilbringe enda lenger tid i et yrke du misliker sterkt, bare fordi du har brukt mange år på det allerede?

Det er vanvittig. Så la oss fokusere på å fjerne noen få myter om karriereendring.

Bytte yrke etter fylte 30 år

66 % av trettiåringene er interessert i å bytte yrke.

La oss si at du er 30 år nå, og går av med pensjon når du fyller 65 år. Da har du 35 jobbår igjen i det nye yrket. Mer tid enn du har brukt på denne planeten så langt.

Å bytte yrke nå gjør deg ikke mindre verdifull i øynene til en arbeidsgiver, det gir deg faktisk en stor fordel. Du har den perfekte kombinasjonen av erfaring og alder.

NACE’s Job Outlook undersøkelsen fant følgende: 91 % av arbeidsgiverne foretrekker at jobbsøkerne har arbeidserfaring. Når du er 30 år, og en eller flere jobber bak deg, har du absolutt det. Den samme undersøkelsen viser også at 26 % av arbeidsgiverne foretrekker at du har arbeidserfaring og 44 % har ingen preferanser angående hva slags arbeidserfaring du har, så lenge du har erfaring.

Hvis du trenger bevis på at det kan være en god idé å bytte yrke etter fylte 30 år, så tenk på Jeff Bezos som hadde en toppjobb som informatiker på Wall Street da han var 30 år. Som 31-åring begynte han på en ny karriere innen e-handel og lanserte Amazon. Det var ikke et så dumt valg, vel?

Da Sara Blakely var i 20-årene, brukte hun syv år på å selge kontorrekvisita fra dør til dør før hun sluttet i 2000 for å satse på en karriere innen formende og fotløse strømpebukser. I dag genererer virksomheten hennes, Spanx, over 250 millioner dollar i årlige inntekter.

Da Terry Crews sluttet å spille i ligaen for amerikansk fotball NFL i 1997, var han 29 år og helt blakk. Han fikk seg en rengjøringsjobb og feide fabrikksgulv. To år senere fikk han en jobb i et TV-show. Tre år etter det igjen, i 2002, fikk han sitt store gjennombrudd som skuespiller i den amerikanske komedien "Friday After Next". Etter det har han spilt i flere store filmer. Dessuten var han flere år ansiktet til Old Spice, og har han spilt i noen av de beste reklamefilmene gjennom tidene!

Bytte yrke etter fylte 40 år

60 % av førtiåringene er interessert i å bytte yrke.

Men er det fortsatt mulig med en karriereendring? Hvor stor forskjell utgjør 10 år? Ingen forskjell i det hele tatt.

Det er mange som mener at å bytte yrke på dette stadiet i livet, tilsier at arbeidsgivere vil se deg som mindre produktiv enn yngre jobbsøkere. Men det stemmer ikke!

En studie av The Society for Human Resource Management fant ingen sammenheng mellom alder og produktivitet.

En annen myte vedrørende karriereendring er at du rett og slett kan være for gammel til å bli ansatt.

For det første er du ikke gammel når du har fylt 40 år. For det andre er det lover som beskytter deg mot aldersdiskriminering. En arbeidsgiver må ansette deg ut fra dine ferdigheter, din personlighet og evne til å utføre jobben. Og det som er bra for deg, er at du som 40-åring har erfaring i overflod.

Med andre ord ønsker arbeidsgivere seg gode medarbeidere med relevant erfaring. Hvis dette beskriver deg, har selve 40-årsalderen din liten betydning for ansettelsesprosessen. Men å bytte yrke er ikke lett. Det at du ønsker å bytte yrke viser rekrutterere at du er en proaktiv problemløser og ikke en som bare er på jakt etter neste lønning.

I et innlegg for Career Intelligence, nevner karriereveileder Bettina Seidman fra SEIDBET noen av egenskapene som jobbsøkere over 40 år kan bidra med:

  • Medarbeidere over 40 år er gjerne godt utdannet
  • De er sunnere enn noensinne
  • De er opptatt av å gjøre en god jobb
  • De er tålmodige, kompetente, modne og stabile
  • De har massevis av erfaring
  • De har gode forbindelser til nytte for en arbeidsgiver
  • De er gode mentorer
  • Ansatte over 40 år bytter jobb mindre ofte
  • De er ikke på jakt etter kun erfaring for så å gå videre til en annen arbeidsgiver

Når en tar hensyn til ovennevnte, høres en 40-åring ut som litt av en topp kandidat! Noen eksempler fra den virkelige verden som bekrefter dette:

Vera Wang var kunstløper og jobbet som journalist før hun bestemte seg for å bytte yrke og bli designer av brudekjoler i en alder av 40 år. I dag er hun en av de mest kjente motedesignerne i verden.

Før hun ble TV-vert og komiker, jobbet Joy Behar som engelsklærer på videregående til hun var 40 år. Hvorfor ga hun opp karrieren til tross for at hun hadde en mastergrad i engelsk? I hennes egne ord: "Jeg mistet bare lysten til å jobbe som lærer".

Vi avslutter med Harland Sanders som i en alder av 62 år grunnla Kentucky Fried Chicken i 1952. Før det jobbet han som advokat, jernbanearbeider og på bensinstasjon.

Når det gjelder jobb, er alder ikke noe annet enn et tall!

Eksempler på vellykkit sporing
Eksempler på vellykkit sporing

3 tips for å bytte yrke etter fylte 30 eller 40 år

1. Gjennomfør en egenvurdering

Nøkkelen til å finne yrket som passer deg best på dette stadiet, er å lære om deg selv. Skriv ned dine personlige egenskaper, interesser, ambisjoner og arbeidsrelaterte verdier. Dette vil hjelpe deg med å begrense listen over yrker som passer til dine ønsker og egenskaper.

Derfra kan du utforske hvert yrke nærmere. Se på arbeidsoppgaver, opplæring og lønn. Avvei fordelene mot ulempene og avgjør hvilket yrke som passer best for fremtiden din.

Eller enda bedre, finn en karriereveileder i nærheten av deg, og begynn med å tørke støvet av den gamle CV-en din.

2. Skreddersy både CV og følgebrev

Arbeidsgivere leter etter nye ansatte som kan gjøre en forskjell med en gang. De vil vurdere om du er rett person, basert på CV-en din.

Se etter paralleller mellom jobberfaringen din og ferdighetene som kreves for den nye jobben, og fremhev disse i CV-en din.

Hvis du for eksempel ønsker å jobbe innen bedrifts- eller global utvikling, kan ferdigheter innen kommunikasjon, forhandling og fremmedspråk være avgjørende for stillingen. Hvis du har begynt arbeidslivet ditt med salg, har du fått overførbare ferdigheter innen kommunikasjon og forhandling.

Og du kan vise dem frem ved å tallfeste dem:

  • Økte selskapets inntekter med 44 % over en treårsperiode.
  • Ledet salgsteamet til de beste resultatene i firmaet, og sikret kontrakter til en verdi av over 40 millioner kroner i løpet av fire år.

For hver jobb du har hatt, fokuserer du på ferdighetene som arbeidsgiverne i den nye bransjen ønsker å se.

Det samme gjelder følgebrevet ditt. Skreddersy følgebrevet ditt for å understreke ferdighetene du har fremhevet i CV-en din. Hold teksten kortfattet, og fokuser på hvordan det du har gjort hittil forholder seg til stillingen, og hvorfor ferdighetene dine gjør deg til et godt valg.

For å hjelpe deg med å finjustere CV-en og følgebrevet, ta en titt på disse innleggene:

Hvordan skrive et flott følgebrev

3. Frisk opp intervjuferdighetene dine

Det er sannsynligvis en stund siden sist du var på jobbintervju, og det som fungerte av intervjuteknikker for en bransje, trenger ikke å fungere i en annen bransje. Frisk opp ferdighetene dine som du kommer til å få bruk for på telefonen og ansikt til ansikt.

  • Ikke glem hva du har skrevet i CV-en din. Du vil bli spurt om det, og svarene du gir må samsvare.
  • Ikke baksnakk din nåværende jobb eller arbeidsgiver. Bruk synsvinkelen at du har lært mye, men er klar for en ny utfordring.
  • Før intervjuet undersøker du selskapet og stillingen grundig på nettet. Forsikre deg om at du vet alt du trenger å vite.
  • Formuler på forhånd spørsmål som du kan stille arbeidsgiveren.
  • Hold øyekontakt, prøv å ikke fikle, og smil (selv under et telefonintervju!).
  • Følg opp via e-post etter intervjuet og takk for anledningen.

Ta en titt på listen vår over hva du bør og ikke bør gjøre på jobbintervju, slik at du ikke undergraver deg selv.

Hvordan bytte yrke når du har liten eller ingen erfaring

En av de vanligste hindringene mellom å ønske seg et nytt yrke og å virkelig få det, er stillingsannonsen som nevner "erfaring fra en lignende stilling foretrekkes".

Hva gjør du når drømmejobben din ber om erfaring du ikke har?

Først av alt, ikke gi opp.

Christine Chun, produktdesigner og YouTube-innholdsskaper, dro i land drømmejobben sin innen design med fokus på brukeropplevelse, uten noen relevant akademisk grad eller erfaring. Hun var faktisk uteksaminert fra universitetet med en grad i kjemi og jobbet som sjef for nettsamfunnet i et hudpleiefirma.

Hun har skrevet ned hva som fungerte for henne i et flott innlegg på Medium, som er vel verdt å lese. Det viktigste budskapet hennes, er imidlertid at erfaring ikke betyr all verden. Det er ting du kan gjøre for å selge deg selv til arbeidsgivere, selv om du ved første øyekast ikke ser ut til å være helt den de er ute etter.

1. Omformuler erfaringen du har

Dette går tilbake til det vi snakket om tidligere: Fremhev ferdighetene du har.

Vi refererer tilbake til vårt tidligere eksempel. Hvis du forlater en salgsjobb for å jobbe innen global utvikling, bør du fremheve hvordan salgserfaringen din har lært deg kunsten å forhandle og kommunisere. Sjansen er stor for at du er flink med tall attpåtil.

Din oppgave er nå å tallfeste disse ferdighetene på en måte som tiltrekker seg oppmerksomhet. Bruk fakta og tall, og nevn resultatene. Hvis du har forhandlet frem salgsavtaler som er verdt mye penger, fremhev dem. Hvis du har trent andre innen salgskommunikasjon, markerer du det for å vise både talentene og lederevnene dine.

Hvis du mangler arbeidserfaring generelt, prioriterer du utdanningen din i stedet. Fokuser på grader du har oppnådd og annen relevant opplæring.

Ta en titt på guiden vår om hvordan skrive en CV som skiller seg ut.

2. Styrk CV-en din med nettkurs

Nettkurs er en flott måte å styrke en CV-eksempel med relevante ferdigheter på. Det er hundrevis av kurs som du kan gjøre på fritiden, der du får et anerkjent sertifikat når du har fullført det. Ikke bare styrker dette ferdighetene dine, men det viser også arbeidsgiverne at du er interessert i å lære nye ting.

3. Gjør frivillighetsarbeid

Frivillighetsarbeid er en enkel og grei måte å få arbeidserfaring på i en ny bransje. Frivillighetsarbeid kan også bidra til å overbevise eller motivere deg selv til å endre på ting. Hvis du vurderer en karriereendring, gjør ofte frykten for det ukjente beslutningen enda vanskeligere. Frivillighetsarbeid er en måte å erfare hvordan det vil være å jobbe i en ny bransje.

La oss si at du for tiden jobber med markedsføring, men egentlig ønsker å jobbe i en veterinærklinikk. Hvis du da jobber en stund som frivillig i et dyrepensjonat vil det gi deg innsikt i hvordan det er å jobbe med dyr. I tillegg viser det til potensielle arbeidsgivere at "Jeg bryr meg nok om dyr og samfunnet til å bruke fritiden min på det".

4. Bruk nettverket ditt

Hvem kjenner du som kanskje kan svare på spørsmålene du har om en ny karriere? Eller til og med kan hjelpe deg med å finne drømmejobben? Ta kontakt med familien, venner, tidligere kolleger, den fyren som du sendte en venneforespørsel til på Facebook etter den ene festen — det er en god sjanse for at noen kjenner noen som kan sette deg i kontakt med rett person.

Og det er alltid fint å kjenne noen som kan gå god for deg:73 % av arbeidsgiverne sier at gode referanser er av stor betydning i ansettelsesprosessen.

5. Vær forberedt på å starte på nytt

Å bytte yrke uten relevant erfaring betyr sannsynligvis at du må ta et skritt tilbake. Du har kanskje lavere status enn i din nåværende jobb, og du vil sannsynligvis gå ned i lønn.

Men vet du hva? Så dumt som det enn høres ut, å ta et skritt tilbake kan faktisk være den beste veien fremover. Ja, du vil måtte bevise deg selv — i begynnelsen på områder som kan virke grunnleggende eller trivielle. Imidlertid kan en forfremmelse komme raskere eller enklere i en karriere du virkelig satser på.

Karriereendring — sammendrag

Hvis du føler deg nede, umotivert eller ikke er fornøyd i ditt nåværende yrke, kan en karriereendring være det som skal til. Forandring fryder, men kommer ikke uten gjennomtenkt planlegging, risiko og hardt arbeid.

Du kan være lei av din nåværende jobb, og føle at det er på tide at du begynner å tenke mer strategisk om karrieren din. Varselstegn kan være at du kjeder seg, ikke kommer deg videre, føler deg overarbeidet eller utbrent, og kun har et lite eller ingen nettverk i det hele tatt innen bransjen du jobber i. Alt dette viser på at du i hvert fall trenger å ta deg tid til å analysere situasjonen din.

Ta noen dager fri, gjør noen undersøkelser på nettet, ta ovennevnte quiz, børst støv av CV-mal din og vurder målene og ambisjonene dine i livet på en seriøs måte. Kan du oppnå dem i ditt nåværende yrke eller jobben din? Kanskje du bare trenger en ny jobb i samme bransje i stedet for en helt ny karriere.

Hvis du virkelig ønsker en karriereendring, bør du skreddersy både CV og følgebrev for å fremheve overførbare ferdigheter som du har bruk for i det nye yrket ditt. Vurder å ta kurs eller gjøre frivillighetsarbeid for å få relevant erfaring i bransjen du ønsker å jobbe i.

Og viktigst av alt, ikke vær redd for å ta et skritt tilbake — det kan være det beste for deg. Tross alt er dette en livsendrende beslutning.

Opprett CV-en din på 15 minutter
Opprett CV-en din på 15 minutter
Bruk profesjonelle, veltestede CV-maler som følger de kjente "CV-reglene" som de rekrutteringsansvarlige ser etter.
Lag CV
Del denne artikkelen
Fortsett å lese
Forsidebrev14 minutter å lese
Hvordan sette opp et følgebrev i 2024: Eksempler og tips
Hvordan sette opp et følgebrev i 2024: Eksempler og tips
CV14 minutter å lese
Europass CV: Få fordeler og mange ulemper med en Europass CV
Europass CV: Få fordeler og mange ulemper med en Europass CV
Karriere12 minutter å lese
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
Fakta og tips om Norges best betalte yrker
CV9 minutter å lese
25 grunnleggende analytiske ferdigheter for CV-en din
25 grunnleggende analytiske ferdigheter for CV-en din
Gå gjennom alle
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen, og for analyse og markedsføring. Ved å bruke nettstedet vårt, samtykker du i alle informasjonskapsler i samsvar med vår Informasjonskapselerklæring og Personvernerklæring.
Godta informasjonskapsler